Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 26 gru 2017 18:50:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
Witam. Mam internet radiowy z okolicy. I mam obecnie antenę nanobridge m5 22dBi, wcześniej miałem powerbeam 300 tylko poszedł do serwisu, bo na LANIE 10Mbps albo 100Mbps ustawiała antena jak się jej chciało. No i mam teraz drugą antenę, na pewno jest większa i trochę teoretycznie lepsza. Mam nadajnik 1.5 km może 2km ode mnie na blokach, a później leci do nich kolejne 5-7km. Jakoś tak to wygląda. No i jestem połączony bezpośrednio z tą anteną 1.5/2km.
Sprawa wygląda tak, miałem tamtego powerbeama i było wszystko git, tylko często wieczorami spadało CCQ i szybkość TX, ta RX zazwyczaj była stała 300.
Tutaj na nowej antenie nigdy praktycznie nie mam 300/300 a CCQ to tragedia, spada codziennie wieczorami do 75% i się antena wyłącza trzeba ją zrestartować i działa. Jak nic się nie robi to nie spadnie, ale wystarczy pobierać jak patrzyłem 512 kb/s i już wywala po minucie.
1. I mam takie pytanie od czego CCQ jest zależne i czy te TX, ma jakiś wpływ jak spadnie do 100?
4. Tak samo zastanawia mnie ta siła TX nie wiem na ile ustawić, na nowej wyciąga 23dBm max, na starej 26dBm.
5. Jest też opcja antena : Feed only - 3dBi lepiej ją tak zostawić czy ustawić 25dBi na nowej, tak jak mam ustawione?
Daje dwa screeny, pierwszy stara antena powerbeam drugi obecny nanobridge. (Screeny zrobione jak spadły te wartości CCQ i TX/RX)
Obrazek

Obrazek


Ostatnio zmieniony czw, 28 gru 2017 22:39:18 przez kukier, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 14:52:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 32
Kto daje końcowemu enduserowi dostęp do sprzętu ?
pachnie uryną na kilometr.
zgłoś problem do operatora


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 18:06:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1119
Lokalizacja: Polska
Problem wynika pewnie z tego, że NanoBridge M5 zbiera bardziej syf z eteru niż PowerBeam M5.

Link na 2km TX Power 23dBm i taki sygnał, prawdopodobnie brak optyki.

Zgłoś problem operatorowi, sam nic nie wymyślisz.


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 21:40:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 149
Podaj co to za operator ...
Jeśli dali ci dostęp do anteny to znaczy że jakiś badziewiak . Chociaż forum zna przypadki że niektórzy uryniarze to nawet dają możliwość zmiany bazy do której się jest wpięty ... Mam nadzieje, że już takich śmieciarzy nie ma. Swoja drogą co domorośli Einsteini wyprawiają z routerami i wi fi i jakie teorie snują to może być ciekawe bardzo ....

PKK


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 22:37:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
Powiem tak, nikt mi nie dał sam sobie wziąłem. Nikt na tyle chyba nie jest głupi, żeby dawać dostęp. Ale ja korzystam tylko z tego poglądowo i po prostu obserwuję i chcę wysnuć jakieś wnioski żeby sobie jak najbardziej ogarnąć. Bo jak wiecie serwisowanie z radiówkami, jest problematyczne bo nigdy problem nie leży po ich stronie. To jest mój drugi internet, i ludzie są w porządku, dlatego potrzebuję pomocy, informacji, bo ja mogę z nimi zagadać że chcę tamtą lub tą antenę itd. Chcę mieć po prostu normalny internet, mam już od pół roku problem z pingami wieczorami i akurat spierniczyła się stara antena, dlatego wykorzystuję sytuację, żeby od razu ogarnąć sobie neta. Proszę o jakieś informację, a nie rozmawianie o tym, co oni odwalają lub ja. Pozdrawiam :)


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 15:56:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 149
Jeśli sam sobie wziołeś to powinieneś być odłączony od sieci. Zawsze tak robimy.


PKK


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 18:25:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7994
Ja bym się doczepił do kanału 40 MHz. Działam w różnym terenie, ale nawet jak wchodziła seria M5 to nie miałem miejsca gdzie mógłbym to spokojnie stosować. W dobie sprzętu ac to wg mnie strzał w kolano. Wydajność poza godzinami szczytu pewnie będzie ok ale w szczycie - masakra

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 19:15:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
Sprawdzałem po kolei te kanały i na żadnym innym nie łapało w ogóle połączenia. A odnośnie godzin szczytu, mam jakby własną antenę na tych blokach i jestem indywidualnie niby. I teraz czekam na starą antenę zobaczymy jak będzie. Mam tylko pytanie czy jest sens jakbym jakąś antenę własną kupił, ale za konkretne pieniądze na tak krótką odległość? Coś to da? Pytam czysto teoretycznie, na razie nie biorę tego pod uwagę. Pozdrawiam

"Jeśli sam sobie wziołeś to powinieneś być odłączony od sieci. Zawsze tak robimy. "
Nie chce mi się naprawdę komentować takich wypowiedzi, jest za bardzo agresywna. I trochę boli jak jest automatyczna korekta błędów, ale i tak piszesz taki ortograf, że oczy bolą. Proszę nie pisz, nie potrzebuję takich wypowiedzi.


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 19:41:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7994
Jeżeli to antena tylko dla Ciebie to poproś admin by:
- dowizował anteny (na bloku i u Ciebie, bo sygnał jest kiepski dla połączenia punkt-punkt)
- zmniejszył moc do max 20 dBm
- zmienił szerokość kanału na 30 MHz lub 20 MHz.

Po tych czynnościach dopiero można szukać innego kanału. Najpierw musi być zrobiona podstawa instalacji do porządku.

Sygnał masz taki jakby po drugiej stronie był ustawiony sektor do podłączenia większej liczby stacji ale i tak ciut do prawidłowego sygnału brakuje.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 22:13:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
@Orin
Dowizował anteny? Jak to można inaczej określić dla lajka, bo będę tłumaczył a nie wiem co :P Jakoś je nastawić tak?
"Sygnał masz taki jakby po drugiej stronie był ustawiony sektor do podłączenia większej liczby stacji" co masz na myśli? Że po prostu mnie w ciula zrobili i jestem normalnie podłączony jak inni i nie mam indywidualnej anteny?
I jakbyś mógł powiedzieć po czym stwierdzasz prawidłowy sygnał? Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 22:17:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
A jeszcze chciałem zapytać o te szerokości kanału, na 20 i 30 MHz jest lepiej niż na 40 MHz czy to kwestia losowa, że może być lepiej albo nie może? Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 22:35:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7994
zacznij korzystać z szukajki, bo pytasz o rzeczy które często się powtarzają.

- dowizować: doregulować obie anteny w pionie i poziomie by uzyskać najlepszy sygnał
- z sektorem na my myśli to co napisałem, sygnał jest o wiele za słaby na prawidłowe połączenie dwóch mocnych anten kierunkowych
- prawidłowy sygnał weryfikuję z praktyką :) na ten moment mam jeszcze w sieci kilkaset anten ubnt zamontowanych własnoręcznie w różnych konfiguracjach na różne odległości, itp. więc to minuta roboty by sobie porównać sygnał.
- czym szerszy kanał tym więcej danych można przesłać czyli większą przepustowość możesz uzyskać. niestety to także większa szansa na zakłócenia tego kanału oraz mniejsza moc w stosunku do pracy węższego kanału, czyli "czysta fizyka"

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 22:38:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
Dzięki bardzo za informacje :) Jeszcze czy mógłbym dostać jakiegoś screena z fajnie ustawionym linkiem? Tak czysto informacyjnie bym chciał spojrzeć. Bo na necie jest sporo, ale nie wiem czy są w porządku. Tyle chyba wystarczy dla moich informacji :) Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 23:39:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1888
pkk pisze:
Podaj Swoja drogą co domorośli Einsteini wyprawiają z routerami i wi fi i jakie teorie snują to może być ciekawe bardzo ....

PKK

I sami zakładają sieci :D
Albo poglądowo psują działanie bazy.


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 0:04:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7994
@kukier: Masz poniżej zrzut ekranu działającego linku punkt-punkt opartego na dwóch antenach Nanobridge M5 z miskami 30 cm. Anteny były ustawione z 6 lat temu. Do dnia dzisiejszego przerzucają ok 50 Mbit w szczycie. Jak widać nie musi być maksymalna moc by link miał dobrą jakość. Teren zaszumiony średnio, są gorsze miejsca. W Twoim przypadku jakbyś zmniejszył moc na 18 dBm to siła sygnału by spadła o kilka decybeli. I właśnie ich brakuje :)


Załączniki:
p2p_przyklad.png
p2p_przyklad.png [ 43.29 KiB | Przejrzano 305 razy ]

_________________
www.fiberion.pl
Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 1:49:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
@Orin dzięki bardzo chodzi o tx power tak, żeby zbić na 20 dBm gdzieś?


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 1:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7994
tak

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 1:55:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
@Orin
Dałem moc na 18dBm i tx/cs trzyma chyba stabilniej z tego co widze bo często jest 300/300, a wcześniej rzadkość. Ta moc miała właśnie to poprawić tak? Bo innych zmian nie widzę.
Chciałem też zapytać o wypowiedź tutaj "Problem wynika pewnie z tego, że NanoBridge M5 zbiera bardziej syf z eteru niż PowerBeam M5". Czy to prawda? I mam takie pytanie lepiej z nimi dogadać się żeby mi obecną antenę ogarnęli czy jednak wrócić do tamtej? Jak radzisz, na której dowizować? Moim priorytetem jest stabilny internet (ping aby nie skakał), może nawet mniejszą prędkość przepchać.

Od kiedy mam tego Nanobridge, wieczorami neta mi rozłączało jak pobierało, na święta nie mogłem nic pobrać, już 384kb/s pobierałem i antena się wyłączała. Wystarczył reset i wstawała i tak w kółko Po świętach od razu następnego dnia wszystko git. Czy dobrze snuję wnioski, że mogę jednak nie być indywidualnie podłączony, czy ma to sens jakbym był na indywidualnej antenie? Bo wątpię, że nagle antena się naprawiła, jeżeli byłaby zepsuta.

I tutaj z tych opcji nie rozumiem tylko pierwszej. Lepiej ustawić sztywno najmocniejszą moc? Tylko tyle bym chciał się dowiedzieć, mógłbyś jakoś na każde pytanie odpowiedzieć i zakończyć temat i już bym ci gitary nie zawracał. Pozdrawiam i dzięki bardzo za wszystko :)
Antena:Feed only - 3 dBi
300 (2x2) - 22dBi
400 (2x2) - 25dBi


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 8:41:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 06 sty 2016 11:07:13
Posty: 2
kukier pisze:
@Orin
Dałem moc na 18dBm i tx/cs trzyma chyba stabilniej z tego co widze bo często jest 300/300, a wcześniej rzadkość. Ta moc miała właśnie to poprawić tak? Bo innych zmian nie widzę.
Chciałem też zapytać o wypowiedź tutaj "Problem wynika pewnie z tego, że NanoBridge M5 zbiera bardziej syf z eteru niż PowerBeam M5". Czy to prawda? I mam takie pytanie lepiej z nimi dogadać się żeby mi obecną antenę ogarnęli czy jednak wrócić do tamtej? Jak radzisz, na której dowizować? Moim priorytetem jest stabilny internet (ping aby nie skakał), może nawet mniejszą prędkość przepchać.

Od kiedy mam tego Nanobridge, wieczorami neta mi rozłączało jak pobierało, na święta nie mogłem nic pobrać, już 384kb/s pobierałem i antena się wyłączała. Wystarczył reset i wstawała i tak w kółko Po świętach od razu następnego dnia wszystko git. Czy dobrze snuję wnioski, że mogę jednak nie być indywidualnie podłączony, czy ma to sens jakbym był na indywidualnej antenie? Bo wątpię, że nagle antena się naprawiła, jeżeli byłaby zepsuta.

I tutaj z tych opcji nie rozumiem tylko pierwszej. Lepiej ustawić sztywno najmocniejszą moc? Tylko tyle bym chciał się dowiedzieć, mógłbyś jakoś na każde pytanie odpowiedzieć i zakończyć temat i już bym ci gitary nie zawracał. Pozdrawiam i dzięki bardzo za wszystko :)
Antena:Feed only - 3 dBi
300 (2x2) - 22dBi
400 (2x2) - 25dBi
Jak już udajesz serwisanta to zdemontuj promiennik, sprawdź czy był klejony. Dostałeś starsze urządzenie, które prawdopodobnie ma za sobą przynajmniej jeden serwis, jak większość bridgy. Może być zwyczajnie wysłużony i całe te dywagacje nie mają sensu. Już samo to że dałeś sobie wmówić że masz "lepszą antenę" świadczy o wałku. Czemu piszesz o większym talerzu, dostałeś teraz 400? Jakie ubi nadaje? Informacje wyciągnij z zakładki ap information w mainie. Nanieść punkt ap i swój dom na airlink lub wklej kordynaty google. Antena na kominie, czy póniżej? Jest wizja czy coś może zasłaniać nadajnik? Jeżeli masz problem z którymś z pojęć pobierz data sheet urządzeń airmax m że strony Ubiquiti i uzupełnij wiedzę.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 9:20:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1119
Lokalizacja: Polska
Zostaw Antena:Feed only - 3 dBi

Nie patrzałem w specyfikację ale przy instalacjach zauważyłem, iż PowerBeam M5 zbiera mniej syfy niż jego poprzednik, co jest oczywiście na plus dla PowerBeam M5.

Jeśli jest możliwość, to zrób tak jak Ci sugerowali wyżej, zmień szerokość kanału, na 30,20,10, może dużo lepiej Ci chodzić na kanale 10MHz niż na 40MHz.

Tylko wtedy nie będziesz widział 300/300 a max 65/65, no ale w szczycie może działać to lepiej.

U siebie stosujemy szerokość kanału 40MHz w ostateczności, zazwyczaj 10,20,30 zgodnie z potrzebami w danej sytuacji.


Na górę
Post: sob, 30 gru 2017 15:05:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 gru 2017 18:15:15
Posty: 10
No ok, tak zrobię. Jedno pytanie mi się nasunęło odnośnie szczytu, to bardziej chodzi że szczyt gdzie ludzie więcej korzystają z tego internetu tak? Mimo że jestem podłączony indywidualnie, to szczyt i tak mnie dotyka tak?


Na górę
Post: ndz, 31 gru 2017 0:02:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1119
Lokalizacja: Polska
Tak, gdyż w szczycie więcej ludzi korzysta z Internetu, przez co każda antena "pracuje intensywniej" co generuje wzrost szumów.

Zerknij sobie na parametr "Poziom szumu" rano i w godzinach szczytu, powinna być widoczna różnica (Im mniejsza wartość tym mniejszy szum w otoczeniu, czyli -90dBm = duży szum -110dBm mniejszy szum).


Na górę
Post: ndz, 31 gru 2017 1:08:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 32
jak ja nie lubię 30mhz
tego za cholerę MT nie widzi na standardowym skanie


Na górę
Post: ndz, 31 gru 2017 2:15:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7994
@czargrze - i vice versa: UNBT nie widzi mikrotika na nietypowych kanałach. Dlatego lata temu ktoś wymyślił airview i freq. usage. A teraz jak masz jakieś nośne z pasma LTE w pasmie 2,4 oraz 5 GHz to tego już k... nic nie widzi, tutaj tylko by się sprawdziło stanowisko pomiarowe m.in. z oscyloskopem. Ale w praktyce tego nie widzę.

Takie zabawki mają tylko chłopaki z UKE w swoich autkach :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 01 sty 2018 16:29:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 26 maja 2014 20:41:12
Posty: 33
Ja, ja też mam!
Ale najwięcej szumu jest i tak z loco na końcówkach.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: djvolt1942 i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 19 sty 2018 1:25:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl