Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pt, 05 sie 2016 22:45:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
W najnowszym firmwarze można z www sygnały podglądać, odległości, końcówki podpisywać i więcej opcji konfiguracyjnych na www jest. Więcej nie wiem bo aktualizowałem dwa dni temu.


Na górę
Post: czw, 11 sie 2016 21:10:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
Moze ktos wie jak na stale albo czy jest opcja by przy swiezym BDCOM-ie podniesc od razu fabryczne ograniczenia z 100M np do 300M ?
a nie klikac kazdego np

interface EPON0/1:4
onu-configuration
bandwidth 10000000
epon sla upstream pir 200000 cir 1000
epon sla downstream pir 200000 cir 1000
epon onu port 1 ctc vlan mode tag 1
!!onu-configuration-end


Na górę
Post: czw, 11 sie 2016 23:48:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Przykładowy z neta prekonfig:

epon onu-config-template user1
cmd-sequence 1 epon onu port 1 ctc vlan mode tag 301
cmd-sequence 2 epon onu port 1 ctc loopback detect
cmd-sequence 3 epon onu port 2 ctc vlan mode tag 301
cmd-sequence 4 epon onu port 2 ctc loopback detect
cmd-sequence 5 epon onu port 3 ctc vlan mode tag 301
cmd-sequence 6 epon onu port 3 ctc loopback detect
cmd-sequence 7 epon onu port 4 ctc vlan mode tag 301
cmd-sequence 8 epon onu port 4 ctc loopback detect

interface EPON0/1
no shutdown
description test
switchport trunk vlan-untagged none
switchport mode trunk
switchport trunk vlan-allowed 301
epon pre-config-template user1 binded-onu-llid 1-64
filter dhcp

Podam tutaj dwa przydatne źródła:
http://www.eurolan.net/OLT-Basic-Configuration.pdf
http://ixnfo.com/nastroyka-bdcom-p3310b-2ac-epon.html


Na górę
Post: pt, 12 sie 2016 6:41:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
Ok w opisach jest startowy config tyle to ja wiem z palca pisze ale mi chodzi o zmianę limitów prędkości z fabrycznych 100 MB/s do np 300 by nie trzeba było każdej końcówce zmieniać z osobna bo standardowo jesteś w stanie zmienić dopiero jak masz zapięte końcówki


Na górę
Post: pt, 12 sie 2016 8:21:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Przecież na podstawie tego co podałem robisz tak:
epon onu-config-template user1
cmd-sequence 1 epon sla upstream pir 300000 cir 1000
cmd-sequence 2 epon sla downstream pir 300000 cir 1000

interface EPON0/1
epon pre-config-template user1 binded-onu-llid 1-64

interface EPON0/2
epon pre-config-template user1 binded-onu-llid 1-64

itd.


Na górę
Post: pt, 12 sie 2016 16:13:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
A fakt człowiek z rana zasypany

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 08 wrz 2016 13:35:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 728
Lokalizacja: P.W Batna
Właśnie otrzymaliśmy najnowszy firmware do BDCOMa 3310 w wersji 37276.

Pliki do pobrania znajdziecie tutaj: https://www.anteny24.pl/bdcom-p3310-olt-4ge2/epon

BDCOM 3310C

BDCOM 3310B

:oczko:

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pt, 09 wrz 2016 19:47:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Mam pytanie jak ustawiacie OLT/ONU przy internecie i iptv tzn czy kazdemu klientowi ustawiacie obie usługi nawet jak korzysta tylko z jednej z nich czy konfigurujecie każdą usługę każdemu klientowi osobno (ten tylko net, tamten net i tv a jeszcze kolejny tylko tv) ?


Na górę
Post: pt, 09 wrz 2016 20:31:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
Ja standardowo ustawiam wszystkie routery identycznie poprostu przyszłościowo na jednym z portów vlan pod tv zawsze jest. Zawsze w przyszłości zapinsz iptv i po sprawie

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 10 wrz 2016 9:05:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Ok. Też będziemy wszystkim ustawiać obie usługi i tu jest problem. W OLT (P3310C) i ruterach jak włączamy 802.1Q niestety iptv multicast nie przechodzi. Dlaczego ? Jeżeli w OLT wyłączymy 802.1Q i dekoder iptv podłączamy bezpośrednio do ONU to telewizja jest SUPER OK. Podejrzewam, że multicast jeszcze nieodpowiednio przechodzi przez OLT. Macie jakąś podpowiedź ?


Na górę
Post: pn, 19 wrz 2016 9:14:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Czy informacje podane przez OLT BDCOM P3310C odnośnie ONU (Extralink ONU 1GE) są poprawnie podane:
komenda: show epon onu-information
OLT wypisał:
interface EPON0/2 has registered 1 ONUs:
IntfName VendorID ModelID MAC Address Description BindType Status Dereg Reason
---------- --------- --------- -------------- --------------- --------- --------------- -----------------
EPON0/2:1 ---- 0x00000000 c07e.4059.353a N/A static auto-configured N/A

Przez ONU przechodzą 2 vlany: internet i iptv - sprawdziliśmy switchem zarządzalnym za ONU. Hm to dlaczego ruter tplink z włączonym 802.1Q nie rozdziela ich na portach. Za ruterem pingi w obu vlanach są ale www nie działają.


Uff udało się iptv i internet działa OK. Są 2 vlany i 802.1Q.


Na górę
Post: wt, 20 wrz 2016 13:59:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 22 kwie 2016 12:19:17
Posty: 14
Może ktoś chce zakupić P3616-2TE BDCOM(16 portów pon)[przykładowa konfiguracja na iptv jest na OLT] + parę końcówek ?

Zapraszam na Priv :).


Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 15:00:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Kolejny problem. Podłączamy dekoder iptv bezpośrednio do ONU (transparentny 1PON<>1LAN), w OLT podajemy aby ONU odtagowało multicast. Efekt jest taki, że po zmianie kanału tv jest przez np 30 sek do 2 min i potem obraz staje. Nie płynie multicast do dekodera. Zmiana kanału powoduje, że jest OK ale po ... sek znowu obraz staje. W wersji z ruterem w 802.1Q wszystko jest OK, bo ruter odtagowuje. Macie jakieś podpowiedzi ?

OLT podaje, że czas dla adresu IP multicast wygasł. Dalej ma być adres multicast odświeżony. Odświeżenia brak i OLT usuwa adres multicastowy z tablicy multicastu.

Mamy włączony tag strip i odtagowany vlan multicastu dla tego onu. Co jeszcze brakuje ?

ONU jest Extralink Jowisz 1GE. W specyfikacji podano że obsługuje IGMP Snooping. Jak zmusić ONU do włączenia/używania tej opcji ? Czy to się wysyła z OLT ? W konfiguracji ONU nic nie znalazłem.


Na górę
Post: pt, 10 lis 2017 18:46:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
troche odgrzeje nadawanie ip koncowce
Kod:
Testowy_PON_config_epon0/4:1#epon onu ip address static 192.168.15.2 255.255.255.0 gateway 192.168.15.1 vlan 201
tak nie dziala ale w bardzo podobny sposob nadaje z olta Raisecom i jest ok. Dodam ze np reboot koncowki dziala z poziomu olta czyli wyglada ze komendy docieraja prawidlowo do ONU. Ktos co pomoze.


Na górę
Post: wt, 15 maja 2018 22:08:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Odgrzeję temat. Wszystko śmiga ok internet i iptv do momentu... zaniku pradu w OLT. Po podniesieniu OLT ma pomieszane ustawienia ONU. Nie wszyscy ale spora ilość ONU została źle automatycznie skonfigurowana na OLT. Wtedy klient dzwoni, my w OLT ustawiamy, że ma tylko internet lub tylko iptv lub obie usługi. Numery kolejnych ONU na porcie PON są zawsze takie same. Czy wiecie dlaczego tak się dzieje ?


Na górę
Post: śr, 16 maja 2018 14:40:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 305
Lokalizacja: północ
Jaka jest różnica pomiędzy komendą zapisu: write a write all ?


Na górę
Post: śr, 16 maja 2018 16:50:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 728
Lokalizacja: P.W Batna
ferrit pisze:
Jaka jest różnica pomiędzy komendą zapisu: write a write all ?


Od momentu updatu softu zmieniła się składnia niektórych poleceń w BDCOM P3310C.

Opcja write nic nie robi, bo nie ma już takiego polecenia :)

Polecam używać opcji write all :okularnik:

Załącznik:
3310c.PNG
3310c.PNG [ 15.72 KiB | Przejrzano 770 razy ]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 9:11:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 397
Czy write all na 100% zapisuje cala dzialajaca konfiguracje?

Jak ustawić static route?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 16:14:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl