Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 20 wrz 2012 8:47:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
GPON i GEPON są praktycznie w jednakowej cenie. ma ktoś z was jakieś info czy inne końcówki ONT pasują do GPON-a Dasana? może jakaś lista kompatybilnych?


Na górę
Post: czw, 20 wrz 2012 9:34:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8345
Huawei

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 21 wrz 2012 22:39:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1305
Lokalizacja: Jaworzno
Piencu pisze:
loockas pisze:
Aaa, myślałem, że Dasan głównie zasłynął z GEPON'a

Dobrze myslales.
Tak bylo na poczatku w naszym kraju.
Zablysnal za to malym OLTem w GPONie.


Ok. Znalazłem już tego OLT'a. Już wiem o którego chodzi, nawet dość głośno na tym forum o nim było. Poza elmatem, interprojekt strasznie się chwalił dobrą ofertą na tego dasana.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: sob, 22 wrz 2012 9:32:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
loockas pisze:
Piencu pisze:
loockas pisze:
Aaa, myślałem, że Dasan głównie zasłynął z GEPON'a

Dobrze myslales.
Tak bylo na poczatku w naszym kraju.
Zablysnal za to malym OLTem w GPONie.


Ok. Znalazłem już tego OLT'a. Już wiem o którego chodzi, nawet dość głośno na tym forum o nim było. Poza elmatem, interprojekt strasznie się chwalił dobrą ofertą na tego dasana.


interprojekt handluje DASAN-em od kiedy?


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2012 14:51:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 06 sie 2010 9:54:43
Posty: 103
Ok. Znalazłem już tego OLT'a. Już wiem o którego chodzi, nawet dość głośno na tym forum o nim było. Poza elmatem, interprojekt strasznie się chwalił dobrą ofertą na tego dasana.[/quote]

interprojekt handluje DASAN-em od kiedy?[/quote]

Interprojekt Dasanem ? - Nigdy w życiu !


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2012 10:21:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1305
Lokalizacja: Jaworzno
DFI pisze:
interprojekt handluje DASAN-em od kiedy?


Sorry, pokręciłem z GEPON'em Sun Telecom. Pamiętałem tylko, że mieli coś taniego.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: śr, 03 paź 2012 10:12:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 25 wrz 2012 14:19:44
Posty: 9
Chciałbym poruszyć tu temat budżetu mocy, który postanowiłem wyliczyć sobie dla max splitu dla GPON-a czyli 1:128.
Wyliczając budżet mocy dla toru optycznego przy splicie 1:128 w GPON brałem pod uwagę:

budżet mocy dla linii optycznej (dla np. lasera klasy B+) równy 28 dB,
straty dla światłowodu np.: 0.4 dB/km,
straty na złączkach i łączeniach: 6 złączek*0,5 dB + 2 spawy*0,15 dB= 3,3 dB
oraz straty przy splicie 1:128 wynoszą 24,3 dB (straty rzeczywiste)

Zatem budżet mocy wynosi: 28 dB – 24,3 dB – 3,3 dB = 0,4 dB,

Więc zasięg przy splicie 1:128 wynosi 1 km, bo: 0.4dB / 0.4 dB/km = 1 km.

Czyżbym się gdzieś pomylił, że taki słaby zasięg wyszedł. Wiadomo im większy splitter tym mniejszy zasięg ale żeby aż taki mały.


Na górę
Post: śr, 03 paź 2012 11:04:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8345
Prawidłowy :)

Tylko że jak ty sobie wyobrażasz uruchomienie takie splitu na wsi? Taki split jest możliwy, ale w praktyce tylko w bloku :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 03 paź 2012 11:17:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 25 wrz 2012 14:19:44
Posty: 9
Split byłby na bloki, odległość między OLT, a najdalszym ONT to ok 600m. Trochę tam mieszkań jest, także chciałbym wykorzystać na maxa, każdy port PON, stąd mój pomysł złożenia takiej kaskady 1:2 a potem 1:64. Ale nie wiem czy to dobre myślenie, trochę by można oszczędzić na kartach liniowych w ten sposób do OLT-a.


Na górę
Post: śr, 03 paź 2012 11:28:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 03 paź 2012 10:17:47
Posty: 17
Lokalizacja: Rzeszów
Witam,

Split 1:128 jest do osiągnięcia ale lepiej zastosować zamiast lasera B+ w OLT laser C+.
Gwarantowane parametry takiej wkładki C+ to TX: +3,5 ~ 7dBm oraz RX: -32dBm. Dla B+ TX: +1,5~5dBm, RX: -28dBm. Tak więc C+ daje Ci ekstra 2dBm gwarantowane. Więc i odleglości będą inne.

Choć znam osobę która ma split optyczny na sprzęcie DASAN-a z wkładką B+ na około 3,5km. I ma jeszcze zapas w budżecie mocy. Powód jest prosty budżet mocy który Ty liczysz jest dla wartości maksymalny (tak zwany najgorszy przypadek). Rzeczywistość jest jednak inna. Splitery powinny mieć mniejsze tłumienie, tak samo włókno światłowodowe, wkładki nadają z większą mocą np.:

DASAN-V5812G# show port module-info 1
Port 1
Transceiver type: SFP
Transceiver: Unknown
Length: 20.0 Km [ Single Mode ]
Speed: 2488 Mb/s
Wavelength: 1490 nm
Connector Type: SC
Vendor name: Fibrain
Vendor part name: FTS-GPON-OLT-B+
Vendor revision: 2.0
Vendor serial number: ZTV25036099
Product date: 2012-05-30

DDM SFP Temperature: 31.8164 C (Warn: -40.0000 / 90.0000)(Alarm: -45.0000 / 95.0000)
DDM SFP Vcc: 3.3196 V (Warn: 3.1000 / 3.5000)(Alarm: 3.0000 / 3.6000)
DDM SFP TX bias: 29.5600 mA (Warn: 0.0000 / 80.0000)(Alarm: 0.0000 / 100.0000)
DDM SFP TX power: 3.6338 dBm (Warn: 0.9999 / 5.0000)(Alarm: 0.4999 / 5.5000)

DASAN-V5812G# show port module-info 2
Port 2
Transceiver type: SFP
Transceiver: Unknown
Length: 60 Km [ Single Mode ]
Speed: 2488 Mb/s
Wavelength: 1490 nm
Connector Type: SC
Vendor name: Fibrain
Vendor part name: FTS-GPON-OLT-C+
Vendor revision: 1.0
Vendor serial number: A1427000030
Product date: 2012-07-03

DDM SFP Temperature: 32.2578 C (Warn: -40.0000 / 90.0000)(Alarm: -45.0000 / 95.0000)
DDM SFP Vcc: 3.3134 V (Warn: 3.1000 / 3.5000)(Alarm: 3.0000 / 3.6000)
DDM SFP TX bias: 14.6540 mA (Warn: 0.0000 / 80.0000)(Alarm: 0.0000 / 100.0000)
DDM SFP TX power: 5.1989 dBm (Warn: 2.5001 / 7.0000)(Alarm: 2.0000 / 7.5000)



Jednak projektowanie powinno się odbywać dla najgorszego przypadku więc jeżeli chcesz użyć B+ to masz krótką odległość. Użyj C+ i już masz kilka km więcej + zapas mocy.

Są też inne sposoby, oraz pewnie wyjątki. Dowiesz się o nich na darmowych szkoleniach (dofinansowanych z Unii) organizowany przez ELMAT. Na które serdecznie zapraszam :).

_________________
//////
Kierownik działu sieciowe urządzenia aktywne w ELMAT
aktywa@elmat.pl


Na górę
Post: śr, 03 paź 2012 21:56:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
Ja mam na wsi uruchomiony splitt 1:128. To pewnie o mnie Radek pisal ;)
Sporo osob z tego forum, juz ogladalo ta siec.

Dziala to wszystko na kaskadach:
- jedna wies 4-8-4
- druga wies 4-2-4-4

Wkladki B+, odleglosci do najdalszego klienta 3,5km.

Pierwszy spliter jest przy OLTcie, reszta w terenie.

Jak sprzet zarobi na siebie, to zmniejsze splitt i kupie kolejnego OLTa.


Na górę
Post: czw, 04 paź 2012 9:32:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1305
Lokalizacja: Jaworzno
Orin miał chyba na myśli split 1:128 na wsi z użyciem jednego splittera :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: czw, 04 paź 2012 11:00:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 25 wrz 2012 14:19:44
Posty: 9
@Piencu: jakiego masz tego OLT-a. Tego DASAN-a może V5812G? Fajny jest tylko ma 4 porty PON, a potrzebuje w projekcie 6 portów i to przy max. splicie. Jak myślicie, warto projektować sieć z zastosowaniem dwóch takich małych OLT, czy lepiej szukać czegoś modularnego (np. ZTE). I banalne pytanie, jak najlepiej i najprościej w takim razie połączyć takie dwa takie małe OLT ze sobą.


Na górę
Post: czw, 04 paź 2012 11:38:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5168
Mimo wszystko taniej wyjdzie zastosować 2 sztuki.
Co do połączenia... Jako 2 niezależne urządzenia, czyli standardowo tak jak switche: trunk między portami uplinkowymi, albo poprzez switcha. Tych urządzeń nie da się 'klasycznie' stackować.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: czw, 04 paź 2012 12:02:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 03 paź 2012 10:17:47
Posty: 17
Lokalizacja: Rzeszów
inneo pisze:
@Piencu: jakiego masz tego OLT-a. Tego DASAN-a może V5812G? Fajny jest tylko ma 4 porty PON, a potrzebuje w projekcie 6 portów i to przy max. splicie. Jak myślicie, warto projektować sieć z zastosowaniem dwóch takich małych OLT, czy lepiej szukać czegoś modularnego (np. ZTE). I banalne pytanie, jak najlepiej i najprościej w takim razie połączyć takie dwa takie małe OLT ze sobą.


Witam,

W naszej ofercie też Pan znajdzie modularnego OLT - V8240. Posiada zarządzanie przez WWW. Oraz jak na modularnego OLT-a to jest tani.
Zapraszam do kontaktu z Działem Handlowym dysponują nowymi cenami na modularne rozwiązania. Choć tak jak widać po forum. Taniej jest zastosować 2 małe jednostki OLT. Mają one swoje plusy w porównaniu do dużych jednostek:
- zasilacze AC lub DC; duże urządzenia tylko zasilanie DC co wiąże się z zakupem siłowni
- w przypadku awarii małego OLT maksymalnie padają Ci 4 porty GPON. W przypadku dużego więcej. Można się wyposażyć w redundancje do dużych OLT-ów ale to jest dodatkowy koszt
- niskie zużycie prądu mniejszych jednostek
- małego OLT możesz zawsze gdzieś przenieść (np. podczas przebudowy sieci czy serwerowni). Z dużego możesz wyjąć cześć kart ale i tak musisz dokupić chassis
- duży jak nie podłączasz odrazu ~28 portów GPON jest droższy

Nie jestem przeciwnikiem dużych OLT-ów ale miasta w Azji pod które projektowane są duże OLT nie istnieją w Polsce :). Tak wiec na tą chwilę trzeba się zastanowić czy rzeczywiście potrzebujesz dużego czy małego OLT-a.

Zapraszam do zapoznania się z naszym White Paperem:
http://www.elmat.pl/download/1604/724.pdf

_________________
//////
Kierownik działu sieciowe urządzenia aktywne w ELMAT
aktywa@elmat.pl


Na górę
Post: czw, 04 paź 2012 21:05:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
inneo pisze:
@Piencu: jakiego masz tego OLT-a. Tego DASAN-a może V5812G? Fajny jest tylko ma 4 porty PON, a potrzebuje w projekcie 6 portów i to przy max. splicie. Jak myślicie, warto projektować sieć z zastosowaniem dwóch takich małych OLT, czy lepiej szukać czegoś modularnego (np. ZTE). I banalne pytanie, jak najlepiej i najprościej w takim razie połączyć takie dwa takie małe OLT ze sobą.


Mam 2x 5812G
Na pierwszym jest uplink statyczny do routera BGP + PIM + uplink multicastu + OSPF dla sieci wew.
Do drugiego OLTa jest UPLINK po GE. Narazie wystarczy.
Jak zabraknie, to dorobie drugi uplink.


Na górę
Post: pt, 05 paź 2012 16:54:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
U nas jest 1:2 -> 1:8 -> 1:8 i działa.
Linki gitabitowe moża agregować - aczkolwiek wolałbym jednak port 10g.


Na górę
Post: czw, 11 paź 2012 12:36:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2222
a co myslicie o rozłożeniu splitu 16-4 ?

mam bardzo gęsto zabudowany teren domków.
I myślałem żeby jechać 48j.
pierwsze 16 włókien były by "robocze"
co 16 słupów spliter 1:16 i potem 16 włóknami na następne słupy gdzie spliter 1:4 i do niego klienci. a potem z serwerowni szedł by następny sygnał 17 włóknem i na 17 słupie spliter 1:16 i obskoczyć następne 16 słupów.
Dzięki temu na małe odgałęzienia jechał bym sobie włóknami na których końcach dawał bym 1:4 i ładnie by to było względem odniesienia do słupów i zarządzania.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 22 gru 2012 2:47:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 33
Żółtodziób:
Możesz powiedzieć czym ty spawasz że masz na spawie SM=0,15dB tłumienia?

Ogolnie możecie zdradzić czym spawacie i jakie tłumienia na spawie średnio wychodzą ?


Na górę
Post: sob, 22 gru 2012 3:30:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16466
Lokalizacja: Nowa Ruda
U mnie na spawie po przemierzeniu wyszło jakieś 0,03dBm (po 10 testach) - a spawarka to chiński Jilong.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 22 gru 2012 17:58:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5168
I tak ważniejsze jest dobrze przygotowane i przycięte włókno niż sama spawarka.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: ndz, 23 gru 2012 23:37:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 33
Zastanawiam się właśnie czy np Fitel S153A, który ma tylko SM=0,4dB a wyższe modele Chińskie w podobnej cenie z centrowaniem do rdzenia mają SM=0,2dB. Dlatego ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce.

Faktycznie po tych Chińskich trzeba poprawiać spawy wraz z upływem czasu? Stabilność spawów itp. Mile widziane rzetelne prawdziwe opinie osób wykonujących je na co dzień.


Na górę
Post: pn, 24 gru 2012 0:25:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15811
Lokalizacja: Wrocław
0,4 czy 0,2... kto Ci taki spaw zaakceptuje. Poniżej 0,03 powinno być.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pn, 24 gru 2012 15:10:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 33
Poprawka, miało być 0,02dB i 0,04dB powołując się na producenta.


Na górę
Post: pn, 24 gru 2012 15:50:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 18 paź 2005 18:11:16
Posty: 1031
To jest tak. Jesli dobrze przygotujesz wlokno, rowno bedzie dociete to kazda spawarka pospawa z niskim tlumieniem.

My nie mamy super spawarki ale przykladamy sie do jakosci przygotowanego wlokna i spawy nie wychodza wyzsze niz 0,04 czasem jest 0,05.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: luk.starzyk i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 18 paź 2018 9:46:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl