Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 153 54 55 56 57 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 12 maja 2018 8:15:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
rzirzi pisze:
Karas pisze:
Miał ktoś problem z MT na x86 osatnio?
Zainstalowałem nowy system na Supermicro z xenonem i przy próbie łączenia się winboxem system się restartuje. Po FTP i ssh można korzystać normalnie.
Przy softach 6.40.8 (bugfix only) i niższych jest ok również na winbox.

TAK - jest taki bug w najnowszym ROS 6.42 i 6.42.1 - karta Intela na x86 i objawy dokładnie takie jak opisałeś.



na 6.43rc11 (2018-May-10) działa winbox po ip. Nie powoduje rebotu maszyny. Po próbie wiboxa po mac restart jak wcześniej.

Możliwe że to kwestia karty. Tutaj jest dołożony intel 4x1gb. Początkowo zwis był właśnie wchodząc w interfejsy ethernet.

Na innym BGP z dellem r210 i kartą 2xsfp+ problemu brak.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 12 maja 2018 23:21:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 8
elwizardos pisze:
"Qubic", ja mam na bazach klientów po MT i UBi, więc nstreme odpada. :(


Witam, a ja mam inny problem mam na bazie również klietów Mt I ubnt tyle ze baza to ubnt. Po aktualizacji do najnowszej wersji transfer do mt bardzo spada (do około 2 Mbps). Ktoś miał podobny problem?


Na górę
Post: sob, 12 maja 2018 23:46:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
Nie używasz tdma na bazie (pytanie retoryczne)? W dzisiejszych czasach to podstawa, przecież to bez sensu zostawić klientów żeby się "bili" o transfer.


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 17:51:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 8
Do ostatniej aktualizacji wszystko działało prawidłowo, a teraz się wywaliło.


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 17:58:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 332
6.42.1 dla x86 jest skopany. najlepsze jest to ze dzialal jeden dzien po aktualizacji z nizszej wersji. potem jaja z koncetratorem . a przywrocienie z 6.42.1 do nizszej wersji polozylo maszyne cala w pizdziec. az myslalem ze plyta sie zjarala. po podpiecu monitora okazalo sie ze wysypal sie soft.


Na górę
Post: sob, 19 maja 2018 18:26:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
gnida84 pisze:
6.42.1 dla x86 jest skopany. najlepsze jest to ze dzialal jeden dzien po aktualizacji z nizszej wersji. potem jaja z koncetratorem . a przywrocienie z 6.42.1 do nizszej wersji polozylo maszyne cala w pizdziec. az myslalem ze plyta sie zjarala. po podpiecu monitora okazalo sie ze wysypal sie soft.
Nie tylko na x86 wykłada się soft przy zniżaniu softu z 6.42.1

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pn, 21 maja 2018 7:12:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
noyo pisze:
Nie tylko na x86 wykłada się soft przy zniżaniu softu z 6.42.1

Ogólnie to jest known issue opisana na stronach MT i nawet w changelogu gdzieś widziałem - przy downgradzie 6.42 do niższych do odtworzenia ustawień trzeba posłużyć się backupem z wcześniejszej wersji :)


Na górę
Post: pn, 21 maja 2018 7:52:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
Lukasz032 pisze:
noyo pisze:
Nie tylko na x86 wykłada się soft przy zniżaniu softu z 6.42.1

Ogólnie to jest known issue opisana na stronach MT i nawet w changelogu gdzieś widziałem - przy downgradzie 6.42 do niższych do odtworzenia ustawień trzeba posłużyć się backupem z wcześniejszej wersji :)
No dobra to skopie mi konfiguracje, a tu całe urzadzenie lezy.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pn, 21 maja 2018 13:16:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
No a tak w ogóle jaki jest sens wgrywania innej wersji jak 6.42.1, skoro znany jest "problem" ze starszymi wersjami?

Zmiana portu OK, a co będzie jak i to nie pomoże?

p.s. 6.42.2 już wydane... :ups:


Na górę
Post: pn, 21 maja 2018 16:07:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
djrobson pisze:
No a tak w ogóle jaki jest sens wgrywania innej wersji jak 6.42.1, skoro znany jest "problem" ze starszymi wersjami?

6.40.8 bugfixowa też zapatchowana :)


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 7:27:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
w 6.42.2
problem mam chyba usunięty :)
*) x86 - fixed reboot caused by MAC Winbox connection;

ciekawe co nowego będzie.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 12:25:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
Standardowo problem zostaje usunięty. Pytanie co tym razem "standardowo" zostało spiepszone? :)


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 13:00:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
djrobson pisze:
Standardowo problem zostaje usunięty. Pytanie co tym razem "standardowo" zostało spiepszone? :)



sporo, bo już jest 6.42.3 :sciana:

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 14:30:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
Ogólnie mam chęć dokupić do domowego zestawu kartę R11e-LTE, bo wraz z coraz to nowszymi wersjami pojawia się dużo nowego w changelog'u. Bo jakoś tak mało informacji jest na ten temat na forum.


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 17:56:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
Karas pisze:
djrobson pisze:
Standardowo problem zostaje usunięty. Pytanie co tym razem "standardowo" zostało spiepszone? :)



sporo, bo już jest 6.42.3 :sciana:
i dwie godziny później 6.43rc19 z dwoma fixami, więc 6.42.3 też jest skopana :D

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 17:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 03 mar 2016 18:15:35
Posty: 74
Lokalizacja: Wrocław
Na nowym sofcie nie działa między innymi VPN PPTP ;P
Edit: Blokował firewall, VPN działa. Ale część linków opartych o nstreme nie spina się, powrót na 802.11 albo kombinacje.


Na górę
Post: pt, 25 maja 2018 20:14:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
Nstreme czasami jest uparte i trzeba zrobić disable - enable interfejsu, albo... reebot.


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 9:57:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 31
RB411
MIPS 24Kc V7.4
os 6.4.36 u klienta
i :
system,error System rebooted because of kernel failure
system,error Out of memory condition was detected
system,error router was rebooted without proper shutdown

Dużo SYN wychodzących z mikrotika w strone świata ok 700pps/s. Na porcie LAN 0 ruchu. Na porcie WAN-RX 0 pakietów przychodzących a cały czas wysyła na porcie WAN-TX pakiety SYN przez co zapełnia pamięć połączeniami podejrzewam aż do reboota.
Co by było ciekawiej wysyła tylko na porty 80 i 8080.

Wyłączyłem TRACKING i pomogło, więc myślałem że to jego zasługa. Potem jeszcze chwile sypało.
Zrobiłem upgrade routerboard firmware, restart i na razie od paru dni cisza ale nie wiem czy nie przed burzą. Dziurawy soft?
Czy ktoś z tym objawem się spotkał i jak poradził?


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 12:09:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 49
6.40.8 dopiero to poprawia i jest spokój.


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 12:51:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 31
Na ile stabilny jest ten soft 6.40.8?
Jak z przepustowością i innymi błędami?
Kto to przetestował już gruntownie?

Wiadomo co jest konkretnie powodem tych SYNCów w 6.34.6? Da się to jakoś unieszkodliwić bez zmiany softu?


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 14:41:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 352
Jest stabilny 6.40.8. Nic nie zrobisz, jedynie aktualizacja pomoże.


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 15:03:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
batot pisze:
RB411
MIPS 24Kc V7.4
os 6.4.36 u klienta


Jak to stara 411 to sprawdź wpierw kondensatory. Potem netinstall. Mam kilka 411 z kartami na N i działają poprawnie z najnowszym softem 6.42.5


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 12:11:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
Nie śpimy, aktualizujemy :)
Mamy nowe wersje 6.40.9 (Bugfix only) i 6.42.7 (Current)

Ktoś coś testował ?

W Bugfixe sa jakieś wazne poprawki bezpieczeństwa
!) security - fixed vulnerabilities CVE-2018-1156, CVE-2018-1157, CVE-2018-1158, CVE-2018-1159;

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 12:29:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
Wrócili w MT z wakacji, nudzi im się. Mi nie, ja nie mam odwagi :)


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 17:31:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3418
Lokalizacja: Mazury
Cytuj:
MikroTik was contacted by Tenable Inc. who had discovered several issues in RouterOS web server. The issues only affect authenticated users, meaning, to exploit them, there must be a known username and password on the device. Your data, access to the system and configuration are not under risk. All the below issues only allow the authenticated user (even a read-only user) to cause the www service to crash. Tenable has assigned CVE numbers to these issues.

CVE-2018-1156: An authenticated user can trigger a stack buffer overflow.
CVE-2018-1157: File upload memory exhaustion. An authenticated user can cause the www binary to consume all memory.
CVE-2018-1158: Recursive JSON parsing stack exhaustion, which could allow an authenticated user to cause crash of the www service.
CVE-2018-1159: www memory corruption, if connections are initiated and not properly cleaned up then a heap corruption occurs in www.

All of the above issues are fixed in the following RouterOS releases: 6.42.7, 6.40.9, 6.43

https://blog.mikrotik.com/security/security-issues-discovered-by-tenable.html

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 153 54 55 56 57 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 20 wrz 2018 9:00:24

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl