Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 127 28 29 30 3143 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 12 paź 2016 22:22:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
To na klienckich DFS też skanuje? Myślałem, że tylko AP, bo przecież klient i tak nie może zmienić częstotliwości na jakiej nadaje AP, więc po co ma skanować?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 10:06:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 650
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Wrzucilem 6.37.1 na probe na kilka urzadzen (2x SXT Lite5, 1x RB951).
I... o ile na SXT jest OK, o tyle na 951 porazka totalna - srednio co 60 sekund rozlacza LAN.
O tyle dziwnie, ze w logach tego nie widac, ale traci sie 2-3 pingi pod rzad.
Konfiguracja banalna, infrastruktura w tym miejscu tez banalna.
Wyłączenie loop-detect nic nie zmienia.

Powrot do 6.34.6 - jak ręką odjął.


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 10:22:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 648
Dokładnie. Skopane coś jest ale nie dla wszystkich urządzeń, Groove bardzo długo się podłączają, RB711 także...

Obecnie jestem na 6.36.3 i wszystko działa jak należy

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 10:27:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 650
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Kurcze, jednak nie pomoglo. Dalej gina pakiety (wylacznie do tego RB - po kablu).
Na 1000000% przed aktualizacja wszystko dzialalo poprawnie.

Moze ten ich firmware? Ale nie wiem jak zrobic downgrade firmware


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 10:34:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Albo RB Ci umiera. U mnie 6.37.1 na 2 RB951 i jednej 951G śmiga bez problemów. Firmware nowego nie wgrywałem, bo miałem najnowsze. Jakby były takie jaja z portami to pisaliby na forum MT, a tam była cisza. Mamy też tego softu trochę produkcyjnie na sieci i jest ok.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 10:39:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 650
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
12 lat doswiadczenia i mam problem ze zdiagnozowaniem tych przerw. Echhh :(
przed updatem bylo OK na pewno
Teraz juz wrocilem i softem i firmwarem do starej wersji i dalej przerwywa.
W logach czysto, w statystykach interfejsu zero kolizji czy innych nieprawidlowosci, 0 "link down".
A wyglada to tak: http://prntscr.com/cy780j

Wystarczajaco, zeby zerwac sesje RDP :(
Co ciekawe - zrywa tez winboxa.


EDIT: Cuda na kiju. Jednak to wina 6.37.1
Ale poprawnie zaczelo dzialac dopiero, jak po downgrade zrobilem reset-configuration i wgralem chwile wczesniej wykonany export. Teraz stabilny w koncu :)


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 11:42:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
sniper pisze:
poprawnie zaczelo dzialac dopiero, jak po downgrade zrobilem reset-configuration i wgralem chwile wczesniej wykonany export. Teraz stabilny w koncu :)
Miewałem takie akcje, ale wersja softu tutaj nie miała znaczenia. MT zwyczajnie czasem pomaga coś takiego jak są jakieś problemy ;)

Godzinę temu puściłem 30/30 Mbit TCP mikrotikowego BTesta do 951G na 6.37.1. Zero problemów, pingi nie wypadają. Po drodze jest jeszcze inny MT (na 6.36.3) i NB.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 11:43:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 650
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
No to nie wiem.
Ale jakos mnie to nie dziwi - z MT tak to wlasnie bywa, ze jedni maja jakis problem, inni nie....
Ale dzieki za pomoc w testach :)


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 15:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Od ostatniego posta chodziło non stop 30/30 Mbit razem z pingiem, wynik:
Kod:
sent=13820 received=13820 packet-loss=0% min-rtt=0ms avg-rtt=4ms max-rtt=31ms
Trasa: RB3011 (v.6.36.3) ->światło-> RB2011(v.6.36.3)->NB->RB951G(v.6.37.1)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 17:53:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 08 cze 2008 15:18:09
Posty: 31
6.37.1 to shitex jakich mało:
system,error System rebooted because of kernel failure
system,error Out of memory condition was detected
system,error router was rebooted without proper shutdown

A do tego po kilku godzinach 100% CPU na RB750GL, 750, 411...


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 17:54:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3120
Lokalizacja: Mazury
dlatego wydali 6.36.4

_________________
kazuko.pl --- zaktualizuj automatyczne wszystkie Mikrotiki oraz Ubiquiti --- rabat 10% kod: trzepak


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 18:07:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 644
SID pisze:
6.37.1 to shitex jakich mało:
system,error System rebooted because of kernel failure
system,error Out of memory condition was detected
system,error router was rebooted without proper shutdown

A do tego po kilku godzinach 100% CPU na RB750GL, 750, 411...

912UAG z modemem LTE w PCIe - uptime 12dni, po za okazjnoalnym rozpięciem LTE nic ciekawego w logach.
493G z WiFi, DHCP, serverem VPN itd itp - takoż nic ciekawego w logach.


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 18:12:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 81
SID pisze:
6.37.1 to shitex jakich mało:
system,error System rebooted because of kernel failure
system,error Out of memory condition was detected
system,error router was rebooted without proper shutdown

A do tego po kilku godzinach 100% CPU na RB750GL, 750, 411...


Zarzuciłem na razie na 700 duszek i nie widzę jakichś złych objawów


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 18:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 08 cze 2008 15:18:09
Posty: 31
Jedyna nadzieja dla Mikrotika to LEDE (OpenWrt) ;)
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 3&start=50
ndoo przeportował U-Boot i LEDE na HEXr3 :)


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 23:50:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
noyo pisze:
dlatego wydali 6.36.4
O i trafił do linii bugfix. Wreszcie nowa wersja.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 22:24:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1248
Panowie poszukuje potwierdzenia lub zaprzeczenia - na najświeższych z RC wam też wciąż przy pppoe nie działała simple queue na downloadzie ?


Na górę
Post: pt, 04 lis 2016 21:01:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 73
grzegorz_k pisze:
Panowie poszukuje potwierdzenia lub zaprzeczenia - na najświeższych z RC wam też wciąż przy pppoe nie działała simple queue na downloadzie ?


masz właczonego fasttracka? jeśli tak to wyłacz i sprawdz czy pomogło


Na górę
Post: pt, 04 lis 2016 21:56:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 23 lut 2009 22:22:38
Posty: 1248
no i masz rację kolego. Dzięki serdecznie


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 14:27:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 98
Lokalizacja: Lubliniec
Potwierdzam jak wyżej soft 6.37.1 jest zwalony dokumentnie.
z sektora MIMO 2x2 do anteny klienta MIMO1x1 na 6.37.1 leciało 12MB po downgrade
do 6.35 leci 70MB
Z tego samego sektora MIMO2X2 do SXT5Lite MIMO2X2 leci teraz 122MB
Ten soft 6.37.1 to nieporozumienie :oszalal: :oszalal: :oszalal: :sciana:


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 15:04:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Chciałbym mieć prędkość 122 MB na radiu. Normalnie jak jest 15 MB czyli jakieś 120 Mb to jest dobrze.

Sorry, ale przestańcie mylić bity z bajtami. MB=megabajt. Mb, albo lepiej Mbit=megabit.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 15:55:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 648
Zgadzam sie z przedmowca, zawsze pisze Mbps nawet przeliczam z MB, zeby lepiej obrazowac sytuacje...

6.37.1 jest skopany, na niektorych urzadzeniach w tym Groove-52HPn strasznie dlugo laczy z innymi...

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 16:10:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
djvolt1942 pisze:
6.37.1 jest skopany, na niektorych urzadzeniach w tym Groove-52HPn strasznie dlugo laczy z innymi...
Ustawiłeś superchannel żeby nie mieć DFS?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 16:23:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 648
Ustawialem i bawilem sie, wtenczas zbyt dlugo wyszukuje client-bridge w trybie auto, musialbym wklepac recznie zakres tylko po co skoro na 6.36.3 dziala swietnie i spina sie wszystko w ciagu kilku sekund... Nie ruszam dopoki nie naprawia tego.

Nie probowalem jednak jak zachowa sie bridge ->client-bridge na tym samym rosie, testowalem jedynie 6.37.1 -> 6.36.3 i nie polecam :P

_________________
###############
Kable Madex / Kamery IP / Narzędzia: www.monitoring.multimediahd.pl
###############


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 16:32:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3586
Lokalizacja: Szczecin
Produkcyjnie faktycznie starsze wersje mogą być lepsze na radiu. Na domowym AP 6.37.1 mi znacząco poprawiła obsługę karty miniPICe z AC. Wreszcie mogę zmienić kanał na którym nadaje. Na 6.36.3 i wcześniejszych nie dało rady.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 15 lis 2016 19:12:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1250
ja mam produkcyjnie most netmetal ac 6.37.1 i obecnie leci 200-220Mmb na 6km ,
nie widzę większej różnicy między starszym softem , oczywiście super kanał .....


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 127 28 29 30 3143 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kamikaze, kubaf i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 22 paź 2017 19:26:47

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl