Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 04 sty 2018 15:44:46 
   Tytuł: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 78
Nie mogę poradzić sobie z vlanami, które idą z routera po jednym kablu do jednego portu przełącznika zarządzanego. W switchu tplink na porcie 8 mam przypisane tagowane vlany 101 oraz 102 i chciałbym aby 103 było nietagowane. Podpinam laptop pod port 8 i nie dostaję adresu sieciowego z vlanu103.
Czy ustawienia mam dobre w mikrotiku oraz tplinku? Vlan 101 oraz vlan 102 działają bez zastrzeżeń.

[admin@MikroTik] > interface vlan print
Kod:
 0 R  Vlan101_pracownicy   1500 enabled             101 ether2                  
 1 R  Vlan102_klienci     1500 enabled             102 ether2                 
 2 R  Vlan103_zarzadzanie   1500 enabled             103 ether2   

[admin@MikroTik] > ip address print
Kod:
 0   000.00.071.151/23  000.00.070.0    ether1                                   
 1   ;;; Adresacja dla pracownicy
     10.0.4.1/25        10.0.4.0        Vlan101_pracownicy                     
 2   ;;; Adresacja hotspot dla klienci w
     11.0.4.1/25        11.0.4.0        Vlan102_klienci                       
 3   ;;; Adresacja hotspot dla klienci w
     12.0.4.1/27        12.0.4.0        Vlan103_zarzadzanie     

[admin@MikroTik] > ip pool print
Kod:
 0 pool pracownicy                               10.0.4.2-10.0.4.126            
 1 pool klienci hotspot                         11.0.4.2-11.0.4.126           
 2 pool zarzadzanie                               12.0.4.2-12.0.4.30         

[admin@MikroTik] > ip firewall nat print
Kod:
20    ;;; masquerade hotspot network
      chain=srcnat action=masquerade src-address=10.0.4.0/25

21    ;;; masquerade hotspot network
      chain=srcnat action=masquerade src-address=11.0.4.0/25

22    ;;; zarzadzanie
      chain=srcnat action=masquerade src-address=12.0.4.0/27 log=no
      log-prefix=""


Załączniki:
tplink2.jpg
tplink2.jpg [ 101.68 KiB | Przejrzano 652 razy ]
Na górę
Post: czw, 04 sty 2018 16:34:29 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1216
Lokalizacja: Kraków
jak chcesz na tplinku na jednym porcie puścić równocześnie vlan w accesie i vlan w tagu to port musisz ustawć w tryb general a nie acces lub trunk


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 11:34:43 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 78
hub_lan pisze:
jak chcesz na tplinku na jednym porcie puścić równocześnie vlan w accesie i vlan w tagu to port musisz ustawć w tryb general a nie acces lub trunk


Zrobiłem tak jak napisałeś i nie pomogło.
Port 8 dałem w general PVID na 103. Podpiąłem bezpośrednio lapka pod port 8 i nie dostał on adresu 12.0.4.x. Wpisałęm na sztywno w lapku adres 12.0.4.3 i nie pomogło.
Może ustawienia MT są źle wprowadzone?


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 12:13:16 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1216
Lokalizacja: Kraków
a pvid jakie ustawiłeś ?


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 12:26:29 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 78
hub_lan pisze:
a pvid jakie ustawiłeś ?


Załączniki:
tplink3.jpg
tplink3.jpg [ 98.78 KiB | Przejrzano 521 razy ]
Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 13:52:12 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1216
Lokalizacja: Kraków
masz lapka z portem miedzianym na którym możesz ustawić vlan ? (większość to obsługuje czasem trzeba doinstalować sterowniki)
ustaw na nim ten vlan i sprawdź czy dostajesz dhcp z routera


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 15:40:14 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 78
hub_lan pisze:
masz lapka z portem miedzianym na którym możesz ustawić vlan ?

tu jest problem bo nie mam.
Czy to nie powinno tak działać że po wpięciu bez tej konfiguracji powinno złapać jej adresację przez ustawienie tego pvid?


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 16:28:23 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 372
A czy port ma przypisany ten vlan? czy tylko pvid ustawiles?


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 17:20:31 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 78
maly84 pisze:
A czy port ma przypisany ten vlan? czy tylko pvid ustawiles?


Tak.
Komputer wpięty do 8 portu dostaje ip 169.254.221.188


Załączniki:
tplink_2.jpg
tplink_2.jpg [ 80.11 KiB | Przejrzano 457 razy ]
Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 20:34:11 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 302
fraksipon pisze:
maly84 pisze:
A czy port ma przypisany ten vlan? czy tylko pvid ustawiles?


Tak.
Komputer wpięty do 8 portu dostaje ip 169.254.221.188



dlaczego na vlan ID 1 masz przypisane porty?


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 20:59:01 
   Tytuł: Re: Zarządzalny vlan
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8285
marcin_siedlce - to tp-link, ten typ tak ma. zresztą w innych switchach też tak jest, że nie usuniesz vlan 1 póki nie dopiszesz portu do innego pvid.

fraksipon - wg mnie twoja pierwsza konfiguracja była prawidłowa (vlan103 na ether1 po stronie mikrotika, trunk vlanów 101-103 na porcie 8 przełącznika). Natomiast skoro chcesz żeby port 8 był portem nietagowanym dla vlanu 103, to ten port w przełączniku masz już dobrze ustawiony (pvid 103, port typu general).

Błąd jest tylko po stronie mikrotika - skoro to ma być ruch nietagowany, to przenieś adresację z "Vlan103_zarzadzanie" na "ether1".



Jeśli po tej jednej zmianie nadal nie działa, to vlany są źle ustawione na innym urządzeniu, bo ta para jest ustawiona prawidłowo

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 lip 2018 1:23:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl