Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 13 sty 2018 13:36:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 19 cze 2015 10:06:31
Posty: 73
Witam.
Sieć to typowy bridge pocięty vlanami z serwerami pppoe na głównym CCR.
Potrzebuję dwóm klientom przydzielić statyczny publiczny adres IP na Wanie.
Klient chce puszczać vpna i ponoć poprzez pppoe będą problemy, że niby tunel w tunelu to zły pomysł.

Ktoś podpowie jak to wyklepać prawidłowo.
Załączam rysunek podglądowy kawałka sieci.


Załączniki:
SKMBT_C20318011312230.jpg
SKMBT_C20318011312230.jpg [ 133.63 KiB | Przejrzano 491 razy ]
Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 15:37:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8285
Jeśli RB2011 po lewej rozszywa jedynie vlany bez routingu, to na ccr1009 na porcie sfp1 (lub bridge'u do którego on należy) ustawiasz adres IP x.y.z.1/30 i x.y.z.5/30 a dla interfejsów wlan1 w ST_A : x.y.z.2/30 zaś w SB_B: x.y.z.6/30 (oczywiście adresy będą inne bo nie wiem jaką masz pulę do dyspozycji i jak masz to podzielone). Czyli ST_A zgłosi się na zewnętrznym adresie x.y.z.2 a ST_B zgłosi się na zewnętrznym adresie x.y.z.6

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 15 sty 2018 11:21:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 19 cze 2015 10:06:31
Posty: 73
Kiedyś autoryzacja była na dhcp także bridge ma IP x.y.z.1/24 publika...


/Edit
No i nie działa.
Pewnie dlatego, że vlanem leci wszystko. ruch nie dociera do głównego bridga.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 lip 2018 1:23:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl