Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 16 cze 2016 13:32:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16399
Lokalizacja: Nowa Ruda
Tak. Starsze sektory UBNT te małe działają świetnie ale tylko w standardzie N. Różnica dla AC jest dość spora.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 20 cze 2016 2:27:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16399
Lokalizacja: Nowa Ruda
Dodam od siebie taki filmik :

https://www.youtube.com/watch?v=jqnvHZPCXFQ

Dzisiaj jeździłem po mieście i dopinałem się do sektorów AC. Syf w eterze nieprzeciętny a urządzenia spokojnie dają radę wykręcić takie prędkości. Do każdego z sektorów zapięte trochę klientów.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 20 cze 2016 8:28:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 29 lip 2013 14:47:00
Posty: 261
fajne testy @Broken, mam tylko pytanie czy widzisz jakas roznice miedzy klienckimi Nanobeam, a Litebeam ?


Na górę
Post: pn, 20 cze 2016 12:58:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16399
Lokalizacja: Nowa Ruda
Póki co nie zauważyłem różnic w wydajności. Natomiast paradoksalnie LiteBeam AC ma sygnały znacznie wyższe od NanoBeam'a AC no i rate'y są jakby wyższe.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 21 cze 2016 17:57:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1577
Lokalizacja: szczecin
Dzisiaj potestowalem polaczenie lite beam ac 16 sector z nanobeam 300 ac bez iso
odleglosc 2km
litebeam ustawiony w tryb mixed ac

Transfery 90/90 hd w 20mhz

Akurat w tym miejscu teren jest prawie krystalicznie czysty - konkurencja slabo dochodzi i malo lata w powietrzu - dojscie zrealizowane nec'iem
Moze by wiecej poszlo ale poe injector na razie jest 100mb

speedtest z wczoraj


Załączniki:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 900.96 KiB | Przejrzano 3747 razy ]

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin
Na górę
Post: śr, 29 cze 2016 7:17:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 633
A porównywał ktoś w praktyce nowe anteny Ubi z tymi RF Elements ?

Dokładnie chodzi mi o modele Ubiquiti Networks AirMAX ac Sector AM-5AC21-60
SECTOR CARRIER CLASS 5GHZ 20DBI 2X2 (H+V)
SECTOR CARRIER CLASS 5GHZ 17DBI 2X2 (H+V)

Ubi droższe.. Ale anten nie kupuje się co miesiąc.. Natomiast RF tańsze, ale może wcale nie gorsze.
Testował ktoś ?


Na górę
Post: śr, 29 cze 2016 13:03:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 45
a te Rockety z prism i GPS już ktoś testował? są one dostępne?


pozd
AW


Ostatnio zmieniony śr, 29 cze 2016 14:17:32 przez retssam, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 29 cze 2016 14:09:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 471
Lokalizacja: J-J
Jednego mam zamontowanego ale testy jeszcze trwają.
Kupowane na https://www.senetic.pl/product/R5AC-PRISM

Zadowolony to nie jestem ale pewnie przez to że syg. średnio ok 70db a dobrze jak by było ok 55db

_________________
...


Na górę
Post: śr, 29 cze 2016 17:01:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 633
A testujesz sam AC czy mix N?


Na górę
Post: śr, 29 cze 2016 18:56:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 471
Lokalizacja: J-J
Obydwa rozwiązania podpięte pod antenę.
Wyrzuciłem dziś AC odbiorniki i zobaczę jak sobie radzi reszta.

Na drugiej antenie nadawczej AC-Lite tylko odbiorniki w N i jest OK.

_________________
...


Na górę
Post: śr, 29 cze 2016 19:58:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 439
Lokalizacja: Limanowa
triektor pisze:
Jednego mam zamontowanego ale testy jeszcze trwają.
Kupowane na https://www.senetic.pl/product/R5AC-PRISM

Zadowolony to nie jestem ale pewnie przez to że syg. średnio ok 70db a dobrze jak by było ok 55db


Na jakiej antenie go masz?
No i AC i sygnały -70 :sciana: ja nawet w zwykłym N staram się mieć wszystkich poniżej -70. Jak piszesz, że średnio -70, to pewnie i -80 tam się znajdzie (bez komentarza)

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: czw, 30 cze 2016 9:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3788
Lokalizacja: Szczecin
lanc70 pisze:
ja nawet w zwykłym N staram się mieć wszystkich poniżej -70.
Poniżej -70? Czyli np. -75, albo -80?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 30 cze 2016 18:03:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 439
Lokalizacja: Limanowa
zajadacz pisze:
lanc70 pisze:
ja nawet w zwykłym N staram się mieć wszystkich poniżej -70.
Poniżej -70? Czyli np. -75, albo -80?



ach... łap za słówka "ja nawet w zwykłym N staram się mieć wszystkich z lepszym sygnałem niż -70." Teraz już dobrze???

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: czw, 30 cze 2016 18:56:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3788
Lokalizacja: Szczecin
Serio za pierwszym razem miałem problem żeby do końca zrozumieć post. Chodzi o to żeby być ścisłym i używać właściwych określeń dla później to czytających :) Jak masz -60 dBm to jest to sygnał większy niż -70 dBm, wiesz ten minus przed liczbą :) Niestety różnica między powyżej, a poniżej jest znaczna i musiałem to zauważyć ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 30 cze 2016 21:35:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 471
Lokalizacja: J-J
Można było domyślić się co kolega miał na myśli z syg. -70dB, jam wiedział od razu.

Wracając do tematu ROCKET M5 AC PRIMS poszedł do zdjęcia i ponownie zagościła zwykła rakieta i coby nie powiedział problem ustał.
Końcówki chodzą dobrze.

Dodam że jak chcenie podpinać pod AC klientów N to najsłabszy syg. do -70dB.
Końcówki AC chodzą dobrze lecz wypada nie przekraczać -70dB bo inaczej nie ma to sensu.

Na innym nadajniku Rocket M5 AC Lite mam podpiętych kilkanaście N i jest dobrze.

_________________
...


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 10:50:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 449
mpmac pisze:
Dzisiaj potestowalem polaczenie lite beam ac 16 sector z nanobeam 300 ac bez iso
odleglosc 2km
litebeam ustawiony w tryb mixed ac

Transfery 90/90 hd w 20mhz

Akurat w tym miejscu teren jest prawie krystalicznie czysty - konkurencja slabo dochodzi i malo lata w powietrzu - dojscie zrealizowane nec'iem
Moze by wiecej poszlo ale poe injector na razie jest 100mb

speedtest z wczoraj


Jak ten LiteBeam AC AP 120 stopni Ci się spisuje masz go na maszcie nie obraca się po tych ostatnich wichurach
i jak z tym współpracuje z CPE LiteBeam?


Na górę
Post: pt, 08 lip 2016 22:58:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16399
Lokalizacja: Nowa Ruda
Kurcze z braku czasu nie mam Wam jak zrobić i podrzucić testów Litebeamów AC 120 w jednej lokalizacji.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 17:06:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 61
Porobiłem testy (6 szt) na biurku (NB na sobie, NS M5 obok):
Udział biorą: 2x NanoBeam 5AC 19 + NanoStation M5

1. Access Point PtP
80 Mhz
Długo wskakuje połączenie LAN - dopiero jak pokaże LAST IP
pingi time<1ms - time-1ms
podczas speedtest max 29ms
Automatic Power Control - ON

http://www.fotosik.pl/zdjecie/afe5b29fee1daff1http://www.fotosik.pl/zdjecie/7adeacc80f263296
http://www.fotosik.pl/zdjecie/53919206f951644ehttp://www.fotosik.pl/zdjecie/5a2212201c57f103
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ad499b98f137a1ca

2. Access Point PtMP airMAX AC
Tylko >= 40 Mhz
Dlugo łączy sie WLAN
prędkości spadają o ponad połowę
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b544a8fc26498844http://www.fotosik.pl/zdjecie/bb597b93d31956ce
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c77e2aaf6c45b048http://www.fotosik.pl/zdjecie/a86efcf31d7d3631
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a77bc71bf9eebe63

3. Access Point PtMP airMAX Mixed
Tylko >= 40 Mhz
Znowu długo się łączy WLAN
Ping 2-3ms - czasem time out
podczas speedtest max 40 ms
Podłączone NanoStation M5
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b4858f81c0aefb26http://www.fotosik.pl/zdjecie/e1b36927ed459f9c
http://www.fotosik.pl/zdjecie/4cd8feb762c6a74dhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/a718a9d644d5b31f
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb2c90ec2848bdc0http://www.fotosik.pl/zdjecie/7a1d23124595641e
http://www.fotosik.pl/zdjecie/d124b77db76d48a8http://www.fotosik.pl/zdjecie/cad13c074d8c1da8

4. Access Point PtMP airMAX Mixed(+)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5d9b8710657b339http://www.fotosik.pl/zdjecie/9d922bfcb9c43e95
http://www.fotosik.pl/zdjecie/47fb10186911d22ahttp://www.fotosik.pl/zdjecie/2244bab60a578fe5
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a7e80918e21e8dc8http://www.fotosik.pl/zdjecie/32c3570c8f0ebd79
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9b93281df350b2c4http://www.fotosik.pl/zdjecie/1ee372b33e4f3bbd

5. Access Point PtP - bez Automatic Power Control
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bf92be33d42e13b8http://www.fotosik.pl/zdjecie/14f41fef2da413de
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9169adb10d643efdhttp://www.fotosik.pl/zdjecie/45fdda658470550a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b783ab26deb2f240

6. Access Point PtP - to 1 - w 40Mhz
http://www.fotosik.pl/zdjecie/8e572a4d4784157ahttp://www.fotosik.pl/zdjecie/2914b3d280a22b6a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/63dbb299a52978eehttp://www.fotosik.pl/zdjecie/54bbfee51e74c9ab
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9f833ea4bc2b7bf4

p.s.
Sorki za zje..baną jakość (jak ktoś będzie potrzebował postaram się poprawić)

p.s.
Jak by ktoś potrzebował więcej testów - dać znać - niedługo zawieszę je na przed produkcyjnie.


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 17:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3788
Lokalizacja: Szczecin
@decha: Gdzie są te testy, bo ja nie widzę. Takie testowanie speedtestem wbudowanym w Ubnt jest suuuuper wiarygodne.
Zrób czymś normalnym. Speedtest.net na gigabitowym łączu, iperf, czy BTest TCP w jednej i 20 sesjach pomiędzy przynajmniej 2x RB3011 (albo lepiej CCR).
No i powieś w terenie. Czasem na biurku można mieć gorsze wyniki niż w terenie.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 17:41:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 61
No tak testy są na tyle wiarygodne na ile miałem możliwość - faktem jest że wszystkie są tym samym,
i to daje pewien obraz dla niektórych, niestety posiadane RB są setkowe i będzie problem o wiarygodniejsze (dla ciebie).


Na górę
Post: czw, 25 sie 2016 9:42:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 633
Kolega ma racje.. Testy biurkowe są mało wiarygodne... i do tego testem Ubi.
To tego raczej bardziej forumowiczów interesuje test w terenie 20 - 30Mhz niż 40 czy 80.
Tutaj się raczej szanuje Mhz . :)
Ale testuj dalej.. Ja jak najbardziej za..


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 13:46:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 61
Masakra w porównaniu do n
Anteny sa obok siebie
W n spinają sie 71dbm 180/180
Prędkość ok 30/30 jak dobrze pamietam
Ale ac max co udało mi sie spiąć to ok powyżej 80dbm prędkość 3/2

Ręce opadają
Nie wiem teraz co wybrać czy mocniejsze ac niż nano, czy mocniejsze N
(bo obecne jest juz wysłużone i trochę szwankuje)
Dodam ze eter w miarę czysty
Jakieś pomysły ?


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 16:18:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 435
Lokalizacja: Toruń
lysy500 pisze:
A porównywał ktoś w praktyce nowe anteny Ubi z tymi RF Elements ?

Dokładnie chodzi mi o modele Ubiquiti Networks AirMAX ac Sector AM-5AC21-60
SECTOR CARRIER CLASS 5GHZ 20DBI 2X2 (H+V)
SECTOR CARRIER CLASS 5GHZ 17DBI 2X2 (H+V)

Ubi droższe.. Ale anten nie kupuje się co miesiąc.. Natomiast RF tańsze, ale może wcale nie gorsze.
Testował ktoś ?

Dołączam się do pytania, podzieli się ktoś opiniami z polskiego poligonu wifi?


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 16:32:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 29 lip 2013 14:47:00
Posty: 261
@decha, ja powiesilem dopiero kilka sektorow LitebeamAC i kilka koncowek dopiero z predkosciami 10-15Mbit i dziala ladnie, pingi jednocyfrowe srednio 2-3ms, na koncowkach LitebeamAC23(grid), wymienilem tez stary most na PowerBeamAC400 na 7km i pingi jeszcze lepsze bo srednio 2ms, szerokosc kanalow wszedzie 20Mhz


Na górę
Post: wt, 12 wrz 2017 6:50:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 18 cze 2013 21:31:51
Posty: 61
Cebula pisze:
@decha, ja powiesilem dopiero kilka sektorow LitebeamAC i kilka koncowek dopiero z predkosciami 10-15Mbit i dziala ladnie, pingi jednocyfrowe srednio 2-3ms, na koncowkach LitebeamAC23(grid), wymienilem tez stary most na PowerBeamAC400 na 7km i pingi jeszcze lepsze bo srednio 2ms, szerokosc kanalow wszedzie 20Mhz

Ok a czy próbowałeś na jednym z klientów osiągnąć np. > 50Mbit albo inaczej jaki max uzyskałeś ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 kwie 2018 1:03:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl