Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 24 gru 2017 21:02:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 159
Witam,

Jako szczęśliwy posiadasz Mikrotik RouterBoard 450G od podajże 5 lat i pora powoli rozglądać się za jakimś następcą. Router wykorzystywany jest w domu na potrzeby kilkunastu urządzeń przy łączu światłowodowym 50Mb/s down i 10Mb/s up (Realnie 53 / 12 tutaj plus dla ISP). Niestety zapotrzebowanie na pasmo rośnie a z tego co wiem ten routerek maksymalnie sobie poradzi z 100 - 120Mb/s co by się potwierdzało obserwując obciążenie CPU. Generalnie na nim jest robiony cały routing, DHCP statyczne, serwer PPP na potrzeby podłączenia kogoś jako gościa czy maszyny wirtualnej, pare blokad portów w firewallu no i małe kreowanie ruchu. Dylemat mam co wybrać RB750GR3 HEX czy RB850Gx2? Chciałbym sprzęt w miarę przyszłościowy, bezawaryjny i umożliwiający zastosowanie znacznie szybszego łącza w przyszłości. (W tej chwili mogę mieć łącze 600Mb/s down i 120Mb/s up także fajnie by było nawet do 1Gb/s aby był w stanie przepchnąć)

Miałem kiedyś 750G i powiem szczerze trochę się zraziłem do tej serii gdyż szybko zakończyła swój żywot i dopłaciłem do 450G, jakie sensowne opcje mam dzisiaj? Pytam tutaj gdyż są na forum osoby które do znacznie poważniejszych celów wykorzystują ten sprzęt i w większych ilościach także są w stanie coś sensownego doradzić, czego nie dowiem się w sklepie czy z specyfikacji produktu.

Schemat sieci wygląda tak:

ONT - RB450G - Switch 24 x 1Gb

Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony ndz, 24 gru 2017 21:20:38 przez seb235, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 24 gru 2017 21:14:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 251
Lokalizacja: Oświęcim
Bierz RB750Gr3

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 14:44:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 159
thekrzos pisze:
Bierz RB750Gr3


A mógłbyś w paru zdaniach uzasadnić? dlaczego akurat RB750GR3?


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 17:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3721
Lokalizacja: Szczecin
Lepszy stosunek wydajność/cena. Posiada również sprzętowe szyfrowanie IPsec. Jakbym nie potrzebował sprzętowego szyfrowania to zamiast 850Gx2 wolę wziąć 3011. Więcej portów, większa wydajność, ma SFP, a cena niewiele większa.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 17:26:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1002
850 też ma sprzętowy ipsec. Zalety 750v3 są proste : tańszy, ma obudowę, ma usb, jest wydajny.


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 20:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 601
Lokalizacja: Poznań
750 ma faspatha, 850 nie ma niestety. To robi sporą różnicę na szybkich łączach.


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 22:07:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1002
Chyba ma na eth1


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 22:12:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1002
Wszystko jasne[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171225/6619b25b6ff0d839d6628da8eeb3493a.jpg[/img]


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 23:14:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 601
Lokalizacja: Poznań
Post jest sprzed dwóch lat, mam 850gx2 w domu i niestety, do tej pory, na najnowszych wersjach routeros'a fastpath nie działa.


Edit:
Czytam na forum MT "Make sure "Switch all ports" is disabled." tego nie próbowałem.


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 0:29:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1002
Z tego co pamiętam to najpierw włączyli na eth1 on jest poza switchem


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: cdee i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 sty 2018 13:24:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl