Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 15 paź 2018 10:20:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 gru 2017 12:44:39
Posty: 7
Mam taki problem dziwny w CCR1009. Tworzę na eth4 dwa Vlany: VLAN1 i VLAN2. Następnie wsadzam VLAN2 do VLAN1 i jest OK. Z drugiej strony (RB750) robię podobnie i wszystko lata. Potrzebuję jednak zrobić odwrotnie czyli osadzić VLAN1 w VLAN2. Wywalam więc na CCR VLAN2 ponownie do eth4 i chcę osadzić VLAN1 w VLAN2 i tu pojawia się problem. Wyskakuje komunikat, że nie można osadzić VLAN1 w VLAN2 bo VLAN2 jest osadzony w VLAN1 i będzie pętla.

Kod:
Couldn't change interface <VLAN1> - VLAN1 -> VLAN2 -> VLAN1 config loop (6)


No ale VLAN2 już wyjąłem z VLAN1 i jest jak wół w eth4.
Zauważyłem, że jakikolwiek VLAN osadzony w innym Vlanie i ponownie przeniesiony na fizyczny eth ma to samo, czyli nie można odwrotnie ich osadzić w sobie bo system twierdzi, że jest już odwrotnie. Dopiero restart routera pozwala zacząć zabawę od nowa.
Z drugiej strony (RB750) tego problemu nie ma. Przekładam sobie Vlany jak chcę. W czym może być problem ewentualnie jak ręcznie mogę go zmusić do "zapomnienia" poprzedniego układu Vlanów? ciągłe resetowanie routera jest uciążliwe i niewygodne.


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 18:09:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1306
Lokalizacja: Myszków
Jaka wersja ROS?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 10:12:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 gru 2017 12:44:39
Posty: 7
6.38.5


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 10:32:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 378
A nie masz dla tego portu ustawionego natywnie vlan1?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 10:54:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1306
Lokalizacja: Myszków
Dla własnego spokoju wgraj sobie najnowszy long-term i potem spróbuj.
I najlepiej pokaż konfiguracje poprzez export ustawień tego portu dla VLAN1->VLAN2 i na odwrót po restarcie routera.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 19 paź 2018 3:09:36

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl