Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 618 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 29 gru 2017 11:32:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 134
Lokalizacja: Lubliniec
djrobson pisze:
Cios poniżej pasa...


To nie cios tylko Kasa , Pieniążki , Forsa , Szmal. i tak się kręci
Kupisz Licencję dostaniesz upgrade do LVL4


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 16:21:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1930
damiankca pisze:
djrobson pisze:
Cios poniżej pasa...


To nie cios tylko Kasa , Pieniążki , Forsa , Szmal. i tak się kręci
Kupisz Licencję dostaniesz upgrade do LVL4

Tylko pytanie czy do tego modelu potrzebna będzie specjalna licencja za odpowiednią cenę?


Na górę
Post: pn, 01 sty 2018 10:48:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 235
Udało mi się wstawić talerz z jednej strony i z sygnału 40 zrobiło się 80 i mogę powiedzieć że zaczęło to działać. Odległość 270m
Talerz trochę większy od nanobridge kiedyś kupiłem w Atel są tam fajne 2 dziurki idealne na zamontowanie prowizorycznego uchwytu
który zrobiłem ze szpilki gwintowanej 6mm z ubnt trzeba by było pomyśleć jak to zamocować a nie miałem czasu na kombinowanie.

Ping do 600Mbit w jedną stronę max 30ms co ważne nie wylatują pingi przy takim teście.

Link już działa ponad 24 godziny (na screenie 16h ale jak pisałem posta to jest już 1d i 8h), maksymalny ruch jaki tam pcham to 200/20
więcej akurat na tej bazie nie potrzebuję więcej a różnica w działaniu jest, czuć że czysto w eterze.

Proszę nie pisać że to udp test, nie mam w tej lokalizacji za anteną CCRa, żeby zrobić TCP

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Kochani użytkownicy tego forum z góry piszę że to testowy, na szybko zrobiony zestaw by poprawić sygnał z tego 60GHz
nagle ktoś ma jakieś aluzje że robimy uryne w Polsce ....


Za chwilę ktoś napisze że mu rdza na maszcie przeszkadza


Ostatnio zmieniony ndz, 21 sty 2018 4:27:31 przez martinks, łącznie zmieniany 6 razy.

Na górę
Post: pn, 01 sty 2018 12:05:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1930
Ta technologia to przełom w naszej działalności. Jeszcze popracować nad linkiem 500 m i znajdzie powszechniejsze zastosowanie. :) Ja poczytałem o łączności amatorskiej na pasmo 70 giga. Wcześniej też na 60. Jest tutaj potencjał.


Na górę
Post: pn, 01 sty 2018 12:46:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 235
No jak dać z drugiej strony też talerz to myślę, że na 500m będzie działać bez problemu.
Jedynie ten uchwyt muszę zrobić do porządku żeby to ładnie wszystko pasowało bo teraz
wspomogłem się taśmą izolacyjną lub czekać na LHG 60GHz

Na początku miałem sygnał 40 bez talerza i bardzo mocno to przerywało. Po założeniu talerza
na początku miałem 50 i wtedy już zaczęło to w miarę działać po wyregulowaniu sygnał 80 i jak na razie działa to ok. Później się okaże jak to się zachowuje w mocniejszym deszczu.


Na górę
Post: pn, 01 sty 2018 16:56:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3340
Lokalizacja: Mazury
@martinks Jak dobrze widzę kierujesz antene mietka wprost na śruby, wybrzuszenia, może to powodować zniekształcenia przy odbiciu. Zauważ, że w antenie satelitarnej, NB, PB element emitujący falę kierowany jest na gładką cześć. Pewnie jeszcze wchodzi w grę odległość od miski.

Daj znać jak zachowuje się w trakcie padającego deszczu/śniegu.

_________________
# Pytaj o generowanie JPK VAT (v2 oraz v3) / FA (v1) na starych LMS-ach ☚☜☚☜
# http://kazuko.pl


Na górę
Post: pn, 01 sty 2018 18:24:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 235
Oryginalnie w tej antenie był przykręcony promiennik gdzie są te śruby z kapeluszami. Odległością też da się pokręcić bo to szpilka gwintowana, na razie nie ma czasu żeby z tym kombinować i tak jestem zadowolony ze to w końcu działa.


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 11:35:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Wydaje mi sie, ze lepszy bedzie powrot do korzeni czyli do paraboli i montaz w ten sposob:
Obrazek


Zestawic sie powinno wtenczas na 2km przy odpowiednim zwizowaniu... Nie bedzie problemu z wystajacymi elementami...

Pomyslec takze mozna jak wykorzystac mount bracketa pod nie co by wymieniac bez odkrecania anteny...

Pytanie czy te urzadzenia moga byc jako outdoor?

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 12:08:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1006
offset nie parabola


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 13:26:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Niech ci bedzie, a mnie bardziej chodzi o antene paraboliczna o promieniowaniu offsetowym, a nie antene offsetowa, na fotce jest paraboliczna o promieniowaniu offsetowym :P

A roznica jest kolosalna pomiedzy antena paraboliczna, a offsetowa jesli chodzi o rozklad promieniowania :P

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 17:02:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1930
djvolt1942 pisze:
Niech ci bedzie, a mnie bardziej chodzi o antene paraboliczna o promieniowaniu offsetowym, a nie antene offsetowa, na fotce jest paraboliczna o promieniowaniu offsetowym :P

A roznica jest kolosalna pomiedzy antena paraboliczna, a offsetowa jesli chodzi o rozklad promieniowania :P

Tak kolosalna, dlatego do poważnych spraw stosujemy parabolę a offsetowe do satek. Ma ona dwa ogniska. Jedno tak jak to widać w powszechnym zastosowaniu a drugie no gdzie ono jest niech mi ktoś powie. :) Ponadto promiennik do anteny paraboli jest inny niż dla offsetu. Ja chcę wykonać porządny promiennik do paraboli. Czy to możliwe, tak oczywiście :)


Na górę
Post: wt, 02 sty 2018 17:30:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 799
Lokalizacja: wlkp
Bardzo interesujący temat :D

W jakiej wielkości "talerz" należy wybrać przy skromnych odległościach +- 300m? Może starczy 45cm taki kwadratowy ? ;)

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 15:11:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 134
Lokalizacja: Lubliniec
martinks pisze:
No jak dać z drugiej strony też talerz to myślę, że na 500m będzie działać bez problemu.
Jedynie ten uchwyt muszę zrobić do porządku żeby to ładnie wszystko pasowało bo teraz
wspomogłem się taśmą izolacyjną lub czekać na LHG 60GHz

Na początku miałem sygnał 40 bez talerza i bardzo mocno to przerywało. Po założeniu talerza
na początku miałem 50 i wtedy już zaczęło to w miarę działać po wyregulowaniu sygnał 80 i jak na razie działa to ok. Później się okaże jak to się zachowuje w mocniejszym deszczu.


Rozumiem, że syganł nie podajesz nie w dBm tylko w TX/RX CCQ%


Na górę
Post: śr, 03 sty 2018 20:02:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 630
signal quality percentage

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/W60G


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 9:01:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 232
temat ciekawy, a odległość tego od talerza satelitarnego też ma znaczenie (długość tego ramienia). I przy każdej czestotliwości długość ramienia powinna być inna. Na 5Ghz inna i na 60Ghz inna


Załączniki:
sa.png
sa.png [ 219.35 KiB | Przejrzano 966 razy ]
Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 11:46:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 16 sty 2011 1:10:56
Posty: 36
wydaje mi się, że niezależnie od częstotliwości ogniskowa takiej czaszy jest w tym samym punkcie, ale specem od anten nie jestem :)


lukasz88 pisze:
temat ciekawy, a odległość tego od talerza satelitarnego też ma znaczenie (długość tego ramienia). I przy każdej czestotliwości długość ramienia powinna być inna. Na 5Ghz inna i na 60Ghz inna


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 12:57:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
Tutaj chodzi o kat pod jakim padaja promienie na czasze i jak odbiera je odbiornik wiec jest to niezalezne od czestotliwosci, byleby wiazka padala prosto w promiennik odbijajac sie od czaszy czyli najwazniejszy jest kat promiennika i elewacji w tym przypadku...

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 14:38:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 630
Ciekawe jak się zachowa taka antena zasypana śniegiem lub z kroplami deszczu. LHG5 przy deszczu już pokazuje co potrafi a raczej co nie potrafi, czyli spada sygnał.


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 14:43:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1019
LHG to proteza paraboli :P jakbys dal talerz z ubnt to by pokazal co potrafi a tak to tylko jest LHG :P

Taki talerz najlepiej pokryc zywica epoksydowa co by krople i inne bajery spadal raz dwa lub bardzo polyskujacym lakierem.

Niebawem bede testowal taki link zarowno na talerzach z ubnt jak i satelitach odwroconych o 180 stopni...

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 15:15:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1771
Lokalizacja: Czyżew
oby nie była za ciężka, po tym epoksydowaniu

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: sob, 06 sty 2018 16:12:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 630
A ktoś może jakoś łopato-logicznie wyjaśnić o co chodzi z tym tłumieniem (atmosferycznym) itd. O jakimś tlenie się tu przewinęło? O co to chodzi?


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 1:25:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 09 lip 2006 0:28:21
Posty: 1218
Lokalizacja: Kock
Wedlug mnie to zobacz wifi przez scany budynkow przechodzi ale jak niema sciany to jest wiekszy zasieg. Podobnie z powietrzem, to tez jakas przeszkoda dla fal bo w prozni pewnie zasieg byl by wiekszy. Co do samej fizyki to sie nie wypowiem jak to jest ale zaobserwowalem ze nowe okna bardziej tlumia sygnal niz zwykla sciana -:)

Czy ten link da sie zrobic jako sektor i dawac takie cudo dla klientow? Mowie o malej odleglosci typu 100-200m.


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 2:41:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1031
Lokalizacja: Kraków
djrobson pisze:
A ktoś może jakoś łopato-logicznie wyjaśnić o co chodzi z tym tłumieniem (atmosferycznym) itd. O jakimś tlenie się tu przewinęło? O co to chodzi?


https://www.google.pl/search?q=t%C5%82u ... GkX7ixmvgB


poczytaj trochę :)


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 11:44:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1771
Lokalizacja: Czyżew
okna są termo-flot, tzn że szyba jest pokryta cieniutką warstwą metalu napylonego po to aby odbijało światło słońca i nie nagrzewał się pokój wew domu - tak mi mówił kiedyś gościu co to okna wstawiał

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: ndz, 07 sty 2018 21:49:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 1930
djrobson pisze:
A ktoś może jakoś łopato-logicznie wyjaśnić o co chodzi z tym tłumieniem (atmosferycznym) itd. O jakimś tlenie się tu przewinęło? O co to chodzi?

http://www.operatorzy.net.pl/?f=fale_mi ... rzewodowej


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 618 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 1:03:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl