Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 14 paź 2014 11:17:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Czy ktoś z Was korzystał już z rozwiązań tej firmy?
Szukam tymczasowego taniego rozwiązania z przyszłościowym przejściem na Huawei-a jak ciut dolar spadnie.
Najtaniej BDCOM 4 portowy ze splitem 64 mam po 2250zł netto.
Wolał bym Netisa Gepona ale cena 2900zł a 2250zł to mam już 6 końcówek.

Czy ktoś coś mi może doradzić.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: sob, 18 paź 2014 11:23:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1698
Lokalizacja: W-wa
Pytaj w Batnie
Oni to dystrybuuja a pozostali tylko sa posrednikami. Cene u nich bedziesz mial nizsza niz w newsleterze z popularnej firmy.


Na górę
Post: sob, 18 paź 2014 13:03:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Dzięki za info. Czas naglił to kupiłem w IP.
Powiem tak jak na tego typu tani sprzęt jestem zadowolony z pierwszych dni testów.
Konfiguracja banalnie prosta. Podpinamy ONU bridżowe i śmiga. Podpinamy następną i też śmiga. Zabawa zaczyna się przy końcówkach routerowych.
Jak podziała u mnie z tydzień na nim Tv, Internet i voip to będziemy wdrażać.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: ndz, 19 paź 2014 16:31:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1698
Lokalizacja: W-wa
Daj znac za tydzien jak wrazenia.
Koncowki routerowe to ktore dokladnie?


Na górę
Post: ndz, 19 paź 2014 20:20:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Ja to mam, na razie działa sam internet na szybko uruchomiony w najbardziej podstawowej konfiguracji. Zarządzanie po SSH/konsoli/SNMP, nie ma WWW. Zeby podejrzeć sygnały RX/TX z onu trzeba klepać z placa. Jaki macie ping na GPON/GEPONie innych producentów? Na BDCOMie normalnie jest 3ms, po tunningu z ukraińskiego forum schodzi do 1,5ms, ale nadal mnie dziwią takie opóźnienia.


Na górę
Post: ndz, 19 paź 2014 22:24:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Łukasz Witek pisze:
Ja to mam, na razie działa sam internet na szybko uruchomiony w najbardziej podstawowej konfiguracji. Zarządzanie po SSH/konsoli/SNMP, nie ma WWW. Zeby podejrzeć sygnały RX/TX z onu trzeba klepać z placa. Jaki macie ping na GPON/GEPONie innych producentów? Na BDCOMie normalnie jest 3ms, po tunningu z ukraińskiego forum schodzi do 1,5ms, ale nadal mnie dziwią takie opóźnienia.


Co do pingów to sprawdzę na rożnych ONU (Netis,BDCOM,UStarcom) ale na BDCOM ok. 3-4ms na lapku z windowsem (sprawdzę na linuxach).
Fajnie jak by opóźnienia były rzędu 1ms.
Z ciekawości sprawdzę jutro jakie opóźnienia daje Epon OLT UTStarcom.
Jak byś podał linka to zobaczę ile mi da ten tuning.

Co do www to jest (info o temp, obciązeniu cpu, które porty są włączone i konf. snmp).
Co do sygnału z onu:

#show epon optical-transceiver-diagnosis
interface Temperature(degree) Voltage(V) Current(mA) TxPower(dBm)
----------- --------------------- ------------ ------------- --------------
epon0/1 36.6 3.3 12.7 4.8
interface RxPower(dBm)
----------- --------------
epon0/1:1 -21.4
epon0/1:2 -18.2
epon0/1:3 -19.5
itd.

A tak sprawdzenie zdalnej końcówki:
#show epon interface epon 0/1:1 onu ctc optical-transceiver-diagnosis
operating temperature(degree): 44
supply voltage(V): 3.3
bias current(mA): 11.5
transmitted power(DBm): 1.8
received power(DBm): -18.6

czolo pisze:
Daj znac za tydzien jak wrazenia.
Koncowki routerowe to ktore dokladnie?

Np. NETIS EP8104P. Do niego trzeba poza podłączeniem ustawić adres ip jaki vlna na którym porcie np. telewizja na 4 porcie. Przypisać voipy.
Dlatego przy bridżach nie ma roboty.


Na górę
Post: ndz, 19 paź 2014 23:03:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
conf
epon mpcp-timeout 60
epon dba hardware cycletime 25000 discovery-frequence 40 discovery-length 2048
epon dynamic-binding-timeout 40

interface EPON0/1
epon mpcp-registration ctc 30

interface EPON0/2
epon mpcp-registration ctc 30

interface EPON0/3
epon mpcp-registration ctc 30

interface EPON0/4
epon mpcp-registration ctc 30

Podaje linki gdyby ktoś szukał wsparcia:
http://doc.pavlabor.net/HARD/PON/BDCOM/ ... %20Manual/
http://www.bdcom.cn/plus/list.php?tid=355
http://www.bdcom.cn/plus/list.php?tid=282
http://local.com.ua/forum/forum/147-pon/


Na górę
Post: pn, 20 paź 2014 13:38:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Dzięki pomogło. Ping linux-switch-OLT-ONU(BDCOM)-mikrotik
Z : średnio 4ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=65 ttl=64 time=3.27 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=66 ttl=64 time=4.34 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=67 ttl=64 time=4.69 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=68 ttl=64 time=3.51 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=69 ttl=64 time=4.71 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=70 ttl=64 time=4.30 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=71 ttl=64 time=3.89 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=72 ttl=64 time=3.78 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=73 ttl=64 time=3.61 ms
spadło do: 1ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=74 ttl=64 time=1.11 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=75 ttl=64 time=1.24 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=76 ttl=64 time=1.01 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=77 ttl=64 time=1.30 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=78 ttl=64 time=1.11 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=79 ttl=64 time=1.24 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=80 ttl=64 time=1.12 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=81 ttl=64 time=1.19 ms
64 bytes from 10.0.1.6: icmp_seq=82 ttl=64 time=1.10 ms

tylko ciekawe czy jakim kosztem? :)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;]

Netis: 100pakietow interval 100ms
100 packets transmitted, 100 received, 0% packet loss, time 9952ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.310/1.741/2.341/0.468 ms
Bdcom: 100pakietow interval 100ms
100 packets transmitted, 100 received, 0% packet loss, time 9945ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.401/1.221/1.380/0.127 ms
UTstarcom
100 packets transmitted, 100 received, 0% packet loss, time 9937ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.012/1.216/1.427/0.092 ms


Na górę
Post: pt, 14 lis 2014 21:52:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Dziś wyszedł najnowszy firmware.
ftp://ftp.romsat.ua/pub/Links/Fedorovsky/PON/Firmware/OLT/P3310B/10.1.0B%20Build%2021324/3314_en_21324.bin
IPTV działa mi na 404i UTSarcom potestuję jeszcze z netisami i bdcom-ami.
OLT śmiga ale teraz mam problem z prędkościami.
Za cholerę nie chce prędkość wyjść powyżej 97,2Mbit na mikrotikowym BT na Onu BDCOM, UTSTARCOM, Netis.
To samo ma kolega na Netisowym OLT.


Na górę
Post: pn, 17 lis 2014 0:01:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Moze to przypadłość tanich OLTów ;/


Na górę
Post: pn, 17 lis 2014 0:33:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
igrek1 pisze:
Moze to przypadłość tanich OLTów ;/

Tak tylko po co BDCOM produkuje ONU z porem 1Gbit ;)


Na górę
Post: śr, 19 lis 2014 18:55:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Dobra 1G śmiga, każda końcówka przy rejestracji dostaje limit 100 mega należy zmienić parametr
Up Peak Bandwidth i Down Peak Bandwidth na 1000000 i śmiga z weba bądź lini komend wejśc na końcówkę i
LT-BDCOM-P3310_config_epon0/1:4#epon sla upstream pir 10000

Wystarczy pir zmienic z 100000 (100Mbit) na 200000 i (200Mbit) mamy zapas ;]

interface EPON0/1:4
onu-configuration
bandwidth 10000000
epon sla upstream pir 200000 cir 1000
epon sla downstream pir 200000 cir 1000
epon onu port 1 ctc vlan mode tag 1
!!onu-configuration-end

zakres może być od:
<30760-1000000> -- Enter peak bandwidth in units of kbps


Na górę
Post: czw, 20 lis 2014 13:04:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
W tym nowym firmware sa jakieś fajne ficzery?


Na górę
Post: czw, 20 lis 2014 14:46:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Wszystkie podstawowe ustawienia zrobi się teraz z www ;) więc uważam w porównaniu do poprzedniej wersji dodali bardzo dużo i tylko dziękować za updejt.
Od sprawdzenia aktywnych ONU i wyłączonych po statusie ONU, włączenia loopback port detect, ustawienia CIR i PIR na porcie ONU, ustawiania vlan-ow ONU i jak ma być odebrany sygnał na ONU (trunk, tag, transparent itd), ustawienia adresów IP.
Jeszcze jak by dodali diagnostykę (moc lasera w ONU) no i informacje o parametrach z końcówki było by fajnie.


Na górę
Post: pn, 08 gru 2014 15:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 15:03:16
Posty: 2
Witam.
Macie może przykładową konfigurację do GPON BDComa żeby działał timeshifting w IPTV.
Mimo różnych konfiguracji nie działa to, internet śmiga, TV też ale jak chcę włączyć pauzę to lipa....
Help..


Na górę
Post: wt, 23 lut 2016 12:38:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 lip 2013 12:38:32
Posty: 42
Czy ktoś testował ile to urządzenie da rade wydajnościowo (nie teoretycznie) obsłużyć klientów ?
Jaką komendą sprawdzić mac nowo podłączonej końcówki ? nie zautoryzowanej. ?


Na górę
Post: pt, 11 mar 2016 21:03:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
Ktoś podpowie po rs mam dostęp ale nie mogę się dostać po ip nie odpowiada port management jaka powinien mieć adresaci 192.168.0.1 tak?


Na górę
Post: wt, 15 mar 2016 18:17:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 542
Lokalizacja: Brzesko
Dobra kto podpowie

interface EPON0/1:4
onu-configuration
bandwidth 10000000
epon sla upstream pir 200000 cir 1000
epon sla downstream pir 200000 cir 1000
epon onu port 1 ctc vlan mode tag 1
!!onu-configuration-end

dziala ok do momentu reboot olt-a pomimo ze zapisuje config


Na górę
Post: wt, 07 cze 2016 9:39:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 lip 2013 12:38:32
Posty: 42
a jak zapisujesz konfiguracje ? przez www czy konsole


Na górę
Post: pn, 13 cze 2016 14:11:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 727
Lokalizacja: P.W Batna
cygar pisze:
Dobra kto podpowie

interface EPON0/1:4
onu-configuration
bandwidth 10000000
epon sla upstream pir 200000 cir 1000
epon sla downstream pir 200000 cir 1000
epon onu port 1 ctc vlan mode tag 1
!!onu-configuration-end

dziala ok do momentu reboot olt-a pomimo ze zapisuje config


Podpytałem BDCOMa...

cygar - jeśli problem nadal występuje to proszę podeślij odpowiedzi na poniższe komendy:


Pls give me the show version,and after the device reboot (save config )pls show break.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: wt, 12 lip 2016 12:55:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Baza nowych firmwarów do BDCOM-a.
https://www.dropbox.com/sh/xwbmgzj2y26mstv/AAARaY13F8_uLY35QaiNsRcja/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8/OLT/GEPON/BDCOM/P3310B?dl=0
Najnowszy firmware BDCOM(tm) P3310B Software, Version 10.1.0B Build 33463 z dnia 2016-2-24 18:9:56 wgrałem i testuję.
Wgrałem ponieważ od jakiegoś czasu mam problemy z 1 końcówką. Dostaję na pingu DUP-y i co jakiś czas rozłącza końcówkę mimo że sygnał jest mocny
epon2:14
operating temperature(degree): 46
supply voltage(V): 3.3
bias current(mA): 16.3
transmitted power(DBm): 1.7
received power(DBm): -10.8

ale i tak nie pomogło nadal mam może zmiana końcówki pomoże u innych klientów jest ok:
PING 10.1.1.22 (10.1.1.22) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=1 ttl=64 time=1.09 ms
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=1 ttl=64 time=1.10 ms (DUP!)
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=2 ttl=64 time=1.16 ms
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=3 ttl=64 time=1.24 ms
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=3 ttl=64 time=1.25 ms (DUP!)
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=4 ttl=64 time=1.04 ms
64 bytes from 10.1.1.22: icmp_seq=4 ttl=64 time=1.05 ms (DUP!)


Na górę
Post: czw, 14 lip 2016 14:16:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Czy ktoś mi podpowie czemu każda końcówka inaczej pokazuje odległość od nadajnika.
Nawet OLT BDCOM z ONU BDCOM przekłamuje odległości.
I tak:
Huawei widziany 2011/245 przekłamuje o 44m
BDCOM model 151C o 1974m
Uplink model VSOL/28HE - 104m
Uplink model VSOL/28ZE - 2105m
Uplink EP122B nie wiem jak jest widziany bo sie nie przedstawia 38m
UTstarcom A001 o 30m
UTstarcom A006 o 30m
Netis NTS 101 o 931m


Na górę
Post: pn, 01 sie 2016 15:12:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 30 sty 2004 3:47:49
Posty: 151
Lokalizacja: Gliwice
Problem co może być przyczyną rozłączania i nie chce się połączyć ONU a śmigało na -18dBm mocy.
Aug 1 15:31:04 10.1.0.244 %EPON-ONUREG: ONU 048d.3870.a492 is registered on EPON0/2:8.
Aug 1 15:31:04 10.1.0.244 %EPON-ONUAUTHEN: ONU 048d.3870.a492 is authenticated on EPON0/2:8.
Aug 1 15:31:06 10.1.0.244 %OLT: Interface EPON0/2:8's OAM Operational Status: Operational
Aug 1 15:24:13 10.1.0.244 %OLT: Interface EPON0/2:8's CTC OAM extension negotiated successfully!
Aug 1 15:24:23 10.1.0.244 %OLT: Get ONU basic information failed on EPON0/2:8, error number=2.
Aug 1 15:24:23 10.1.0.244 %OLT: Retry Getting ONU basic information on EPON0/2:8 1 times.
Aug 1 15:24:33 10.1.0.244 %OLT: Get ONU basic information failed on EPON0/2:8, error number=2.
Aug 1 15:24:33 10.1.0.244 %OLT: Retry Getting ONU basic information on EPON0/2:8 2 times.
Aug 1 15:24:43 10.1.0.244 %OLT: Get ONU basic information failed on EPON0/2:8, error number=2.
Aug 1 15:24:43 10.1.0.244 %OLT: Retry Getting ONU basic information on EPON0/2:8 3 times.
Aug 1 15:24:53 10.1.0.244 %OLT: Get ONU basic information failed on EPON0/2:8, error number=2.


Na górę
Post: śr, 03 sie 2016 13:36:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 02 lut 2008 10:31:19
Posty: 95
Sprawdzałeś jaki teraz jest sygnał ?


Na górę
Post: pt, 05 sie 2016 9:39:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 15 lip 2013 12:38:32
Posty: 42
Czy jest coś ciekawego w nowym firmware ? Czy upgrade zachowuje wszystkie ustawienia ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 0:40:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl