Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 26 sie 2017 8:58:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sie 2017 8:16:05
Posty: 5
Cześć wszystkim - to mój pierwszy post tutaj i zarazem pierwszy w życiu w temacie światłowodu :)

Potrzebowałem na użytek własny przeciągnąć kilkadziesiąt metrów światłowodu w wykopie więc kupiłem arota 50mm i w niego wciągnąłem wspomniany już światłowód (jednomodowy), trzy skrętki (żel, ekran) i kabel energetyczny 5x6mm2. Już w czasie wciągania (czyli trochę za późno) poczułem że zrobiłem błąd :) bo trochę nam się to wszystko potarło o siebie wewnątrz ale koniec końcem wszystko wciągnięte jak należy. Mam tylko obawy czy w czasie tego pocierania nie uszkodziliśmy światłowodu i o ile kabla energetycznego sprawdzać nie muszę bo jemu krzywdę trudno zrobić, skrętki mogę łatwo przetestować (od pomiaru miernikiem po zaprawienie końcówek i sprawdzenie transferu) to do światłowodu nie mam narzędzi i wiedzy.

Światłowód jednomodowy - płaszcz, włókna (podobno kevlar), i rdzeń w niebieskiej osłonie/izolacji

[od teraz proszę o ewentualne się nie śmianie:]
Wymyśliłem sobie, że zrobię test pt. "Czy ten światłowód w ogóle ma ciągłość" no bo przecież jak światłowód to może by go potraktować światłem :)
Zaopatrzyłem się we wskaźnik laserowy (kolor światła zielony / made in PRC za 40 zł) - robię test na odcinku ok. 30cm - jest w porządku - czyli świeci na drugim końcu.
Natomiast gdy świecę w długi, właściwy odcinek (ok. 140metrów) to ni cholery - żadnego światła w tunelu czyli choćby małej zielonej kropki. Próbowałem nawet w zupełnej ciemności ale efekt podobny - jest stabilnie - czyli cały czas brak światła na drugim końcu :)

Teraz pytanie - czy to, że światło nie dociera na drugi koniec powinno być dla mnie powodem do niepokoju czy może cudem by było gdyby dotarło (mam na myśli oczywisty brak precyzji przy kierowaniu wiązki światła w rdzeń)?
Bo jeżeli ta druga opcja jest możliwa czyli światło nie dociera mimo braku defektu światłowodu to wtedy pewnie musiałbym się uśmiechnąć do kogoś posiadającego sprzęt pomiarowy żeby moje obawy definitywnie potwierdził bądź wykluczył.

Będę wdzięczny za Wasze opinie tym bardziej, że teoretycznie mógłbym jeszcze naprawić ewentualny błąd i położyć nowy światłowód jeszcze raz w osobnym peszlu.

p.s.
Wiem, że najlepszym testem byłaby po prostu próba utworzenia linku ale obecnie nie jest to możliwe - taka próba może się odbyć dopiero za kilka miesięcy a wtedy może być trochę za późno na naprawianie błędu. Chociażby z powodu trudności w kopaniu w zamarzniętej ziemi :)

Pozdrawiam
Łukasz


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 9:57:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2447
Lokalizacja: Wrocław
Wizualny lokalizator uszkodzeń Ci potrzeby, po jednej stronie spawasz pigtail i patrzysz czy po 2 stronie światło wychodzi

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 10:37:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1856
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Jak nie wciągałeś jakiegoś wewnętrznego 3mm to ciężko uszkodzić


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 11:51:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sie 2017 8:16:05
Posty: 5
Światłowód, który wciągałem to ten sam, którym robią u nas linie napowietrzne po słupach energetycznych. Człowiek, który mi zostawił ten światłowód, wspomniał, że światłowód "jest z kevlarem" i że jest "nie do zaje...ania".
Coprawda nie odnieśliście się wprost do moich testów wskaźnikiem laserowym ale czy mam przez to rozumieć, że to żaden test? :)


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 13:09:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16178
Lokalizacja: Nowa Ruda
Po pierwsze wskaźnikiem laserowym takim np. zielonym nie przeświecisz dobrze włókien. Pamiętaj, że średnica rdzenia włókna to 9 mikrometrów więc jakikolwiek paproch jest w stanie Ci przysłonić rdzeń więc światło po prostu do niego nie wpadnie i nie wyleci z drugiej strony. Poza tym zielony laser ma bardzo dużą absorbcję przez włókno światłowodowe - dlatego wszystkie "laserowe prześwietlacze" dla kabli światłowodowych są koloru czerwonego.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 14:55:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 14 sty 2017 9:06:48
Posty: 14
tak jak koledzy napisali trzeba by z jednej strony przyspawać pigtail i świecić, łatwiej by było gdybyś napisał skąd jesteś to może ktoś przy okazji by podjechał jeśli sam nie posiadasz odpowiedniego sprzętu


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 15:18:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sie 2017 8:16:05
Posty: 5
Światłowód jest położony 20km od Katowic w stronę Częstochowy. Blisko "gierkówki"... miejscowość Preczów. Jakby ktoś był zupełnie przy okazji to zapraszam na kawę na budowie :)
Trochę mnie pocieszyliście (broken) tym, że zielony laser nie całkiem się nadaje do prześwietlania - może niepotrzebnie się martwię i wszystko z nim (światłowodem) w porządku


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 18:26:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 227
Mówisz ze swiatlowod ma 140m a skretki tez?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 26 sie 2017 18:53:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sie 2017 8:16:05
Posty: 5
Czuję "podchwytliwość" :) Skrętki jest 90m czyli w normie a światłowodu jest z zapasem bo zamysł był taki żeby go w przyszłości wystarczyło aż do słupa przy ulicy, do mufy.

edit:
...ale pewnie i tak nie wystarczy i bez spawu się nie obejdzie


Na górę
Post: ndz, 27 sie 2017 8:56:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 18 lut 2016 23:40:54
Posty: 15
Witam.Tak jak kolega broken napisał nie ma możliwości skupić wiązki światła tak aby ją wpuścić w 9 mikrometrowy rdzeń sposobem domowym - aby to zrobić trzeba dospawać pigtail i użyć światła czerwonego (650nm), gdyż jest to barwa widzialna najbliższa długościom fal użytkowych w światłowodzie, a więc najmniej tłumiona. Niestety test światłem widzialnym nie określi na 100% prawidłowych parametrów światłowodu, gdyż małego przygięcia nie pokaże -światło może dochodzć bo to krótki odcinek, ale parametry mogą być złe. Piszesz,że jak zamarznie ziemia to nie będziesz miał możliwości wymiany tego kabla - moim zdaniem jest to poważny błąd, gdyż zawsze może zdażyć się konieczność wymiany kabla (dotyczy to nie tylko światłowodu).Moim zdaniem tak powinieneś wykonać tę instalację, aby zawsze móc kabel wymienić. Jeżdże często przez Twoją okolicę to mogę przy okazji w przyszłym tygodniu sprawdzić ten kabel.
Pozdrawiam
Paweł


Na górę
Post: ndz, 27 sie 2017 13:24:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sie 2017 8:16:05
Posty: 5
Dzięki.
Posłałem Ci info na priv.


Na górę
Post: ndz, 27 sie 2017 15:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3068
Czasami światło widać, niby ok, a sygnał jest zbyt mocno tłumiony i nie działa.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 paź 2017 1:51:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl