Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 18 paź 2018 8:31:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 28 mar 2011 14:30:32
Posty: 76
Witam, Energa żąda ode mnie abym wysłał swoje plany do konkurencji w celu uzgodnienia. Chore, ich słupy a mam pytać konkurencję czy wszystko jest ok. Czy jest jakiś przepis określający minimalną odległość światłowodu od światłowodu na słupie?

Pozdrawiam!


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 9:58:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
imanot pisze:
Witam, Energa żąda ode mnie abym wysłał swoje plany do konkurencji w celu uzgodnienia. Chore, ich słupy a mam pytać konkurencję czy wszystko jest ok. Czy jest jakiś przepis określający minimalną odległość światłowodu od światłowodu na słupie?

Pozdrawiam!


Nie spotkałem odrębnych norm dla szkła na słupach ale ogólne dla kabli napowietrznych mówiły coś o braku możliwości styku między takowymi (nie spotkałem się żeby ktoś poza energetykami się do tego stosował :)
ale oni to raczej z zupełnie innego powodu (zwarcie międzyfazowe potrafi być efektowne wizualnie)


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 10:55:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
mam potwierdzone informacje od projektantów że PGE i Tauron w jakimś rejonie zaczęły kilka m-cy wstecz wymagać odstępu 50 cm pomiędzy zawiesiami na słupach i w warunkach określają max 3 operatorów na słupie.

w niektórych miejscach przez te zapisy inwestorzy wycofali się w ogóle z inwestycji i projektują własne słupy, bo ich przewody zeszły poniżej 4 metrów od ziemi... podobno Nokia ma też ten problem na kilku terenach gdzie wygrali POPC.

całe szczęście że teren na którym tego wymagają jest dość odległy ode mnie :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 19:32:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1566
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
mam potwierdzone informacje od projektantów że PGE i Tauron w jakimś rejonie zaczęły kilka m-cy wstecz wymagać odstępu 50 cm pomiędzy zawiesiami na słupach i w warunkach określają max 3 operatorów na słupie.

w niektórych miejscach przez te zapisy inwestorzy wycofali się w ogóle z inwestycji i projektują własne słupy, bo ich przewody zeszły poniżej 4 metrów od ziemi... podobno Nokia ma też ten problem na kilku terenach gdzie wygrali POPC.

całe szczęście że teren na którym tego wymagają jest dość odległy ode mnie :)


50 cm w pionie szkło od szkła? a jaki debil to wymyślił


Na górę
Post: wt, 23 paź 2018 17:06:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 23 paź 2008 11:09:37
Posty: 489
Lepsze są stelaże zapasu na dystansie 16 cm od słupa :-) Generalnie robi się coraz gorzej PGE wymaga PPN'ów (praca pod napięciem) - 2 tygodniowe szkolenie w bielsku + sep + 3k z kieszeni - , co ciekawe nie mają dla nas nawet odpowiedniej karty technologicznej i pracujemy jako elektrycy na karcie "Budowa drugiego toru elektrycznego" (karta G-52 bodajże).

Jeżeli dopiero zaczynasz zabawę z Energą to przygotuj się na stworzenie dwóch istotnych dokumentów o których istnieniu pewnie nawet jeszcze nie wiesz :) Mowa o "Instrukcji współpracy z zakładem energetycznym", oraz "Instrukcja bezpiecznej eksploatacji urządzeń podczas pracy" bez tego nie zostaniesz dopuszczony do pracy. Druga sprawa Energa dopuszcza tylko pracę z podnośnika i/oraz z drabiny dielektrycznej (ostatni szczebel kewlarowy) , ale tutaj też musisz podpisać odpowiednie porozumienie z zakładem jako firma obca na ich linii i także PPN'y posiadać ;)

Generalnie najlepiej pracuje się na Tauronie, tutaj nic nie jest skomplikowane i jeżeli tylko trzymasz się podstawowych zasad wszystko przebiega bezproblemowo i pięknie . Cała reszta jest niestety bardzo głęboko w czasach Gierka i bardzo szanuje sobie swój czas i utrudnia wszystko co tylko jest możliwe :)

PS.

To o czym piszesz jest sprawą normalną i bardzo często się zdarza, chodzi głównie o to, żeby dogadać się z konkurencją, tak żeby oni nie rościli sobie czegoś względem zakładu energetycznego . Zakłady energetyczne wymają ostatnio jeszcze tzw. profili wysokości zawieszenia kabli i jeżeli będziesz pod konkurencją możesz nie zachować wymaganych odległości (to jest 5,5 metr przy przejściu na drogą i 4,5 metra nad chodnikiem) przy niesprzyjającym zwisie kabla . Podpowiem, że jeżeli robisz wszystko w PPN'ie a konkurencja wisi niżej niż 50 cm to Ty możesz zrobić to praktycznie pod drutami energetycznymi (czyli w tzw. strefie pod napięciem - 50 cm) :D

Pozdrawiam,
4ftth.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 15 lis 2018 20:41:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl