Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 18 paź 2017 2:20:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 22:29:13
Posty: 179
Ktoś kojarzy dlaczego w nowych urządzeniach nic się nie pojawia w Current TX Power?
W starszych urządzeniach z softem 6.40.4 pokazują się wartości natomiast nowsze urządzenia np SXT lite ac lub Omnitik AC , LHG mają tą zakładkę zupełnie pustą.


Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 23.62 KiB | Przejrzano 1262 razy ]
Na górę
Post: śr, 18 paź 2017 8:11:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 804
Tego sie nie dotyka, ma być na default. Jak za mocny sygnał to zakładasz mniejszą ant, i odwrotnie.


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 3:39:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 22:29:13
Posty: 179
djrobson pisze:
Tego sie nie dotyka, ma być na default. Jak za mocny sygnał to zakładasz mniejszą ant, i odwrotnie.


Ciekawe jak sie wymienia antene w SXT ac :oszalal:
(Oczywiście po to żeby zjechać z mocą)

Natomiast pomijając kwestie jej regulacji chce widzieć co MT ustawia.. Zdażyło sie już kilka razy zobaczyć tam coś istotnego np to że dla pewnych HT-ków ta moc była wyraźnie inna niż dla pozostałych.

Wymieniłem kilka starych Omnitików z Nk-ą w dokładnie w tą samą zapinkę na Omnitiki AC i sygnał spadł ! .. chciałem właśnie sprawdzić co jest w MT ustawione i za nic tego nie widać.

Poprawka w LHG XL pojawia się. ale nadal sprzęty AC tego nie pokazuja


Na górę
Post: pt, 20 paź 2017 8:28:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 804
SA5, lite5, HG5, DynaDish, QRT... a w ence jest jeszcze większy wybór.

Zmiana tego parametru na siłę, przynajmniej w N bo AC nie stosuję, powoduje rozjeżdżanie się i duża różnica między TX/RX Signal Strength. A zmieniasz ustawiając TX Power Mode na "card rates" np.


Na górę
Post: sob, 21 paź 2017 2:32:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 22:29:13
Posty: 179
djrobson pisze:
Zmiana tego parametru na siłę, przynajmniej w N bo AC nie stosuję, powoduje rozjeżdżanie się i duża różnica między TX/RX Signal Strength. A zmieniasz ustawiając TX Power Mode na "card rates" np.


Przede wszystkim chodzi mi o diagnostyke żeby stwierdzić że wszystko jest ok gdy założyłem Omnitiki AC w porównaniu do Omnitików N sygnały spadły mimo iż wersja AC ma 31 dbi a wersja N ma 26 dbi


djrobson pisze:
SA5, lite5, HG5, DynaDish, QRT... a w ence jest jeszcze większy wybór.


Wszystkie w/w podane są mocniejsze - słabszego zewnętrznego mt pod AC to chyba nie ma ... zmniejszenie mocy rzadko i owszem ale jak pisałem wyżej nie o to chodzi.

Tu np porównanie dwóch wersji SXT (SXT 5nD r2) i (RB SXT-5D) gdyby patrzeć tylko na moc maksymalną masz 1 dbi różnicy ... ale jak spojrzysz na najbardziej interesujący zakres HT40-7 to widać 4 dbi różnicy .. czyli 2 x mocniejszy !
Miałem też przypadki że np 25 dbi pokazywało się tylko na 6Mbps a na pozostałych było 18 .. i był default . (urządzenie już wywaliłem więc zrzutu brak)

Teraz
Brak tego widoku w urządzeniach z AC trochę mnie martwi. Ma ktoś pomysł?


Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 158.38 KiB | Przejrzano 1067 razy ]
Na górę
Post: sob, 21 paź 2017 8:50:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
djrobson pisze:
Tego sie nie dotyka, ma być na default. Jak za mocny sygnał to zakładasz mniejszą ant, i odwrotnie.
Ja jak mam na sxt sygnał -45 lub lepszy na bazie to zmiejszam moc sxt i nic złego się nie dzieje.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 21 paź 2017 11:53:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 438
Lokalizacja: Toruń
Ja potwierdzę tylko, że na 911G-5HPacD i SXT G-5HPacD też ta zakładka jest pusta, ale zmieniając moc w zakładce TX Power widać różnicę w Statusie


Na górę
Post: ndz, 22 paź 2017 10:02:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 804
Jeszcze "dostrojenie" tym parametrem linku P2P rozumiem. A co w przypadku P2MP?


Na górę
Post: ndz, 22 paź 2017 10:53:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
djrobson pisze:
Jeszcze "dostrojenie" tym parametrem linku P2P rozumiem. A co w przypadku P2MP?
Jak masz na sektorze różne sygnały klientów 1. -45, 2. -55 to tego 1 można przyrównać mocą do 2 u będzie git


Na górę
Post: ndz, 22 paź 2017 14:18:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 804
sabat pisze:
djrobson pisze:
Jeszcze "dostrojenie" tym parametrem linku P2P rozumiem. A co w przypadku P2MP?
Jak masz na sektorze różne sygnały klientów 1. -45, 2. -55 to tego 1 można przyrównać mocą do 2 u będzie git


Zbyt proste żeby wyrównać, lub chociaż nie przesterować, sygnał a tym samym ewentualnie pogorszyć CCQ. Co z klientem, co z sygnałem jaki odbierze klient?

Z doświadczenia ja to staram się robić antenami a nie mocą.


Na górę
Post: ndz, 22 paź 2017 15:24:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 359
Robię to jak mam klientów na jednym sektorze 100m i 1km co słabszego dać od sxt?


Na górę
Post: ndz, 22 paź 2017 17:05:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 804
Nie coś słabszego bo już nie ma, tylko jak na 50m sygnał z sektora klient odbiera na -35 to zawsze można delikatnie antenę "rozwizować", celując w niebo (ale nie w bok), przy -46 do -50 powinno już być ok, zresztą to też zależy od szerokości kanału jaki stosujesz. Plus obserwacja CCQ (na MT tylko i wyłącznie obserwacja na zablokowanym jednym MCS). Np. u siebie dostrajam tak zestaw sektor-klienci żeby na MCS12 lub 13 (180 lub 240Mbit) CCQ było cały czas 98-100%. Jak spada do 90 i poniżej nawet na 1 kliencie (np. z 10 aktywnych) to klient przełącza się na 20Mhz i cały sektor dostaje po dupie.

TX power nie dotykam, mam złe z tym doświadczenie. Nie bez powodu w mietku ta opcja jest defauldowo nie aktywna. Co innego oczywiście na linkach P2P.


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 0:30:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 22:29:13
Posty: 179
No i w końcu pojawiło sie coś słabszego (radiowo) od zwykłego SXT .. SXT sq ac .. Będą jutro ale nadal myśle że TXpower nie będzie widoczne wartości.

Ma ktoś pomysł ?


Na górę
Post: wt, 19 gru 2017 8:50:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 47
na sxtsq lite5 jest taka informacja
https://screenshots.firefoxusercontent. ... 4ba0cb.png


Na górę
Post: wt, 09 sty 2018 1:12:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 22:29:13
Posty: 179
aka pisze:


Niestety twój link przestał działać zanim przeczytałem .. al mam SXTsq 5 ac i to samo


Załączniki:
sxtsq 5 ac.JPG
sxtsq 5 ac.JPG [ 44.45 KiB | Przejrzano 447 razy ]
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bemben1997 i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 13:43:17

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl