Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pt, 27 maja 2016 7:24:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4685
spróbować przez http, albo ssh? próbowałeś rebootować urządzenie?


Na górę
Post: sob, 28 maja 2016 17:44:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 sie 2005 14:57:33
Posty: 235
Po odzyskaniu dostępu przez WWW nie mogę upgrejdować urządzeń.

Przez WWW przerywa proces przesyłania pliku. Przez SSH przerywa na 57% pobieranie

Kod:
XM.v5.5.6# cd /tmp/ 
XM.v5.5.6# wget http://dl.ubnt.com/firmwares/XN-fw/v5.6.6/
Connecting to dl.ubnt.com (54.239.192.155:80)
XM.v5.6.6.29183.1605  57% |*******************************
get: short write
XM.v5.5.6# ls
XM.v5.6.6.29183.160526.1225.bin  lighttpd-upload-60VanY   
boot.txt                         lighttpd-upload-8kg4gc   
diff.sh                          lighttpd-upload-d1q2ZB   
XM.v5.5.6#


O co kaman?

_________________
Wg klienta net po kablu ma krystaliczny odbiór a po radiu czasem Youtube śnieży. Taka różnica.


Na górę
Post: ndz, 29 maja 2016 16:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 21 paź 2009 1:24:10
Posty: 40
Panowie podrzuci ktoś jakimi komendami zmienić porty?:
ssh
http
https

_________________
www.sigma-solution.pl


Na górę
Post: ndz, 29 maja 2016 23:31:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 23 cze 2010 21:55:58
Posty: 378
Lokalizacja: Polska
a nie bylo 100x w watku o wirusie ?

_________________
[b]Tel:791334345 AW3387-RIPE, Członek Klastrów PKICT.pl i e-Poludnie. [/b]


Na górę
Post: pn, 30 maja 2016 18:40:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 21 paź 2009 1:24:10
Posty: 40
Dotąd dokąd przeczytałem nie widziałem.
Dobra poszukam.

_________________
www.sigma-solution.pl


Na górę
Post: pn, 30 maja 2016 21:32:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2810
Lokalizacja: Mazury
aro_w pisze:
a nie bylo 100x w watku o wirusie ?
było 200x jednej nocy :D

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: śr, 01 cze 2016 9:16:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 21 paź 2009 1:24:10
Posty: 40
Chciałem sobie porobić upgrade firmware i mam następujący problem.

Używam skryptu komendami :
Kod:
cd /tmp
wget http://mójserwer/skrypt/XM.v5.6.6.29183.160526.1225.bin
mv XM.v5.6.6.29183.160526.1225.bin fwupdate.bin
ubntbox fwupdate.real -m /tmp/fwupdate.bin
reboot


Zawartość skryptu:
Kod:
cd /tmp
wget http://mójserwer/skrypt/XM.v5.6.6.29183.160526.1225.bin
mv XM.v5.6.6.29183.160526.1225.bin fwupdate.bin
ubntbox fwupdate.real -m /tmp/fwupdate.bin
reboot



o ile zawartość skryptu wrzucę ręcznie z konsoli do ubnt to wszystko jest ładnie i działa jak należy, pobiera pliczek a potem robi upgrade. Gdy jednak odpalę te komendy jako skrypt który pobieram z serwera mam tak jak poniżej?
Kod:
cd /tmp
XM.v5.6.5# wget http://mójserwer/skrypt/skryptxm.sh
Connecting to mójserwer (mójserwer:80)
skryptxm.sh          100% |*******************************|   175  --:--:-- ETA
XM.v5.6.5# chmod +x /tmp/skryptxm.sh
XM.v5.6.5# /tmp/skryptxm.sh
/tmp/skryptxm.sh: cd: line 1: can't cd to /tmp
Connecting to mójserwer (mójserwer :80)
XM.v5.6.6.29183.1605 100% |*******************************|  7360k 00:00:00 ETA
mv: cannot rename 'XM.v5.6.6.29183.160526.1225.bin': No such file or directory
!ouldn't open image file: /tmp/fwupdate.bin
XM.v5.6.5#


Dlaczego nie chce wejść do katalogu? Nie mam pojęcią :/
Dodam, że urządzenie jest uprzednio odwirusowane i zrestartowane.
Sytuacja występuje chyba losowo z tego co kojarzę, ale mogę się mylić bo już na oczy nie widzę i mi się wszystko miesza :)

_________________
www.sigma-solution.pl


Na górę
Post: śr, 01 cze 2016 10:28:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 555
Lokalizacja: Myszków
Podaj ścieżki całkowite albo wykonaj polecenie pwd, które pokaże Ci gdzie się aktualnie znajdujesz.

_________________
http://chomikuj.pl/k33l/Sieciowe/ - Softy.
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 05 cze 2016 14:51:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 05 cze 2016 12:46:37
Posty: 39
zbereknet pisze:
Panowie podrzuci ktoś jakimi komendami zmienić porty?:
ssh
http
https


Ja to może troszkę na około robię ale działa.
Kod:
sed -i "/^httpd.port=/d" /tmp/system.cfg
sed -i "/^httpd.session.timeout=/d" /tmp/system.cfg
echo "httpd.port=NOWY_PORT" >> /tmp/system.cfg
sed -i "/^httpd.https.status=/d" /tmp/system.cfg
sed -i "/^httpd.https.port=/d" /tmp/system.cfg
sed -i "/^httpd.session.timeout=/d" /tmp/system.cfg
echo "httpd.https.status=enabled" >> /tmp/system.cfg
echo "httpd.https.port=NOWY_PORT" >> /tmp/system.cfg
echo "httpd.session.timeout=900" >> /tmp/system.cfg
sed -i "/^sshd.status=/d" /tmp/system.cfg
sed -i "/^sshd.port=/d" /tmp/system.cfg
echo "sshd.status=enabled" >> /tmp/system.cfg
echo "sshd.port=NOWY_PORT" >> /tmp/system.cfg
cfgmtd -f /tmp/system.cfg -w


Gdzie NOWY_PORT oczywiście port jaki ma być dla danej usługi.


Na górę
Post: pn, 01 sie 2016 15:57:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 21 gru 2014 13:38:08
Posty: 1
Można prosić autora o up linku bo wygasł ? ;-)


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 17:24:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 mar 2009 8:52:02
Posty: 68
Witam,

pisze skrypt który uaktualni mi wszystkie ubnt w sieci i je skonfiguruje,
mam jednak mały problem....
wysyłam na ubnt skrypt ubnt.sh i nie wiem w jaki sposób go wykonać w tle...
próbuje sshpass -p "$PASSWORD" $SSH -n $LOGIN@$IP1 '/bin/sh /tmp/ubnt.sh &'
niby działa sleep, sed z tego skryptu, ale:
nie nie działa wget, cfgmtd -wp /etc
co może być powodem że te komendy są ingorowane?
co ciekawe, kiedy zaloguje się na ubnt i uruchomie skrypt ręcznie - wsystko działa...

cat /tmp/ubnt.sh
touch /etc/persistent/ct
sed -i '/^gui.language=/c\gui.language=pl_PL' /tmp/system.cfg
sed -i '/^radio.1.countrycode=/c\radio.1.countrycode=511' /tmp/system.cfg
sed -i '/^radio.countrycode=/c\radio.countrycode=511' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.status=/c\httpd.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.port=/c\httpd.port=180' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.https.status=/c\httpd.https.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.https.port=/c\httpd.https.port=181' /tmp/system.cfg
sed -i '/^sshd.status=/c\sshd.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^sshd.port=/c\sshd.port=182' /tmp/system.cfg
sed -i '/^discovery.cdp.status=/c\discovery.cdp.status=disabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^discovery.status=/c\discovery.status=disabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^ntpclient.status=/c\ntpclient.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^ntpclient.1.status=/c\ntpclient.1.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^ntpclient.1.server=/c\ntpclient.1.server=' /tmp/system.cfg
sed -i '/^pwdog.status=/c\pwdog.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^pwdog.host=/c\pwdog.host=' /tmp/system.cfg
sed -i '/^system.timezone=GMT-2/c\system.timezone=GMT-2' /tmp/system.cfg
/bin/wget -O /tmp/fwupdate.bin http://10.0.0.1/ubnt/XM/XM.bin
cfgmtd -wp /etc
sleep 59
rm /tmp/devices-configure_ubnt.sh
ubntbox fwupdate.real -m /tmp/fwupdate.bin


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 19:46:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 16 gru 2007 22:01:58
Posty: 768
bdronka pisze:
Witam,

pisze skrypt który uaktualni mi wszystkie ubnt w sieci i je skonfiguruje,
mam jednak mały problem....
wysyłam na ubnt skrypt ubnt.sh i nie wiem w jaki sposób go wykonać w tle...
próbuje sshpass -p "$PASSWORD" $SSH -n $LOGIN@$IP1 '/bin/sh /tmp/ubnt.sh &'
niby działa sleep, sed z tego skryptu, ale:
nie nie działa wget, cfgmtd -wp /etc
co może być powodem że te komendy są ingorowane?
co ciekawe, kiedy zaloguje się na ubnt i uruchomie skrypt ręcznie - wsystko działa...

cat /tmp/ubnt.sh
touch /etc/persistent/ct
sed -i '/^gui.language=/c\gui.language=pl_PL' /tmp/system.cfg
sed -i '/^radio.1.countrycode=/c\radio.1.countrycode=511' /tmp/system.cfg
sed -i '/^radio.countrycode=/c\radio.countrycode=511' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.status=/c\httpd.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.port=/c\httpd.port=180' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.https.status=/c\httpd.https.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^httpd.https.port=/c\httpd.https.port=181' /tmp/system.cfg
sed -i '/^sshd.status=/c\sshd.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^sshd.port=/c\sshd.port=182' /tmp/system.cfg
sed -i '/^discovery.cdp.status=/c\discovery.cdp.status=disabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^discovery.status=/c\discovery.status=disabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^ntpclient.status=/c\ntpclient.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^ntpclient.1.status=/c\ntpclient.1.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^ntpclient.1.server=/c\ntpclient.1.server=' /tmp/system.cfg
sed -i '/^pwdog.status=/c\pwdog.status=enabled' /tmp/system.cfg
sed -i '/^pwdog.host=/c\pwdog.host=' /tmp/system.cfg
sed -i '/^system.timezone=GMT-2/c\system.timezone=GMT-2' /tmp/system.cfg
/bin/wget -O /tmp/fwupdate.bin http://10.0.0.1/ubnt/XM/XM.bin
cfgmtd -wp /etc
sleep 59
rm /tmp/devices-configure_ubnt.sh
ubntbox fwupdate.real -m /tmp/fwupdate.bin

A to aircontrol nie dziala?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 20:45:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 mar 2009 8:52:02
Posty: 68
W airconrtol nie osiągne jednego: wszystkie stacje zrestartują się o tej samej porze, przez co zanik netu będzie na tyle krótki, że nikt nie zrobi draki:p


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 21:46:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2810
Lokalizacja: Mazury
to musisz zrobić taką tykająca bombe jak wirus na ubnt :)

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: sob, 01 paź 2016 23:58:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1717
Lokalizacja: eth0
Ktoś może udostepnić ten program jeszcze raz?

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: ndz, 02 paź 2016 8:56:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2811
Nie wiem jak u innych, ale u mnie zawieszał 90% ubnt.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 02 paź 2016 10:25:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2810
Lokalizacja: Mazury
Karas pisze:
Nie wiem jak u innych, ale u mnie zawieszał 90% ubnt.
A czy te 90% urządzeń mogło mieć uptime powyżej 30 dni? Sam sie zdziwiłem jak ktoś powiedział mi że ubnt potrafią sie zawiesic przy zmianie ustawień jak jego uptime jest długi, pomaga wcześniejszy restart. Pare urządzeń tak przestało mi gadać.
Dlatego we własnym skrypcie dałem sprawdzanie tego.

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: ndz, 02 paź 2016 11:01:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2811
noyo pisze:
Karas pisze:
Nie wiem jak u innych, ale u mnie zawieszał 90% ubnt.
A czy te 90% urządzeń mogło mieć uptime powyżej 30 dni? Sam sie zdziwiłem jak ktoś powiedział mi że ubnt potrafią sie zawiesic przy zmianie ustawień jak jego uptime jest długi, pomaga wcześniejszy restart. Pare urządzeń tak przestało mi gadać.
Dlatego we własnym skrypcie dałem sprawdzanie tego.


to były klienckie, więc wątpię.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 02 paź 2016 12:08:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 22 maja 2016 17:51:20
Posty: 11
U nas w sieci również przy zmianie ustawień urządzeń z dużym uptime'm potrafiły się one zawiesić. Kiedyś zaobserwowałem, że problemem była duża liczba procesów odpalonych na urządzeniach (typu speedtest, ping, skaner sieci itp) - nie wiedzieć czemu nie były pozamykane po zakończeniu korzystania z nich. Od pewnego czasu przed jakąkolwiek zmianą puszczam tak na wszelki wypadek reboota na urządzeniu - dotąd nie miałem przypadku żeby się zawiesiły.


Na górę
Post: pt, 21 paź 2016 13:41:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 06 wrz 2008 10:54:23
Posty: 266
ma może jeszcze ten program ? pilnie potrzebny :(


Na górę
Post: pt, 30 gru 2016 2:38:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 22 sty 2014 22:46:32
Posty: 77
noyo pisze:
Karas pisze:
Nie wiem jak u innych, ale u mnie zawieszał 90% ubnt.
A czy te 90% urządzeń mogło mieć uptime powyżej 30 dni? Sam sie zdziwiłem jak ktoś powiedział mi że ubnt potrafią sie zawiesic przy zmianie ustawień jak jego uptime jest długi, pomaga wcześniejszy restart. Pare urządzeń tak przestało mi gadać.
Dlatego we własnym skrypcie dałem sprawdzanie tego.


Potwierdzam zwisy doświadczając na sieci gdzie pracuje ponad 3kgratów ubnt.
Najpierw reboot potem zmiany!

_________________
NOWANET.PL - Marcin Gontarz
gsm : 506 33 11 69 / gg : 3864459


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Gularz_pl, silver i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 sty 2017 2:18:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl