Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 27 cze 2018 20:43:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 01 lut 2018 1:08:11
Posty: 9
Witam,

od kilku dni mam problem, który polega na wyrzucaniu klientów pppoe. Nie potrafię znaleźć przyczyny. Moja sieć to jeden duży bridge. Zacząłem już z miesiąc temu na jednej z odnóg robić ospf i tam jakby był spokój. Niestety zmiana konfiguracji zajmuje sporo czasu. Niby pętli fizycznej nie mam. Być może coś samo się robi na mostach gdzie stosuję AP bridge ---- station WDS. Tam gdzie OSPF to mam AP bridge ------ station bridge. Chciałbym może jakoś czasowo zaradzić temu problemowi, bo już mi się telefonów odbierać nie chce od klientów. Kiedy mi wyrzuci sesje to pomaga restart mikrotika na moście na jakieś z odnóg od CCR36. Zdecydowana większość sieci to mikrotik i prawie cała bezprzewodowa. Switch w szkielecie wyrzuca mi alarmy BPDU under attack. Kiedy zacząłem szukać o co tu chodzi to wyłączyłem w całej sieci RSTP i wrzuciłem filtr na bridge:

/interface bridge filter
add action=drop chain=forward dst-mac-address=01:80:C2:00:00:00/FF:FF:FF:FF:FF:FF log=yes

Alarmy zginęły (ale jeszcze nie na wszystkich portach) bo jeszcze nie przeklikałem całej sieci. Ale co wyrzuca PPPoE? Wyrzuca około 300 sesji. Sesje wyrzuca mniej więcej co około 3 godzin. Mnie już brak pomysłów. :-( Może miał już ktoś podobne doświadczenia?


Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 20:50:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8349
zamiast tracić czas na szukanie walniętego urządzenia to siadaj do roboty i szybciej wdrażaj ospf oraz rozpinaj bridge na kawałki.

w ten sposób najszybciej znajdziesz segment generujący zakłócenia w całości. teraz to szukanie igły w stogu siana

powodzenia

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 21:04:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2621
Lokalizacja: Wrocław
Orin pisze:
zamiast tracić czas na szukanie walniętego urządzenia to siadaj do roboty i szybciej wdrażaj ospf oraz rozpinaj bridge na kawałki.

w ten sposób najszybciej znajdziesz segment generujący zakłócenia w całości. teraz to szukanie igły w stogu siana

powodzenia


Podpisuje się :oczko:


Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 22:49:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 01 lut 2018 1:08:11
Posty: 9
A w takim razie mam jeszcze jedno pytanie. W sporej części węzłów mam switche CRS125-24G-1S-IN, nie dam rady wymienić wszystkich od razu na RB2011 itp, czy wydajnościowo ten switch będzie ok w sieci, gdzie ruchu będzie do 150Mbs i 17 zajętych portach, czy lepiej RB?


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 0:01:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8349
Nie używam CRS, tylko normalnych switchy. Dlatego nie jestem w stanie pomóc

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 7:24:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Wymiana na 2011 nic Ci nie da, to ten sam procesor.
Wkładaj wszędzie RB750Gr3 jako koncentrator a CRSa zostaw do tego do czego został stworzony czyli do bycia switchem. Masz upgrade za ~175zł netto.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 8:18:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1624
Lokalizacja: szczecin
Nie koniecznie musi walic koncentratory.
Moze tylko podzielic na segmenty, vlanami i tez bedzie mogl cos kontrolowac..

Vlan mozna zawsze rozszyc na jakims urzadzeniu radiowy, ktorych mu nie brakuje. Nie musi nawet switchy wymieniac.
No chyba ze trafi sie jakas sztuka ktora wytnie vlan po drodze :)

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 8:39:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Faktycznie, źle odczytałem posta, sugerowałem się obciążeniem CRSa i założyłem że to on jest koncentratorem.
Jeżeli jest tylko jeden koncentrator PPoE -> CCR to wystarczy pociąć VLANami sieć jak kolega wyżej radzi i będzie względny spokój.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], radexx i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 20:37:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl