Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 533 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 30 lip 2014 8:54:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Dziś wyszedł:
Cytuj:
What's new in 6.19 (2014-Aug-26 14:05):

*) wireless - improvements for nv2 and 802.11ac
*) sstp - make sstp work on i386 as well;
*) ippool - improve performance when acquiring address without preference;
*) partitions - copying partitions did not work on some boards;
*) bridge - added "Auto Isolate" stp enhancement (802.1q-2011, 13.25.6)
*) ipsec - when peer config is changed kill only relevant SAs;
*) vpls - do not abort BGP connection when receiving invalid 12 byte
nexthop encoding;
*) dns-update - fix zone update;
*) dhcpv4 server - support multiple radius address lists;
*) console - added unary operator 'any' that evaluates to true if argument
is not null or nothing value;
*) CCR - improved performance;
*) firewall - packet defragmenting will only happen with connection tracking enabled;
*) firewall - optimized option matching order with-in a rule;
*) firewall - rules that require CONNTRACK to work will now have Invalid flag
when CONNTRACK is disabled;
*) firewall - rules that require use-ip-firewall to work will now have invalid flag
when use-ip-firewall is disabled;
*) firewall - rules that have interface with "Slave" flag specified as in-/out-interface
will now have Invalid flag;
*) firewall - rules that have interface without "Slave" flag specified as in-/out-bridge-port
will now have Invalid flag;
*) firewall - rules with Invalid flags will now be auto-commented to explain why;
*) l2tp - force l2tp to not use MPPE encryption if IPsec is used;
*) sstp - force sstp to not use MPPE encryption (it already has TLS one);
*) sstp - make it work for x86 systems
*) winbox - added dual PSU stats in health menu
*) ipv6 - Gre6 can now correctly fragment large packets
*) simple queue performance optimisation/improvement for multi-core RouterOS devices (especially CCR)


link: http://mikrotik.linuxiarz.pl

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Ostatnio zmieniony pt, 05 wrz 2014 8:45:38 przez zdzichu6969, łącznie zmieniany 4 razy.

Na górę
Post: śr, 30 lip 2014 11:00:42 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 318
Lokalizacja: BDG
RB 951G 2HnD - upgrade z 6.17 - większość ustawień na default lub cuda w stylu ssid = identity

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: śr, 30 lip 2014 11:11:23 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1198
Lokalizacja: Stalowa Wola
jeszcze bym tego nie wgrywal czeka na poprawki

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: śr, 30 lip 2014 11:14:41 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 318
Lokalizacja: BDG
ruter domowy wiec w moim przypadku można testować

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 15:25:25 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 136
Zdaje się że mogę potwierdzić buga w 6.18 dla 951G-2HnD -> niedawno zdalnie wgrałem 6.18 i nie wstał, miał poprzypisywane vlany które poznikały z switcha, mimo iż port się świeci. Nie mam obecnie do niego dostępu, jak po pracy będę w domu to potwierdzę.Wcześniej wgrany 6.18 do CCR'a nie spowodował żadnych szkód.

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 17:07:59 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2758
Lokalizacja: Mazury
Czemu zawsze wydają niby to stabilna wersje w piątek i to w takich godzinach gdy człowiek już jest myślami przy piwie. Daliby w poniedziałek, byłaby szansa na zgloszenie błędu i szybkiego poprawienia. Chyba nie wiedzą, że w piątek nic sie nie rusza jak działa :zlosnik:

Jest i 6.19rc
Cytuj:
What's new in 6.19rc4 (2014-Aug-01 12:53):

*) CCR - improved performance;
*) firewall - packet defragmenting will only happen with connection tracking enabled;
*) firewall - optimized option matching order with-in a rule;
*) firewall - rules that require CONNTRACK to work will now have Invalid flag when CONNTRACK is disabled;
*) firewall - rules that require use-ip-firewall to work will now have invalid flag when use-ip-firewall is disabled;
*) firewall - rules that have interface with "Slave" flag specified as in-/out-interface will now have Invalid flag;
*) firewall - rules that have interface without "Slave" flag specified as in-/out-bridge-port will now have Invalid flag;
*) firewall - rules with Invalid flags will now be auto-commented to explain why;
*) console - added unary operator 'any' that evaluates to true if argument
is not null or nothing value;
*) l2tp - force l2tp to not use MPPE encryption if IPsec is used;
*) sstp - force sstp to not use MPPE encryption (it already has TLS one);
*) sstp - report TLS encryption as well;

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 17:43:26 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 136
Szlag by jasny trafił, po co wydawać 6.18 i wprowadzać tego samego dnia 6.19? :pifpaf:

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 17:46:58 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2758
Lokalizacja: Mazury
Po to, aby btestrzy (klienci) przetestowali wersje czy nadaje sie do wgrania :ups:


jest i winbox 3.0 beta 3

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 18:35:59 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 27 lip 2010 19:33:20
Posty: 319
Lokalizacja: Okolice Rzeszowa
Wg mnie to oni maja taka polityke - od poniedzialku pracuja, w piatek musza ukazac to co zrobia, a pozniej kwiatki ze jakas funkcja nie dziala czy cos powazniejszego :P Wolałbym soft wychodzący co 2 miesiące, ale SPRAWDZONY i PEWNY.


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 18:53:19 
   Tytuł: Re: RouterOS v6.18
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1198
Lokalizacja: Stalowa Wola
What's new in 6.19rc4 (2014-Aug-01 12:53):

*) CCR - improved performance;
*) firewall - packet defragmenting will only happen with connection tracking enabled;
*) firewall - optimized option matching order with-in a rule;
*) firewall - rules that require CONNTRACK to work will now have Invalid flag when CONNTRACK is disabled;
*) firewall - rules that require use-ip-firewall to work will now have invalid flag when use-ip-firewall is disabled;
*) firewall - rules that have interface with "Slave" flag specified as in-/out-interface will now have Invalid flag;
*) firewall - rules that have interface without "Slave" flag specified as in-/out-bridge-port will now have Invalid flag;
*) firewall - rules with Invalid flags will now be auto-commented to explain why;
*) console - added unary operator 'any' that evaluates to true if argument
is not null or nothing value;
*) l2tp - force l2tp to not use MPPE encryption if IPsec is used;
*) sstp - force sstp to not use MPPE encryption (it already has TLS one);
*) sstp - report TLS encryption as well;

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 19:46:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Zmodyfikowałem nazwę tematu, będę starał sie umieszczać wersje DEV dla testu, nie wszyscy maja dostęp ;)
Osobiście nie grywałem 6.19rc4, ale można pobrać z http://mikrotik.linuxiarz.pl

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Na górę
Post: pt, 01 sie 2014 19:49:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2758
Lokalizacja: Mazury
jest ogólnie dostępna wersja rc4 na http://www.mikrotik.com/download nad Useful tools and utilities

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: sob, 02 sie 2014 0:25:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 27 lip 2011 20:01:54
Posty: 434
Ja pierdziu, wziąłem się za siebie i zrobiłem up do 6.17 na prawie 1k urządzeń, przyszedł dzień i mamy 6.18.. a w drodze rc6.19... jak tu cholercia zunifikować sieć? Nie mówiąc już o możliwych wtopach MT.
Ja wiem, że starzy Mikrotikowcy mówią - jak działa to nie zmieniać, ale jednak niekiedy zmiany są konkretne i na korzyść.
Sajgon...

_________________
http://www.swiategzotyki.info - gdyby ktoś lubił rośliny egzotyczne :)


Na górę
Post: sob, 02 sie 2014 0:53:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1198
Lokalizacja: Stalowa Wola
poczekaj potestujemy damy znac :) 6.17 mozesz zostawic nie bylo znim wiekszych problemow

_________________
DeVeloPer PreView
wWw.NXnet.PL


Na górę
Post: sob, 02 sie 2014 23:02:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Najnowsze RC, póki co działa dobrze. Co zauważyłem, to zaniknął mi serwer PPTP, a jak klient (inny MT) z ta samą wersja zaczynał się wdzwaniac, to jakby dynamicznie się utworzył interfejs.

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 11:19:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 29 gru 2011 15:45:22
Posty: 16
Witam !

Po wrzuceniu 6.18 na rb2011 straciłem możliwość korzystania z winboxa.
Podczas łączenia wyrzuca błąd.
Używam MT od 2 lat w domowej sieci typowo dla zaspokojenia własnych ambicji więc proszę o wyrozumiałość jeśli taki błąd był już opisywany.


Załączniki:
mikrotik_winbox_blad.jpg
mikrotik_winbox_blad.jpg [ 11.92 KiB | Przejrzano 7869 razy ]
Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 13:53:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Użyj starszego WinBoxa

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 14:23:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 29 gru 2011 15:45:22
Posty: 16
Winbox 2.2.18 i 3.0beta3.
Ten sam błąd.
Sprawdzałem też na kilku komputerach (windows 7) i jest ten sam problem.


Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 14:48:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Ten błąd pojawił mi się raz, ale juz po otwarciu Winboxa i gdy kliknalem w QuickSet

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 17:11:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 29 gru 2011 15:45:22
Posty: 16
W moim przypadku pierwszy raz zaraz po wrzuceniu nowego firmweru.
Praca poprzez www jest strasznie irytująca :)


Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 20:48:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 29 gru 2011 15:45:22
Posty: 16
Po wrzuceniu wersji 6.19rc4 problem w z winboxem zniknął.


Na górę
Post: ndz, 03 sie 2014 21:54:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Czyli znaleźli i naprawili zanim pomyśleliśmy.

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Na górę
Post: pn, 04 sie 2014 16:21:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 27 lip 2011 20:01:54
Posty: 434
na 6.18 dużo anten traci częściowo konfigurację,
głupieje z interfejsami w brigde, co restart to co innego w bridge'u jest, raz nawet bridge w bridge'u :D
przestaje widzieć kartę wlan, dopiero restart do fabrycznych i działa.

_________________
http://www.swiategzotyki.info - gdyby ktoś lubił rośliny egzotyczne :)


Na górę
Post: pn, 04 sie 2014 19:18:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 234
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
Dziś na kilka baz wgralem 6.18, głównie Groove, Szt i RB433, zero problemów. Mam jedna antenę która ma ROS v.3.27, czyli bardzo stary, i nie mogę go upgradowac do v. 5.26 jutro sprawdza z v.6.18

_________________
Nowe wersje RouterOS: http://mikrotik.linuxiarz.pl | Mój Blog - http://linuxiarz.pl


Na górę
Post: pn, 04 sie 2014 19:46:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 27 lip 2011 20:01:54
Posty: 434
zdzichu6969 pisze:
Dziś na kilka baz wgralem 6.18, głównie Groove, Szt i RB433, zero problemów. Mam jedna antenę która ma ROS v.3.27, czyli bardzo stary, i nie mogę go upgradowac do v. 5.26 jutro sprawdza z v.6.18


A próbowałeś zrestartować urządzenie programowo/prądowo?
U mnie też sporo anten wstało, a część się zes**ło.

Przechodząc z softu 3.x musisz przejść na wersję 4.17 - zmienia się długość klucza licencji i tylko w tej wersji możesz
to uaktualnić. Nie zapomnij o upgrade biosu.

_________________
http://www.swiategzotyki.info - gdyby ktoś lubił rośliny egzotyczne :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 533 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 20 lut 2017 5:51:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl