Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=59251
Strona 1 z 1

Autor:  barp21 [ śr, 11 lip 2018 20:56:43 ]
Tytuł:  Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

Mam link na urządzeniach wymienionych w temacie. Do soboty całkiem miło śmigał, teraz szkoda gadać. Wydaje mi się, że problem zaczął się od aktualizacji jednej z baz gdzie mam NV2 z wersji 6.40.5 na 6.42.5. Airtime na powerbeamie zaczął skakać do 100% gdy zazwyczaj był bardzo stabilny. Wróciłem do wersji 6.40.8 i ku mojemu zdziwieniu problem pozostał. Jak to wygląda można zaobserwować tutaj:

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AAXhCje7GCBU6qc&cid=5CEB7650E8E238F2&id=5CEB7650E8E238F2%2120432&parId=root&o=OneUp

Pomimo nominalnie dobrych parametrów -65 chodzi to przerażliwie słabo. Odpiąłem całą sieć za tym urządzeniem i puściłem speedtest.
Download jest na poziomie 80 Mbit, tymczasem upload to zaledwie 2 Mbit. Nie mam kompletnie pomysłu co to może być.
Będę wdzieczny za wszelkie sugestie.

Autor:  hub_lan [ śr, 11 lip 2018 21:07:55 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

barp21 pisze:
Mam link na urządzeniach wymienionych w temacie. Do soboty całkiem miło śmigał, teraz szkoda gadać. Wydaje mi się, że problem zaczął się od aktualizacji jednej z baz gdzie mam NV2 z wersji 6.40.5 na 6.42.5. Airtime na powerbeamie zaczął skakać do 100% gdy zazwyczaj był bardzo stabilny. Wróciłem do wersji 6.40.8 i ku mojemu zdziwieniu problem pozostał. Jak to wygląda można zaobserwować tutaj:

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AAXhCje7GCBU6qc&cid=5CEB7650E8E238F2&id=5CEB7650E8E238F2%2120432&parId=root&o=OneUp

Pomimo nominalnie dobrych parametrów -65 chodzi to przerażliwie słabo. Odpiąłem całą sieć za tym urządzeniem i puściłem speedtest.
Download jest na poziomie 80 Mbit, tymczasem upload to zaledwie 2 Mbit. Nie mam kompletnie pomysłu co to może być.
Będę wdzieczny za wszelkie sugestie.


Dobrze rozumiem?
masz MT w NV2 na bazie i jako klienta Powerbeam 5AC ?

jeśli tak to bardzo odważne posunięcie

Autor:  barp21 [ śr, 11 lip 2018 21:11:23 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

Mam w tym miejscu Omnitika ze skręconą mocą na NV2.
Dosył zapewniają Powerbeamy. Do zeszłej soboty absolutnie zero problemów przez kilka lat.

Autor:  bobas69 [ czw, 12 lip 2018 2:37:12 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

Jak masz w miarę nowe oprogramowanie na PB to wejdź sobie w airmagic po stronie AP i sprawdź który kanał ma większą przepustowość.

Autor:  barp21 [ czw, 12 lip 2018 8:29:43 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

To są te pierwsze Powerbeamy i niestety nie mają wogóle drugiego modułu radiowego. Powiedz mi jak włączyć compiance na nich na sofcie 8.5.4? Co może powodować taki problemy z uplodem?

Autor:  lanc70 [ czw, 12 lip 2018 11:30:33 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

barp21 pisze:
Co może powodować taki problemy z uplodem?


Najprawdopodobniej zakłócenia po jednej ze stron, albo jedno radio pada.

PS. Jak masz na stanie jakąś końcówkę od PB AC spróbuj podmienić.

Autor:  djrobson [ czw, 12 lip 2018 12:15:54 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

Wklej co masz ustawione na linku z MT, jak to się łączy jakie sygnały, CCQ jakiś zrzut ekranu i najlepiej export konfigu MT. Bo inaczej bez szklanej kuli nie da rady.

Masz DFS wyłączone w mietku?

Autor:  barp21 [ czw, 12 lip 2018 13:49:52 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

Tak DFS wyłączone. A powiedz jakby to była polaryzacja to jakbym zamienił punkt dostępowy ze stacją, to wtedy upload powinien być dobry a download fatalny?

Autor:  djrobson [ czw, 12 lip 2018 14:25:23 ]
Tytuł:  Re: Powerbeam 5AC -> gdzie jest upload?

Odłącz MT z prądu i przetestuj link ubi. Przynajmniej coś się dowiesz.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/