Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 06 sty 2017 10:21:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3084
Lokalizacja: Szczecin
@Carmin: Dzięki, tak też myślałem, że czegoś mi brakuje.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 10:53:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4536
jeśli masz zrobiony CT i zmieniasz soft, to do takiej końcówki się bez problemu dostaniesz nawet od strony radia.
Natomiast żeby wprowadzić jakiekolwiek zmiany, musisz ponownie uruchomić CT (czyli touch itd..) po reboocie już wszystko gra jak powinno.


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 12:32:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 563
Lokalizacja: Myszków
Na starszych softach jak się wybrało CT przy ustawianiu anteny to później dało się dokonać zmiany kraju na zakładce Wireless.
W "trudnych" softach CT dało się wybrać tylko po resecie przy pierwszym uruchomieniu, potem robiło się szare.
Na zablokowanych softach CT można ustawić po resecie jeżeli wcześniej przez uruchomieniem WEBGUI utworzy się plik poleceniem touch /etc/persistent/ct.
Na antenach z zablokowanym CT i ustawionym Poland/616, trzeba utworzyć plik jw. plus zmienic CountryCode w /tmp/system.cfg
Kod:
sed -i 's/radio.1.countrycode=616/radio.1.countrycode=511/g' /tmp/system.cfg
sed -i 's/radio.countrycode=616/radio.countrycode=511/g' /tmp/system.cfg
touch /etc/persistent/ct
save
reboot

_________________
http://chomikuj.pl/k33l/Sieciowe/ - Softy.
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 12:47:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2765
Lokalizacja: Mazury
@Cramin żadnego resetu nigdy nie musiałem robić zeby zmienić na ct czy inny kraj, trzeba tylko umieć korzystać ssh.

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 12:53:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 563
Lokalizacja: Myszków
Umiem korzystać z ssh w ubnt.
Z tym resetem to opisałem sposób w jaki zmieniał się "dostęp" do CT w czasie zmian przez Ubiquiti.
Zmienić na CT można na każdym sofcie i do tego na żywca z drugiego końca świata.

_________________
http://chomikuj.pl/k33l/Sieciowe/ - Softy.
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 12:54:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2765
Lokalizacja: Mazury
Chodzi mi o jakieś ""trudnych" softach CT" nigdy z takimi nie spotkałem się.

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: pt, 06 sty 2017 13:01:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 563
Lokalizacja: Myszków
To były właśnie te, w których CT można było ustawić przez WEBGUI tylko po resecie, za pierwszym razem. Później opcja była niedostępna. Mówimy cały czas o zmianach przez WEBGUI, po SSH ustawić CT można zawsze.

_________________
http://chomikuj.pl/k33l/Sieciowe/ - Softy.
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 20:17:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 321
chłopaki z innej beczki:

Wczoraj podmieniłem Rocketa M5 na AC prisma z GPS zapiętego do sektora 20 z ubiquity

Wgrałem wersje softu 8.0 na Rocketa AC , a 6.0 na wszystkie urządzenia ubiquity u ludzików
Sygnały jakie mają ludzie to od -50 do -65 ,więc myślę że spoko wszystko się ładnie zapięło
Zauważyłem że pingi do ludzi są od 5-20ms przy małym ruchu na sektorze (wcześniej M5 i pingi po 1-3ms ) no i się zastanawiam
czy coś może sknocili w tych stabilnych wersjach , bo dwie wioski dalej w takiej samej konfiguracji ale wgrane jakiś czas temu bety 8 i bety 6 u klientów i pingi 1-4ms max
Coś można z tym zrobić ? czy po prostu tak to ma działać :(


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 20:36:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 367
Lokalizacja: Limanowa
matek84 pisze:
chłopaki z innej beczki:

Wczoraj podmieniłem Rocketa M5 na AC prisma z GPS zapiętego do sektora 20 z ubiquity

Wgrałem wersje softu 8.0 na Rocketa AC , a 6.0 na wszystkie urządzenia ubiquity u ludzików
Sygnały jakie mają ludzie to od -50 do -65 ,więc myślę że spoko wszystko się ładnie zapięło
Zauważyłem że pingi do ludzi są od 5-20ms przy małym ruchu na sektorze (wcześniej M5 i pingi po 1-3ms ) no i się zastanawiam
czy coś może sknocili w tych stabilnych wersjach , bo dwie wioski dalej w takiej samej konfiguracji ale wgrane jakiś czas temu bety 8 i bety 6 u klientów i pingi 1-4ms max
Coś można z tym zrobić ? czy po prostu tak to ma działać :(


U mnie na podobnej konfiguracji, po podmianie z M5 na AC ping zawsze spada. Pozostaje kwestia szumów, bo AC z tym se nie radzi. sygnał może być -60 a będzie gorzej niż na M5.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 20:53:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 321
Szumów trochę jest , ale bez przesady :)


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 20:57:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 367
Lokalizacja: Limanowa
matek84 pisze:
Szumów trochę jest , ale bez przesady :)


trochę tzn?

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 21:21:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 321
Normalnie , nie ma tam dużych zakłuceń ,
Rocket M5 obok do którego łączy się część klientów działa normalnie , pingi super po 1-3ms
Coś mam przeczucie że któryś z klientów psuje
Będę szukał jeszcze , no i posprawdzam inne kanały


Na górę
Post: śr, 18 sty 2017 23:12:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1207
Lokalizacja: Stalowa Wola
a dales AP PTMP mixed ?

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 9:37:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 321
tak , dałem
Ale dziwne te pingi idą, nawet tera nie ma ruchu prawie i idą od 4-25ms
będzie trzeba poszukać problemu


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 10:03:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 wrz 2009 11:43:14
Posty: 231
U mnie było podobnie. Do starego Rocketa M5 klienci łączyli się 300/270 i CCQ 98/100%. Po wymianie na Rocket AC klienci nie chcieli sie spinać powyżej 240 i pingi leciały. Softy najnowsze na wszystkich urządzeniach.


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 11:41:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 596
Na jakich sygnałach ci klienci? Troche mnie zmartwiliście, bo zaraz miałem podmieniać rocketa zwyklego na AC :|

Na innym sektorze jak zrobiłem przerzutkę to do tej pory żadnych złych objawów nie zauważyłem.


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 12:11:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1319
Adasi pisze:
Na jakich sygnałach ci klienci? Troche mnie zmartwiliście, bo zaraz miałem podmieniać rocketa zwyklego na AC :|

Na innym sektorze jak zrobiłem przerzutkę to do tej pory żadnych złych objawów nie zauważyłem.


Mam jednego rocketa AC gdzie wcześniej był M5 i podobnie jak u was też ping "skacze". Zapięte pod sektor 60 stopni UBNT Titanium


Na górę
Post: sob, 04 lut 2017 10:24:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 859
Lokalizacja: Polska
Mam prodromem z Rocket M5 soft XM-6.0 na jednej bazie, od jakiegoś czasu klienci zgłaszają brak neta, okazuje się że nie podłącza się do nadajnika, po restarcie prądem zaczyna działać , klientów ok 24 mam znowu zgłoszenie że nie działa inny klient wchodzę na nadajnik a tam podłączonych tylko 12, robię restart podłącza się 20 urządzeń.
Mam wrażenie że zaczyna się problem z usypianiem nadajnika.
Niektórzy klienci mają up time taki jak nadajnik.
Czy ktoś zauważył po zmianie softu na v6.0 takie objawy ?
Klienci również mają tę samą wersję softu.

Akurat dla tego urządzenia mam logi i wyglądają tak :

2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:15:6d:10:fa:2c. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:c8:eb:2e. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:15:6d:30:cc:5b. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:6e:e1:34. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:22:93:68. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:5a:8f:d9. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:15:6d:9a:74:f1. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:15:6d:7e:95:ec. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 24:a4:3c:80:37:7e. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to dc:9f:db:0e:4f:f2. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:15:6d:18:99:87. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to dc:9f:db:e8:db:b4. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:16:53+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:02:1b:5c. Reason: (Re)Association requested before authentication is complete (9).
2017-02-03T18:17:07+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:15:6D:30:CC:5B
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:6E:E1:34
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:15:6D:10:FA:2C
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:24:A4:3C:80:37:7E
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:15:6D:9A:74:F1
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:C8:EB:2E
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:22:93:68
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:15:6D:18:99:87
2017-02-03T18:17:10+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:15:6D:7E:95:EC
2017-02-03T18:17:11+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:DC:9F:DB:0E:4F:F2
2017-02-03T18:17:11+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:DC:9F:DB:E8:DB:B4
2017-02-03T18:17:11+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:5A:8F:D9
2017-02-03T18:17:11+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:02:1B:5C
2017-02-03T18:27:48+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:5a:8f:d9. Reason: Disassociated due to inactivity (4).
2017-02-03T18:27:48+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 STA-TRAFFIC-STAT mac=00:27:22:5a:8f:d9 rx_packets=9217185 rx_bytes=2450892389 tx_packets=12634071 tx_bytes=14099158287
2017-02-03T18:27:48+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Expired node:00:27:22:5A:8F:D9
2017-02-03T18:27:51+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:5A:8F:D9
2017-02-03T18:28:03+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:22:93:68. Reason: Disassociated due to inactivity (4).
2017-02-03T18:28:03+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 STA-TRAFFIC-STAT mac=00:27:22:22:93:68 rx_packets=1921456 rx_bytes=332651202 tx_packets=2839260 tx_bytes=3226024929
2017-02-03T18:28:03+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Expired node:00:27:22:22:93:68
2017-02-03T18:28:16+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:22:93:68
2017-02-03T18:28:47+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:02:1B:5C
2017-02-03T18:32:33+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to dc:9f:db:0e:4f:f2. Reason: Disassociated due to inactivity (4).
2017-02-03T18:32:33+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 STA-TRAFFIC-STAT mac=dc:9f:db:0e:4f:f2 rx_packets=16028778 rx_bytes=1410594841 tx_packets=23281073 tx_bytes=32644356453
2017-02-03T18:32:33+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Expired node:DC:9F:DB:0E:4F:F2
2017-02-03T18:32:37+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:DC:9F:DB:0E:4F:F2
2017-02-03T18:49:03+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Sending deauth to 00:27:22:02:1b:5c. Reason: Disassociated due to inactivity (4).
2017-02-03T18:49:03+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 STA-TRAFFIC-STAT mac=00:27:22:02:1b:5c rx_packets=975581 rx_bytes=103701328 tx_packets=1794639 tx_bytes=2355674514
2017-02-03T18:49:03+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Expired node:00:27:22:02:1B:5C
2017-02-03T18:49:04+01:00 192.168.112.13 wireless: ath0 Registered node:00:27:22:02:1B:5C

Ewidentnie wygląda że nie chce zalogować radia które tego się dopominają i je blokuje.


Ostatnio zmieniony sob, 04 lut 2017 10:40:11 przez _Fenix_, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: sob, 04 lut 2017 10:33:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1207
Lokalizacja: Stalowa Wola
daj 5.6.9 na AP

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: sob, 04 lut 2017 10:34:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2265
standard.
ten soft już tak ma.


Na górę
Post: sob, 04 lut 2017 12:04:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 596
Kilka tematów niżej masz analogiczny post:
viewtopic.php?p=454988#p454988


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 22:47:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 22
v6.0 dla XM jest "skopany" jako AP. Wrócić do v5.6.9 albo poczekać na v6.0.1 (beta jest).

v6.0 na XW jako CPE też niestabilnie, np. nie zapamiętuje ustawień za 1 razem lub po kilku godzinach zamiera ruch, mimo iż ping do bramy jest. Po wrzuceniu v6.0.1 beta problemy te znikają.

W UBNT co wersja to inne zachowanie sprzętu :oczko:


Ostatnio zmieniony pn, 06 lut 2017 23:00:50 przez tommyklab, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 22:53:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 lip 2010 22:36:48
Posty: 596
tommyklab pisze:
v6.0 dla XM jest "skopany". Wrócić do v5.6.9 albo poczekać na v6.0.1 (beta jest).

A co jest z nim nie tak? Wrzuciłem tego pełno i nic się nie dzieje. Chyba, że masz na myśli funkcję ap no to tak.


Na górę
Post: pn, 06 lut 2017 22:56:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 22
Tak, jako AP, zapomniałem dodać.


Na górę
Post: wt, 07 lut 2017 0:53:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1207
Lokalizacja: Stalowa Wola
ale zapisywanie wcześniej też pisałem ma skopane ... 2x trzeba dać

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: marcinkrysk, thekrzos i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 22 lut 2017 14:49:17

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl