Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 06 gru 2017 22:45:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
na jaką odległość można wciągnąć ręcznie kabel 24j do rury hdpe 25mm ?
robiąc to przy pomocy sznurka/ odkurzacza ?
planuję zakopać kabel na 1km w szczerych polach i myślałem o zastosowaniu hdpe tylko czy napewno jest sens ? zawsze stosujecie hdpe ?


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 22:47:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 350
Lokalizacja: Radomsko
25mm to bardzo mało. Takie rzeczy dmucha się z tłoczkiem.


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 22:56:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 sie 2012 22:11:52
Posty: 31
Jeśli chodzi o fi25 to wciąganie bez zakrętów nawet 250m się uda, z dobrym płynem poślizgowym.

Przy wdmuchiwaniu, udało mi się na 700m

Wszystko zależy jak to jest zakopane :)


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 23:52:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
mmaattii - na czym polegają problemy przy wciąganiu na 250m?
-czy na tym że jak już jest sznurek wciągnięty to ciężko sie wciąga kabel tym sznurkiem do hdpe?
-czy chodzi Ci o to że max 250m kabla to mozna poprostu bez sznurka wepchnąć bezpośrednio do hdpe jak jest bez zakrętów?

Kod:
Wszystko zależy jak to jest zakopane :)

to lepiej wciągać kabel jak jest jeszcze nie zakopane ? np obok wykopu ?

z tego co się orientuję to 25mm to jest z zewnątrz a wewnątrz hdpejeszcze mniej


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 0:32:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7878
wszystko zależy od pofałdowań. my wepchnęliśmy 130 metrów bez płynu, bez sznurka i bez stalki :)
ostatnio odkopywaliśmy koniec rury (95 metr) bo nie mogliśmy pokonać włóknem jednego lekkiego zakrętu (tyle że to było wyjście na słup pod górę, bo omijaliśmy trafostację).

na dystansie 250 metrów to bez pomocy w stylu kompresor/odkurzacz/itp to osobiście tego nie widzę.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 13:06:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 442
Kup rurę ze sznurkiem i co 100 metrów przetnij hdpe. Potem połączysz złączka. Zaciągniesz sznurkiem i bedziesz miał z głowy. Wciąganie przed wrzuceniem rury dobry pomysł pod warunkiem ze rura sie nie skręca. A to raczej nie mozliwe przy takiej temperaturze jak mamy teraz. Czemu nie zakopujesz kabla głębiej i dasz doziemny kabel?


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 20:02:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1268
nie sądziłem że to takie skomplikowane.
muszę przemyśleć bo może jednak dam tylko np 200m hdpe koło domów a potem to już w polach kablem doziemnym.
a czy można jakoś np zrobić zapas kabla doziemnego np co 150m i jak klient sie wybuduje to odkopać :placzek: założyć mufe i podpiąć klienta ? , ewentualnie będzie zapas na wypadek łączenia uszkodzenia?
jest jakieś sensowniejsze tanie rozwiązanie na potencjalnego klienta ? (zwykły kabel 1j xbest w ziemi zgnije ?)


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 20:41:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7878
sznurek (czyli kabel DROP 1J z xbest/podobny) nie zgnije. Zjedzą go krety lub nornice, ew jak będzie za płytko szlag go trafi w pierwszą zimę zamarzający grunt.

zapas w ziemi na wypadek uszkodzenia - odpuść temat. zapas przyda Ci się na max 10 metrów i to jeszcze niezagęszczonego gruntu. Po zagęszczeniu kabla nie ruszysz :)

Co innego zapas na wypadek wstawienia słupka/mufy. To jak najbardziej ok.


Ogólniee takie pytania to wg mnie nie powinieneś zadawać teraz na forum jak już praca idzie pełną parą, tylko znacznie wcześniej siedząc przy biurku nad kartką papieru i ołówkiem w zębach :D

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 20:42:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 26 paź 2017 19:15:42
Posty: 5
Kable trasowe chyba lepiej kłaść w HDPE w razie kopania itp zawsze jakaś osłona i wcinkę w rurze zrobić można i nastawić mufe/studnie.


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 22:32:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7878
teoretycznie lepiej. wszystko zależy jednak ile tego masz do wkopania i w jakim terenie.

raz lepiej odkopać kabel ziemny w razie uszkodzenia, wstawić dwie mufy, zakopać i zapomnieć.
w drugim rozkopanie terenu = duuuża kasa więc wtedy robisz albo samą RHDPE, albo rurę osłonową, w nią RHDPE a w nią dopiero kabel.

poza tym co innego jest wkopać 100 metrów rury, 200, 1000 czy 2000 metrów. zależy jaki masz sprzęt, budżet i możliwości prowadzenia prac (do ułożenia rur do wdmuchania na 2000m to zestaw Heniek-Zdzisiek z łopatami to tak średnio, bo każde falowanie rury wpłynie na to czy wdmuchasz czy nie. Tutaj bardzo ma znaczenie odpowiednie wykonanie). A kabel doziemny? Podsypka, odpowiednia głębokość, zasypać na 20-30 cm, folia, zagęścić i dalej.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 12 gru 2017 10:26:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl