Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 2935 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 20 sie 2016 10:50:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 452
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
Tam, gdzie mamy lub musimy miec A (sa juz na wylocie, ale sa jeszcze takie miejsca) - zostaje 3.30 + nstreme jako najstabilniejsze rozwiazanie
Tam, gdzie mamy AC lub N - 6.34.4 lub 6.35.4
Wrzucilem testowo 6.36 na dwa urzadzonka - osiagi bez zmian, stabilnosc tez.
Raczej odczekam do 7.x lub czegos bardziej przelomowego przed kolejnym updatem.


Załączniki:
Komentarz: :)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 10.75 KiB | Przejrzano 1924 razy ]
Na górę
Post: sob, 20 sie 2016 14:15:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 249
Jest o tym w changelog ale jakby ktoś się nie doczytał aktualizacja do 6.36 w powerPC czyli np. RB800, i znika zakładka wireless. Kur... jakby nie mogli zrobić tego w paczce czyli dezaktywować wireless-fp.


Na górę
Post: wt, 20 wrz 2016 22:14:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1175
poprawna kolejność na przejście z wersji starszej od 6.36 do nowszej to
włączenie wireless cm2(automatycznie wyłączy fp) , restart mt a następnie upgrade do 6.36.3 i restart ?

wtedy ustawienia wireless się nie skasują ?


Na górę
Post: wt, 20 wrz 2016 22:17:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2880
Lokalizacja: Mazury
bez różnicy.

od 6.37 wszystkie paczki wireless-* przechodzą w jedną paczke wireless

_________________
kazuko.pl - coś dla Twojej sieci
prorys.pl - kosztorys, wizualizacje, projekty budynków
mazurymtb.pl


Na górę
Post: wt, 20 wrz 2016 22:38:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1175
a jak mam zdobyć podstawową paczkę wireless ?
widzę tylko wireless fp lub cm2 , nie mam podstawowej paczki widocznej do włączenia, co w takim wypadku ?


Na górę
Post: wt, 20 wrz 2016 22:39:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2880
Lokalizacja: Mazury
Paczka bedzie dostępna od v6.37 teraz są tylko rc,

_________________
kazuko.pl - coś dla Twojej sieci
prorys.pl - kosztorys, wizualizacje, projekty budynków
mazurymtb.pl


Na górę
Post: czw, 22 wrz 2016 14:38:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 22 sty 2014 22:46:32
Posty: 83
Wrzuciłem na CCR36 soft 6.34.6 i jak dla mnie to jest padaczka.
Ruch 300 mbit .....
Są losowe problemy z logowaniem się do niego przez winboxa jakby go jakieś zwisy dopadały.
Jak dowaliliśmy mu zbieranie logów Syn/Fin na zewnętrzny syslog to zaczął się restartować.
Procek na 7% i taki jazdy .... jaja sobie chyba z nas robią.

Zdejmuje z niego co się da i w nocy wracam na 6.28.

Jaki soft polecacie ?

_________________
NOWANET.PL - Marcin Gontarz
gsm : 506 33 11 69 / gg : 3864459


Na górę
Post: czw, 22 wrz 2016 17:38:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2269
Lokalizacja: Wrocław
Próbowałeś 6.36?

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 0:40:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 22 sty 2014 22:46:32
Posty: 83
Nie. A masz u siebie ?

_________________
NOWANET.PL - Marcin Gontarz
gsm : 506 33 11 69 / gg : 3864459


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 7:54:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2269
Lokalizacja: Wrocław
Mam na rb2011 i od 2 tygodni spokój, vlan, dhcp, kolejki sfq, ospf działają poprawnie :)

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 10:57:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3247
Lokalizacja: Szczecin
Właśnie wyszła 6.37.
Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?
Cytuj:
!) wireless - "wireless-cm2" discontinued;
!) wireless - "wireless-rep" renamed to "wireless";
Na 6.36.3 nie mam paczki wireless-rep, jest jedynie cm2. To muszę najpierw ją ręcznie dograć, włączyć i dopiero potem upgrade? Inaczej się nie da? Czy o czymś nie wiem?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 21:41:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5145
Powinno się samo 'poprzełączać'.
Bardziej ciekawi mnie co powiecie na tą część changeloga:
Kod:
--- IMPORTANT! DFS CHANGES: 

DFS configuration in RouterOS has been redesigned, now device looks at specified country settings (/interface wireless info country-info), and applies corresponding DFS mode for each frequency range automatically, making dfs-mode setting unnecessary.


:zzz:

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 21:47:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2880
Lokalizacja: Mazury
Z tą aktualizacją już jakieś problemy są. Na forum mikrotika są ss jak koleś ma dwie paczki chyba fp i cm2 jedna wyłączona, po aktualizacji są dwie paczki wireless :)

A co do DFS, było to poruszane przy rc, strona wcześniej.
zajadacz pisze:
Nie jest tak źle:
Cytuj:
Check "country info" command in the console to see if your country has any DFS frequencies. If it does not have, you will not be affected in any way

Nie chce mi się wgrywać RC żeby sprawdzić jak jest po wybraniu "super channel", ale wydaje mi się, że niewiele się zmieni.

Edit: normis na forum MT potwierdził, że w super channel nic się nie zmienia.

_________________
kazuko.pl - coś dla Twojej sieci
prorys.pl - kosztorys, wizualizacje, projekty budynków
mazurymtb.pl


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 22:26:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1243
Lokalizacja: Stalowa Wola
+ że MTU można dac wiecej niz 1500

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 22:41:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 396
Lokalizacja: Poznań
Dużo zmian, ale oczywiście o AC improvements zapomnieli.... :(


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 23:23:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3247
Lokalizacja: Szczecin
Po tym co przeczytałem na forum MT stwierdzam, że poczekam co najmniej do jakiejś 6.37.3.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 23 wrz 2016 23:31:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2880
Lokalizacja: Mazury
trzeba poczekać, przejadło mi sie bycie btesterem

_________________
kazuko.pl - coś dla Twojej sieci
prorys.pl - kosztorys, wizualizacje, projekty budynków
mazurymtb.pl


Na górę
Post: sob, 24 wrz 2016 21:20:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1243
Lokalizacja: Stalowa Wola
i znow ziebali ... porty się rozpinają :D
naprawili i znów popsuli :D

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: sob, 24 wrz 2016 22:17:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 22 sty 2014 22:46:32
Posty: 83
Zszedłem z CCR na 6.28 i wszystkie problemy zniknęły ...

_________________
NOWANET.PL - Marcin Gontarz
gsm : 506 33 11 69 / gg : 3864459


Na górę
Post: śr, 28 wrz 2016 18:30:44 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1905
U mnie na rozpinające porty pomogło system routerboard upgrade ;)


Na górę
Post: śr, 28 wrz 2016 19:44:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 28 lut 2008 15:03:39
Posty: 8
Lokalizacja: Wieliczka
Wrzuciłem testowo 6.37 na mała bazę i rzeczywiście DFS zniknął. Po wybraniu kanału i tak następuje skanowanie, wyszukiwanie radarów i wskakuje inna częstotliwość ;) Na razie uptime klientów (raptem 4 osoby) 5 dni, a spodziewałem się częstszych rozłączeń.


Na górę
Post: śr, 28 wrz 2016 20:12:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3247
Lokalizacja: Szczecin
@sierot: Ustaw country na superchannel i problem z głowy.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 29 wrz 2016 20:52:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 28 lut 2008 15:03:39
Posty: 8
Lokalizacja: Wieliczka
Po przeczytaniu changeloga w zeszłym tygodniu od razu przegrzebałem forum MT, więc jestem na bieżąco ;)


Na górę
Post: czw, 29 wrz 2016 21:04:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 287
Jak robić teraz prawidłowo upgrade? Jaką paczkę wireless zostawić włączona, żeby niewcielo radia?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 29 wrz 2016 21:08:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2880
Lokalizacja: Mazury
Wygląda że trzeba mieć zainstalowaną (nie tylko wyłączoną) jedną paczke wireless, bo inaczej cyrki sie dzieją.
A w ogóle najlepiej to się wstrzymać do 6.37.1, albo jak @zajadacz pisze 6.37.3

_________________
kazuko.pl - coś dla Twojej sieci
prorys.pl - kosztorys, wizualizacje, projekty budynków
mazurymtb.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 2935 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], broni1 i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 27 kwie 2017 7:07:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl