Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 914 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 04 kwie 2017 12:48:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2210
tak nie mogą byc różne softy bo się kaszani

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 13:59:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 29 lip 2013 14:47:00
Posty: 265
dzieki za info, zainstaluje 8.0.2 z obu stron i zdam raport


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 22:32:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 858
Ile wyciągacie realnego ruchu miedzy AC->AC w PTP i PTMP? w 40MHz soft 8.0.2
Mi wychodzi po zabawie z ustawieniami w jednej sesji około 135Mb czy to PTP czy to PMTP, ale kiedy robiłem test w PMTP w tym samym momencie na dwóch stacjach to jedna z niskim prio miała około 95Mb a ta druga z wysokim prio miała około 135Mb. Sumarycznie więc udało mi się osiągnąć prawie 220Mb.
Ale za nic nie mogłem tyle wyciągnąć w PTP w jednej sesji (test robiony na speedtest.net) stacja ma zasilanie 360Mb.


Na górę
Post: wt, 04 kwie 2017 22:47:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1404
Lokalizacja: Stalowa
w jednej 150-160Mb

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: śr, 05 kwie 2017 10:25:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 65
2x rocket lite AC w 40 MHz w jednej sesji do 230 Mbit sygnały ok -47/-48


Na górę
Post: pn, 10 kwie 2017 20:54:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1333
Czy zdarzało wam się na NB16AC z softem 8.0.1 po obu stronach że traciliście kontakt z anteną?
Restart prądowy i znów wszystko działa. To jakby zamarzało połączenie ale od lan-u też nie mogłem się dostać.
Co dziwne diody na antenie nadal pokazywały link.


Na górę
Post: pn, 10 kwie 2017 23:11:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3431
Lokalizacja: Mazury
potwierdzam v8.0.2 zwiększa wydajność przy kanale 40Mhz wskoczyło na 160-180Mbps z 120-130Mbps TCP test iperfem z 10 sesjami

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: wt, 11 kwie 2017 6:57:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 444
Lokalizacja: Toruń
bobas69 pisze:
Czy zdarzało wam się na NB16AC z softem 8.0.1 po obu stronach że traciliście kontakt z anteną?
Restart prądowy i znów wszystko działa. To jakby zamarzało połączenie ale od lan-u też nie mogłem się dostać.
Co dziwne diody na antenie nadal pokazywały link.

Gdzieś u nas na forum i na forum UBNT był ten problem opisywany. Faktycznie wyglądało jakby działało, a komunikacji nie było. Zainstalowałem 8.1.2-beta2 i przeszło 8 dni spokoju, a zwiechy te zdarzały się co 3-4-5 dni.


Na górę
Post: wt, 25 kwie 2017 21:56:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 53
v8.1.3-Beta2

Kod:
v8.1.3-Beta2 changelog:
 
- airMAX AC improvements
- airOS security improvements
- Improved Current and Expected rates representation in Rate diagram in Dashboard
- Improved password change validation

- Fix: Performance regression in v8.1.3-Beta on Station side
- Fix: AP TX Power is set to 0dBm after disabling Automatic Power Control (PTP mode)
- Fix: Sometimes Stations do not reconnect to AP after mass kick out (PTMP mode)
- Fix: Traffic Shaping is reducing speeds too much
- Fix: Rate distribution data is incorrect on long range PTP links
- Fix: Error 403 if session cookie doesn't match original IP
- Fix: Allow to open only one window for the same tool
- Fix: Return speed test duration option in Speed Test tool
- Fix: Not so strict uploaded backup configuration checking
- Fix: Do not show wireless security type in Dashboard if device is not connected
- Fix: Interface language doesn't change after changing it on first login or in System page


Download:
https://www.ubnt.com/downloads/11AC-fw- ... 0.0858.bin
https://www.ubnt.com/downloads/11AC-fw- ... 0.0858.bin

https://community.ubnt.com/t5/airMAX-Be ... -p/1903702


airOS v6.0.4-BETA

Kod:
airOS v6.0.4-BETA changelog: 

- airOS security improvements

- Fix: (XM) Stations can't connect back to AP after connection was dropped. AP reboot is required.
- Fix: Error 403 if session cookie doesn't match original IP
- Fix: Limit discovery response to queries from private subnets or multicast/broadcast


Download:
http://www.ubnt.com/downloads/XN-fw-int ... 4.1723.bin
http://www.ubnt.com/downloads/XN-fw-int ... 4.1653.bin
http://www.ubnt.com/downloads/XN-fw-int ... 4.1708.bin

https://community.ubnt.com/t5/airMAX-Be ... -p/1909683


Na górę
Post: śr, 26 kwie 2017 6:53:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 444
Lokalizacja: Toruń
m4ci3k pisze:
bobas69 pisze:
Czy zdarzało wam się na NB16AC z softem 8.0.1 po obu stronach że traciliście kontakt z anteną?
Restart prądowy i znów wszystko działa. To jakby zamarzało połączenie ale od lan-u też nie mogłem się dostać.
Co dziwne diody na antenie nadal pokazywały link.

Gdzieś u nas na forum i na forum UBNT był ten problem opisywany. Faktycznie wyglądało jakby działało, a komunikacji nie było. Zainstalowałem 8.1.2-beta2 i przeszło 8 dni spokoju, a zwiechy te zdarzały się co 3-4-5 dni.

Od 23 dni ze zwiechami NB16AC spokój, czyli soft 8.1.2-beta2 w tym przypadku się sprawdza. Co do przepustowości i pingu też jest ok


Na górę
Post: śr, 26 kwie 2017 8:24:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
Kod:
- Fix: (XM) Stations can't connect back to AP after connection was dropped. AP reboot is required.
A wersji, że "station reboot is required" już nie naprawili. Już nie policzę ile razy tak miałem, że zmieniałem kanał na inny i stacja nie chciała się połączyć z nieznanych mi powodów, zarówno na starym kanale jak i na nowym. Oczywiście brak jakiś scanlist itp. Jedyne co pomagało to reboot stacji, tylko weź zrób to zdalnie, jak nie masz dostępu do drugiej strony :sciana:

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 26 kwie 2017 9:11:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1380
zajadacz pisze:
Kod:
- Fix: (XM) Stations can't connect back to AP after connection was dropped. AP reboot is required.
A wersji, że "station reboot is required" już nie naprawili. Już nie policzę ile razy tak miałem, że zmieniałem kanał na inny i stacja nie chciała się połączyć z nieznanych mi powodów, zarówno na starym kanale jak i na nowym. Oczywiście brak jakiś scanlist itp. Jedyne co pomagało to reboot stacji, tylko weź zrób to zdalnie, jak nie masz dostępu do drugiej strony :sciana:


w obecnych wersjach softu 6.x++ watch dog jest bardzo przydatną i ratującą tyłek funkcją ...


Na górę
Post: śr, 26 kwie 2017 9:37:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
Też na to wpadłem, że watchdog, ale poustawiaj to jednorazowo na kilkudziesięciu mostach... Na pewno przed zmianą będę włączać. I problem nie jest w wersji. To samo miałem z 5.6.x

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 05 maja 2017 18:18:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 06 mar 2014 13:36:55
Posty: 53
airOS v6.0.4 Final:

Kod:
Version 6.0.4 (XM/XW/TI) - Service Release (May 5, 2017)
-------------------------------------------------------

- airOS security improvements

Fixes:
- Fix: (XM) Stations can't connect back to AP after connection was dropped. AP reboot is required
- Fix: Error 403 if session cookie doesn't match original IP
- Fix: Limit discovery response to queries from private subnets or multicast/broadcast


https://www.ubnt.com/downloads/firmware ... ngelog.txt
https://www.ubnt.com/downloads/firmware ... nt-mib.zip

https://dl.ubnt.com/firmwares/XN-fw/v6. ... 5.1456.bin
MD5 checksum 45df934173b6456fdb29f42152ca595e

https://dl.ubnt.com/firmwares/XN-fw/v6. ... 5.1525.bin
MD5 checksum bbb1125b1384a079b06924d5afc87b61

https://dl.ubnt.com/firmwares/XW-fw/v6. ... 5.1510.bin
MD5 checksum e079dd9c41c065d6054b2eb20c20d5a5


airOS v8.1.3-Beta3:

Kod:
v8.1.3-Beta3 changelog:

- New: Keyboard shortcuts: s - brings up the Station List on Dashboard, c - opens/closes the Constellation Diagrams window in all pages
- New: Help files for Management Radio Settings

Regulatory updates:
- Added HT40 and HT80 channel widths for Saudi Arabia

- Fix: AirOS security improvements
- Fix: AP is rebooting after when 88th Station tries to connect
- Fix: Make CoS values priority on by default on bridge with VLAN ports
- Fix: Device becomes unreachable when running Speed Test on Ethernet links
- Fix: Connection interruption on interfaces running DHCPC when wpa_supplicant is configured
- Fix: NAT helper modules are not enabled/disabled on configuration change until device reboot
- Fix: Show DHCP client hostname in DHCP Leases in case hostname contains special symbols
- Fix: IE11 doesn't load the Dashboard page
- Fix: Missing station 'Reconnect' option
- Fix: Enabling Frequency Scan List existing previously used list is not taken from configuration file


https://www.ubnt.com/downloads/11AC-fw- ... 5.1722.bin
https://www.ubnt.com/downloads/11AC-fw- ... 5.1721.bin


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 13:10:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 836
8.1.3 jest stabilny od 4 dni
Ktos aktualizowal?
Cos wiadomo ;D?


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 13:11:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1404
Lokalizacja: Stalowa
Stabilny wygląd ładnie poprawili :)

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 13:12:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 836
A wydajnosc? Nic nie popsuli?
Mam zamiar zaraz wrzucic na moj prywatny link PtP na PBE 5AC :D


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 13:13:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1404
Lokalizacja: Stalowa
możesz smiało

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 13:31:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 836
No wyglada pieknie - wrzucam dla ludzi, ktorzy nie widzieli: http://prntscr.com/fgiise

Niemniej jednak..... osiagi u mnie lekko spadly (+/- 10-20Mbps zarowno w jedna, jak i druga strone).
No ale czepial sie nie bede - konf mam nietypowa, jak widac na screenie :)


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 20:22:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Ale czysty eter 8(

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 20:31:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 836
Wlasnie nie wiem czemu tak pokazuje. To centrum dosc duzego miasta, na tym maszcie wisza 3 sektory i 7 innych linkow :D
Moze po czesci dlatego ze ruchu nie bylo (godziny dopoludniowe).... a moze dlatego ze kazde z tych urzadzen to wersja ISO (linki).


Na górę
Post: wt, 06 cze 2017 23:33:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 310
Wykonuje testy biurkowe 5ac iso, i zauważam pewną różnicę.
Oryginalnie było 7.1.7-u1 zaktualizowałem do najnowszej tj. 8.1.3
W 40MHz speedtest udp wychodzi lepiej w 8.1.3
W 80Mhz speedtest udp wychodzi lepiej w 7.1.7
Jak będzie jutro chwila to zapuszczę po TCP test.

Z obserwacji ping o wiele mniejszy w wersji 7.1.7 podczas pełnego wysycenia.
Czy ktoś już coś takiego poobserwował produkcyjnie pomiędzy v7 i v8 ?


Na górę
Post: śr, 07 cze 2017 8:24:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3832
Lokalizacja: Szczecin
8.0.2 zapina mi się na trudnych linkach na wyższych modulacjach niż 7.1.x. W TCP między 2x CCR też nieco lepsze wyniki (ale to mogło wynikać z zapięcia na lepszej modulacji). Testy robione na tym samym urządzeniu przed i po wgraniu nowszej wersji. Przy dobrych sygnałach i zapięciu na maksymalnej modulacji nie zaobserwowałem większych różnic między 7.1.x a 8.0.2. Generalnie to na P2P AC polecam stosować 8.0.2.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 07 cze 2017 15:11:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 836
U mnie jakbym nie testowal (P2P AC) po upgrade do 8.1 (z 8.0.2) na kanale 50MHz wydajnosc spadla o jakies 10-20Mbps.....
Na 40Mhz jeszcze nie wiem - moze sprawdze w ramach luzu kiedys.


Na górę
Post: śr, 07 cze 2017 16:45:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 836
No i wlasnie strona AP zaliczyla Unexpected Reboot. Ot - tak sama z siebie (po troche ponad 24h)
Wczesniej 3 tyg dzialala bez problemu na 8.0.2
:(


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 914 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 20 paź 2018 13:43:42

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl