Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 153 54 55 56 57 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 04 maja 2018 10:03:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 444
Lokalizacja: Toruń
A ktoś zauważył taką przypadłość przy przesiadce z nv2 na nstream w 6.42.1, że zapala się R przy wlan, a ruchu brak - konfiguracja najprostszy bridge-sta bridge na SXT2?


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 10:07:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Najlepiej wtedy zrobić disable-enable interfesu. Poza tym patrz na CCQ. Mi nstreme działa pierwszorzędnie obecnie.


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 10:16:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 444
Lokalizacja: Toruń
djrobson pisze:
Najlepiej wtedy zrobić disable-enable interfesu. Poza tym patrz na CCQ. Mi nstreme działa pierwszorzędnie obecnie.

No jaja jakieś. Niestety patent nie działa, zrobiłem downgrade AP do 6.36.4 i ruszyło od ręki, na sta 6.42.1. CCQ 100% w 20MHz zamyka lan


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 10:40:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 102
m4ci3k pisze:
No jaja jakieś. Niestety patent nie działa, zrobiłem downgrade AP do 6.36.4 i ruszyło od ręki, na sta 6.42.1. CCQ 100% w 20MHz zamyka lan

Na bazach mam 6.36.4 lub 6.34.6. Wystarczy wgrać 6.42.1 na klientów by wyniki w nstreame się poprawiły? Mowa oczywiście o N?


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 10:53:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Nie wyniki a stabilność. Przynajmniej u mnie, linki sobie wiszą (w ilości kilkudziesięciu) wesoło i nie chcą się rozłączać. Chociaż jak masz kilka linków p2p w szeregu jeden po drugim to i wyniki na końcu przy nstreme, w stosunku do tdma, sie poprawią. Setki razy pisane na forum.


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 11:27:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 102
djrobson pisze:
Nie wyniki a stabilność. Przynajmniej u mnie, linki sobie wiszą (w ilości kilkudziesięciu) wesoło i nie chcą się rozłączać. Chociaż jak masz kilka linków p2p w szeregu jeden po drugim to i wyniki na końcu przy nstreme, w stosunku do tdma, sie poprawią. Setki razy pisane na forum.


Rozłączanie nie było dużym problemem ale o prędkości ok 90mbit w 20mhz można tylko pomarzyć. Stosujesz 6.42.1 na bazach i u klientów? Żadnych dziwnych sytuacji?


Na górę
Post: pt, 04 maja 2018 11:47:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Chyba już z 99% sieci przerobiłem, na razie żadnych dziwnych zachowań. Być może dlatego, że nie mam jakiś skomplikowanych konfiguracji, ot zwykły wisp z natem i dhcp na klientach, w niektórych miejscach testy ospf. Od którejś wersji 6.xx mam ogólnie problem w pppoe na klientach, nie chcą sie łączyć. Nie mam do tego już cierpliwości, pisałem do tych gamoni mietkowych. Wywalam obecnie systematycznie pppoe.


Na górę
Post: sob, 05 maja 2018 21:24:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 102
nie działa mi aktualizacja z 6.40.3 do 6.42.1 w sumie nawet nie aktualizuje się do 6.40.4.
Problem dotyczy tylko SXT sq 5 ac. Czy u was to idzie? Może jest jakaś specjalna procedura?


Na górę
Post: ndz, 06 maja 2018 0:45:12 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1240
A poprawnego rosa pod arma wgrywasz czy zapomniales? :P

Ktos sie wypowie na temat AC czy przewala >100 w 20MHz HDX czy musze sam wyciagnac LHG i sprawdzic? :P

djrobson pisze:
Chyba już z 99% sieci przerobiłem, na razie żadnych dziwnych zachowań. Być może dlatego, że nie mam jakiś skomplikowanych konfiguracji, ot zwykły wisp z natem i dhcp na klientach, w niektórych miejscach testy ospf. Od którejś wersji 6.xx mam ogólnie problem w pppoe na klientach, nie chcą sie łączyć. Nie mam do tego już cierpliwości, pisałem do tych gamoni mietkowych. Wywalam obecnie systematycznie pppoe.

Pierwszy raz slysze o takich przypadkach, zeby MT sie pod cos nie podlaczylo tym bardziej, ze z pppoe zero problemow :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: ndz, 06 maja 2018 22:40:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 06 maja 2018 22:32:45
Posty: 3
Witam Panowie.

Widziałem, że takie pytanie już padło, ale nie mogę się doszukać jakiejś odpowiedzi.

Jestem w trakcie aktualizacji MT do 6.40.8, zrobiłem już większość płyt i na niektórych bazach rozpinają się klienci. Przed aktualizacją nie miałem takiej sytuacji, wszystko chodziło stabilnie. Teraz wgrywam 6.42.1. Ktoś podsunął myśl, że w tym sofcie 6.40.8 mogą być skopane sterowniki do kart. Jednak poprawy nie widzę. Dzieje się tak na przynajmniej trzech bazach. Na jednej jest RB433, na drugiej Groove52hn, na trzeciej RB133. Kurcze nie wiem już co się dzieje. Może ktoś coś podpowie.
Z tego co widzę pogorszyły się CCQ w stosunku do tego co było.
Chwilę chodzi dobrze, za chwilę wariacja.

Z góry dziękuję za jakieś sugestie.


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 7:39:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 500
Primo, jeśli na bazach masz ustawione country=poland to domyślnie masz włączone radar detect i dlatego ci rozpina co jakiś czas bo masz zakłócenia.
Secundo - RB133 i cokolwiek wyżej od 5.22 to samobójstwo


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 8:33:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 06 maja 2018 22:32:45
Posty: 3
Dziękuję za podpowiedź.

Czyli ustawić inny kraj, czy pozostawić "no country set"?

PS
Wygląda na to, że opcja "no country set" poprawia sytuację..... na razie, ale jest ograniczona liczba kanałów.


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 10:00:29 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1240
superchannel na bazie i wybrac zakres zgodny z norma dla Poland :P DFS jest domyslnie wylaczony wiec nie bedzie rozlaczac, jedynie jak walnie stacja meteorologiczna to sygnal zbiednieje na ulamek sekundy :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 11:19:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
djvolt1942 pisze:
Pierwszy raz slysze o takich przypadkach, zeby MT sie pod cos nie podlaczylo tym bardziej, ze z pppoe zero problemow :P


To ze ty ich nie masz nie znaczy, ze problemu nie ma. Bo jest. Przed 6.xx tego nie mialem.


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 19:51:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 363
djrobson pisze:
djvolt1942 pisze:
Pierwszy raz slysze o takich przypadkach, zeby MT sie pod cos nie podlaczylo tym bardziej, ze z pppoe zero problemow :P


To ze ty ich nie masz nie znaczy, ze problemu nie ma. Bo jest. Przed 6.xx tego nie mialem.

Również nie mamy problemów, a mamy bardzo dużo klientów na PPPoE. Najnowszy soft.
Może changes TCP mss?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 20:38:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
Może zrobie w końcu o tym wątek, wkleje konfig i zobaczymy. Być może mam coś popiepszone, ale jak pisalem wcześniej popipepszyło się samo wraz ze zmianą softu na 6.xx która dokładnie wersja nie pamietam.


Na górę
Post: pn, 07 maja 2018 21:52:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 10 sty 2013 21:52:31
Posty: 2
elwizardos pisze:
Witam Panowie.

Widziałem, że takie pytanie już padło, ale nie mogę się doszukać jakiejś odpowiedzi.

Jestem w trakcie aktualizacji MT do 6.40.8, zrobiłem już większość płyt i na niektórych bazach rozpinają się klienci. Przed aktualizacją nie miałem takiej sytuacji, wszystko chodziło stabilnie. Teraz wgrywam 6.42.1. Ktoś podsunął myśl, że w tym sofcie 6.40.8 mogą być skopane sterowniki do kart. Jednak poprawy nie widzę. Dzieje się tak na przynajmniej trzech bazach. Na jednej jest RB433, na drugiej Groove52hn, na trzeciej RB133. Kurcze nie wiem już co się dzieje. Może ktoś coś podpowie.
Z tego co widzę pogorszyły się CCQ w stosunku do tego co było.
Chwilę chodzi dobrze, za chwilę wariacja.

Z góry dziękuję za jakieś sugestie.

Witam,
miałem podobny problem i rozwiązanie okazało się bardzo proste.
Włączyłem nstreme.
Po aktualizacji w najgorszym momencie rozłączało klientów co kilkanaście sekund. Po włączeniu nstreme podpięci już są kilka dni.


Na górę
Post: wt, 08 maja 2018 7:51:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 06 maja 2018 22:32:45
Posty: 3
Sprawdzałem na oprogramowaniu 6.40.8 i na 6.42.1. Na jednym i na drugim jest źle. Nie pomogło też rozwiązanie zaproponowane przez "it-konsult". Może było ciut lepiej, ale przez chwilę.
Generalnie po zmianie softu klienci albo się rozpinali, a jak byli już spięci to transfery tragiczne. CCQ poleciało ostro w dół.
Sieć stanęła, nie miałem czasu na eksperymenty, wycofałem się do 6.10, zmiana kont logowania i zmiana portów na serwisach SSH i Winbox. Na tym chodzi stabilnie. Jak już się trochę ogarnę sprawdzę na jakiejś bazie te softy 6.40.8 i wyższe, może coś jednak da się zrobić, żeby jednak działało stabilnie.

"Qubic", ja mam na bazach klientów po MT i UBi, więc nstreme odpada. :(


Na górę
Post: wt, 08 maja 2018 8:14:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 193
djvolt1942 pisze:
superchannel na bazie i wybrac zakres zgodny z norma dla Poland :P DFS jest domyslnie wylaczony wiec nie bedzie rozlaczac, jedynie jak walnie stacja meteorologiczna to sygnal zbiednieje na ulamek sekundy :P


Zgodny z Poland to np. jaki?


Na górę
Post: wt, 08 maja 2018 8:43:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 887
qbic pisze:
miałem podobny problem i rozwiązanie okazało się bardzo proste.
Włączyłem nstreme.


Jestem za a nawet przeciw. Nie jest to rozwiązanie w/w problemu, to raz a dwa na sektor z klientami stosuje się tdma.


Na górę
Post: wt, 08 maja 2018 9:35:05 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1240
elektrobit pisze:
djvolt1942 pisze:
superchannel na bazie i wybrac zakres zgodny z norma dla Poland :P DFS jest domyslnie wylaczony wiec nie bedzie rozlaczac, jedynie jak walnie stacja meteorologiczna to sygnal zbiednieje na ulamek sekundy :P


Zgodny z Poland to np. jaki?

Dla Ce 5180-5300 oraz 5500-5680 :P

_________________
###############
Sklep Multimediahd 60GHz
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 08 maja 2018 14:41:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 193
No dobra źle cię zrozumiałem :)

Myślałem że chcesz abym ustawił inny kraj :)


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 20:39:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3505
Miał ktoś problem z MT na x86 osatnio?

Zainstalowałem nowy system na Supermicro z xenonem i przy próbie łączenia się winboxem system się restartuje. Po FTP i ssh można korzystać normalnie.

Przy softach 6.40.8 (bugfix only) i niższych jest ok również na winbox.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 11 maja 2018 20:47:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3446
Lokalizacja: Mazury
15 dni na 6.42.1 i działa bez problemu

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜


Na górę
Post: sob, 12 maja 2018 7:50:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 15 wrz 2008 9:50:37
Posty: 113
Lokalizacja: Konin
Karas pisze:
Miał ktoś problem z MT na x86 osatnio?
Zainstalowałem nowy system na Supermicro z xenonem i przy próbie łączenia się winboxem system się restartuje. Po FTP i ssh można korzystać normalnie.
Przy softach 6.40.8 (bugfix only) i niższych jest ok również na winbox.

TAK - jest taki bug w najnowszym ROS 6.42 i 6.42.1 - karta Intela na x86 i objawy dokładnie takie jak opisałeś.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 153 54 55 56 57 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: atmel i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 15:45:09

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl