Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 16 gru 2017 0:46:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 gru 2017 12:44:39
Posty: 5
Właśnie mi dostawca uruchomił łącze 1Gbps. Postanowiłem je gruntownie przetestować. Komputer podłączony bezpośrednio w łącze (z pominięciem routera na zewnętrznym, własnym IP) wyciąga w różnych testach średnio 700/900 (D/U). Ten sam komputer zapięty już za RB3011 podczas testów męczy łącze już tylko w okolicy 400Mbps (D/U)(wskazanie na eth1 w mikrotiku).
Router ma prosty nat tylko dopuszczający komputery (około 30) do netu, mangle per user (IP), i proste kolejki dla tych 30 komputerów. Nie pomaga wyłączenie kolejkowania.
Czy ten router nie wyciągnie więcej, czy coś może być źle skonfigurowane? CPU raptem 50% osiąga podczas testu. Jeśli ten router da radę wysycić łącze 1G, to gdzie szukać przyczyny takiego zachowania? Czemu się przyjrzeć? Na co zwrócić uwagę? Nie jestem jakimś guru mikrotikowym więc proszę o wyrozumiałość. ;)


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 1:53:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 388
Lokalizacja: Wrocław
Generalnie wrzuć nowy soft.
Wywal mangle dla testów, wywal kolejki do testów.
sprawdz czy aktywny fast-track (fast-path?).
Ile regułek w NAT? Zostaw jedną.

Leci to po pppoe czy static/dhcp?
CPU 50% oznacza najprawdopodobniej wysycenie jednego rdzenia na max - sprawdzaj w System -> resources -> CPU obciążenie poszczególnych rdzeni (ma 2 - 50% CPU prawie że jednoznaczne z wysyceniem całego jajka).


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 2:08:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 251
Lokalizacja: Oświęcim
I sprawdź, co się stanie po włączeniu fasttrack z prędkością i zużyciem CPU

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 16 gru 2017 9:38:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1002
A do którego portu masz Kompa? Nie czasem ten sam switchchip?


Na górę
Post: pn, 18 gru 2017 12:02:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 44
https://i.mt.lv/routerboard/files/RB301 ... 123613.png

zwróć uwagę czy łącze ci nie przychodzi i nie wychodzi (do kompa) w tych samych switchchipach (1-5 albo 6-10)


Na górę
Post: czw, 28 gru 2017 23:26:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 gru 2017 12:44:39
Posty: 5
Trochę to trwało zanim się wziąłem za sprawdzanie Waszych sugestii ale mam już jakieś spostrzeżenia.
Zrobiłem routing na eth6 dla testów i wpiąłem się tam kompem. Transfer na poziomie 250 Mbps. Grzebnąłem więc w ustawieniach interfejsu eth1 i ustawiłem auto i odznaczyłem wszystko poza 1000M Fulduplex. Poszło w okolicach 450Mbps. Więcej się nie dało więc poszedłem do regułek FW.

Wygląda na to, że za spowalnianie ruchu odpowiadają mangle. Wyłączenia znakowania skutkuje otwarciem się na świat pełną gębą.
Teraz pytanie czym to może być spowodowane, że włączenie znacznika aż tak spowalnia neta? Może nie ma co tracić czasu tylko od razu kupić CCR, np 1009? Może 3011 nie wydoli więcej?


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 1:35:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8011
Ach ta magia cyferek....

Masz rację, 3011 nie wydoli więcej. Poczytaj który CCR warto kupić skoro się przy nim upierasz

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 24 sty 2018 7:53:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl