Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 02 wrz 2017 16:20:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
Mam podłączony AP Nanobridge M5 jako nadajnik do jednego z portów Mikrotika.
Wymieniłem już kabel pomiędzy zasilaczem NB *LAN* , a portem ether MT i dalej to samo. Od strony NB pełny duplex 100, a po stronie MT half 100.
Co jest nie tak?


Załączniki:
Zrzut ekranu z 2017-09-02 16-21-24.png
Zrzut ekranu z 2017-09-02 16-21-24.png [ 13.36 KiB | Przejrzano 1649 razy ]
Zrzut ekranu z 2017-09-02 16-20-54.png
Zrzut ekranu z 2017-09-02 16-20-54.png [ 30 KiB | Przejrzano 1649 razy ]
Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 19:25:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Ale MT wskazuje, ze moze dac 100 FDX a ubnt zglasza tylko 100 HDX no to jak? Kabel dobrze zacisniety?

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 20:23:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 19 maja 2011 11:56:26
Posty: 137
Lokalizacja: Stronie Sląskie
oli pisze:
Mam podłączony AP Nanobridge M5 jako nadajnik do jednego z portów Mikrotika.
Wymieniłem już kabel pomiędzy zasilaczem NB *LAN* , a portem ether MT i dalej to samo. Od strony NB pełny duplex 100, a po stronie MT half 100.
Co jest nie tak?


U mnie tak jest od zawsze , ustaw na sztywno po obu stronach tak samo i będzie OK


Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 21:57:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
djvolt1942 pisze:
Ale MT wskazuje, ze moze dac 100 FDX a ubnt zglasza tylko 100 HDX no to jak? Kabel dobrze zacisniety?


Sprawdzę jeszcze kabel pomiędzy NB a PoE zasilacza bo kabel pomiędzy MT a LAN zasilacza podmieniałem.


Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 22:17:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
Hmmm, coś jedna jest nie tak z tym portem :(


Załączniki:
Zrzut ekranaaaaaaaau z 2017-09-02 22-24-04.png
Zrzut ekranaaaaaaaau z 2017-09-02 22-24-04.png [ 9.29 KiB | Przejrzano 1576 razy ]
Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 22:31:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
Przełączając w UBNT na 10/100 Auto wyszło takie coś :(


Załączniki:
3.png
3.png [ 9.02 KiB | Przejrzano 1568 razy ]
2.png
2.png [ 5.2 KiB | Przejrzano 1568 razy ]
1.png
1.png [ 6.07 KiB | Przejrzano 1568 razy ]
Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 22:43:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
Ok, to teraz już chyba wiem gdzie jest pies pogrzebany.
Kabelki zarobione mam w całe sieci tak samo. Natomiast kabelek, który łączy port ether3 z zasilaczem LAN jest sklepowy oryginalny patchcord, który jest zarobiony inaczej. Jutro sprawdzę podmieniając na swój.


Na górę
Post: sob, 02 wrz 2017 22:54:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
od czasu przejścia nadajników na gigabit mamy wieczne problemy, kable dobre, złącza zarabiane x razy, patchpanele poprawiane i non stop są link down, zdarzają się przypadki spadku portu z 1000 na 10 :] i to gdzieś na dosyle :sciana: wyłącz eth, włącz i znowu gigabit.... Co z takim fantem?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 1:23:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 19 maja 2011 11:56:26
Posty: 137
Lokalizacja: Stronie Sląskie
oli pisze:
Hmmm, coś jedna jest nie tak z tym portem :(


Niech no zgadnę RB3011 ?


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 4:50:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 733
Karas pisze:
od czasu przejścia nadajników na gigabit mamy wieczne problemy, kable dobre, złącza zarabiane x razy, patchpanele poprawiane i non stop są link down, zdarzają się przypadki spadku portu z 1000 na 10 :] i to gdzieś na dosyle :sciana: wyłącz eth, włącz i znowu gigabit.... Co z takim fantem?

Dosc ogolnie sie wypowiadasz, takie historie się u mnie zdarzają również ale nie wiecznie.
Jeden fakt, na ktory mi technicy zwrocili uwage, to zebym nie kupowal wtyczek RJ45 FTP z 2 zębami(bodajże ALANTECHa) tylko z potrójnym zębem.
Twierdzili, ze 20-30% nowo zarobionych wtyczek nie dzialalo poprawnie i musieli wymieniac.
Dotyczy to kabla zewnętrznego nieżelowanego BITNER FTP - drut, ktory w ciagu 4 lat uzytkowania na razie mnie nie zawiódł ani razu.

W sieci stosuję tylko: 750UP,750UPHEX,950PGS(gigabitowy up) oraz ERX-SFP oraz switche RB260GSP. Wiekszosc obsluguje ruch ok 50M
AF24 podpięty do RB260GSP hula bez problemow (na razie) - ruch 160M.

Oli: podlacz sobie laptopa z linuxem albo ubiquiti-erx i zobacz czy to samo zglasza co MT

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 8:30:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 763
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Mam dokladnie tak samo (ToughSwitch 100HDX, Rocket 100FDX).
Obstawiam uwalony kabel lub samo ubi.....
Ogolnie Ubi sa mocno upierdliwe w negocjacjach :(


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 9:24:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
wiesiek.c pisze:
oli pisze:
Hmmm, coś jedna jest nie tak z tym portem :(


Niech no zgadnę RB3011 ?

RB951Ui-2HnD


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 9:27:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
sniper pisze:
Mam dokladnie tak samo (ToughSwitch 100HDX, Rocket 100FDX).
Obstawiam uwalony kabel lub samo ubi.....
Ogolnie Ubi sa mocno upierdliwe w negocjacjach :(


Ja u siebie stawiam na zły schemat przewodu. Po prostu jeden z przewodów oryg. patchcord jest inaczej zarobiony niż mój. A zasilacz nie posiada autokrosowania.
Będę wiedział dziś po południu jak zmienię kabel.


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 10:43:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2608
Lokalizacja: Wrocław
Spróbujcie kabla od Madexa i skończą się wam z tym problemy :P przykład założony FTP seven koło kabla 230, lan zamiast 1000 to 100Mb/s po zmianie na madex zapięło się na 1000 :)


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 12:31:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1154
Zapraszam po madexa :D

A tak swoja droga wtyki FTP i UTP musza byc na trzy zabki, na dwa zabki sa do linki! Polecam wtyki LogiLink, swietnie sie zarabiaja na madexach.

Wysłane z mojego X5max przy użyciu Tapatalka

_________________
###############
PtP 60GHz Pro MHD: 1800 netto [Trzepak]
www.siec.multimediahd.pl/60ghz#400
###############


Na górę
Post: ndz, 03 wrz 2017 12:56:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 25 maja 2010 17:32:18
Posty: 264
Pomogło zarobienie kabla po swojemu. To tylko ten krótki kabel pomiędzy zasilaczem UBNT, a portem MT ( 15 cm) więc długość tu nie ma znaczenia.


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2017 11:08:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
LogiLink cat 5, czy 6?
na żelowanego madexa używamy cat6, bo w 5 się nie mieści.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 04 wrz 2017 22:19:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
Jest coś w temacie z tymi 951 (hAP). Tam nie ma switcha gigabitowego, mimo to w ROS z domysłu jest ustawiony link do 1000. Zdarzało się, że niektóre komputery Della (seria Optiplex, ok 5 lat, karty LAN Intela, zintegrowane) nie potrafiły się dogadać i stwierdzały, że 'kabel sieciowy odłączony'. Po wyłączeniu nieistniejącgo gigabita, chodzi elegancko.


Na górę
Post: pt, 29 gru 2017 11:58:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 29 gru 2017 11:39:39
Posty: 1
Witam serdecznie, ja mam następujący problem posiadamy urządzenia w konfiguracji na dole MT CRS następnie 100 m światłowodu na komin do MT POWER BOX PRO zasilony z dołu 48 V a w niego wpięte 2 x PowerBeam 5 AC 500 poprzez przetwornice UBI z 48 V na 24 V u góry wszystko połączone patchcordami FTP 6 cat. Power Box Pro uziemiony do komina, zasilacz buforowy uziemiony na dole w szafie jak również MT CRS.
Na antenach PowerBeam 5 AC 500 albo mamy 10 Mbps przy auto negocjacji lub 100 Mbps-Half po wyłączeniu auto negocjacji da się wymusić tylko te dwie wartości.

Zestaw był podłączany również po napięcie 24 V jest to samo.

Prędzej było to na 100 m skrętkach FTP przez ok. rok czasu wszystko było w porządku nagle zaczął się problem auto negocjanci stąd też pomysł aby zastosować światłowód i u góry krótkie patchkordy FTP.

Niestety nie pomogło, również wymienialiśmy anteny.

Natomiast problem nie występuje przy zwykłych antenach UBI bez AC działają prawidłowo.

Na kominie z tego co wiem znajduje się jakieś radio oprator komórkowy oraz 2 innych operatorów na 5 GHz w tym jeden korzysta ze sprzętu firmy MIMOSA 5Ghz.

Macie jakieś pomysły co może być problemem, może coś z uziemieniem komina ?
Za odpowiedzi góry dziękuję.


Na górę
Post: śr, 31 sty 2018 16:30:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2608
Lokalizacja: Wrocław
Spróbuj wersje 6.36.4 na mikrotiku :)


Na górę
Post: czw, 01 lut 2018 12:21:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 09 lip 2006 0:28:21
Posty: 1228
Lokalizacja: Kock
Ja mialem podobnie po aktualizacji. Starszy soft tego nie pokazywal ze cos nie tak. Okazalo sie ze zanezpieczenie POE bylo walniete. Wymiana na nowe pomoglo i juz zapomnialem o problemie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bemben1997 i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 13:37:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl