Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 25 sie 2012 18:25:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
DFI pisze:
Robi ktoś z was GPON-a na domkach jednorodzinnych? (osiedle) ile tak średnio udaje się podłączyć ludzia pod 1 port PON?.


Chyba jednoznacznie nikt Ci nie powie... a ile osob podlaczysz na jednej wsi?

Ja na 8 liniach z 1OLTa przy splicie 1:32 mam podlaczonych 35 ludzi. Kiedys agregowalem to do 4 PONow, teraz zwiekszylem split do 128 i mam 2 gniazda PON.

Sa linie gdzie podlaczonych jest 2 userow na 1:32, a sa linie po 11 userow - wiec nie da sie okreslic jednoznacznie.

Pozdrawiam


Na górę
Post: pn, 27 sie 2012 12:06:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 23 lip 2012 12:37:21
Posty: 26
baroo pisze:
W OLT masz wkładkę, która wysyła dane na 1490nm do wszystkich odbiorników, a odbiorniki wysyłają dane do OLT w przydzielonych im slotach czasowych na 1310nm. Tak, że masz tam WDM i TDM w jednym.

Co do CATV to polecam prezentację z Elmatu. Oni tam to dokładnie wyjaśniają.


Link wrzucony przez Loockasa nie chce mi się załadować, a na stronie Elmatu nie mogę takiej prezentacji znaleźć.
Macie może jakiegoś linka?


Na górę
Post: pn, 27 sie 2012 15:19:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 23 lip 2012 12:37:21
Posty: 26
Jeszcze jedno:

Jakie ONU/ONT używacie?

Czy ktoś z Was realizował jakieś FTTB itp, czy raczej FTTH?


Na górę
Post: wt, 28 sie 2012 22:19:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 sie 2012 22:11:52
Posty: 32
Piencu: Jak wygloda ta Wasza sieć, chodzi o widok podwieszonych kabli na słupach?
Mufę i zapas dajesz na każdy słup, czy np co 4ty i wracasz na 3ci, 2gi i do klienta?
Jak masz jakieś foty jak to wygląda to byłbym zainteresowany.
Pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 30 sie 2012 11:37:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
mmaattii pisze:
Piencu: Jak wygloda ta Wasza sieć, chodzi o widok podwieszonych kabli na słupach?
Mufę i zapas dajesz na każdy słup, czy np co 4ty i wracasz na 3ci, 2gi i do klienta?
Jak masz jakieś foty jak to wygląda to byłbym zainteresowany.
Pozdrawiam


Zdjecia gdzies sa na forum.

Umieszczamy jenda mufe na 4 domy.
Czasami jest to co slup, czasami co 3~4 slupy.
Staramy sie ograniczac ilosc kabli na slupach.


Na górę
Post: czw, 30 sie 2012 20:18:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 sie 2012 22:11:52
Posty: 32
Dzięki za odpowiedź.
A kabel w mufie tniesz cały, czy rozcinasz jedną tubę i do jednego włókna wspawujesz konektor i podłaczas spliter?
reszta włókien leci do następnego słupa?
Rozumiem że całe spawanie robisz na "ziemi", gdzie wieszasz zapas kabla i mufe?

Sory że tyle pytań, ale chcę wykonać coś takiego i nie wiem jak się do tego zabrać :(

Pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 30 sie 2012 22:35:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
mmaattii pisze:
Dzięki za odpowiedź.
A kabel w mufie tniesz cały, czy rozcinasz jedną tubę i do jednego włókna wspawujesz konektor i podłaczas spliter?
reszta włókien leci do następnego słupa?
Rozumiem że całe spawanie robisz na "ziemi", gdzie wieszasz zapas kabla i mufe?

Sory że tyle pytań, ale chcę wykonać coś takiego i nie wiem jak się do tego zabrać :(

Pozdrawiam

Kabel jednotubowy tniesz caly ;)
Wielotubowy - po co sobie robic robote dodatkowa ;)

Tak, spawamy na ziemi.
Kabel z zapasem wisi na slupie


Na górę
Post: pt, 31 sie 2012 21:54:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 sie 2012 22:11:52
Posty: 32
Myślałem że da radę ciąć tylko jedną tubę żeby było mniej spawania a 5 tub przechodziło by przez mufę bez cięcia. Wiadomo że wtedy mufa musi mieć port owalny, ale są takie na rynku. Co o tym myślicie?


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2012 11:51:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
Oczywiscie, ze mozna przelotowo przeslac tuby...
Te mufy co kupuje w Elmacie to mozna bez ciecia.


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2012 13:32:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Piencu pisze:
Oczywiscie, ze mozna przelotowo przeslac tuby...
Te mufy co kupuje w Elmacie to mozna bez ciecia.


Jaki to model mufy z elmatu?


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2012 14:50:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
DFI pisze:
Jaki to model mufy z elmatu?

Zapytaj handlowca o mufe ze stelazem na slupy - zdjecia gdzies dawalem na forum.
Chyba nazywa sie OPS-numer
To jest kopia 3Ma.


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2012 15:53:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2203
warto zauważyć jedną rzecz, mianowicie że da się również nie przecinać całej tuby, tylko zestripować i przeciąć jedno włókno i przyspawać konektor.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: sob, 01 wrz 2012 22:04:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
ale nie można tego nazwać jako profesjonalne rozwiązanie :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2012 3:59:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2203
Nie wiem czy mozna czy nie, ale podobno jest do tego profesjionalna maszynka chyba za 3 klocki.
Pozatym jak np. masz dużo słupów a kabel 4x12 to nie wiem czy takim zacnym pomyslem jest co słup spawac 12 włókien

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2012 8:24:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
Jak robisz to dla siebie, to jeszcze pół biedy (o ile to dobrze spaszportyzujesz). Zleceniodawca by Ciebie wyśmiał. Dobrym rozwiązaniem są tuby z 4-6 włóknami do tego celu.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2012 8:30:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 18 paź 2005 18:11:16
Posty: 1031
Orin pisze:
ale nie można tego nazwać jako profesjonalne rozwiązanie :)

No ale powiedz mi gdzie tu sens rozcinania wszystkich włókien i spawania. Ja w studniach będę lada moment montował/spawał mufy i mam tak iż dochodzi kabel i wychodzi oraz jest odejście innym ale tylko 4 włókna.
Jeśli mam dwie tuby po 12j to rozcinam tylko ta w której mam włókna do pospawania i spawam tylko te.
Przecież po to jest owalne wejścia by wejść i wyjść z mufy nie rozcinając jej całkowicie.

Dodam iż robię to dla siebie nie na zlecenie.


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2012 8:50:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8298
Kiedyś była podobna dyskusja, ale chodziło o wyciąganie tylko jednego włókna z kabla, bez mufy :) I tak zrozumiałem wypowiedź pomidora, że chce wycinać tylko okno w kablu.

A owalne wejścia wiem do czego są - by nie rozcinać wszystkich tub. Tu się zgadza. Ale ktoś wymyślił takie coś, że jak już potrzebujesz 4 włókna z 12 w tubie z kabla wielotubowego, to tniesz wszystkie 12 włókien tylko z tej jednej tuby, z czego 8 jest spawanych na wprost, a 4 jak tam chcesz. Wszystkie 12 jednak wędrują na tackę i tyle. Nie ja to wymyśliłem, ale coś takiego się stosuje.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 02 wrz 2012 9:25:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
pomidor pisze:
Nie wiem czy mozna czy nie, ale podobno jest do tego profesjionalna maszynka chyba za 3 klocki.
Pozatym jak np. masz dużo słupów a kabel 4x12 to nie wiem czy takim zacnym pomyslem jest co słup spawac 12 włókien

Podobno to wszystko kupisz ;) wystarczy klient co chce kupic, a sprzedawca szybko sie znajdzie;)
Serio:
- sa kable specjalnie przygotowane pod wyciaganie z niego nawet jednego wlokna.
- do takiego ciecia jak piszesz, co slup stosuje sie najczesciej 6j1t - do 48j adss widzialem.

Ja uzywam takich 24.


Na górę
Post: śr, 05 wrz 2012 10:35:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 23 lip 2012 12:37:21
Posty: 26
Mam pytanko:

Czemu OLT GPON jest droższe od OLT GEPON?

Co konkretnie wpływa na cenę tego urządzenia?


Na górę
Post: śr, 05 wrz 2012 13:26:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
ukleb pisze:
Mam pytanko:

Czemu OLT GPON jest droższe od OLT GEPON?

Co konkretnie wpływa na cenę tego urządzenia?



Może dlatego, że GPON jest nowszy i bardziej rozwojowy niż GEPON


Na górę
Post: śr, 05 wrz 2012 18:46:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
a mnie sie wydawalo, ze GPON jest "starszy o jakies 9 lat" a dokladniej jego pierwowzor... ;)

Napewno GPON jest produkowany w duzo wiekszych ilosciach i to sie przelozylo na cene


Na górę
Post: śr, 12 wrz 2012 10:31:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1296
Lokalizacja: Jaworzno
Nie wiem z czym Wy porównujecie te urządzenia... Wg mnie GEPON jest droższy od GPON'a.

Wystarczy popatrzeć na rozwiązanie Huawei i ZTE (modularne). Karta GEPON jest droższa od GPON'owej. ONU podobnie, są droższe.

Faktycznie Dasan zrobił małe zamieszanie ze swoimi cenami i chyba stąd takie wnioski, że GEPON jest tańszy.

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: wt, 18 wrz 2012 23:26:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5166
loockas pisze:
Nie wiem z czym Wy porównujecie te urządzenia... Wg mnie GEPON jest droższy od GPON'a.

Wystarczy popatrzeć na rozwiązanie Huawei i ZTE (modularne). Karta GEPON jest droższa od GPON'owej. ONU podobnie, są droższe.

Faktycznie Dasan zrobił małe zamieszanie ze swoimi cenami i chyba stąd takie wnioski, że GEPON jest tańszy.



Hmmmm, przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, bo mam dziwne wrażenie że coś pomieszałeś....

Dasan w Polsce to praktycznie tylko GPON i jest to najtańszy GPON dostępny obecnie na naszym rynku (przynajmniej jeśli chodzi o ceny małego OLTa, bo duże rozwiązania są już porównywalne z Huaweiem i ZTE)

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: śr, 19 wrz 2012 22:36:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1296
Lokalizacja: Jaworzno
Aaa, myślałem, że Dasan głównie zasłynął z GEPON'a Sugerowałem się tym:

http://www.elmat.pl/oferta.php?o=1213

Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że GEPON jest droższy.

_________________
netmon.pl - blog o sieciach, sprzęcie i oprogramowaniu dla ISP.


Na górę
Post: śr, 19 wrz 2012 23:51:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 20 maja 2008 23:03:24
Posty: 84
Lokalizacja: Andrespol k. Łodzi
loockas pisze:
Aaa, myślałem, że Dasan głównie zasłynął z GEPON'a

Dobrze myslales.
Tak bylo na poczatku w naszym kraju.
Zablysnal za to malym OLTem w GPONie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest śr, 15 sie 2018 6:48:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl