Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 30 gru 2017 14:48:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
Witam. Wiem! Pewnie bylo 1000x ale bede bardzo wdzieczny za pomoc w konfiguracji jak "krowie na miedzy" 2 urzadzen jw. Gdyby mozna bylo podac dokladnie krok po kroku gdzie wejsc i co gdzie wpisac...

AP - stale IP
CLIENT - stale IP + podpiety ROUTER

Na CLIENTA i ROUTER musi byc mozliwosc wejscia ze strony AP.

Z gory dziekuje... M.


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 15:20:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 358
Nikt Ci tego nie zrobi za darmo. Użyj wyszukiwarki forum

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 15:47:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
thekrzos pisze:
Nikt Ci tego nie zrobi za darmo. Użyj wyszukiwarki forum

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Tzn. znalazłem kilka Tutoriali. Możesz mi polecić jakiś dobry link... Czy to jest aż tak bardzo skomplikowane?

Sent by SAMSUNG


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 15:49:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 16:47:49
Posty: 63
Lokalizacja: MYSZKÓW
Chcesz uzyskac czystego bridge’a pomiedzy tymi urzadzeniami?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

_________________
Pozdrawiam
Damian LIPSKI
PPHU DESIRE | https://desire24.com

:: SIECI, SERWERY, ADMINISTRACJA...


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 16:10:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
Tak. Tylko chciałbym mieć możliwość wejścia na CLIENTA i podlaczony do niego router że strony AP. W tej chwili wyciagnalem jednego Mikrotika chciałem połączyć jako client z moim domowym Netisem i niestety urządzenia się nie łączą. Widzę Netisa z innymi sieciami w Mikrotiku.

M.

Sent by SAMSUNG


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 16:43:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 16:47:49
Posty: 63
Lokalizacja: MYSZKÓW
Zrób tak. Resetnij oba urządzenia do defaultu bez podstawowej konfiguracji. Później ustaw:

AP:

  • zacznij od dodania bridge'a, nazwijmy go: bridge1
  • później dodaj w Bridge->Ports: ether1 i wlan1 do bridge1
  • IP->Address, dodaj adres ktory masz poza zakresem DHCP i inny od swojej bramy :) np. 192.168.1.5/24 do interfejsu: bridge1
  • później interface->wlan1 , zakładka Wireless: channel width 20/40 mhz, SSID: BRIDGE, mode: bridge, frequency: 5320, country: poland, zakładka HT: (jak masz) zaznacz chain0 i chain1 (tx/rx) , zakładka WDS : WDS mode: dynamic, WDS default bridge-> bridge1

CLIENT:
  • zacznij od dodania bridge'a, nazwijmy go: bridge1
  • później dodaj w Bridge->Ports: ether1 i wlan1 do bridge1
  • IP->Address, dodaj adres ktory masz poza zakresem DHCP i inny od swojej bramy :) np. 192.168.1.6/24 do interfejsu: bridge1
  • później interface->wlan1 , zakładka Wireless: channel width 20/40 mhz, SSID: BRIDGE, mode: station wds, frequency 5320, country: poland, zakładka HT: (jak masz) zaznacz chain0 i chain1 (tx/rx)

Dzięki tym w/w ustawieniom uzyskasz czystego Bridge pomiędzy oboma urządzeniami.

_________________
Pozdrawiam
Damian LIPSKI
PPHU DESIRE | https://desire24.com

:: SIECI, SERWERY, ADMINISTRACJA...


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 9:31:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1826
Lokalizacja: Czyżew
a po co te WDS-y, kiedyś było tutaj, ze WDS juz nie stosujemy
z jednej strony AP BRIGE--->z drugiej Station Brige, albo Brige
oczywiscie interfejsy do briga trzeba dodać
odezwij sie na priva to podesle screeny

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 18:13:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 53
Mnie nurtuje pytanie dlaczego kupiłeś Mikrotika. Inne routery konfiguruje się łatwiej i też potrafią być stabilne (szczególnie z alternatywnym softem)


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 20:29:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 794
Lokalizacja: RP
MirkoTik jest bardziej skalowalny, oprogramowanie jest w zgodzie z RFC, ogranicza go w zasadzie wiedza użytkownika, można go wykorzystać praktycznie w każdej sytuacji, od prostego punku WiFI przez vpn, vlan do routingu dynamicznego dołączając przy tym wszystkie udziwnienia jakie przyjdą do głowy :P i w odpowiednich rękach niesamowicie bezpieczny ;) na dzisiaj brakuje mi w nim MITM :(

_________________
Administrator sieci komputerowych


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 10:51:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
damianli pisze:
Zrób tak. Resetnij oba urządzenia do defaultu bez podstawowej konfiguracji. Później ustaw:
..
Dzięki tym w/w ustawieniom uzyskasz czystego Bridge pomiędzy oboma urządzeniami.


Bardzo dziekuje. Syutacja opanowana. Brama dziala. Tak jak ktos napisal wczesniej bez WDS. Jesli mozna to przy okazji zapytam czym sie rozni tryb WDS od zwyklego bridge'a w przypadku gdy mam most wylacznie pomiedzy 2 punktami?

doman18 pisze:
Mnie nurtuje pytanie dlaczego kupiłeś Mikrotika. Inne routery konfiguruje się łatwiej i też potrafią być stabilne (szczególnie z alternatywnym softem)


Zauwazylem, ze duza czesc dostawcow stosuje Mikrotika. Pewnie ze wzgledu na mozliwosci konfiguracji i niezawodnosc. Chcialem przy okazji troche poznac system, konfiguracje. Wczesniej mialem kontakt z AP i Routerami z alternatywnym lub zwyklym softem.

wiktor pisze:
a po co te WDS-y, kiedyś było tutaj, ze WDS juz nie stosujemy
z jednej strony AP BRIGE--->z drugiej Station Brige, albo Brige
oczywiscie interfejsy do briga trzeba dodać
odezwij sie na priva to podesle screeny


Polaczenie juz mam w trybie Station Bridge > Bridge. Zanim wszystko zaloze na dachu to chcialbym jeszcze zapytac:
1. Jak zmieniac kanaly aby Client (Station Bridge) podazal za AP (Bridge). Po zmianie czestotliwosci na AP(Bridge), Client z ustawiona czestotliwoscia na AUTO nie chce sie laczyc z AP (Bridge). Kiedy jeden i drugi sa w trybie AUTO polaczenie jest natychmiast. Bede wdzieczny takze za informacje na temat Watchdoga. Chodzi o:
1. Watchdog Timer
2. Watch adress (czy na Client moge podac IP AP, a na AP podac IP Clienta?).
3. Automatic Supout
4. Co jaki czas wysylane sa pingi kontrolne? Co sie dzieje jesli z drugiej strony nie bedzie odpowiedzi, restart?

Dziekuje za pomoc. Pozdr. M.


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 11:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 53
Cytuj:
Chcialem przy okazji troche poznac system, konfiguracje. Wczesniej mialem kontakt z AP i Routerami z alternatywnym lub zwyklym softem.

Hmm, to kupiłeś urządzenie bo chciałeś poznać system i przyszedłeś na forum żeby ktoś ci to szybko wyjaśnił? Jak ktoś jest czymś zaciekawiony sam szuka informacji a nie prosi o podanie tego na talerzu. Ot choćby tutaj masz świetnie zrobiony wieloodcinkowy tutorial o wszelkiej maści konfiguracjach.
https://www.youtube.com/channel/UC_vCR9 ... exICys6z4w

Dopiero jak masz konkretny problem z jakimś ustawieniem to przychodzisz na forum, opowiadasz co zrobiłeś i paluchem pokazujesz co ci nie działa.

Cytuj:
MirkoTik jest bardziej skalowalny, oprogramowanie jest w zgodzie z RFC, ogranicza go w zasadzie wiedza użytkownika, można go wykorzystać praktycznie w każdej sytuacji, od prostego punku WiFI przez vpn, vlan do routingu dynamicznego dołączając przy tym wszystkie udziwnienia jakie przyjdą do głowy :P i w odpowiednich rękach niesamowicie bezpieczny ;) na dzisiaj brakuje mi w nim MITM

Tak, to wszystko prawda. Tylko że trzeba mieć chęć żeby go poznać. Jeżeli się takowej nie ma to się zostaje przy DD-WRT, OpenWRT, Tomato czy pfsense które też oferują wielkie możliwości, bdb stabilność a jednocześnie są łatwiejsze do ogarnięcia w podstawowej konfiguracji.


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 22:52:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
Cytuj:
Hmm, to kupiłeś urządzenie bo chciałeś poznać system i przyszedłeś na forum żeby ktoś ci to szybko wyjaśnił

Tak. Kupilem urzadzenie bo chcialem poznac system. Nie przyszedlem na forum zeby ktos mi to szybko wyjasnil.

Cytuj:
Jak ktoś jest czymś zaciekawiony sam szuka informacji a nie prosi o podanie tego na talerzu.

Jestem czyms zaciekawiony i szukam informacji. Nie prosze o podanie tego na talerzu.

Cytuj:
Ot choćby tutaj masz świetnie zrobiony wieloodcinkowy tutorial o wszelkiej maści konfiguracjach.
https://www.youtube.com/channel/UC_vCR9 ... exICys6z4w

Bardzo dziekuje za podanie linka do swietnie zrobionego tutoriala.

Cytuj:
Dopiero jak masz konkretny problem z jakimś ustawieniem to przychodzisz na forum, opowiadasz co zrobiłeś i paluchem pokazujesz co ci nie działa.

Oczywiscie jak tylko bede mial konkretny problem z jakims ustawieniem to opowiem co zrobilem i paluchem pokaze co mi nie dziala.

Cytuj:
Tak, to wszystko prawda. Tylko że trzeba mieć chęć żeby go poznać. Jeżeli się takowej nie ma to się zostaje przy DD-WRT, OpenWRT, Tomato czy pfsense które też oferują wielkie możliwości, bdb stabilność a jednocześnie są łatwiejsze do ogarnięcia w podstawowej konfiguracji.

Oczywiscie zgadzam sie z w/w. Mam chec aby go poznac. Oczywiscie gdybym takiej checi nie mial to powinienem pozostac pod DD-WRT itp j.w., ktore jak wyzej oferuja wielkie mozliwosci itp itd etc....

Dziekuje i pozdrawiam, ;-)
M.


Na górę
Post: pn, 08 sty 2018 11:07:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1826
Lokalizacja: Czyżew
nie przejmuj się stary tutaj czasem zamiast pomocy możesz dostać zjeby - wiadomo trzepak trzepie zielonych

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: wt, 09 sty 2018 12:58:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
wiktor pisze:
nie przejmuj się stary tutaj czasem zamiast pomocy możesz dostać zjeby - wiadomo trzepak trzepie zielonych


Witam jeszcze raz. Mam nadzieje ze nie narusze tym postem zacnej grupy "guru"

Bede bardzo wdzieczny gdyby ktos mogl pomoc w sprawie j.w.:

1. Jak zmieniac kanaly aby Client (Station Bridge) podazal za AP (Bridge). Po zmianie czestotliwosci na AP(Bridge), Client z ustawiona czestotliwoscia na AUTO nie chce sie laczyc z AP (Bridge). Kiedy jeden i drugi sa w trybie AUTO polaczenie jest natychmiast.

Bede wdzieczny takze o informacje na temat Watchdoga. Chodzi o:
1. Watchdog Timer
2. Watch adress (czy na Client moge podac IP AP, a na AP podac IP Clienta?).
3. Automatic Supout
4. Co jaki czas wysylane sa pingi kontrolne? Co sie dzieje jesli z drugiej strony nie bedzie odpowiedzi, restart?

Z gory dziekuje. Pozdr. M.


Na górę
Post: wt, 09 sty 2018 15:19:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 805
Lokalizacja: wlkp
Gówno burza, a twoje pytania ..... podstawy są odpowiedzi w manualach i nie tylko.

Station, Station bridge zawsze wybiera kanał AP nie zależne co ustawisz. Może zmieniłeś scan list ??

...no nie wiem przetłumacz sobie z angielskiego na Polski może rozjaśni Tobie się leniwy umysł.......

2. tak

4. tak

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: śr, 10 sty 2018 10:45:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
Cytuj:
Station, Station bridge zawsze wybiera kanał AP nie zależne co ustawisz. Może zmieniłeś scan list ??

Dzisiaj to sprawdze ;-) Dziekuje.
Cytuj:
...no nie wiem przetłumacz sobie z angielskiego na Polski może rozjaśni Tobie się leniwy umysł.......

Moj umysl nie jest leniwy. Czy chodzi o manual dostepny na WIKI?
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:TOC
Cytuj:
2. tak

Dzieki!
Cytuj:
4. tak

Dzieki!
Pozdrawiam,
M.


Na górę
Post: śr, 10 sty 2018 21:38:17 
Odpowiedz z cytatem
[quote="k0st3k"
Station, Station bridge zawsze wybiera kanał AP nie zależne co ustawisz. Może zmieniłeś scan list ??

[/quote]

Niestety po zmianie częstotliwości na AP Bridge Station nie wybiera kanału AP. Mogę prosić o pomoc. Nie zmienialem scan list. Wystarczy że przestawia AP na AUTO i od razu mam połączenie. Dziękuję z góry. M.


Sent by SAMSUNG


Na górę
   
Post: śr, 10 sty 2018 21:44:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
k0st3k pisze:
Station, Station bridge zawsze wybiera kanał AP nie zależne co ustawisz. Może zmieniłeś scan list ??


Witam. Niestety problem mam nadal. Station Briidge nie idzie za AP. Po zmianie czestotliwosci Station Bridge nie laczy sie. Tzn laczy sie tylko jak w AP mam wybrany tryb AUTO. Moge prosic o sugestie co dalej? W WIRELESS TABLES -> Interface TABLE -> Scanlist:DEFAULT Nie zmianialem nic w SCAN LIST. Bede wdzieczeny za pomoc. M.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 9:08:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Jaki kanał ustawiasz na AP konkretnie, kraj ustawiony na Poland na obu urządzeniach?
Kod:
/interface wireless export

Wklej tutaj w znacznikach z obu urządzeń.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 9:41:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
Przesylam rzuty z ekranu.

Załącznik:
1.png
1.png [ 40.74 KiB | Przejrzano 632 razy ]


Załącznik:
2.png
2.png [ 36.36 KiB | Przejrzano 632 razy ]


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 10:18:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Protocol ustaw tak samo z dwóch stron i spróbuj jeszcze raz.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 11:24:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 13 kwie 2013 21:02:34
Posty: 54
PrzypisCzam ze dfs ci działa .
Na ap ustaw kanał np 5500, frequency mode suoerchanel ,
Na cliencie kanał może być na auto , frequency modę super chanel i scan list na 5500 (możesz ustawić zakres częstotliwości jeśli chcesz ) i musi ci się spiąć :) używasz jeszcze jakiegoś sZyfrowania ?


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 12:21:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 406
Lokalizacja: Wrocław
Ja bym default authenticate zaznaczył w konfiguracji strony nadającej.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 12:35:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
Cramin pisze:
Protocol ustaw tak samo z dwóch stron i spróbuj jeszcze raz.


Zmienilem Wireless Protocol na ANY po stronie AP i teraz wszystko dziala. Bardzo dziekuje.
Wczesniej nie ustawialem nic w tym polu. Co wprowadza zmiana z 802.11 na ANY?

Pozdr. M.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 12:46:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 03 cze 2017 21:01:58
Posty: 17
janik1992 pisze:
PrzypisCzam ze dfs ci działa .
Na ap ustaw kanał np 5500, frequency mode suoerchanel ,
Na cliencie kanał może być na auto , frequency modę super chanel i scan list na 5500 (możesz ustawić zakres częstotliwości jeśli chcesz ) i musi ci się spiąć :) używasz jeszcze jakiegoś sZyfrowania ?


Czy kiedy jest wybrane AUTO to dziala DFS? Jesli wymuszam kanal to DFS nie jest aktywny? Szyforwanie mam ustawione tylko w Security Profiles:
Załącznik:
3.png
3.png [ 23.13 KiB | Przejrzano 595 razy ]


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 9:41:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl