Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 15 maja 2018 17:15:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
Witam

Mecze juz ten temat od kilku miesiecy, jestem po kolejnych testach i nic sie kupy nie trzyma.
Ograniczylem ilosc urzadzen i polaczen do minimum i dalej jestem w kropce. POMOCY
Postawilem na nowo glowny router - obecnie MT x86 to 2x xeon 6core, MT 6.42.1 z ustawieniami defaultowymi + ip stykowej OSPF, kolejkowanie, maly firewall na INPUT dosylu.
polaczenie miedzy routerami w OSPFie (koszt na obu trasach ten sam, gdy jedno padnie, ruch leci 2gim)
Problem w tym, ze gdy ruch od klientow siega 400-500mbps, z wiekszosci stron przy sciaganiu wiekszych plikow mam max 20-30mbps, choc lacze gigabitowe pozwala na osiagniecie wiekszych predkosci. Z kilku stron sciaga mi sie i z prekoscia 200mbps, ale tylko kilku !
Wszyscy klieci maja publiczne IP, NAT na ich routerach, MT x86 to tylko limitowanie transferu per klient - simplequeue (procesor sie nudzi - szczegolnie po ty jak wymienilem 1x 4core na 2x 6 core).
ccr - procek tez odpoczywa

- gdy podlacze sie do portu eth3 w MT x86, osiagam 800-900mbps,
- gdy ruch puszcze tylko portami eth1 i podlacze sie do eth2 - tez mam 800-900mbps,
- gdy ruch puszcze tylko portami eth2 i podlacze sie do eth1 - znow 600-700mbps (max co daje airfiber)
wpinalem sie do eth1 i eth2 w MT x86 po jednej jak i 2giej stronie - bez zmian
To tak wyglada jakbym mial jakis limit polaczen, badz jakies smieszne kolejkowanie, ktore nie pozwala na uzyskanie wiecej niz 600-700mbps, choc w godzinach wieczornych podchodzi do 800-900mbps, ale chyba juz wszystkim przycina predkosc polaczenia do kilkunastu megabitow.
Nich ktos podpowie gdzie szukac dalej przyczyny.


Załączniki:
schetat.jpeg
schetat.jpeg [ 23.12 KiB | Przejrzano 1378 razy ]
Na górę
Post: wt, 15 maja 2018 17:25:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
Zrobilem tez tak jak na schemacie - odlaczylem calkiem airfibra, miedzy routery wpialem switcha, wpialem sie do niego - linux 3- transfer do wiekszosci stron max 20-30mbps, ruch klientow 400-500mbps. linux2 identycznie, linux1 - zapierda la na maxa zamykajac port gigabitowy. Zamienialem eth1 z eth2, z eth3, zasada zawsze ta sama, tam gdzie nie ma ruchu klientow mam max gigabita, tam gdzie ruch klientow 20-30mbps.

wylaczalem wszystkie simplequeue - bez zmian. na wszystkich interfejsach mam domyslne MTU 1500b, w CCR MTU L2 ustawilo sie samo na jakies wartosci (1578, 1576, 1580), w x86 widze, ze L2 MTU ma 0 - czy to normalne ?


Załączniki:
schemat2.jpeg
schemat2.jpeg [ 25.26 KiB | Przejrzano 1370 razy ]
Na górę
Post: wt, 15 maja 2018 20:58:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 331
widi . powiem ci tak : mam podbna akcje z simple => jezeli zgasze dana kolejke simple dla koncetratora pppoe. wtedy osiagam kilkanascie mbps . jezeli kolejka jest wlaczona dla danego ip ludzika z koncetratora zapierdala jak złe. jezeli wezme dopisze klase adresow z palca i zapne komputer na tej klasie z placa ( pomijajac pppoe ) wtedy leci bez limitu jak zgasze simple.


Na górę
Post: pn, 21 maja 2018 16:38:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
gnida84 - juz nawet wylaczalem wsszystkie kolejki, tworzylem nowe dla swoich IP, ktore dodalem do testow. Jedyne co trzyma sie kupy, to to, ze problem wystepuje tylko na interfejsie z ktorego leci ruch do klientow i kiedy rtych jest wiekszy niz 400-500mbps.

Klienci maja ip publiczne z kilku wiekszych/mniejszych klas adresowych, sprobuje dzis wylaczac je pojedynczo. Probowalem zaobserwowac, czy czasem jakis klient nie zabija mi ruchu generujac mase bardzo malych pakietow, ale nie zauwazylem nic niepokojacego.


Na górę
Post: pn, 21 maja 2018 23:32:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1477
Lokalizacja: Katowice
Jakie masz tam karty sieciowe? Mają obsługę wielu kolejek per rdzeń?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 22 maja 2018 16:38:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
O kartach wspominalem juz co prawda, ale sam nie wiem w ktorym poscie.
Obecnie jest tylko 1x dual Intel 82599EN 10gbit sfp+
rozklad rdzeni zostawilem domyslny i podzielily sie (gdy mialem tam maszyne 4 rdzeniowa, wszystkie wątki mialy przypisany jeden rdzen, musialem recznie sie podzielic)
eth0 i eth1 to zintegrowane na plycie - nie uzywane
eth2 i eth3 to dualna 10g
Obciazenie CPU z tej chwili - po 15tej, wiec młodzież juz buszuje w sieci :)
eth1 ma troche nabite contera, bo jest tam w sumie wpiety airfiber 24, ktorym normalnie nic nie leci, a wczoraj mielismy awarie i ruch poszedl backupem.


Załączniki:
2xSIXxeon.PNG
2xSIXxeon.PNG [ 150.77 KiB | Przejrzano 1027 razy ]
Na górę
Post: wt, 22 maja 2018 18:18:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1477
Lokalizacja: Katowice
A ile masz kolejek na tym? Może problemem są kolejki, które się nie wyrabiają? Jakaś optymalizacja ich potrzebna?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 22 maja 2018 19:30:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
O jakich kolejkach teraz piszesz ?


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 0:18:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1477
Lokalizacja: Katowice
Czy na tym serwerze tniesz też ruch?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 5:48:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
simplequeue 2500, polowa dziala w godzinach 6-21, druga polowa 21-6
Kod:
/queue simple
add dst=vlan_internet max-limit=20M/150M name=ADAMCZYK-gpon_dzien queue=\
    ethernet-default/ethernet-default target=89.x.y.z/32 time=\
    6h-21h,sun,mon,tue,wed,thu,fri,sat
add dst=vlan_internet max-limit=40M/300M name=ADAMCZYK-gpon_noc queue=\
    ethernet-default/ethernet-default target=89.x.y.z/32

wylaczalem juz wszystkie kolejki i nie bylo roznicy


Na górę
Post: śr, 23 maja 2018 13:53:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1477
Lokalizacja: Katowice
A masz jakieś błędy na kartach? Może kabel gdzieś lekko uwalony czy coś? Wersja mt w miarę aktualna?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 21:22:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
wszystkich kabli nie zmienialem, ale te w newralgiocznych miejscach tak. MT w najnowszej wersji.


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 21:41:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
Jedyne czego jeszcze nie zrobilem, to reset do ustawien defaultowych CCRa i nowa konfiguracja. On juz kilka lat chodzi, usatawienia nieraz zmienialem, nieraz byl aktualizowany. Moze w ktorejs z wczesniejszych wersji MT byl jakis bug i teraz nawet po aktualizacji zatruwa mi zycie ?
Tak szczerze powiedziawszy, to miedzy 2ma maszynami wpietymi w do CCRa (miedzy 192.168.23.10 a 192.168.150.10) tez mi ciezko uzyskac wiecej niz 500-600mbps w iperfie.
eth1 w CCR udaje mi sie obciazyc do 800-900mbps, ale jakos tak strasznie opornie.


Załączniki:
Image1.jpg
Image1.jpg [ 15.14 KiB | Przejrzano 836 razy ]
Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 22:23:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1477
Lokalizacja: Katowice
MT jak Windows, format nie zaszkodzi, a w wielu sesjach wyciskasz max port? Jakie karty sieciowe masz na maszynach gdzie testujesz przepustowość?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 23:13:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1477
Lokalizacja: Katowice
Tak jeszcze pomyślałem, ale spróbuj z connect trackiem wyłączony, bo ktoś ostatnio pisał, że z włączonym mu leci tyle co u Ciebie, a z wyłączonym bez problemu pełny port.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2018 9:23:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
zresetowalem do defaultowych ustawien, nowa konfiguracja, bez zmian. na czas konfiguracji byl odpalony mikrotik na intelu z kilkoma kartami sieciowymi - predkosci tak samo falowaly i nie uzyskiwalem pelnych predkosci. po powrocie do ccr - dalej to samo.
CT wylaczalem - bez zmian.

Stawialbym, ze ktorys z klientow ma cos w sieci, co powoduje takie zawirowania. Nie mam jednak pomyslu, jak to namierzyc, wykluczyc.
nie analizowalem nigdy ruchu pod tym kątem. na porcie, z ktorego wychodzi ruch do sieci mam takie statystyki wielkosci pakietow :


Załączniki:
port3.PNG
port3.PNG [ 15.78 KiB | Przejrzano 738 razy ]
port2.PNG
port2.PNG [ 14.01 KiB | Przejrzano 738 razy ]
port.PNG
port.PNG [ 25.69 KiB | Przejrzano 738 razy ]
Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 12:07:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1048
Pamietam swego czasu jak kolega mial podobny problem i jak sie okazalo problemem byl operator (netia) ktory zrobil ograniczenia do 20mbps na sesje. Awantura rozwiazala problem.


Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 16:21:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
U mnie ta przyczyna odpada, gdy wpinam sie do eth3 w mikrotiku x86, wyciskam spokojnie gigabita.


Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 19:51:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1048
Popatrz na architekturę CCR
https://i.mt.lv/routerboard/files/CCR1009-8G-1S-1Splus-160128140835.png

Postaraj się ominąć porty 1-4 które są spięte switchem.

miałem podobne cyrki tyle ze na rb1200 dopiero diagram rozjaśnił sprawę.


Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 20:42:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
To juz wykluczylem.
Na schemacie z 2 postu - linux 3 - mija CCRa.


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 15:43:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2609
Lokalizacja: Wrocław
Connection Tracking masz włączony na MT?
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... n_tracking


Na górę
Post: śr, 30 maja 2018 17:14:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
tak, ale wytlaczalem. innym portem z tego samego mt dziala normalnie


Na górę
Post: pn, 04 cze 2018 11:26:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 594
W CCR do ETH3 (tam gdzie zaznaczylem na poczatku klienci) byla wpieta spora siec podzielona na segmeny i spieta OSPFem. Talkich sieci bylo ok 10-15, w kazdej pula publicznych IP (klasy /27, /28) - klienci - oraz pula prywatnych IP /24 - sprzet sieciowy. Z czasem gdy brakowalo publicznych IP w jednej sieci, a w innej byl nadmiar, zaczalem laczyc je w bridze i w efekcie koncowym zostaly 2 sieci, w obu pule adresow publicznych polaczone w wieksze klasy, ale pule prywarnych IP zostawilem. W kazdej z tych prywatnych klas /24 bylo po kilka urzadzen - switche zarzadzalne, mikrotiki (bridze) i ubnt. Poprzerzucalem wszystkie urzadzenia na jedna klase ip prywatnych i te nieuzywane usunalem. ODETKALO SIE.... chyba ze zbieglo sie to z czyms innym.
Czy nadmiar rozglaszanych, dzialajacych klas adresowych moze miec taki wplyw ?


Na górę
Post: śr, 06 cze 2018 18:30:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 345
Pozbyłeś się routingu na rzecz jednego wielkiego bridge? No powinno się robić w drugą stronę...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 17 sie 2018 20:38:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl