Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 10 paź 2017 14:54:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 80
Mam takie rozwiązanie
1)
Mikrotik router - dwie sieci Vlan puszczone na jednym porcie
Vlan101 Vlan 102 na jednym porcie
--------->
to idzie nam do switcha zarządzanego z ustawieniami Trunkowymi dla dwóch Vlanów na jednym porcie
TL-SG108E
------------>
i dalej do AP Tplinka jednym kablem dwa vlany
tl-wa901nd
na którym mam wpisane na jednej sieci vlan101 i drugiej vlan102.

i to działa mi. Osobno adresacja idzie dla vlan101 i osobno vlan102
-------------------------------------------------------------------------------------------------

zamiast tl-wa901nd wpinam Ubiquiti Unifi Long Range z ustawieniami Dhcp. Urządzenie pobiera sobie ip z routera i wszystko działa,
potem tworzę dwie sieci ssid - działa,
potem nadaję jednej i drugiej vlan101 i vlan102 i przestaje działać, nie mogę się połączyć z telefonu czy lapka z żadną z nich.

Nie mogę sobie z tym poradzić.


Na górę
Post: wt, 10 paź 2017 17:25:21 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1823
VLAN do zarządzania Unifi musi być na switchu (na porcie, do którego Unifi jest zapięte) wystawiony jako tzw. native (jak urządzenie nie taguje ramek to te ramki mają trafić do tego VALNu).

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: śr, 11 paź 2017 13:56:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 80
Czy chodzi o vlan o numerze np. 1, który powinien być zaznaczony jako untagged?
Załączony zrzut obrazu.


Załączniki:
native.jpg
native.jpg [ 87.69 KiB | Przejrzano 808 razy ]
Na górę
Post: śr, 11 paź 2017 14:13:16 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1823
Chyba tak. Generalnie jak odpalisz sobie te VLANy na porcie switcha wychodzącym do Unifi to jak potem podepniesz do tego laptopa to ma dostać IP i masz mieć normalną komunikację.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: śr, 11 paź 2017 14:24:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 80
hmm, to w takim razie może ja popełniłem błąd w samym routerze Mikrotika, bo tam mam vlan101 i vlan102, a nie mam vlan1.

W takim układzie switch wpięty do mikrotika trunkiem powinien dostać, no właśnie jaki adres ip? czy w ogóle powinien dostać jakiś? dotychczas dostał z Vlan101, czy to przypadek?


Na górę
Post: śr, 11 paź 2017 15:03:43 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1823
Przykład:
1. Na MT wystawiasz trunk z VLANami:
- VLAN9 do zarządzania
- VLAN10 dla pracowników firmy
- VLAN11 dla gości
2. Na switchu od strony MT dajesz trunk i przyjmujesz VLANy 9-11.
3. Na switchu od strony Unifi dajesz trunk i wystawiasz VLANy 9-11, a dodatkowo VLAN 9 ustawiasz jako native (być może w terminologii innego porducenta untagged).
4. Sprawdzasz port wystawiony dla Unifi:
- jak podepniesz się lapkiem masz dostać adres z VLANu 9
- jak podepniesz się czymś tagowanym (np. lapkiem przez innego switcha) z tagiem 10 masz dostać IP z VLANu 10
- jak podepniesz się czymś tagowanym (np. lapkiem przez innego switcha) z tagiem 11 masz dostać IP z VLANu 11

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: czw, 11 paź 2018 11:26:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 23 paź 2017 8:49:01
Posty: 10
Witam mam podobny problem. Nie mogę zmusić UniFi AP LR do działania z VLAN. Sieć wygląda tak: MiktoTik>Przełącznik US-48> UniFi AP LR. Nie można pobrać adresu IP. Jeżeli US-48 zastąpię EdgeSwitch 5p, VLAN działa. W sieci jest oczywiście kontroler UniFi.

Udało się. Trzeba w Ustawienia> Sieci dodać VLANy.


Na górę
Post: czw, 11 paź 2018 12:17:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 444
Lokalizacja: Toruń
Kombinujecie koledzy.
Jeśli z unifi ma się rozchodzić kilka ssid i każdy ma być na innym vlanie to port w switchu zarzadzalnym do którego ten ap jest podłaczony oznaczony jest jako tagowany i w ustawieniach zaawansowanych danej sieci na konkretnym ap też musi być dodany vlan... a resta jak opisał kolega Baroo


Na górę
Post: czw, 11 paź 2018 14:30:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 23 paź 2017 8:49:01
Posty: 10
https://www.youtube.com/watch?v=JblnjsnJNJU

Na tym filmiku wszystko jest pokazane, tylko chyba wersja kontrolera jest inna bo w 5.6.39 porty konfiguruje się w Ustawienia>Profile. U góry na środku wybieramy Porty switcha [beta].


Na górę
Post: czw, 11 paź 2018 20:11:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 19:14:15
Posty: 6
Fajnie super - a ja bym chciał to zobaczyć z CLI. Zresztą jeszcze jeden features/bug tam jest - klient używa VLANa 1 do zarządzania a dla mnie VLAN1 nie istnieje - ale jego wywalić nie idzie.
A ma ktoś może takiego switcha na półce, nie na produkcji i może tą konfigurację zasymulować i zrzucić konfig z CLI to byłoby super. Jeszcze mgn na innym VLANie niż 1 to byłoby super.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 gru 2018 8:54:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl