Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 19 sie 2016 16:09:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 34
Wyszedł 5.6.9:

Kod:
====================================================================
Version 5.6.9-Service release (August 19, 2016)
------------------------------------------------

Fixes:
- Fix: Sometimes AP/Station stops passing traffic on DFS channels (for various reasons)
- Fix: Stability fixes (random AP/Station reboots)
- Fix: Wrong TX Power reporting from command line "iwlist ath0 txpower" (XW)
- Fix: airOS security improvements


https://www.ubnt.com/download/


Na górę
Post: pn, 22 sie 2016 9:42:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 06 lip 2016 10:28:48
Posty: 24
brak komunikacji po www ,na moście pomimo tego że link jest. znów coś niedopościli

tommyklab pisze:
Wyszedł 5.6.9:

Kod:
====================================================================
Version 5.6.9-Service release (August 19, 2016)
------------------------------------------------

Fixes:
- Fix: Sometimes AP/Station stops passing traffic on DFS channels (for various reasons)
- Fix: Stability fixes (random AP/Station reboots)
- Fix: Wrong TX Power reporting from command line "iwlist ath0 txpower" (XW)
- Fix: airOS security improvements


https://www.ubnt.com/download/


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 17:33:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 34
Czasami trzeba zrobić on/off urządzenia.
Czasami trzeba przywrócić ustawienia do domyślnych.
Czasami trzeba wgrać ponownie FW przez TFTP (przy braku logowania www).


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 18:15:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 06 lip 2016 10:28:48
Posty: 24
tommyklab pisze:
Czasami trzeba zrobić on/off urządzenia.
Czasami trzeba przywrócić ustawienia do domyślnych.
Czasami trzeba wgrać ponownie FW przez TFTP (przy braku logowania www).

heehee niezłe spostrzeżenia,powrót do 5.6.5 i żadne szopki nie występują


Na górę
Post: sob, 17 wrz 2016 16:59:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 573
Dziś od 12 miałem kilkadziesiąt % strat na linku oraz od kolejnego rutera odpowiedzi na pingi w formie języka maszynowego bądź wyskakiwał błąd z synchronizacją czasu ( przy pingu!)
W logach ap było: WPA: received EAPOL-Key msg 2/4 in invalid state (10) - dropped
Softy:
AP XW.5.6.6 APC XW.5.6.10-u1
Rozwiązanie:
po zmianie softu na 6.0 beta12 na obydwu końcówkach wszystko wróciło do normy

_________________
Rafał
"bardzo proszę o poprawę obrazu skype /jest bardzo rozmyty/"


Na górę
Post: sob, 17 wrz 2016 21:31:39 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1268
Lokalizacja: Stalowa Wola
bety bardzo ładnie poprawili nic tylko czekać na stabilna wersje :)

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 16:10:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1203
czy bety 6.x stosujemy tylko w celu połączenia N ze standardem AC czy mają jakąś przewagę względem wersji 5.x.x i warto je wgrać nawet na urządzeniach/połączeniach pracujących tylko w standardzie N?

najnowsze bety 6 i 8 w miksie z ac działają w końcu dobrze :)


Na górę
Post: ndz, 18 wrz 2016 16:17:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 55
Powiem tak: kombinuje u siebie z nowymi wersjami ale i tak koniec końców wracam do 5.5.4/5.5.6
Wersje beta tez bawiłem się ale np dziś pare CPE nie miało połączenia dopiero downgrade przywrócił połączenie.
Na mostach akcja jakby padły wifi i częste restarty próbowałem wyższe softy i wróciłem do 5.5.4 i lepszy link wyższe prędkości duży uptime etc same +


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 11:32:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2788
decha pisze:
Powiem tak: kombinuje u siebie z nowymi wersjami ale i tak koniec końców wracam do 5.5.4/5.5.6
Wersje beta tez bawiłem się ale np dziś pare CPE nie miało połączenia dopiero downgrade przywrócił połączenie.
Na mostach akcja jakby padły wifi i częste restarty próbowałem wyższe softy i wróciłem do 5.5.4 i lepszy link wyższe prędkości duży uptime etc same +


No i nie można zapominać że w gratisie luka dla virusów...... ale niech kolega wraca :)


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 11:45:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 55
True, ale już po odpowiednim zabezpieczeniu nie powinno nic się wydarzyć.

p.s.
Uciekłem z 5.6.9 klienci po dwu tygodniach zaczęli dzwonić informując o problemach z otwieraniem się stron.
co ciekawe speedtesty pokazywały że wszystko ok.
Część z 5.6.9 przerzuciłem na 5.6.8 które działo u mnie ok.

A jak u was na jakich softach lecicie AP i CPE ?


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 11:49:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1203
ja po przejściu z 5.x na 6.x muszę zmieniać u klientów mtu ponieważ strony ładują się okropnie, nie wiem jaki to powód (połączenie ppoe)


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 12:41:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4731
i na ile poprawiasz?


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 15:22:21 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1268
Lokalizacja: Stalowa Wola
w nowych wersjach 1500 nie przeskoczysz

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 19:01:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1203
zmieniam na mniejsze z 1492 na 1472 (dotyczy to kilku klientów) reszta narazie jest na 5.xx


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 22:24:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 315
Na wszystkich sektorach mam u siebie soft 5.6.9 i żadnych problemów z wydajnością i stabilnością nie zauważyłem. Ponad 30 końcówek na każdy sektor się loguje. PPPoE mam standardowo w wielkości 1492.


Na górę
Post: sob, 24 wrz 2016 11:21:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1203
ja na 5.6.x tez zostawiam 1492 , natomiast na 6.x transfer leci ale strony niektóre sie nie ładują albo bardzo opornie, podobnie mam problem z mikrotikami na pppoe , tam też musze zmienic mtu żeby było ok

nadal zastanawiam się czy miał bym jakieś korzyści z przejścia na np wszystkich nadajnikach N na soft 6.x + ewentualnie klienci tez czy nie ma sensu ?


Na górę
Post: ndz, 25 wrz 2016 19:18:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 315
U mnie klienci nie mają softu mniejszego niż 5.6.5. Nadajniki jak wspomniałem wyżej są na najnowszym. Nikt nie zgłasza problemów, że coś im się nie otwiera.


Na górę
Post: śr, 28 wrz 2016 11:38:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 55
To w takim razie z własnych obserwacji i testów jaki wg Was jest obecnie najlepszy Soft na mosty, CPE i sektory ?
Mam na CPE 5.5.6 i 5.5.10
Sektory i mosty 5.5.4 + beta 11

Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 05 paź 2016 16:08:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 55
I kolejna zmiana pare dni temu zeby być pewnym zmieniłem all na 5.6.2 i jest ok
Znalazłem gdzieś na forum ze jakiś spec z ubnt pisał ze m.in 5.5.10 i 5.6.2 sa stabilne i co ważne odporne na exploity


Na górę
Post: śr, 05 paź 2016 20:34:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7593
No to ma trochę nieaktualne informacje ten spec, bo na trzepaku ludzie mieli infekcje m.in. na 5.6.2, 5.6.3 i 5.6.4. Jest też możliwość że miał sprzęt pozabezpieczany w inny sposób i go po prostu ten problem nie dotyczył pomimo starego softu

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 05 paź 2016 21:17:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1606
Lokalizacja: eth0
Na wszystkich nadajnikach mam 5.6.9 i nie ma żadnych problemów.

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: śr, 05 paź 2016 23:33:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 34
Orin pisze:
No to ma trochę nieaktualne informacje ten spec, bo na trzepaku ludzie mieli infekcje m.in. na 5.6.2, 5.6.3 i 5.6.4. Jest też możliwość że miał sprzęt pozabezpieczany w inny sposób i go po prostu ten problem nie dotyczył pomimo starego softu


Mieli infekcje, bo wirus wszedł im na softach sprzed aktualizacji do 5.5.10-u2, 5.5.11 lub 5.6.2.

Na forum ubiquiti pracownik UBNT pisze że te w/w softy wzwyż są odporne na wszystkie warianty tego wirusa, do dnia dzisiejszego.
Ile to w kółko trzeba pisać.
Żeby ich używać, należy najpierw sprawdzić czy nie było "po drodze" infekcji, narzędziem Cure-Malware: https://community.ubnt.com/t5/airMAX-Up ... -p/1565949

https://community.ubnt.com/t5/airMAX-General-Discussion/When-will-5-6-x-firmware-be-fixed-so-it-actually-works/m-p/1621799#M57798
https://community.ubnt.com/t5/airMAX-M-Beta/pleaseee-make-a-5-5-10-firmware-with-the-new-security-meassures/m-p/1623804#M25346


Na górę
Post: pt, 07 paź 2016 16:18:57 
Odpowiedz z cytatem
Online
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 334
A zauważyliście jakieś problemy w wersji 5.6.5 i wyższej z transferami ?
Na nadajnikach 5.6.5 i transfer z airmax on do 20M na jedną sesję
Sprawdzałem kilka baz i w sumie podobnie się to zachowuje
ktoś potwierdza ,albo jakieś rozwiązanie jest tego problemu ?


Na górę
Post: sob, 08 paź 2016 21:37:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 maja 2009 22:33:17
Posty: 1348
matek84 pisze:
A zauważyliście jakieś problemy w wersji 5.6.5 i wyższej z transferami ?
Na nadajnikach 5.6.5 i transfer z airmax on do 20M na jedną sesję
Sprawdzałem kilka baz i w sumie podobnie się to zachowuje
ktoś potwierdza ,albo jakieś rozwiązanie jest tego problemu ?


5.6.6 AP - 5.6.5, 5.6.6, 5.5.9 klient (airmax) ~50/50 speedtest.net czym innym nie testuję


Na górę
Post: wt, 11 paź 2016 21:12:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 11 paź 2016 20:41:31
Posty: 12
Ja również mam poważny problem na sofcie 5.6.9.. ale najpierw mała historyjka.

Wszystko zaczęło się kiedy nasz główny mostowy APek zmienił SSID na motherfucker. Wiadomo - wirus. Miałem dwa PowerBeamy M5 400. Podmienilem. Powiem szczerze, że nie jestem miłośnikiem upgradeu softu. Zawsze na forum czyta się o problemach. Coś mnie podkusilo i wrzucilem właśnie 5. 6.9.. Mosty na gridach m5 hp i beamach m5. Wiekszość anten ze stycznia-marca 2015. Soft bodajże 5.5.x..

Zaczęło się dziać coś dziwnego. Półtora roku bezproblemowego działania, bo naprawdę starałem się o parametry zbliżone do idealnych. I nagle na drugi dzień przy sporym ruchu na mostach masakra. Skaczace ccq (nawet od 70 do 98% w ciągu 10 sekund), tx/rx spadający nawet do 6.5mbps. Ogólna tragedia. Staram się zmieniać kanały, kombinować, ale na niewiele się to zdaje.

Dodatkowo zauważyłem skopany skan APkow. Skan często pokazuje tylko apka do którego jesteśmy podlacżeni.

Kolejna sprawa to anteny często nie chcą się ze sobą połączyć po zmianie częstotliwości.

Planuje zresetowac anteny do defaulta. Jakieś inne sugestie?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], matek84, nerxu i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 28 cze 2017 21:12:35

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl