Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 28 lis 2017 21:29:12 
   Tytuł: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1604
Lokalizacja: szczecin
Czesc
Montuje kolejna sztuke airfiber x. Dwie poprzednie zamontowalem roznie, dlatego wolalbym sie upewnic.

Czy przekladacie pomiedzy parami polaryzacje?
Czy montujecie po dwoch stronach tam samo a airfiber sobie to wybiera?
Logicznie wydaje sie po jednej ze stron zamienic polaryzacje na odwrot na chainach.

Jednak, z tego co pamietam pierwszego xa zamontowalem z dwoch stron tam samo - sygnaly sa wzorowe.
Drugiego zamontowalem z przekreconymi polaryzacjami - tez ok

Pytanie jak montowac trzeciego ?:)

Ps. mowie o polaryzacji skosnej

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 1:08:46 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16461
Lokalizacja: Nowa Ruda
Pierwsze słyszę, żeby cokolwiek trzeba było zmienić.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 8:15:31 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1604
Lokalizacja: szczecin
oK,
A stosowales af z antenami nie skosnymi ?
W przypadku pion/poziom anten, obrocenie ich do siebie nic nie zmienia.
Gdy obrocimy anteny ze skosna polaryzacja do siebie - polaryzacje aby byly zgodne sa zamienione

Nie ma to znaczenia?
Czy jest to softowo przewidziane moze ?

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 9:45:22 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3926
Polaryzacje przy skosnej musisz poprawnie ustawic - w przypadku pion poziom ustawiasz anteny tak samo, czyli polaryzacje po obu stronach sa takie same. To samo dotyczy anten z polaryzacja skosna, ale (wydaje mi sie) ze jedna bedzie przekrecona w lewo, a druga w prawo.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 12:01:05 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 53
Ustawiasz Master/slave


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 22:16:12 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1604
Lokalizacja: szczecin
mialem rano poprawic na komplety w takich samych konfiguracjach
poszlo w odwrotnych i jest kalkulatorowo

takze idioto odpornie wychodzi

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: śr, 06 gru 2017 12:56:23 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 745
soft 4.0.2, w trybie SLAVE pojawia się możliwość ustawienia MASTER TX DUTY CYCLE

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: czw, 07 gru 2017 9:23:58 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1604
Lokalizacja: szczecin
e? :)

oOstatnio zamienilem aby polaryzacje byly jednakowo. Zadnych zmian.
Czyli dowolna kolejnosc chainow

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 10:19:19 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 134
Dokleję się ze swoim pytaniem, bo tematyka wątku zbliżona. Potrzebuję rozbudować istniejący link na rocketach m5. Poziomy ~60, czysty LOS i fresnel, sporo czystych kanałów. Nie testowałem jeszcze 5X, a potrzebuję informacji, czy będzie to tak samo działać na antenach z klasycznymi polaryzacjami h/v? Czy polaryzacja skośna to tylko sposób na ucieczkę od szumów i mogę po prostu podmieć rockety na fibery?

Odnośnie zamiany polaryzacji (h-v, czy ukos-ukos), to chyba nie ma to znaczenia i ubnt jest idiotoodporne nawet na najniższych platformach, bo sam jakiś czas temu z ciekawości testowałem to powerbeamem obróconym w osi o 90 stopni i kanały się dopasowywały.


Na górę
Post: pt, 27 kwie 2018 11:17:36 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8319
możesz podmienić RM5 na AF5x bez problemu. Jak ew. zrobisz slant (czyli polaryzację 45 stopni) to poprawi się modulacja i zmniejszą szumy (jeśli w zwykłym ustawieniu zbiera dużo szumu).

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 18 cze 2018 23:34:57 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 745
AF5x, 4.5km, sygnał tx 18dBm, Automatic Power Backoff: ON, anteny: rocket dish lite + jirious 24EX MIMO
sygnał -53dBm, szum = -101dBm
AP:
Local Modulation Rate: 8x (256QAM MIMO)
Remote Modulation Rate: 6x (64QAM MIMO)

Warunki wydają się idealne, a modulacja na stacji klienckiej pływa 6x, czasem 4x, prawie nigdy 8x (widać na załączonym obrazku)
Co gorsza rozpina się na 20-30 sekund transmisja bo widać straty do rutera.
Logi nic nie pokazują.
Od czego zacząć rozwiązywać problem? leczenie kanałowe nic nie daje


Załączniki:
af5x.png
af5x.png [ 221.44 KiB | Przejrzano 834 razy ]

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"
Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 0:40:28 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2617
Lokalizacja: Wrocław
Jesteś pewny że to wina radia a nie ethernetu?


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 6:20:36 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 02 lis 2011 23:52:25
Posty: 211
Jaką masz wersję softu? Miałem podobny problem - aktualizacja pomogła.


Na górę
Post: śr, 20 cze 2018 10:01:21 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 745
soft 3.2.1, jestem pewien ze to wina radia bo wykres jest robiony na końcówce klient
Jednak leczenie kanałowe pomogło, antena

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: ndz, 24 cze 2018 10:17:08 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 727
Mam problem tego typu że link działa normalnie qAM skacze pomiędzy 8 a 10, ale raz czy dwa razy dziennie jest zapaść u qAM spada do x1. QAM najstabilniej działa na mało zaszumionych kanałach, ale zapaści nadal występują. Sygnał na poziomie 53-54 dBm. Soft 4.0.3. Jakieś pomysły?


Na górę
Post: ndz, 24 cze 2018 10:23:46 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1400
Lokalizacja: Stalowa
ustaw inny kanał dla tx i rx

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 22:40:54 
   Tytuł: Re: Airfiber x
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 727
Na tę chwilę wymiana radia na podejrzanej stronie uspokoiła sytuację.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 18:19:43

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl