Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 05 mar 2008 12:23:43 
   Tytuł: proste pytanie ;)
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 17 paź 2007 18:57:33
Posty: 12
Witam,
przeglądałem ostatnio opcje mt i natknąłem się na zakładkę "connect list". Nigdy jej nie używałem, ale wydaje mi się że jest to dość istotna opcja :) Problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć do czego ona służy :oczko: Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.
Pozdrawiam


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 12:37:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
nasz wieszcz "manual" pisze...
Cytuj:
The Connect List is a list of rules (order is important), that determine to which AP the station should connect to.


czyli tam wpisujesz macki station-wds jesli masz wyłączone default authenticate na interfejsie z ktorym sie lacza...

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 12:40:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 29 sty 2005 19:51:43
Posty: 696
Lokalizacja: Koluszki
powiązanie to Access List i Connect List

dodając użytkowników do tych dwóch list (na tej samej karcie np. wlan1) i odznaczając w wireless -> interfaces -> wlan1 'default authenticate' otrzymujesz listę dozwolonych osób majacych zezwolenie do
podłączenia sie do AP-eka . Osoby nie ujęte w tych listach nie podłącza sie.


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 12:48:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
wszystko ładnie tylko jak masz klientów w trybie APC to wystarczy ich dopisac do Access List ;)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 13:27:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 17 paź 2007 18:57:33
Posty: 12
dzięki za szybką odpowiedź, trochę mi rozjaśniliście o co chodzi z tym wszystkim, tylko nie jestem jeszcze pewien jednej rzeczy.

Cytuj:
czyli tam wpisujesz macki station-wds jesli masz wyłączone default authenticate na interfejsie z ktorym sie lacza...


Czyli powiedzmy mam 2 mt. Pierwszy jest ustawiony w trybie bridge, drugi w trybie station WDS. Do którego mt mam dodać mac adres do connect listy, czy może do obu? :oczko:


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 13:30:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
Connect list dajesz na bazie, bo do niej łączą się stacje...na stacji dajesz static-wds żeby sie nie mogła przełaczać jak ktos Ci obok postawi AP z tym samym ssid ;)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 18:34:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 17 paź 2007 18:57:33
Posty: 12
oki, dzięki za informacje :ok:


Na górę
Post: śr, 05 mar 2008 21:54:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 kwie 2006 14:18:46
Posty: 2723
Lokalizacja: Zielona Góra
ale pomógł to mógłbyś czasem kliknąć ;)

_________________
Fiu fiu...:))


Na górę
Post: czw, 06 mar 2008 0:09:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
hmm... małe sprostowanie

baza to BRIDGE lub AP BRIDGE
stacja (kliencka) to STATION WDS

Na bazie (BRIDGE) dodajemy w zakładce AccesList adres MAC stacji (czyli adres mac stacji klienckiej - STATION WDS)
WDS Mode ustawiamy na bazie w trybie STATIC

Na stacji klienckiej WDS Mode zostawiamy w spokoju (DISABLED). Stacja kliencka działa nam w trybie STATION WDS.

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: AREK123 i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 18:25:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl