Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 09 wrz 2015 19:23:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 wrz 2015 16:37:16
Posty: 13
Witam.

Mam problem z Dasanem zainstalowanym w swojej firmie, być może nie jest to rozpowszechnione zastosowanie tej technologii, ale u nas udostępnia ono sieć firmową...Współpracuje z końcówkami H640GW-02. Główne pytanie brzmi czy ktoś byłby w stanie pomóc w konfiguracji tych urządzeń w taki sposób, żeby różne końcówki (docelowo w różnych pokojach) były podzielone na 4 vlany? jakoś nie potrafię tego przyswoić, byłem uczony i później używałem rozwiązań cisco podobnych.. Ogólnie

Potrzebuję podziału na 4 VLANY przy czym sieć obsługuje jeszcze telefony. Jak to rozgryźć?


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 19:34:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
4 końcówki - każda inny vlan ?
Nie mnie pytać - po co - ale zapytam. Po co ? Skoro i tak końcówki między sobą się nie widzą ?


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 19:38:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1811
No sieć lokalna w standardzie GPON to rozwiązanie unikalne, może nawet i w skali świata. Najszybciej pomogą ci w Elmacie pod aktywa (at) elamt.pl. Jak nie to mogę ci pomóc, bo to nie wydaje się skomplikowane, ale trochę konfiguracji trzeba napisać.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 19:46:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 wrz 2015 16:37:16
Posty: 13
Panowie ja to "odziedziczyłem". Sens takiej, a nie innej konfiguracji jest taki, że w budynku istnieją 4 różne podmioty rozrzucone na 4 kondygnacjach. Nie każda z osób powinna mieć dostęp do serwera, który jest podłączony do switcha Cisco i dalej do Desana. Na styku sieci stoi Stormshield, ale on sam nie pozwoli na konfigurację tego bez vlanów..Da się to w jakiś sposób zrobić w miarę łatwo prosto i przyjemnie?


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 19:53:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1811
Czyli chcesz wpiąć trunk ze Stormshield do OLTa i wypuścić odpowiednie VLANy na poszczególnych modemach (jeden odtagowany VLAN na wszystkich portach danego modemu), a do tego wszystkiego VoIP? Da się.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 20:05:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 wrz 2015 16:37:16
Posty: 13
Linkinfan pisze:
Na styku sieci stoi Stormshield


Precyzyjniej: Stormshield robi za router i będzie zarządzać Vlanami.

@baroo mógłbyś podać przykładową konfigurację?


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 21:36:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
yeap - da się bez większych problemów

normalna konfiguracja wg tego co piszą w elmatowych przykładach


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 22:38:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 wrz 2015 16:37:16
Posty: 13
legba pisze:
yeap - da się bez większych problemów

normalna konfiguracja wg tego co piszą w elmatowych przykładach


Może i normalna, ale dla kogoś, kto nie miał z tym styczności, proste to się nie wydaje :oczko:


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 23:58:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 16 lip 2013 13:08:12
Posty: 29
Lokalizacja: Śląsk
Do każdej grupy (piętra) musiałbyś napisać odpowiedni profil dla danej końcówki z innym vlan-em
Tagować je na routerku lub OLT na poszczególny port eth


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 10:03:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 wrz 2015 16:37:16
Posty: 13
Możecie rzucić okiem na tą konfigurację?

Kod:
dba-progile DBA create
mode sr
sla fixed 128
sla maximum 1031616
apply

extended-vlan-tagging-operation VLAN1 create
downstream-mode enable
untagged-frame 1
treat inner vid 100 cos 0 tpid 0x8100
apply

traffic-profile ODDZIAL1 create
mgmt-mode uni eth 1 omci
mgmt-mode uni eth 2 omci
tcont 1
gemport 1/1
dba-profile DBA
tcont 2
gemport 2/1
dba-profile DBA
mapper 1
gemport count 1
mapper 2 gemport count 1
bridge 1
ani mapper 1
uni eth 1
extended-vlan-tagging-operation VLAN1
uni eth 2
extended-vlan-tagging-operation VLAN1   
link ip-host-config 1
ip address dhcp
apply

onu-profile ODDZIAL1 create
traffic-profile ODDZIAL1
apply


Jeżeli jest prawidłowa to rozumiem, że musiałbym stworzyć 4 takie traffic-profile dla każdego z vlanów. Czy można edytować już istniejącą konfigurację? Nie chciałbym zmieniać ustawień telefonów. I jak przypisać daną konfigurację do danej końcówki oraz jak rozpoznać daną końcówkę?


Na górę
Post: pn, 14 wrz 2015 8:26:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 wrz 2015 18:33:08
Posty: 5
koncowke (ONU) rozpoznasz po gpon s/n , ma on format DSNWxxxxxx . Jest fizycznie podany na spodzie ONU, widoczny via panel web ONU, oraz można go odczytać z OLT komendami:
enable
configure terminal
gpon
show onu active

Dasan każdemu ONU na porcie nadaje id i po tym id można zmienić profil na konkretnej końcówce.
Np:
enable
configure terminal
gpon
gpon-olt 1
onu-profile H640GW-02-nowyprofil 1 ( gdzie 1 oznacza id ONU a H640xxx jest nazwa nowego profilu.
Dodam jeszcze że nie przypisuje sie trafic profile do ONU. Przypisujemy onu- profile który to odnosi się do właściwego trafic profile.

Jesli zamierzasz użyć 4 portów lan pod jeden vlan to profil jest do poprawy.
Na koniec pamietaj o copy runing-config startup-config.


Na górę
Post: pn, 14 wrz 2015 8:32:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 01 wrz 2015 18:33:08
Posty: 5
Można edytować obecny conf:
enable
configure terminal
gpon
show trafic-profile | include Desc
trafic-profile H640xxx modyfi
show current profile
Po zmianach koniecznie apply


Na górę
Post: sob, 05 maja 2018 11:33:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1133
Lokalizacja: Suwałki
Odświeżę temat , czy da się zmienić nazwę już istniejącego profilu ?

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: ndz, 06 maja 2018 9:47:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 18 lis 2003 22:54:41
Posty: 588
MethOd pisze:
Odświeżę temat , czy da się zmienić nazwę już istniejącego profilu ?


Chyba nie, trzeba utworzyć nowy (nowa nazwa) przełączyć końcówki pod nowy i skasować stary.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 17:57:42

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl