Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 10 sty 2018 22:24:21 
   Tytuł: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 805
Zrobiłem dziś bonding dwóch radii. Fakt musi byc choc na jakiś czas..
Kwestia jest taka, że za bardzo nie chce działać..
Pierwszy raz korzystam z tej opcji MT, więc zwracam się z prośbą do Was o pomoc..

w każdym z obu mt w zakłądce bonding dodałem interfejs, w nich w zakładce slave dodałem port eth4 i 5, interfejsy bonding dodałem do bridge-a w którym jest jeszcze ether 2, IP ustawiłem na bondingu.. Niby wszystko działa, prędkości są ok, ale dziury w pingach, dużo wyrzuca, nieraz co drugi, a nieraz 3 pod rząd.. także smokeping rysuje mi na niebiesko i fioletowo..:/
najlepsze jest to, że nie jest to wina radia, bo straty są nawet po lanie, pingując radiolinie..
w bondingu w zakłądce mode miałem początkowo ustawione balance rr, później zmieniłem na 802,3ad troche jest lepiej, ale nadal nie to..

Możecie mi pomóc?


Na górę
Post: śr, 10 sty 2018 23:04:14 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
Polecam Balance xor
rozkłada ruch proporcjonalnie do wydajności mostu


Na górę
Post: śr, 10 sty 2018 23:23:04 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 805
nie pomaga..
gdzies musze robic jakis blad, ale nie wiem gdzie, bo czy wypne jedno czy drugie radio to i tak sa straty i przerwy..

a jak powinienem zaadresować radia pomiedzy mt, zeby miec do nich dostep? bo raz mam dostep do radia, raz nie.., to dziala jakby jakis konflikt wystepowal..


Na górę
Post: śr, 10 sty 2018 23:56:36 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 34
do zarządzania vlany albo mniej prof wywalasz int z boondingu i podglądasz :)
balance rr działa najlepiej
no i na interfacach mack na sztywno


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 0:13:48 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 805
watpie zeby balance rr działał najlepiej, bo jak wypinam jeden z linków to pada wszytsko..
chodzi Ci o mac admin na bondingu i bridgey-u?


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 11:24:35 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
masz parametr link monitoring tam ustaw arp
a pod spodem ustaw leyer 2 i 3

jak w bondingu spinamy radia to na interfejsie slave i tak jest R-ka bo kabelek między radiem a routerem z bondingiem jest spięty.
routery nie mogą się zorientować że radio się rozpięło i dalej pchają w nie pakiety.
dlatego przy balance RR jak rozepnie się jedno radio to pada cały bonding i robi dziury w pingu.

ustaw monitoring jak wyżej i zobaczysz że nawet restartując jedno redio cały ruch bez straty pinga przejdzie na drugi most.
u mnie najlepiej sprawdza się balance xor przy mostach o różnej wydajności.
tz. ruch idzie głównie tym mostem który ma mniejszy ping.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 13:09:55 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 09 lip 2006 0:28:21
Posty: 1206
Lokalizacja: Kock
Kiedys przerabialem ten temat. Po kablu to ladnie dziala ale po WIFI to nie dziala. Z tego co dogrzebalem sie to problem z kolejnoscia pakietow ze jedno na drugie czeka by poskladac w jedna calosc. Wiec jak chcesz cos pokombinowac to rozloz na porty lub sesje wzgledem IP.
Po radiu mi nie zadzialalo po kablu ladnie dzialalo. Jak Ci sie uda z checia sie dowiem jak i co poustawiales


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 13:32:16 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1460
Lokalizacja: W-wa
Mozna zrobic link z BGP. Tam filtrami podac rozklad ruchu na poszczegolne bramy. Takie rozwiazanie gwarantuje rozlozenie sesji z przypisaniem do linku, wiec nie ma problemow z kolejnoscia pakietow.
Teoretycznie na bondingu z transmit-hash na L3 tez powinno to sie lapac. Mozesz poprobowac z hashem na L3/4. Daj znac, bo ja daawno nie zagladalem, fajnie by bylo jakby chcialo dzialac


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 13:46:53 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
Właśnie dlatego po kablach działa bezbłędnie bo jak wyciągasz kabel z portu fizycznego i zniknie "R"-ka
to MT orientuje się żeby nie pchać pakietów w ten port nawet jak nie zaadresujesz obu stron.
Po radiu też tak może być.
Wystarczy ustawić to co napisałem powyżej.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 15:15:56 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 805
ogólnie to z jednej i drugiej strony są rb 2011, wieczorem dla spokojnosci zbridgowalem jedno radio z etherem po na obu rb, wylaczajac w tym bonding..
Co sie okazalo, smokeping rusowal na niebiesko i pakiety rowniez wypadaly..
rb swiezo wyjete z opkaowania i taki szajs?
próbowałem linkować na na sztywno, zaden z portów sie nie zliknował.., z drugiej strony zadnych bledow ani errorów nie ma na etherach.. masakra..

na co zamienic te rb2011? czy 3011 sa tez takie kiepskie? CRS?


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 15:38:35 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 474
masz poprostu uwaloną sztuke rb2011.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 17:51:39 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 805
jakies mam z nimi slabe doświadczenia..


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 23:47:35 
   Tytuł: Re: bonding
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 805
testowałem na biurku przez metrowe lany, przy co raz większym obciążeniu, co raz więcej strat, jeden i drugi idą na serwis..


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 sty 2018 5:50:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl