Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 11 paź 2017 1:06:56 
   Tytuł: PowerBox Pro problem
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
siemka,
Podłączyłem dzisiaj nowego PowerBoxa Pro soft: 6.40.4
na porcie ether4 wywala mi ciągle błędy, tu screen: http://indeo.pl/takietam/poe01.png
Na porcie nie ma żadnego odbiornika, port jest pusty i ustawiony na PoE Out: auto on
Czy walnięty PowerBox czy co, na innych portach nie ma problemu.

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: czw, 12 paź 2017 12:52:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1810
Lokalizacja: Czyżew
coś było na forum, w konsoli trzeba wpisać jakieś coś z LONG CABLE chyba to ale nie wiem do końca

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: czw, 12 paź 2017 13:29:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 48
ans01 pisze:
siemka,
Podłączyłem dzisiaj nowego PowerBoxa Pro soft: 6.40.4
na porcie ether4 wywala mi ciągle błędy, tu screen: http://indeo.pl/takietam/poe01.png
Na porcie nie ma żadnego odbiornika, port jest pusty i ustawiony na PoE Out: auto on
Czy walnięty PowerBox czy co, na innych portach nie ma problemu.

Jak dla mnie to uwalony port, normalnie powinno pisać w statusie "waiting for load" jak jest ustawione auto-on. Jedynie co by mogło pomóc to wyłączenie poe na tym porcie.


Na górę
Post: czw, 12 paź 2017 15:32:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 792
Wcale nie uwalony port.
Na moim prywatnym hex Poe na 6.38 bylo czysciutko w logach, a na 6.40.3 identyczne komunikaty (na tych portach, na ktorych mialem wybrane poe auto, i nie bylo zadnego urzadzenia do nich podlaczonego).

WYglada na "normalne" zachowanie 6.40.x
Na tych nieuzywanych portach wylaczylem PoE i jest spokoj. Na tych uzywanych - nie ma problemu (zarowno na auto jak i na force on)


Na górę
Post: pt, 13 paź 2017 8:34:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 48
Więc w nowych softach pewnie idą w stronę ochrony portów lan żeby poe było wyłączone co prawdopodobnie jest bezpieczniejsze niż auto-on. Mogliby chociaż zmienić wpis w logach żeby tak nie straszył.


Na górę
Post: pt, 13 paź 2017 9:36:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Gdyby tak było to by się to działo na każdym porcie, s nie tylko na jednym

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: pt, 13 paź 2017 22:53:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 31 paź 2005 13:21:57
Posty: 251
Na większości sztuk to samo po upgrade wiec wszedzie force on.


Na górę
Post: sob, 09 cze 2018 22:06:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 32
Zakupiliśmy kilka tygodni temu MT Power BOX Pro i często mamy z nim problem.
Urządzenie nagle zaczyna flapować portami i często kończy się restartem.
Poniżej zapis z sytuacji która nie zakończyła się restartem.
ETH1 przychodzące połączenie po POE (24v 2,5A) do ETH2/3/4 podpiete 2x loco AC + 1x loco M5
Wszystkie LOCO ustawione Forced ON.
soft 6.42.3


13:16:50 system,info,account user admin logged in from 185.50.49.1 via winbox
19:47:24 poe-out,info ether3 detected poe-out status: wait_for_load
19:47:25 poe-out,info ether3 detected poe-out status: on
19:47:25 interface,info ether1 link down
19:47:25 interface,info ether2 link down
19:47:25 interface,info ether3 link down
19:47:25 interface,info ether4 link down
19:47:25 poe-out,info ether4 detected poe-out status: wait_for_load
19:47:26 poe-out,info ether2 detected poe-out status: wait_for_load
19:47:26 poe-out,info ether4 detected poe-out status: on
19:47:26 interface,info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
19:47:26 poe-out,info ether2 detected poe-out status: on
19:47:28 interface,info ether3 link up (speed 100M, full duplex)
19:47:30 interface,info ether4 link up (speed 100M, full duplex)
19:47:31 interface,info ether2 link up (speed 100M, full duplex)
19:47:33 interface,info ether3 link down
19:47:34 interface,info ether3 link up (speed 100M, full duplex)
19:47:52 interface,info ether2 link down
19:47:53 interface,info ether4 link down
19:47:54 interface,info ether3 link down
19:47:55 interface,info ether2 link up (speed 1G, full duplex)
19:47:55 interface,info ether3 link up (speed 100M, full duplex)
19:47:56 interface,info ether4 link up (speed 1G, full duplex)
19:47:57 interface,info ether2 link down
19:47:58 interface,info ether4 link down
19:48:01 interface,info ether2 link up (speed 1G, full duplex)
19:48:03 interface,info ether4 link up (speed 1G, full duplex)
21:49:32 system,info,account user admin logged in from 185.50.49.1 via telnet


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 9:27:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1210
Lokalizacja: Myszków
Kod:
/interface ethernet poe settings set ether1-poe-in-long-cable=yes

Ta opcja powinna być włączona od razu.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 12:14:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 18
Niestety ta opcja nie występuje w nowych urządzeniach MT z POE out, na pewno w PowerBox Pro i Omnitiku AC jej nie ma.


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 12:36:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1210
Lokalizacja: Myszków
No to tylko support, może zmieniła się nazwa, miejsce włączenia tej funkcji.
Montowałem miesiąc temu PowerBoxa i cztery sektory AC i takie jaja na początku, po włączeniu long-calbe wszystko ustało. Zasilanie idzie osobnym przewodem z bufora na jack, nie na ether1.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 21:33:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 lut 2011 21:48:04
Posty: 32
Cramin pisze:
Kod:
/interface ethernet poe settings set ether1-poe-in-long-cable=yes

Ta opcja powinna być włączona od razu.


[admin@xxx] > /interface ethernet poe

.. -- go up to ethernet
edit --
export -- Print or save an export script that can be used to restore configuration
find -- Find items by value
get -- Gets value of item's property
monitor -- Monitor interface status
power-cycle --
print -- Print values of item properties
set -- Change item properties
unset --

brak settings...

A Ty jaką wersję używasz bo teraz potrafi chodzi kilka dni dobrze, ale jak dostaje "czkawkę" to klienci chcą urwać głowę.


Na górę
Post: ndz, 10 cze 2018 22:12:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1210
Lokalizacja: Myszków
MikroTik RouterOS 6.38.7
Kod:
[admin@yyy] /interface ethernet> poe 

.. -- go up to ethernet
edit --
export -- Print or save an export script that can be used to restore conf
find -- Find items by value
get -- Gets value of item's property
monitor -- Monitor interface status
power-cycle --
print -- Print values of item properties
set -- Change item properties
settings --                               <--- Tutaj jest :D
unset --

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 11 cze 2018 8:56:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 02 lis 2011 23:52:25
Posty: 211
Cramin pisze:
MikroTik RouterOS 6.38.7
Kod:
[admin@yyy] /interface ethernet> poe 

.. -- go up to ethernet
edit --
export -- Print or save an export script that can be used to restore conf
find -- Find items by value
get -- Gets value of item's property
monitor -- Monitor interface status
power-cycle --
print -- Print values of item properties
set -- Change item properties
settings --                               <--- Tutaj jest :D
unset --


Na pewno masz PowerBox'a w wersji PRO a nie zwykłego? W wersji PRO nie było tej opcji.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 17 sie 2018 20:38:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl