Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 01 kwie 2008 16:34:42 
   Tytuł: ARP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 20 lip 2006 19:04:14
Posty: 661
Lokalizacja: Żelistrzewo
Mam dość dziwny problem. Co prawda nie miałem jeszcze alarmu od klientów, że nie działa, ale i bez tego tak chyba być nie powinno...

Jest sobie baza 2,4GHz na MT. Szyfrowanie WPA2-PSK. I ogólnie działa to dobrze, poza tym, że czasem nie mogę spingować AP Clientów - mimo, że MT twierdzi, że takowe są podłączone (pokazuje ich prędkość, na nawet 'last ip', czyli jakaś łączność chyba zachodzi). W tym samym czasie inne APC pingują się dobrze. Wraz z pingami idzie nimożliwość dobicia sie do nich przez WWW czy Telnet. Po dłuższych wyszukiwaniach stwierdzam, że chodzi tutaj o ARP - ani Windows, ani Linux, ani nawet MT (złączone przecież z APC) nie ma adresu MAC w swojej tablicy po próbie pingowania.

Co interesujące - nie dzieje sie to masowo (w tym samym czasie część maszyn da się spingować, a część nie), no i nie zaobserwowałem tego na sieciówkach WiFi.

ARP ustawione w MT na 'enabled', APC to Ovislink 5460 ze standardowym softem.

Co może być nietak? A może wszystko wlaśnie jest 'tak' i nie powinienem się martwić? Chociaż wolałbym mieć możliwość spingowania każdego urządzenia o każdej porze...

_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2008 16:43:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: ndz, 05 lis 2006 13:12:35
Posty: 1836
Sprawdz przypadkim, czy nie jest tak, ze masz dostep do APC, za ktorymi aktualnie nie ma w danym momencie aktywnych hostow. Generalnie niektore APC maja to do siebie, ze po nawiazaniu polaczenia staja sie przezroczyste i w ni... nie mozna sie wtedy do nich dobrac.

_________________
Wdrażanie BGP, własne adresy IPv4 i IPv6 oraz ASN bezpośrednio z RIPE NCC | lipowski.org | bgp.pl


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2008 16:50:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15822
Lokalizacja: Wrocław
zauważyłem, że u mnie ovisy w trybie APC z wpa2 podłączone do bazy na MT tak mają... po przejściu na WPA(1) jest ok.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2008 17:04:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 20 lip 2006 19:04:14
Posty: 661
Lokalizacja: Żelistrzewo
To by się akurat zgadzało - problemu jak dotąd nie zuważyli klienci...

Szyfrowania WPA2 nie chciałbym zmieniać. Cóż, skoro Ovislinki tak mają, to pozostaje po prostu to przyjąć. No chyba, że któreś oprogramowanie załatwi problem :] ale ostatnie (e11) na pewno też ma tą wadę.

_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2008 17:06:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15822
Lokalizacja: Wrocław
ale używam WPA/AES a nie TKIP:) Soft: APLite
Encryption WPA/AES
State Connected
Associated Clients 1

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 23:02:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl