Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 20 sie 2017 21:09:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Potrzebuję osobę, ktora wyjasni jak zaczac przeksztalcac siec z Bridge do OSPF + PPPoE za wczasu. PPPoE ogarniam z palca, routing takze, ale OSPF za cholere nie wiem jak zaczac :P

Za chwile bede mial 10 sektorow i 4 routery w sieci wiecej :P

Czytalem, ze lepiej jest zrobic jeden glowny koncentrator podpiety po PPTP anizeli na kazdej bazie robic koncentrator tak jak do tej pory robilem...

Adresacja wewnetrzna: 172.16.0.0/12
Brama: 172.16.0.254/12 z koncentratorem
Wszelkie urzadzenia leca od 172.16.0.100-172.16.0.253 z klasa /12
Serwer DHCP prywatny statyczny na 172.16.10.0/24

Serwery PPPoE leca z adresacja 10.0.0.0/24 wzwyz czyli 10.1.x.x, 10.2.x.x, na bramie natowanie i prerouting na 10.0.0.0/8, routing z bramy na klasie /24 odpowiednio do kazdego koncentratora...

Od czego zaczac? Ktos ma jakies wskazowki pokolei dokladnie?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: pn, 21 sie 2017 23:47:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 513
Lokalizacja: Poznań
No właśnie, jeden główny koncentrator czy rozproszone?


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 8:01:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2608
Lokalizacja: Wrocław
Lepiej na każdej bazie, ponieważ pppoe jest wrażliwe na straty pakietów


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 9:01:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
W takim razie zostawiam koncentratory tak jak jest, troche mnie routing wkurza do kazdego i masa adresacji, ale bangla jak nalezy wiec jest git.

Co do OSPF jesli ktos nie ma ringow tak jak ja warto go wdrozyc czy lepiej leciec na statycznych czy wogole cos innego?

Jesli pojawi sie ring to co wtenczas? Wole dopytac teraz anizeli pozniej sie palowac :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 10:29:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2608
Lokalizacja: Wrocław
Jak nie masz ringa to mozesz miec ospf, łatwiejsza konfiguracja :) jak pojawi sie ring to nic nie musisz zbytnio w conf zmieniać bo wyborem trasy zajmie sie ospf


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 10:33:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
A jak zarzadzac urzadzeniami za ospfem? Teraz widze wszystkie zewszad, a po zalaczeniu ospf na brzegowym i na posrednim juz nic nie bede widzial :P

Jak to ktos ma rozwiazane? Jedni musza podjezdzac pod baze, drudzy maja vlany nie wiem jak, jeszcze inni PPTP :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:08:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
Tzn jak to nie widzisz?
No normalnie przecież po IP się dostaniesz jak masz trasy poustawiane poprawnie.
Opcja z VLANami też jest ok, wtedy widzisz wszystko w neighbors czy na ubnt-discovery

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:13:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Niby tak, ale jak masz sprzetu co nie miara to musisz miec kartke lub zeszyt obok za pamiec lokalna :P

Za to vlan by mnie interere tylko musialbym zapewne podlaczyc go pod kazdy ether1 na kazdym urzadzeniu, a na brzegowym ustawic sobie PPTP i przekierowac na vlana :P

Chyba ze masz jakies inne rozwiazanie co by z jednego laptopa miec i neta z puli 172.16.10.0/24 jak i zarzadzanie po vlanie :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:20:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3403
Lokalizacja: Mazury
djvolt1942 pisze:
Niby tak, ale jak masz sprzetu co nie miara to musisz miec kartke lub zeszyt obok za pamiec lokalna :P
Od tego sa systemy które za Ciebie to pamiętają, choćby lms.

_________________
# Załataj dziury w MT przy wykorzystaniu skryptu Upgrade Network Devices ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:24:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
Mówiłem Ci, że widzisz bezpośrednio urządzenia na danym routerze węzłowym. Jak chcesz wiedzieć co jest podpięte to logujesz się na MT i patrzysz w neighbours. Oczywiście dostać się możesz na urządzenie z całej sieci, jak masz routing. I serio przy sieci mającej ok. 50 węzłów i kilkuset użytkowników da się to ogarniać bez tego, że widzisz wszystko w jednym miejscu. Co więcej ciężko sobie wyobrazić ponad 1k urządzeń w jednym miejscu.

Smutna prawda, że albo sam się pobawisz OSPF na podstawie manualna i się nauczysz, albo zapłacisz komuś $$ za wdrożenie. W Twoim przypadku nie będzie drogie, bo masz mało węzłów.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:27:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
Nie masz Dude, AC2 itp?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:36:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
noyo - nie chce zadnego LMS, mam do tego wlasny system plus infakt, wsio automat do wystawiania faktur :P ale do zarzadzania urzadzeniami nie mam nic, tylko winboxa :D

Mam AC2 ale mnie wqrwia, nie mam Dude, trzeba miec *** mocny sprzet pod niego :P

Teraz opieram sie tylko na winboxie neighbours [opisach], w pamieci mam gdzie co jest i tyle :P Mowcie odrazu w ktora strone isc itd bo za chwile bedzie kipisz :P

zajadacz - testowo na biurku sobie skonfigurowalem ospfa, bangla jak trza tylko teraz zarzadzanie mnie interere co by sie wbic poprzez winboxa wszedzie i zewszad, po mostach latac beda tylko vlany i sesje pppoe, reszta get off wlacznie z igmp :P jeszcze sie zastanawiam czy nie zrobic 224.0.0.0/3 drop :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Ostatnio zmieniony wt, 22 sie 2017 11:42:00 przez djvolt1942, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:41:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
LibreNMS do statystyk jest najlepszy. AC2 testowałem i mi się nie podoba. Dude też mi nie leży. Zobacz sobie demo libre na ich stronie.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:46:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
LibreNMS - ile to to kosztuje? Na debianie bangla? Bo akurat na debianie cabana mi postawil logowanie i sie sprzet nudzi :D Chodzil na nim AC2 ale mnie wqrwil i go ukochany, ogolnie to nie mam czasu na takie rzeczy, wolalbym, zeby mi cos wywalilo na lapku, ze cos padlo albo cos sie przytkalo i byloby git i to by wystarczylo :D

Kto odplatnie zmaluje mi cos konkretnego wraz z podaniem konkretow czyli co gdzie ustawic, jakie adresy wklepac, plan sieci zrobic, zeby to banglalo jak nalezy? Moge namalowac jak siec wyglada dokladnie i jak ma wyglada za pol roku :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 11:56:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3810
Lokalizacja: Szczecin
LibreNMS jest darmowy i są pełne manuale jak postawić. Na Debianie chyba da radę, ja mam na Ubuntu, a Debian i Ubuntu to prawie to samo. Jak coś to ja dopiero mogę we wrześniu, teraz jestem na urlopie :)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 15:20:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
Dude wymaga sprzętu, no bez jaj :wpysk:
Użycie CPU 3-4% 400 urządzeń.
Robisz VLAN do zarządzania, do tego dokładasz sobie jakiegoś RB do tunelowania i zewsząd łączysz się do niego i masz dostęp do VLANu, na Dude ustawiasz powiadomienia na maila, można ustawić powiadomienia na SMS przez jakiś automat który otrzymując maila wyśle go jako sms.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 22 sie 2017 22:49:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Mam groove z uwalonym wlanem, zatem pod dude wystarczy? :P

Jaka wersja dude? jakas sensowna konfiguracja? Jak masz rozwiazane w sieci wsio? Jak zarzadzasz po vlanie?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 10:48:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
W sieci statyczny routing + VLAN do zarządzania urządzeniami.
Dude na virtualce 6.40.1 najnowszy.
Dude sprawdza sobie urządzenia po ping oraz odczytuje różne informacje po SNMP na etykietach.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 12:40:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Dude na virtualce 6.40.1 najnowszy - Skad? Do wirtualki trzeba osobny sprzet z procem z obsluga Hyper-V + HT-Virtualization czyli min jakiegos laptopa z core i5, wiec?

Czyli teraz z bridza wsio przerobic na statyczny lub odrazu OSPF chociaz na glownych mostach, do kazdego ether gdzie wskazuje adres ip przypisac vlana mgmt, na brzegowym wyznaczyc port pod vlana i podpiac pod niego "COŚ" z dude i laczyc sie pod serwer dude z jakiegokolwiek lapcioka, najlepiej sesja PPTP, right?

Jeszcze na kazdym koncentratorze bede musial brame przestawiac i adres DNS na najblizszy router :P To jest masa roboty :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 13:30:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
Mam Dude na wirtualce bo mam serwer z wirtualkami i jest tam kilka vm. Dude ze strony MT.
Przed przeniesieniem na VMware Dude stał na x86 P4 2GB RAM i też się nudził 5-8% CPU.
Przerabiasz sieć na routing.
Ustawiasz serwer PPTP, L2TP, IPSec czy co tam chcesz i łączysz się z każdej sieci do tego serwera. To czy masz dostęp do VLAN Managment to już musisz ustawić odpowiednio na tym MT z VPN.
Ale w dobrą stronę rozumujesz.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 13:38:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
W takim razie w czym teraz konfiguracja OSPF bedzie lepsza anizeli routing statyczny? OSPF wykryje mi automatycznie trasy do brzegowego jesli zalacze na kazdym routerze + ewentualnie pozniej brak problemow z ringiem?

Pomiedzy dwoma routerami to jest bez roznicy czy jest statyczny czy dynamiczny, przy OSPF tylko wiecje klikania i myslenia itd :P

Jaki sprzet masz do VM i co nim zarzadza? Z jednego panelu mozesz sobie tworzyc ile chesz VM? Bede potrzebowal w niedalekiej przyszlosci cos podobnego :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 13:50:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1174
Lokalizacja: Myszków
Dell R910 + ESXi. Tak tworzysz sobie ile chcesz / ile masz dostępnych zasobów wirtualnych serwerów.
Do użytku domowego mam serwer z NAS4Free plus do tego VirtualBox. Jw z wirtualnymi serwerami.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 22:01:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 13 kwie 2013 21:02:34
Posty: 54
Osobiście preferuje routing OSPF nawet bez ringów bardziej niż bridge . Do tego 1 koncentrator i każda bazowka ma tunel vpls do koncentratora .
MPLS leci po ospf i dostęp do poszczególnych baz również poprzez adresy loopbackowe .
Masz znacznie mniej syfu w sieci wtedy...dodTkowo masz możliwość robienia ringów tzn zapasowych łącz do każdej bazy=mniejsza awaryjność sieci .

Koledzy powyżej dobrze mówią o postawieniu Dude w najnowszej wersji .. zakup sobie RB750g3 i na nim postaw Dude, najtaniej na początek a z pewnością sobie poradzi :)

Propo dokumentacji sieci po adresach IP polecam IPAM'a.


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 23:03:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Ale zes teraz dowalil do pieca eh

Jak to ogarnac najprosciej od momentu rozlaczenia pierwszego mostu w bridge? :P

Takze sie zastanawialem nad Gr3, 2x880MHz sobie ze wszystkim poradzi wiec to bedzie pierwsze co wykonam zaraz jak siec przerobie :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: czw, 24 sie 2017 7:31:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 336
Też polecam Gr3 pod dude

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], mes mariusz i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 23 lip 2018 11:11:51

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl