Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 513 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 paź 2015 20:00:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 461
Lokalizacja: Limanowa
No i doczekaliśmy się nowych softów. Oj ubi prze do przodu :zlosnik: pamiętajcie, ze to wersja beta.

airOS v6.0-Beta2 Change Log:
- New: airMAX AC client mode support
- New: kernel update to 2.6.3.268

- Fix: airMAX security improvements
- Fix: Generate unique SSL certificate for each device
- Fix: Updated Chinese translation
Images:
M series: http://www.ubnt.com/downloads/XN-fw-internal/v6.0/XM.v6.0-beta2.28468.151016.1910.bin
TI series: http://www.ubnt.com/downloads/XN-fw-internal/v6.0/TI.v6.0-beta2.28468.151016.1848.bin
XW series: http://www.ubnt.com/downloads/XN-fw-internal/v6.0/XW.v6.0-beta2.28468.151016.1859.bin


v8.0-BETA2
- New: Compatibility with airMAX M stations (airOS v6.0 required)
- New: WEB UI re-design
- New: airMagic: channel selection tool

- Fix: Select WAN interface for Port Forward rule by default
- Fix: Optimise statistics collection (reduce CPU usage)
- Fix: TX/RX counter should not reset at 4 GBytes
- Fix: Link stuck after enable/disable scan list on STA
Images:
XC: http://www.ubnt.com/downloads/11AC-fw-internal/v8.0/XC.v8.0-beta2.29185.151016.1712.bin
WA: http://www.ubnt.com/downloads/11AC-fw-internal/v8.0/WA.v8.0-beta2.29185.151016.1706.bin

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 17 paź 2015 11:01:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 paź 2010 13:20:25
Posty: 56
Proponuje uważać na v8 radary wszędzie, nawet w domu pod biurkiem, na biurku i za biurkiem.

A jak sygnał lepszy niż -60dBm i idzie jakiś ruch np z NBM5 z AirOS v6 to link przestaje być zdatny do użycia.


Na górę
Post: sob, 17 paź 2015 16:34:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 854
Fajna ta funkcja MagicAir proponuje jaki wybrac kanal i odziwo proponuje dobrze. Na kanale który uznałem że jest ok, faktycznie linki do klientów i ogólna wydajność stacji była gorsza niż to co zaproponował MagicAir.

daan99 pisze:
Proponuje uważać na v8 radary wszędzie, nawet w domu pod biurkiem, na biurku i za biurkiem.



Nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
daan99 pisze:
A jak sygnał lepszy niż -60dBm i idzie jakiś ruch np z NBM5 z AirOS v6 to link przestaje być zdatny do użycia.


My mama klientów tylko na AC , nie zauważyłem problemu.


Na górę
Post: sob, 17 paź 2015 22:45:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1934
Ja mam sektor na Rocket 5AC PTMP i wrzucając niego v8 oraz v6 na klienta to nie chce to działać.

Brak połączenia, nawet Nanobeam 16 M nie wykrywa poprawnie ssid na tym kanale.


Na górę
Post: ndz, 18 paź 2015 2:50:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 paź 2010 13:20:25
Posty: 56
alien52 pisze:
Fajna ta funkcja MagicAir proponuje jaki wybrac kanal i odziwo proponuje dobrze. Na kanale który uznałem że jest ok, faktycznie linki do klientów i ogólna wydajność stacji była gorsza niż to co zaproponował MagicAir.

daan99 pisze:
Proponuje uważać na v8 radary wszędzie, nawet w domu pod biurkiem, na biurku i za biurkiem.



Nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
daan99 pisze:
A jak sygnał lepszy niż -60dBm i idzie jakiś ruch np z NBM5 z AirOS v6 to link przestaje być zdatny do użycia.


My mama klientów tylko na AC , nie zauważyłem problemu.


Pisząc radary wszędzie miałem na myśli mechanizm DFS wykrywający radary pogodowe, w AirOS 8 jest coś skopane bo nawet w domu na biurku wywala w logach że wykrył jakiś radar.


Na górę
Post: ndz, 18 paź 2015 15:38:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1934
daan99 pisze:
alien52 pisze:
Fajna ta funkcja MagicAir proponuje jaki wybrac kanal i odziwo proponuje dobrze. Na kanale który uznałem że jest ok, faktycznie linki do klientów i ogólna wydajność stacji była gorsza niż to co zaproponował MagicAir.

daan99 pisze:
Proponuje uważać na v8 radary wszędzie, nawet w domu pod biurkiem, na biurku i za biurkiem.



Nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
daan99 pisze:
A jak sygnał lepszy niż -60dBm i idzie jakiś ruch np z NBM5 z AirOS v6 to link przestaje być zdatny do użycia.


My mama klientów tylko na AC , nie zauważyłem problemu.


Pisząc radary wszędzie miałem na myśli mechanizm DFS wykrywający radary pogodowe, w AirOS 8 jest coś skopane bo nawet w domu na biurku wywala w logach że wykrył jakiś radar.
A wyłącz to w cholere.


Na górę
Post: ndz, 18 paź 2015 20:19:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 paź 2010 13:20:25
Posty: 56
dominiaz pisze:
A wyłącz to w cholere.


Albo ślepy jestem albo na tym zmieniony wyglądzie AirOS-a v8 jakoś tego nie widzę :)


Na górę
Post: ndz, 18 paź 2015 21:46:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 437
Lokalizacja: Toruń
A ja na próbę zainstalowałem na Rocket z Prism i tak dla porównania w moich warunkach (kanał 30MHz, obrzeża przemysłowe 200tys miasta, sektor ubnt 16/120, 2km, po drugiej stronie beam AC ten pół-metrowy) przepustowości wyglądają tak:
- na 7.1.1 spinało się na 215Mbps przerzucało coś koło 190-200Mbps
- na 7.1.4 spinało się na 187Mbps i zaczęło przerzucać 150-160Mbps
- na tym 8 beta spina się na 215Mbps i przerzuca 208Mbps.
Także na tym etapie jestem zadowolony, zobaczymy jak ze stabilnością
Bawiłem się też tym softem z 2 nanobeam-ami na biurku i airMagic ładnie analizy pokazywał (country 5000).
Na rocket countrycode ustawione na 511 i przez pół godziny nie był w stanie analizy wygenerować, plus taki, że transmisja cały czas idzie.
Kompatybilność wsteczna z softami serii 7 jest, z urządzeniami standardu N nie testowałem.
Opera i chrome ładnie wyświetlają layout, natomiast IE 10 i safari pokazują cuda ;)
Dziś zaktualizowałem do wersji 8 też link ptp na ok 1km na beam-ach 19, spina się w 20MHz na 131Mbps i przerzuca 125Mbps, poprawa wydajności o ok 10% w porównaniu z softem 7


Ostatnio zmieniony pn, 19 paź 2015 10:57:08 przez m4ci3k, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 10:28:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 334
Czyli rozumiem że teraz np. mając bazę na Sektor + Rocket M5 i podłączonych do niej np. 20 ludków z M5 , mogę podmienić tylko rocketa na bazie na AC i dalej te 20osób się podłączy do nowego Rocketa AC.
A każdego nowego klienta mogę już spinać na sprzęcie AC i będzie to działać ? Jeżeli tak to jak z wydajnością tych ludków z M5 a tych z AC , czy faktycznie tym a AC będzie to więcej wyrabiać i czy w tym wypadku również poprawi się coś tym z M5 ?


Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 11:41:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
teoretycznie tak a jak bedzie w praktyce to nawet UBNT tego nie wie :)

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 13:11:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 paź 2014 10:19:28
Posty: 18
Wykonałem małe testy i nie jest tak różowo.

Jak klienci się podpinają jeden z PowerBeam AC i PowerBeam M5 do Rocket AC PTMP
Kod:
TX Rate 6x (64QAM 1x1)
RX Rate 6x (64QAM 1x1)


Jak jest podpięty tylko klient z AC do Rocket AC PTMP
Kod:
TX Rate 6x (64QAM 2x2)
RX Rate 6x (64QAM 2x2)


Wygląda tak jakby działało jedno złącze V lub H.


Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 13:16:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2088
Ale na czas migracji to i tak nie źle...
a jak możesz to sprawdź jakie transfery...

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 19:33:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 437
Lokalizacja: Toruń
wirelesspeople pisze:
Wykonałem małe testy i nie jest tak różowo.

Jak klienci się podpinają jeden z PowerBeam AC i PowerBeam M5 do Rocket AC PTMP
Kod:
TX Rate 6x (64QAM 1x1)
RX Rate 6x (64QAM 1x1)


Jak jest podpięty tylko klient z AC do Rocket AC PTMP
Kod:
TX Rate 6x (64QAM 2x2)
RX Rate 6x (64QAM 2x2)


Wygląda tak jakby działało jedno złącze V lub H.


Staram się aby sprzęty AC miały sygnały do -60dBm i wszystko spinało się na 256QAM 2x2,
moje testy wyglądają tak:
samo AC spina sie na 143Mbps i przerzuca 138Mbps realnego ruchu (oczywiście ping leci do 20-30ms, poniżej 130Mbps jest 1-2ms)
dopiąłem jednego beam-a XW do rocketa PTMP, sygnał -55 spina się na 144/144 przerzuca 105Mbps realnego ruchu ping 40-50ms, w granicach 95Mbps ping 2-5ms.
Parametry sprzętu AC po dołożeniu N nie zmieniły się ani trochę.
Niebawem zrobię testy w 40MHz z AC spinającym się na 340-350Mbps


Ostatnio zmieniony wt, 20 paź 2015 19:38:37 przez m4ci3k, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 19:38:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 334
Jeżeli tak będzie jak mówisz to fajnie.:)
Ciekawe jak baza się będzie zachowywała przy 10N i 10AC klientach z różnymi sygnałami od -50 do -70 np.


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 19:48:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 461
Lokalizacja: Limanowa
matek84 pisze:
Jeżeli tak będzie jak mówisz to fajnie.:)
Ciekawe jak baza się będzie zachowywała przy 10N i 10AC klientach z różnymi sygnałami od -50 do -70 np.


AC i -70 dBm to porażka, tak jak pisał @m4ci3k aby to w miarę chodziło to sygnały do -60dBm.

m4ci3k pisze:
moje testy wyglądają tak:
samo AC spina sie na 143Mbps i przerzuca 138Mbps realnego ruchu (oczywiście ping leci do 20-30ms, poniżej 130Mbps jest 1-2ms)


u mnie w 20 MHz maksymalnie spina się na 131Mbps (nawet na biurku)

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 19:55:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 334
Mówiłem o sygnale do -70 przy urządzeniach M5 a nie o AC


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 19:58:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 437
Lokalizacja: Toruń
lanc70 pisze:
u mnie w 20 MHz maksymalnie spina się na 131Mbps (nawet na biurku)


Pokombinuj z sygnałami, może jakieś interferencje zagłuszają działanie, teoretycznie 2 strumienie w AC z modulacją 256QAM powinny spiąć się na ok 150Mbps, a zgodnie z założeniami 802.11AC dla GI=400ns ok 170Mbps


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 20:05:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 334
Ciekawe jak to będzie ze stabilnością , czy faktycznie bez stresu będzie można podmieniać stare Rockety M5 na AC


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 21:03:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 437
Lokalizacja: Toruń
matek84 pisze:
Ciekawe jak to będzie ze stabilnością , czy faktycznie bez stresu będzie można podmieniać stare Rockety M5 na AC

To samo pytanie u mnie się nasuwa, dlatego na razie testuję na bazach z 2-4 użytkownikami.


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 21:25:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1934
Ja mam problem, że nadajnik w postaci serii M - Nanobeam lub Nanostation (v6.0 beta2) wykrywa mi nadajnik w AC bez SSID i nie chce się do niego podłączyć.

Tak to wygląda:

Obrazek


O co chodzi?


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 21:59:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 461
Lokalizacja: Limanowa
Na nadajniku AC musisz włączyć tryb AP PTMP AirMax Mixed

Obrazek

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 22:31:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1934
lanc70 pisze:
Na nadajniku AC musisz włączyć tryb AP PTMP AirMax Mixed

Obrazek
Aaa, dzięki.


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 23:52:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 mar 2009 8:52:02
Posty: 94
Obawiam się że na Rocket AC Lite nie działa AirMagic, czy ktoś może potwierdzić?


Na górę
Post: śr, 21 paź 2015 7:11:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1934
bdronka pisze:
Obawiam się że na Rocket AC Lite nie działa AirMagic, czy ktoś może potwierdzić?
A masz na nim Airview? Czy to Rocket AC z bardzo początkowej serii?


Na górę
Post: śr, 21 paź 2015 9:35:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 461
Lokalizacja: Limanowa
bdronka pisze:
Obawiam się że na Rocket AC Lite nie działa AirMagic, czy ktoś może potwierdzić?


Z tego co pamiętam aby działał AirMagic musisz mieć po stronie klienta tez airOS 8.0 (czyli z dwóch stron najnowszy sof 8.0)

_________________
http://www.AirplusN.pl


Ostatnio zmieniony śr, 21 paź 2015 9:46:49 przez lanc70, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 513 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Lukasz111, Majestic-12 [Bot] i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 cze 2018 21:27:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl