Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 07 mar 2008 8:44:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 04 maja 2007 16:31:53
Posty: 38
Witam

Ostatnio mialem okazje zestawic most na dwoch takich urzadzeniach:
http://yagi.pl/product_info.php/cPath/40/products_id/1094

Czyli bridge WDS na dwoch RB133C na odleglosci powiedzmy okolo 200m.
Sygnal na poziomie -41dBi, wszystko chodzi, tylko zastanawia mnie transfer poniewaz testujac predkosc pomiedzy Mikrotikami za pomoca "bandwidth test" predkosc HDX w UDP jest 18Mbps, a w TCP dochodzi do 11Mbps, a w FDX wychodzi okolo 6Mbps. Troche nie daje mi to spokoju, poniewaz na mydelniczkach z appro na moscie idzie w HDX 25Mbps do 35Mbps, a na Mikrotiku znacznie mniej. Przeszukujac forum jest jeden post w ktorym jest dyskusja na temat predkosci na tego typu moscie i podane sa tam predkosci zblizone do tych ktore ja uzyskalem, ale dlaczego tak malo??

A moze ja mam cos nie tak ustawione?? Jest to moj pierwszy most na MT i stad te wahania, ze moze cos skopalem?
CCQ na jednym MT wskazuje 100%, a na drugim waha sie w granicach 100%

Pozdrawiam i dziekuje za kazda odpowiedz


Na górę
Post: pt, 07 mar 2008 9:28:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2284
to raczej nic dziwnego bo z tego co zaobserwowali inni ten RB pociągnie właśnie tyle ile Tobie wyszło. 6 Mbps FDX

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Post: pt, 07 mar 2008 11:59:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15826
Lokalizacja: Wrocław
yagi.pl i ich 'gibeony'... wyłącz nja początek tracking i testuj bez zaangażowania RouterBoardow do generowania ruchu (czyli przez urządzeia za nim)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 07 mar 2008 14:57:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Niestety RB z serii 133/133C mają taką niską wydajność. Po prostu trochę inna architektura niż to co jest w standardowych APekach. Spróbuj upgradować do 3.x - dostają kopa. Mi na rc13 wyciskały 8mbit FDX TCP a ponoć na nowszym sofcie mogą jeszcze więcej.


Na górę
Post: pt, 07 mar 2008 19:41:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 04 maja 2007 16:31:53
Posty: 38
Przyznam sie, ze ostatnio chodzil mi po glowie pomysl wymiany mydelniczek z appro na MikroTiki z dolnej polki, ale skoro to tak slabo dziala to pozostane przy mydelniczkach, poniewaz most ten sluzy do wymiany danych po LAN'ie niz do dostarczania internetu:). Wiem, ze yagi.pl to nie najlepszy wybor, ale ja to tylko konfigurowalem a kupowal ktos inny:)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za odpowiedz


Na górę
Post: pt, 07 mar 2008 20:19:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 11 wrz 2005 19:51:44
Posty: 406
to propronuje zastosowac nowa plyte RB411 cenowo to samo co RB133 ale wyjadnosc bez porownania


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 9:10:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
No już bez przesady dystrybutorzy już się wycwanili i są droższe o jakieś 10 zł netto. Na klienta to te 133C w zupełności starczy, a na szkielet to raczej sie pcha coś z serii 300/600 ew. bawi w Alixy/PeCety. Inna sprawa to to że zakup RB 300/600 to mocno loteryjna sprawa, choć nowa partia już się ponoć nie wiesza, albo to zasługa nowego MT.


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 11:38:24 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 18 paź 2005 18:11:16
Posty: 1031
Łukasz Witek pisze:
Niestety RB z serii 133/133C mają taką niską wydajność. Po prostu trochę inna architektura niż to co jest w standardowych APekach. Spróbuj upgradować do 3.x - dostają kopa. Mi na rc13 wyciskały 8mbit FDX TCP a ponoć na nowszym sofcie mogą jeszcze więcej.



to jest soft 3.xx do 133?? ja myslalem ze max co moge tamwgrac to 2.9.50 bo taki znalazlem do tych platform.


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 11:42:52 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
janikp80 pisze:
Łukasz Witek pisze:
Niestety RB z serii 133/133C mają taką niską wydajność. Po prostu trochę inna architektura niż to co jest w standardowych APekach. Spróbuj upgradować do 3.x - dostają kopa. Mi na rc13 wyciskały 8mbit FDX TCP a ponoć na nowszym sofcie mogą jeszcze więcej.



to jest soft 3.xx do 133?? ja myslalem ze max co moge tamwgrac to 2.9.50 bo taki znalazlem do tych platform.


Witam,
no pewnie że jest do pobrania na stronie http://www.mikrotik.com/download/router ... le-3.4.npk . Najnowsza wersja to 3.4 ostatnio podgrywałem na jednego RB133 i aktualizowałem tego Boota. Ale testów tego softu nie robiłem :)

Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 12:14:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 11 wrz 2005 19:51:44
Posty: 406
borlan pisze:
No ju¿ bez przesady dystrybutorzy ju¿ siê wycwanili i s± dro¿sze o jakie¶ 10 z³ netto. Na klienta to te 133C w zupe³no¶ci starczy, a na szkielet to raczej sie pcha co¶ z serii 300/600 ew. bawi w Alixy/PeCety. Inna sprawa to to ¿e zakup RB 300/600 to mocno loteryjna sprawa, choæ nowa partia ju¿ siê ponoæ nie wiesza, albo to zas³uga nowego MT.


cnmcn pisal jak byk o bridgu a nie o podlaczeniu indywidualnego klienta wiec dlatego proponuje na koncowke wds rb411 a na baze to oczywista rzecz ze 300 albo 600 jak ma obsluzyc spory ruch, bo jesli chodzi o typowy punkt dostepowy dla klientow to RB411 spokojnie wystarczy, przy kilkunastu klientach z szyfrowaniem WPA oraz WPA2, ruch okolo 3Mb procek obciazony max 10% wiec po co komu cos mocniejszego :)

co do wersji 3.0 to mam ja na PC, RB532, RB411, RB133, RB133c i jak na razie wszytko smiga ok, a w tym tygodniu bede testowal na RB333

co do ceny za RB411 zobacz sobie na wisp.pl masz w tej samej cenie :)


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 12:42:16 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2403
Lokalizacja: s dópy
A co to już bridge nie może być na klienta?:D Ciekawe te wisp.pl, mają te RB taniej nawet widzę. PS. Używałeś już opcji Adaptive Noise Immunity na serii RB100/400. Jest ona standardowo włączona po upgrade ale strasznie coś procesorem mi szarpie (RB411) i nie wiem czy to powyłączać.


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 12:55:47 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 942
Lokalizacja: Piastów
Produkt made in yagi.pl,to mówi wszystko za siebie. Daj jakieś porządne anteny a nie takie g...

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 18:36:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 31 lip 2007 0:16:37
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
przestań chżanić na 200m to na patykach będzie chodziło więc typ anten tu nie gra roli

_________________
Obrazek


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 23:39:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 942
Lokalizacja: Piastów
Wiem, że na 200m to i na patykach będzie chodzić. Ale i tak uważam, że anteny yagi.pl to shit, poza tym chodziło mi o producenta a nie o typ.

_________________
[img]http://www.trzepak.pl/userbar.png[/img]
[url=http://www.freeconet.pl?partnerId=130][img]http://images36.fotosik.pl/45/68e5616e729ea972.jpg[/img][/url]
[url=https://polecam.bankmillennium.pl/?id=178854]


Na górę
Post: ndz, 09 mar 2008 15:00:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1379
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
cnmcn pisze:
Sygnal na poziomie -41dBi, wszystko chodzi.

Zmniejsz moc na wyjściu bo masz przesterowany sygnał! W okolicach -55dBm do -60dBm powinno działać optymalnie. Poza tym podmień RB133 na RB411, a zobaczysz ogromny skok wydajności. RB411 z MT3.x działa znakomicie, nie ma najmniejszych problemów ze stabilnością.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: ndz, 09 mar 2008 19:41:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 11 wrz 2005 19:51:44
Posty: 406
borlan pisze:
A co to ju¿ bridge nie mo¿e byæ na klienta?:D Ciekawe te wisp.pl, maj± te RB taniej nawet widzê. PS. U¿ywa³e¶ ju¿ opcji Adaptive Noise Immunity na serii RB100/400. Jest ona standardowo w³±czona po upgrade ale strasznie co¶ procesorem mi szarpie (RB411) i nie wiem czy to powy³±czaæ.


nie uzywalem


Na górę
Post: ndz, 09 mar 2008 21:01:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
2 x RB133

Obrazek



kolejno UDP: Tx, Rx, both, TCP: Tx, Rx, both

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: pn, 10 mar 2008 0:00:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16480
Lokalizacja: Nowa Ruda
Takie same testy robilem - utwierdza mnie to w przekonaniu ze Rb133 jest za slaba platforma... aczkolwiek wine za taka padaczkowosc ma soft RouterOS!

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 10 mar 2008 0:05:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
W mojej sieci to aż nadto. Nie podejrzewam też abym potrzebował w przyszłości więcej. Jeżeli już to tylko wymienię platformę i wszystko będzie śmigało :) Lokalnie pliki też nie są wysyłane więc WiFi nie jest obciążone. Jestem bardzo zadowolony ze stabilności tego mostu.

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: tomek_byd i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 lis 2018 13:17:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl