Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

Osobna podsieć dla WLAN
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=59986
Strona 1 z 1

Autor:  yaqb21 [ śr, 10 paź 2018 18:33:24 ]
Tytuł:  Osobna podsieć dla WLAN

Witam.

Niedawno zakupiłem swój pierwszy router Mikrotika (chociaż styczność z sieciami mam od dość dawna) - do obsługi sieci domowej. Chciałem sobie go skonfigurować tak aby mieć dwie podsieci
1) LAN z adresacją 10.1.1.0/24
2) WLAN z adresacją 10.10.1.0/24

Dodałem stosowne adresy (zakładka IP>ADDRESSES) do odpowiednich portów (10.1.1.254 do inteface BRIDGE oraz 10.10.1.254 do interface WLAN). Stworzyłem adekwatne pule adresowe dla WLAN i sieci kablowej. Jednak po takim ustawieniu hosty "kablowe" i WiFi otrzymywały adresy z tej samej puli (tj. 10.1.1.0 czyli LAN). Postanowiłem dodać serwer DHCP na interfejsie WLAN, ale ciągle był on w stanie "invalid". Doczytałem, że port pracujący jako SLAVE nie może mieć usługi DHCP w więc "wyłączyłem" go spod interfejsu bridge (BRIDGE>INTERFACES).

W efekcie hosty w obydwu podsieci otrzymywały adresy z swoich pul, zgodnie z założeniem. Niestety wyłączenie interfejsu WLAN "spod" BRIDGE'a spowodowało, iż hosty "nie widzą" się między podsieciami (wewnątrz podsieci jest OK, z poziomu routera też da się wszystko pingować).

Czego jeszcze mi zabrakło w tej konfiguracji lub co zrobiłem nie tak? Szukam odpowiedzi już od wczoraj i w sumie nic mnie nie naprowadziło na rozwiązanie, bo większość odpowiedzi jest w stylu "przecież musi działać"...

Dziękuję za wszelakie sugestie

Autor:  gavron [ śr, 10 paź 2018 23:04:16 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Brak routing między sieciami. Ustaw i będzie działać

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Autor:  sniper [ czw, 11 paź 2018 9:44:20 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Cos mi tu nie pasje, przeciez MT domyslnie robi routing miedzy swoimi sieciami.

1) tworzysz bridge (wylacz sobie RSTP)
2) dodajesz do niego interfejsy kablowe (ethernet) ktore CIe interesuja
3) ustawiasz adres tego bridge na 10.1.1.254/24
PAMIETAJ O MASKACH

4) nadajesz adres 10.10.1.254/24 interfejsowi wlan1

Od tego momentu obydwie siedzi "sie widza"
Teraz tworzysz sobie DHCP Servery z odpowiednimi pulami na:
1) interfejs bridge - pula np 10.1.1.100-10.1.1.200 z brama 10.1.1.254
2) interfejs wlan1 - pula np 10.10.1.100 - 10.10.1.200 z brama 10.10.1.254

I wszystko bedzie dzialac.
Oczywiscie jesli komputer wpinasz do jeszcze innej podsieci (np 192.168.0.0/24 wpietej gdzies przed/za MT) to musisz sobie poustawiac statyczne trasy routingu.

Autor:  yaqb21 [ czw, 11 paź 2018 9:51:21 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Witam.

Patrzyłem na routing i wszystkie sieci według MT-a są "reachable", więc miałbym dublować wpisy, które pojawiły się tam z automatu?

Używam BRIDGE'a z default conf-a - nie wiem czy to cokolwiek przeszkadza? Nie jestem teraz w pobliżu urządzenia, natomiast na pewno nie zmieniałem nic w opcjach STP.

Co do tworzenia DHCP - MT flaguje serwer dla WLAN jako INVALID jeśli ma flagę SLAVE - a ma taką jak jest "podpięty" pod bridge.

Autor:  sniper [ czw, 11 paź 2018 13:34:49 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Niczego nie dubluj
Serwer DHCP bedzie swiecil na czerwono jezeli do AP nie bedzie podlaczonej zadnej stacji, to normalne zachowanie

Nie rozumiem natomiast, po co podpinasz wlan1 do jakiegos bridge - przeciez chciales je rozdzielic!!
Wykonaj to tak jak opisalem i bedzie dzialac.

Autor:  yaqb21 [ czw, 11 paź 2018 13:47:40 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Nic nie podpinam - wręcz "odpiąłem" :)

Wyjąłem MT z pudełka i zacząłem konfigurować. Jak ustawiłem DHCP dla interfejsu WLAN to w GUI pojawiło się, że jest on INVALID (nie wiedziałem wtedy dlaczego). Zalogowałem się więc przez telnet i tam wyskoczył komunikat, że DHCP nie może być uruchomiony na porcie w trybie SLAVE, więc wszedłem w zakładkę BRIDGE i wykluczyłem tam WLAN. Wówczas DHCP dla WLAN uruchomił się poprawnie. Hosty w sieciach otrzymały odpowiednie adresy, ale nie ma między nimi komunikacji.

Ogólnie już samodzielnie zrobiłem to tak jak to opisałeś (tak mi się przynajmniej wydaje), z tą różnicą, że skorzystałem z "prekonfigurowanego" bridge'a (nie tworzyłem własnego) oraz nie "tykałem" kwestii STP. Może wrzucę (jak wrócę do domu) konfig? ...

Autor:  yaqb21 [ czw, 11 paź 2018 16:23:58 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

> ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADS 0.0.0.0/0 *.*.*.* 1
1 ADC 10.1.1.0/24 10.1.1.254 bridge 0
2 ADC 10.10.1.0/24 10.10.1.254 WiFi 0

> ip dhcp-server print
Flags: X - disabled, I - invalid
# NAME INTERFACE RELAY ADDRESS-POOL LEASE-TIME ADD-ARP
0 defconf bridge pool_lan 1h
1 dhcp_wifi WiFi pool_wifi 15m

> ip pool print
# NAME RANGES
0 pool_lan 10.1.1.1-10.1.1.100
1 pool_wifi 10.10.1.1-10.10.1.100

> ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 10.1.1.254/24 10.1.1.0 bridge
1 10.10.1.254/24 10.10.1.0 WiFi

> bridge port print
Flags: X - disabled, I - inactive, D - dynamic
# INTERFACE BRIDGE PRIORITY PATH-COST HORIZON
0 ;;; defconf
ether2-master bridge 0x80 10 none
1 XI ;;; defconf
WiFi bridge 0x80 10 none

Autor:  sniper [ czw, 11 paź 2018 18:08:10 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Co to jest znow za ether2-master?
Ty tam masz zrobionego zarowno switcha, jak i bridge.

Za przeproszeniem - przestan marnowac nasz (moj i Twoj), zresetuj tego nieszczesnego mikrotika do domyslnych ustawien podajac jako parametr "no-defaults=yes" i ustaw to po ludzku, tak jak napisalem

Bedzie dzialac i bedziesz szczesliwy

Autor:  yaqb21 [ czw, 11 paź 2018 18:38:00 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Jestem bardzo daleki od woli marnowania czyjegokolwiek czasu. Co to jest ethermaster - nie wiem. Takie ustawienie było na urządzeniu. Właśnie się zastanawiałem co to takiego i gdzieś wyczytałem (aczkolwiek na forum angielsko jezycznym więc może coś źle zrozumiałem) że na MT taki master port (i to chyba zawsze na interfejsie nr 2) to standard. Uznałem (nie znając jeszcze MT) że jest to niezbędne aby pozostałe 4 porty (2 - 5) działały w tym samym LANie.

Zresetuję i ustawię od nowa.

Autor:  sniper [ czw, 11 paź 2018 22:03:41 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

To jest switch. Jaka Ty tam masz wersje ROSa? Przeciez oni odeszli od defaultowych switchy chyba jjuz (albo sie myle, bo juz pozno i zmeczony po calym dniu jestem)

Autor:  yaqb21 [ czw, 11 paź 2018 22:25:37 ]
Tytuł:  Re: Osobna podsieć dla WLAN

Czy dobrze wnioskuję, że numer wersji znajduje się w prawym górnym rogu okna? Jeśli tak to jest to 6.34.4.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/