Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 23 mar 2016 22:16:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 425
Lokalizacja: Limanowa
ja mogę powiedzieć, że po podmianie LBE 5AC 16 120 na:

Rocket5ac PtMP z prismem i AM-5AC21-60:

Poprawa na tym samym kanale zaledwie o kilka %, teren mocno zaszumiony, ale żeby na sprzęcie za 500pln efekty były podobne do sprzętu za kilka tys.....

ps. podejrzewam jeszcze uwalone radio na cpe NB 300 AC (różnica na polaryazjach ponad 10dBm)

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 11:45:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
Witam,
czy w UBNT AC(Powerbeam 400 AC) można ustawić Complinace Test? Możecie przypomnieć jak to uczynić?
Próbowałem przez SSH i tak ło:
touch /etc/persistent/ct
save
reboot

ale nie pykło

Prośba o wskazanie kodu/linku do poczytania.............za pomoc jajeczko wielkanocne :okularnik:


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 11:59:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 839
m4r3cki pisze:
Witam,
czy w UBNT AC(Powerbeam 400 AC) można ustawić Complinace Test? Możecie przypomnieć jak to uczynić?
Próbowałem przez SSH i tak ło:
touch /etc/persistent/ct
save
reboot

ale nie pykło

Prośba o wskazanie kodu/linku do poczytania.............za pomoc jajeczko wielkanocne :okularnik:


Zgraj sobie aktualny konfig z urządzenia. Edytuj go notatnikiem. Zmień kod kraju w dwóch liniach na 500. Zapisz i wgraj ponownie. Masz CT.


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 12:09:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
alien52 pisze:
Zgraj sobie aktualny konfig z urządzenia. Edytuj go notatnikiem. Zmień kod kraju w dwóch liniach na 500. Zapisz i wgraj ponownie. Masz CT.


DZIĘKUJĘ :polacmu:


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 12:21:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
za szybko się ucieszyłem. w pliku zmieniłem 616 na 500, ale complinancu nie widzę. Po wgraniu pliku zrobiłem reset confugiration, bo po restarcie nie widział żadnych częstotliwości.
Jakby ktoś szepnął jeszcze jedno słówko co nie teges to b.wdzięczny bym był


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 12:49:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 11 cze 2010 0:03:43
Posty: 72
Lokalizacja: zach-pom
To już się cieszę, ustawienie cc 511 dało efekt. u mnie po wgraniu najnowszego softu i ustawieniu 500 nie wyświetlały się żadne kanały. na 511 są co 5Mhz
Jeszcze raz dzięki Alien52, za natchnienie :D


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 13:37:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3737
Lokalizacja: Szczecin
alien52 pisze:
Zmień kod kraju w dwóch liniach na 500.
Jedno zero za mało. Powinno być 5000.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 20:45:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2171
nie koniecznie przy 500 masz kanały parzyste przy 5000 nie parzyste albo odwrotnie :P

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 22:58:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 839
m4r3cki pisze:
To już się cieszę, ustawienie cc 511 dało efekt. u mnie po wgraniu najnowszego softu i ustawieniu 500 nie wyświetlały się żadne kanały. na 511 są co 5Mhz
Jeszcze raz dzięki Alien52, za natchnienie :D


Z rozpędu pomyliłem , dokłądnie miało być 511 ale widzę że sobie już poradzileś. Ja 5000 nie stosuje z tego względu że jeśli będziesz sie łączył z drugim urządzeniem które jest ustawione np na polskę to sie nie połączysz bo kanały się nie będą zgadzać.


Na górę
Post: wt, 29 mar 2016 17:16:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 12 lut 2013 0:42:54
Posty: 40
Czy ktoś z was dawał jako CPE sprzęt UBNT np. Ubiquiti LiteBeam-5AC-23 a na nadajniku np. rocket w N ? Jakieś doświadczenia? Patrząc na ceny Litebeam AC lepiej chyba dać to cacko zamiast np. NanoBeam M5 16dBi, a potem tylko podmienić rocket'a na AC.


Na górę
Post: śr, 30 mar 2016 8:31:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2171
spiers pisze:
Czy ktoś z was dawał jako CPE sprzęt UBNT np. Ubiquiti LiteBeam-5AC-23 a na nadajniku np. rocket w N ? Jakieś doświadczenia? Patrząc na ceny Litebeam AC lepiej chyba dać to cacko zamiast np. NanoBeam M5 16dBi, a potem tylko podmienić rocket'a na AC.

niestety w ta stronę nie działa nie podepniesz CPE do nadajnika w N

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 30 mar 2016 9:20:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
to litebeam jest 1x1

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 30 mar 2016 10:01:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1928
Litebeam AC jest 2x2 :)


Na górę
Post: śr, 30 mar 2016 10:45:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
No to niezle jaja moj laczy sie do rocketa AC 1x1! Sprawdzalem 3 razy.

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 30 mar 2016 17:42:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 29 sty 2005 19:51:43
Posty: 686
Lokalizacja: Koluszki
update do najnowszej beta


Na górę
Post: czw, 31 mar 2016 13:37:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 620
Takie pytanko małe... Może wiecie.. albo macie jakieś przecieki

Jak już na świat wyjdzie Rocket 5AC PRISM to będzie gadał z obecnymi CPE w AC ?
np. NanoBeam AC - PowerBeam AC ?
Czy okaże się że potrzebne będą CPE też z Prism ?

Wiem że teoretycznie nie... ale pytam bo nie wiem czy wrzucać powoli ludkom nowe zabawki czy cierpliwie czekać..


Na górę
Post: czw, 31 mar 2016 15:46:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 839
lysy500 pisze:
Takie pytanko małe... Może wiecie.. albo macie jakieś przecieki

Jak już na świat wyjdzie Rocket 5AC PRISM to będzie gadał z obecnymi CPE w AC ?
np. NanoBeam AC - PowerBeam AC ?
Czy okaże się że potrzebne będą CPE też z Prism ?

Wiem że teoretycznie nie... ale pytam bo nie wiem czy wrzucać powoli ludkom nowe zabawki czy cierpliwie czekać..


Będzie działać.

Ten R5AC prism to jest badziej wypasiona wersja R5AC PTMP. (GPS, pelny zakres kanałów, prism w torze tx i rx)


Na górę
Post: śr, 06 kwie 2016 19:28:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 28 lis 2011 20:36:09
Posty: 334
Jakie macie pakiety do bazy od klienta , sprzęt:
Baza - Rocket AC plus Omni 10dBi soft 8beta7
Klient - Loco M5 soft 6 beta4
Jutro jadę podmieniać zwykłego Rocketa M5 na AC dla 25klientów
Będą pakiety podobne jak na M5 czy będzie to skakać?


Na górę
Post: pt, 08 kwie 2016 23:30:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 839
Czy ktoś może będzie wiedział o co chodzi w takiej sytuacji.

1. Link miedzy R5ACPTP ---> R5ACPTP szerokość kanału 20Mhz - połączenie 131/131Mb czyli idealnie na full w tej szerokosci kanału. Softy V8 beta 9.

i sytuacja

2. R5AC lite działa jako AP w trybie mixed podłączonych ponad 50 klientów na sprzecie seri M. Ostatnio podłączyłem do tego AP klienta na sprzęcie PowerBeam 5AC 300 i ten o to klient linkuje sie do AP z pędkością Rx 142Mb Tx 100Mb. szerokość kanału 20Mhz.

Pytanie dlaczego w tej szerokości kanału 20Mhz w pierwszej sytuacji gdzie sygnały są idealne , zaszumienie małe link zestawia sie 131/131 a do AP gdzie sygnał jest troche gorszy i wieksze zaszuminie jedna strona linkuje sie na 142Mb.

Jaka jest pełna przepustowość linku na sprzpecie AC w 20Mhz? 131Mb czy 142Mb?


Na górę
Post: pt, 08 kwie 2016 23:48:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3737
Lokalizacja: Szczecin
Tu masz wykaz: https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802. ... _and_speed
W jednym i drugim przypadku nie linkuje się na maxa.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 09 kwie 2016 8:57:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 956
Lokalizacja: Myszków
alien52 pisze:
Pytanie dlaczego w tej szerokości kanału 20Mhz w pierwszej sytuacji gdzie sygnały są idealne , zaszumienie małe link zestawia sie 131/131 a do AP gdzie sygnał jest troche gorszy i wieksze zaszuminie jedna strona linkuje sie na 142Mb.

Przeczytaj kilka razy to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego tak się dzieje.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: sob, 09 kwie 2016 10:14:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 839
Cramin pisze:
alien52 pisze:
Pytanie dlaczego w tej szerokości kanału 20Mhz w pierwszej sytuacji gdzie sygnały są idealne , zaszumienie małe link zestawia sie 131/131 a do AP gdzie sygnał jest troche gorszy i wieksze zaszuminie jedna strona linkuje sie na 142Mb.

Przeczytaj kilka razy to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego tak się dzieje.


Troche namieszałem w tym wywodzie ale może napiszecie jakie Wy macie najlepiej zestawione linki na AC.
W tym pierwszym przypadku który opisałem link jest naprawdę super zestawiony, a mimo to nie udało nam się uzyskać większego Tx , Rx niż 131Mb , (na innych linkach PTP miałem podobnie) , natomiast CPE u klienta ustawiane tak mniej wiecej do AP zestawia się Rx 142Mb.

Jeśli chodzi o "książkowe" zestawienie prędkości to się zgadzam że zarówno w 1 jak i w 2 przypadku nie są one pełne.
Natomiast UBNT może już tak ma że PTP max co sie da zestawić to 131Mb a PTMP 142Mb?


Na górę
Post: sob, 09 kwie 2016 11:05:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3195
ale ubnt ac zestawiając się na 142/142 to tyle przepuszcza faktycznie ruchu, nie jest to rate.


Obrazek

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 09 kwie 2016 12:44:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 839
Karas pisze:
ale ubnt ac zestawiając się na 142/142 to tyle przepuszcza faktycznie ruchu, nie jest to rate.


Obrazek


Tak zgadzam się z tym. Ale nam się na kilku linkach PTP nie udało się uzyskać więcej jak 131/131.
A na PTMP tak jak u Ciebie mamy 142Mb.

Dlatego pytam , bo może coś jeszcze mamy zle ustawione na linkach PTP.


Na górę
Post: sob, 09 kwie 2016 16:52:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3195
w sumie to jest link p2p, ale jak zmieniamy sprzęt ze starych nb, to trzeba ustawić p2mp mixed. i tak już zostaje :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], kubaf i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lut 2018 19:10:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl