Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 17 lis 2017 15:28:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
Witam,
Mam most na odległości 600m na PowerBeam AC 300.
Od kilku tyg. mam problem z wylatującymi pingami systematycznie co 56 - 57 ping wylatują 2, przy tym znika przepustowość, na screenie widać na wykresie.
Zmieniałem kanały, zakres częstotliwości, odległość ustawiałem statyczną, wyłączyłem AIRVIEW i bez rezultatu. Wgrałem najnowszy soft i dalej to samo.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, nie wiem gdzie szukać problemu .


Załączniki:
Komentarz: Wylatujące PINGI
power_beam.jpg
power_beam.jpg [ 181.68 KiB | Przejrzano 1571 razy ]
Komentarz: PowerBeam
powerbeam.png
powerbeam.png [ 97.43 KiB | Przejrzano 1571 razy ]
Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 15:51:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 15 kwie 2007 7:25:31
Posty: 319
Bezczelnie wyłącz obydwa z prądu...miałem to samo - 2 dni kombinowania i nic...
"Wtyczzusia z pądu" i jak ręka odjął


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 21:06:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
Anteny w Poland? Może to jakiś DFS i na dwie sekundy odpala wykrywanie radaru czy coś?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 22:40:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 116
21dBm !!!! na 600m ?? przesterowanie jak nic,aż strach pomyśleć co byś dał na 6km :D dobrze że suwak się skończył :D


Na górę
Post: sob, 18 lis 2017 0:00:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 51
Jak zapłacił to co ma nie używać pełnej mocy :aqq:


Na górę
Post: sob, 18 lis 2017 16:03:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Oooo widze "przesterowywacze mikrotikowi" wrocili. Jakby z epoki 802.11A, kiedys to bylo takie modne.....

Uzywasz Ubnt w AC?
Okolo -55 to absolutne minimum zeby bylo w miare stabilne 256QAM. U niego jest -49/-50 - bardzo optymalnie jak na ten sprzet (nie widac CINR ale pewnie bedzie w okolicach 30 i super)
Osobiscie na mostach Ubnt z AC staram sie - o ile to mozliwe - urtzymywac wlasnie okolo -50.

I zapewniam Cie - niczego nie mam przesterowanego :-)


Na górę
Post: sob, 18 lis 2017 17:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
trzymamy -60, i zawsze jest pełne qam, -50 nie jest potrzebne,

ale na 600m, to przy mocy na 0 sygnał powinien być ok.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 18 lis 2017 17:51:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Przy jakim CINR?


Na górę
Post: ndz, 19 lis 2017 10:30:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
sniper pisze:
Przy jakim CINR?


ok 30.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 11:23:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
cdee pisze:
21dBm !!!! na 600m ?? przesterowanie jak nic,aż strach pomyśleć co byś dał na 6km :D dobrze że suwak się skończył :D



21 dBm nie jest mocą na której pracuje link, pisałem, że kombinowałem wszystkimi parametrami i ustawieniami, w czasie robienia screenu miałem ustawione jak widać.


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 11:57:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1248
Lokalizacja: Polska
Być może masz anteny za blisko siebie na maszcie po jednej lub drugiej stronie.

Gdy anteny są zbyt blisko, dzieją się różne rzeczy, zmiany kanałów też mogą nie pomóc.

Dla porównania mam ciut dłuższy link na tym samym sprzęcie przy TX Power 5dBm i działa idealnie.

Obrazek


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 12:23:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
Link ponad rok działał idealnie z włączonym CALCULATE EIRP LIMIT, sygnał ok 55 dBm.
Teraz kombinuje na wszystkie sposoby i bez efektu. Albo mi antenę ruszyło bo jedna strona ma CINR +34 a z REMOTE mam CINR +24


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 12:24:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
bgguns pisze:
Bezczelnie wyłącz obydwa z prądu...miałem to samo - 2 dni kombinowania i nic...
"Wtyczzusia z pądu" i jak ręka odjął


Niestety u mnie nie pomogło :(


Na górę
Post: pn, 20 lis 2017 16:42:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
cdee pisze:
21dBm !!!! na 600m ?? przesterowanie jak nic,aż strach pomyśleć co byś dał na 6km :D dobrze że suwak się skończył :D


daruj sobie mądraliński wpis ... dla wpisu ... pomogłeś ....

na włączonym Calculate EIRP Limit też mam problem ...


Na górę
Post: wt, 21 lis 2017 1:21:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1248
Lokalizacja: Polska
mlesyk pisze:
cdee pisze:
21dBm !!!! na 600m ?? przesterowanie jak nic,aż strach pomyśleć co byś dał na 6km :D dobrze że suwak się skończył :D


daruj sobie mądraliński wpis ... dla wpisu ... pomogłeś ....

na włączonym Calculate EIRP Limit też mam problem ...


mlesyk używaj przycisku "edit" a nie dodajesz swój post pod swoim postem.

Nie wiemy jaki masz wybrany kraj, także włączenie Calculate EIRP Limit, nie do końca daje nam jasną informację z jakim TX Power testowałeś.

W każdym razie, zmiana kanałów, włącznie CT, obniżenie TX Power, zmniejszenie szerokości kanału, odsunięcie fizycznie anten od innych wiszących na maszcie to czynności, które powinieneś wykonać.

Jeśli nie pomogą to wymiana sprzętu, może coś padło.


Na górę
Post: śr, 29 lis 2017 11:20:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
sniper pisze:
Oooo widze "przesterowywacze mikrotikowi" wrocili. Jakby z epoki 802.11A, kiedys to bylo takie modne.....

Uzywasz Ubnt w AC?
Okolo -55 to absolutne minimum zeby bylo w miare stabilne 256QAM. U niego jest -49/-50 - bardzo optymalnie jak na ten sprzet (nie widac CINR ale pewnie bedzie w okolicach 30 i super)
Osobiscie na mostach Ubnt z AC staram sie - o ile to mozliwe - urtzymywac wlasnie okolo -50.

I zapewniam Cie - niczego nie mam przesterowanego :-)


A co mowi EIRP i ustawa? :rotfl:

Dla PBE 400 jest to max 5dbm wiec utrzymanie -50 to jakby brzmi kuriozalnie...

-67 mam na mocy -2dbm na 2.7km, teraz twoje -50 musialbym grzac spokojnie na 10dbm czyli przewalone o 5dbm :P

Rozumiem, ze nieraz sie nie da i trzeba grzac nawet i na 20dbm, ale jak teren czysty, jesli syf to lepiej antene zmienic na duzo wieksza :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 7:29:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
Niestety nic nie pomogło.
Wymieniłem sprzęt na PB 5AC 300 ISO, chodziło idealnie ok 2tyg. problem powrócił, co ok. 56 pingów dwa wylatują i nie ważne czy mam TX Power na 20 czy na 5 ... 3... , szerokość kanału 20 czy 40 czy 60 jest to samo, i dzieje się tak również bez obciążenia,CINR +35 z jednej i +31 z drugiej, country mam Poland, pytanie czy jeszcze ta zmiana może w czymś pomóc, czy szukać problemu gdzie indziej np. na CCR mam po obu stronach.


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 12:42:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 11 kwie 2013 13:15:07
Posty: 122
Może problem jest gdzie indziej a to jest tylko objaw.


Na górę
Post: pt, 05 sty 2018 17:14:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
mam na MT wgrany soft 6.34.6, Patchcordy wymienione , końcóki rj45 od storny anteny i zasilania wymienione, jeszcze został do wymiany sam kabel od anteny do poe.
Po zmianie końcówek RJ45 zeszło do 1 timeouta co ok. 50 pingów.

Niestety dalej powoduje to LAGi.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 14:52:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 11:52:35
Posty: 21
Mam ten sam problem i powiem Ci że nie tkwi on w UBNT AC tylko gdzieś na sieci. Ja pinguje 2 ubnt AC 300 ISO i odpowiedzi są ale za nimi jest nowy switch zarządzalny TP-LINK i mikrotik DynaDish i do niego wywala pingi ( ten sam wykres co u ciebie). Ja u siebie jestem w trakcie robienia routingu bo sieć to duży bridge i wtedy zobaczę co dalej. Dodam że wcześniej posypało mi się inne urządzenie w innej części sieci i powodowało podobny problem (urządzenie AC 300 ISO Station odpowiadało ale lan nie puszczał neta. Po wyłączeniu wadliwego urządzenia wszystko wróciło do normy a teraz to). Dam znać jak skończę routing. Pozdro.


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 21:04:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 11 lip 2006 20:31:47
Posty: 29
Lokalizacja: Mountains
Problem rozwiązany.
Po wymianie kabla od anteny do PoE znikły fcs error on link, które raz na jakiś czas się pojawiały na interfejsie i to chyba był problem wylatujących pingów
Od środy działa wszystko idealnie.


Na górę
Post: sob, 13 sty 2018 23:35:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Nastepnym razem kupuj Madexa najlepiej F/UTPz i bedzie zero problemow :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 14 sty 2018 4:51:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1306
mlesyk pisze:
Problem rozwiązany.
Po wymianie kabla od anteny do PoE znikły fcs error on link, które raz na jakiś czas się pojawiały na interfejsie i to chyba był problem wylatujących pingów
Od środy działa wszystko idealnie.

A jaki typ i firma kabla powodował u ciebie ten problem?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 13:20:06

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl