Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 21 gru 2017 23:01:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
Witajcie, chyba kiepsko szukam bo nie znalazłem konkretu.

Większość moich klientów ma u siebie routery mikrotika, w sieci autoryzowani są po PPPoE, czasem zdarza się ze zapomną hasła do wifi albo coś drobnego, w jaki sposób ostawić mietka aby można było podłączyć się do niego przez adres PPPoE, czy to jest w formie jakiegoś ustawienia, czy raczej regułki w firewallu?

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 23:02:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2621
Lokalizacja: Wrocław
input port tcp 8291 accept i powinno działać :)


Na górę
Post: czw, 21 gru 2017 23:17:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3431
Lokalizacja: Mazury
cabana pisze:
input port tcp 8291 accept i powinno działać :)
i nad dropem

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 22 gru 2017 17:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
dziwne, bo w klienckich Mietkach nie daje żadnych dodatkowych reguł w firewallu, jest pusto a i tak nie mogę się zalogować przez winbox z podsieci PPPoE

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: pt, 22 gru 2017 18:13:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 379
To masz coś źle :)


Na górę
Post: pt, 22 gru 2017 23:30:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 16:47:49
Posty: 63
Lokalizacja: MYSZKÓW
Jeśli nie firewall blokuje to sprawdź czy routing pomiedzy sieciami masz odpowiednio skonfigurowany. Bo pewnie masz kilka podsieci... zapuść traceroute’a i zobacz gdzie staje ruch.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

_________________
Pozdrawiam
Damian LIPSKI
PPHU DESIRE | https://desire24.com

:: SIECI, SERWERY, ADMINISTRACJA...


Na górę
Post: sob, 23 gru 2017 17:32:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
Traceroute dochodzi, ping również, coś musi być na mietkach dziwnie ustawione.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: sob, 23 gru 2017 17:34:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3431
Lokalizacja: Mazury
Wyłącz wszystko w ip > firewall > filter i zobacz
Przede wszystkim pokaz konfiguracje klienta na którego nie możesz się dostać.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 17:23:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 11:52:35
Posty: 21
Podpinam się pod temat. Mam ten sam problem. Niektóre mikrotiki wchodzą przez ip (winbox) a niektóre dają się pingować ale winbox wcale się nie chce logować.


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 17:42:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 379
pavels pisze:
Podpinam się pod temat. Mam ten sam problem. Niektóre mikrotiki wchodzą przez ip (winbox) a niektóre dają się pingować ale winbox wcale się nie chce logować.
W firewall masz dropa


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 20:07:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 16:47:49
Posty: 63
Lokalizacja: MYSZKÓW
Dokładnie. Pokaż config (tego MT na którego się nie da wejść) firewalla, filters. Albo wywal wszystkie reguły.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

_________________
Pozdrawiam
Damian LIPSKI
PPHU DESIRE | https://desire24.com

:: SIECI, SERWERY, ADMINISTRACJA...


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 13:19:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 294
Lokalizacja: Raszyn
Chwilowo nie mam dostępu do klienckiego mt, jutro się do tego dobiorę i sprawdzę.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 22:08:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1083
/tool mac-server zakładka winbox interfaces..
czy masz tam ustawiony interface po którym się wbijasz ew. ustaw all


Na górę
Post: ndz, 21 sty 2018 14:20:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 11:52:35
Posty: 21
Problem usunięty. Więc niewiem w jaki sposób ale mikrotik sam sobie powyłączał wszystkie wejścia ze świata oprócz kabla. tools/ mac serwer + usunięcie dropów z ip/firewal i wszystko śmiga. Dzięki Pozdrawiam.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: k-lisek i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 20 paź 2018 12:12:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl