Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

RouterOS nowe wersje [6.xx]
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=44714
Strona 57 z 57

Autor:  Laik512 [ sob, 25 sie 2018 12:20:24 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

V.6.42.7 na brzegowym i PPPoE od 4 dni OK.

Autor:  radexx [ pn, 10 wrz 2018 19:25:31 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

MAJOR CHANGES IN v6.43:
----------------------

!) btest - requires at least v6.43 Bandwidth Test client when connecting to v6.43 or later version server except when authentication is not required;

Autor:  noyo [ pn, 10 wrz 2018 19:27:43 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

a clienta btest na windowsa brak w nowej wersji :-(

Troche tych zmian zrobili :zlosnik:

Autor:  andrzejtt [ wt, 11 wrz 2018 13:26:34 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

Zmian i błędów, na forum MT już piszą o problemach :).
Ja tam czekam na
Cytuj:
Hardware accelerated IPsec for 3011 is not included in this release. Unfortunately, we could not get it working stable enough in time. It will be available in 6.44.

Ciekaw jestem wydajności. Z chęcią przetestuję bo mamy sporo 3011 w firmach.

Autor:  MethOd [ wt, 11 wrz 2018 14:45:38 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

andrzejtt pisze:
Zmian i błędów, na forum MT już piszą o problemach :).
Ja tam czekam na
Cytuj:
Hardware accelerated IPsec for 3011 is not included in this release. Unfortunately, we could not get it working stable enough in time. It will be available in 6.44.

Ciekaw jestem wydajności. Z chęcią przetestuję bo mamy sporo 3011 w firmach.


U mnie padają jak muchy , nie wiem czy to kwestia zasilania czy jak ale w ciągu tygodnia padły 3 sztuki.

Autor:  andrzejtt [ śr, 12 wrz 2018 9:35:02 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

MethOd pisze:
andrzejtt pisze:
Zmian i błędów, na forum MT już piszą o problemach :).
Ja tam czekam na
Cytuj:
Hardware accelerated IPsec for 3011 is not included in this release. Unfortunately, we could not get it working stable enough in time. It will be available in 6.44.

Ciekaw jestem wydajności. Z chęcią przetestuję bo mamy sporo 3011 w firmach.


U mnie padają jak muchy , nie wiem czy to kwestia zasilania czy jak ale w ciągu tygodnia padły 3 sztuki.


Nie strasz ;), Najstarszy mamy z 2016-05 nadal się trzyma. Po za brakiem wsparcia do IPsec ( jeszcze ) sprawdzają się.

Autor:  grzegorz_k [ pn, 17 wrz 2018 16:16:49 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

chciałem tylko ostrzec posiadaczy SXT LTE GEN1 przed 6.44beta6 - interface LTE zamiera, niby jest widoczny, jest połączony ale pakieciki nie płyną.

Autor:  MethOd [ pn, 17 wrz 2018 16:24:46 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

to na jaki czort instalujesz beta ???

Autor:  grzegorz_k [ pn, 17 wrz 2018 16:38:59 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

MethOd bo lubię poeksperymentować. Nie robię tego bóg wie gdzie, żeby sobie dorobić roboty. Urządzenie na moim dachu, już widzę, że wersja się nie sprawdza w tym konkretnym urządzeniu, przywrócona stable i wszystko śmiga. Ostrzegłem innych, nie wiem w czym chłopie ty masz problem ?

Autor:  djrobson [ wt, 18 wrz 2018 10:07:14 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

grzegorz_k pisze:
chciałem tylko ostrzec posiadaczy SXT LTE GEN1 przed 6.44beta6 - interface LTE zamiera, niby jest widoczny, jest połączony ale pakieciki nie płyną.


6.43.1 - już ten błąd chyba naprawili :)

Autor:  grzegorz_k [ wt, 18 wrz 2018 12:23:55 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

"6.43.1 - już ten błąd chyba naprawili"

to co ja pisałem to dotyczyło bety czyli 6.44 jak przywróciłem stable urządzenie działa ok. Ostrzegłem, coby ktoś sobie nie wrzucił na urządzenie do którego wjazd ma od strony WAN bo przy zanika transmisji to z automatu jest się odciętym od możliwości interwencji. Ja miałem dostęp od lan wiec reboot następnie downgrade i przygoda zupełnie bezstresowa.

Autor:  noyo [ wt, 02 paź 2018 18:33:35 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

Hymmm :hmm:
Cytuj:
6.44beta14 changelog:
....
*) wireless - improved stability for 802.11ac;

Autor:  djvolt1942 [ wt, 02 paź 2018 22:01:40 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

ano w czystym 802.11ac :rotfl:

Autor:  batot [ śr, 03 paź 2018 15:30:11 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

6.42.7-6.42.9 - skopana paczka wireless protokół NV2 w trybie station (loss <45% i duża degradacja CCQ).
6.43.2 - skopana paczka wireless protokół NV2 w trybie station (loss <45% i duża degradacja CCQ).

Objaw:
Wgrywam z mega stabilnej wersji 6.34.6 klient ma 9x/9x% CCQ i reszta klientów łącznie 4-ech też.
Po wgraniu nagle: TX 9x-8x% a RX 80-7%. Jeden klient miał AVG ping 150 i loss 20-47%. Inny też loss ale mniejszy.
Ponieważ nic więcej nie zmieniałem to pierwszy trop padł na skopaną wersję. Wgrywam dla testów temu jednemu borokowi co miał loss 20% i nagle włala CCQ=98/91% podczas ruchu a ping avg=7ms!

Na bazie nie zmieniałem nic cały czas 6.42.3. Jakoś nie chciało mi się sprawdzać czy wgranie 6.42.7 naprawi sytuację bo nie wierzę.
Ktoś z Was to testował?
Co wgrać poza 6.34.6 aby działało miodzio NV2 w trybie station?

Autor:  djrobson [ pt, 19 paź 2018 17:18:43 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

Wraz z każdą wersją ROS firma skupia się chyba najbardziej na 60Ghz. Reszta "wirelesowego" jak było tak nadal działa bez zmian.

Autor:  sniper [ pt, 19 paź 2018 22:03:00 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

Tez jakies 2 tyg temu przeszedlem z 6.34.6 (ktorego uzywalem bardzo dlugo) na 6.43.2 - zarowno na AP jak i na wszystkich CPE
Wszedzie NV2 w 802.11N. Narazie problemow nie zaobserwowalem, a przynajmniej dziurawe az tak byc moze toto nie jest :-)
No i ma ten smieszny % downlink/uplink - nawet cos to daje.

Autor:  ufoshi [ pn, 22 paź 2018 17:42:19 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

mam ostatnio problem z dhcp od wersji 6.43
Objawia się wpadaniem adresu mac jako same zera. Może ktoś się spotkał. Tez teraz mam mimo lease time często na tych samych adresach komunikat jak na obrazku.
Obrazek

Autor:  GieTe [ pn, 05 lis 2018 13:16:37 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

Słuchajcie, mam taki problem. Porty dodane w bridgu na wersji 6.42.7 i teraz 6.42.9. Pokazuje mi takie same wartości ruchu na TX na jednym i na drugim porcie (tam lecią dwie inne bazy podpięte) I co ciekawe klient mi zgłasza że osiąga połowę prędkości. Faktycznie sprawdziłem Torchem i jakby połowa ruchu szła na ten inny nieprawidłowy port. Kuźwa, wcześniej miałem starego RB750 na sofcie 6.34 i działało, po wymianie na RB960 z tym softem jakieś cyrki. Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ???

Załącznik:
hw bridge problem.jpg
hw bridge problem.jpg [ 81.71 KiB | Przejrzano 495 razy ]

Autor:  sniper [ pn, 05 lis 2018 13:21:31 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

Tez kiedys mialem dokladnie takie same cyrki na jakiejs wersji ROS, nie pamietam ktorej.
Jakos samo przeszlo po ktoryms restarcie lub aktualizacji.

Natomiast wczoraj na jednym z moich RB922UAGS z ROS 6.43.2 nagle pojawilo sie 100% obciazenia CPU. Do tego stopnia, ze nie byl w stanie obslugiwac CPE podpietych po radiu, wyswietlac wiekszosci okienek w Winbox i przyjmowac polecen.
Za ktoras proba udalo mi sie odpalic terminal i puscic reboot, bo na przycisk System -> Reboot nie reagowal.

To urzadzonko prawie nic nie robi - wisi tam moze z 8-10 CPE po NV2, zero kolejek, zero wpisow w firewall, zero tuneli czy innych rzeczy - niemal dziewicza konfiguracja w trybie AP.

W logach (uzywam sysloga) nic nie widac, sprawdzic co generowalo obciazenie tez sie nie dalo..... Echhhh, porazka. Mam nadzieje, ze to jednorazowy (choc pierwszy tego typu) wybryk.

Autor:  GieTe [ pn, 05 lis 2018 16:01:59 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

GieTe pisze:
Słuchajcie, mam taki problem. Porty dodane w bridgu na wersji 6.42.7 i teraz 6.42.9. Pokazuje mi takie same wartości ruchu na TX na jednym i na drugim porcie (tam lecią dwie inne bazy podpięte) I co ciekawe klient mi zgłasza że osiąga połowę prędkości. Faktycznie sprawdziłem Torchem i jakby połowa ruchu szła na ten inny nieprawidłowy port. Kuźwa, wcześniej miałem starego RB750 na sofcie 6.34 i działało, po wymianie na RB960 z tym softem jakieś cyrki. Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ???

Załącznik:
Załącznik hw bridge problem.jpg nie jest już dostępny


Więc tak. Wpierw zjechałem z softem do 6.41.3 ale to nic nie pomogło.

Objawy były np takie jak niżej (generowało jakiś sztuczny ruch na porcie LAN PowerBeama który był tam wpięty):

Załącznik:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 42.4 KiB | Przejrzano 469 razy ]


Później na porcie WYŁĄCZYŁEM: Hardware Offload i jak ręką odjął. Od razy działa jak należy. Wyłączyłem też na innych portach tą opcję dla pewności. I co powiecie? Bo mi się tylko ciśnie na usta pier...y mikrotik i ich nowości :)

Autor:  cabana [ śr, 07 lis 2018 9:09:03 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

6.43.2 ccr serwer dhcp fixuje, nie przydziela IP

Autor:  it-konsult [ pt, 09 lis 2018 1:55:35 ]
Tytuł:  Re: RouterOS nowe wersje [6.xx]

cabana pisze:
6.43.2 ccr serwer dhcp fixuje, nie przydziela IP

Może masz w sieci lewe dhcp. Od 6.42 wprowadzili to https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... _Option_82

Strona 57 z 57 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/