Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 05 lut 2008 8:37:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 05 lut 2008 7:40:57
Posty: 12
Witam muszę zestawić most na 2 mikrotikach rb133+senao 8206 plus S+anteny grid 2.4ghz niby 21 db link ma odległość około 3km po drodze drzewa link był już zestawiny na sparklanach i działało przedewszystkim pod voipa ale teraz doszedł jeszcze jakiś terminal no i zaczeły się problemy więc zainwestowaliśmy w mikrotika jak najlepiej zestawić linka żeby był stabilny jestem laikiem jeśli chodzi o mikrotika licze na pomoc.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: wt, 05 lut 2008 9:08:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 16 kwie 2007 9:41:43
Posty: 969
Lokalizacja: Podkarpacie
Po 1 jesli juz chcesz robic link na taka odleglosc to tylko w 5 ghz,
po 2 jesli sa przeszkody to stabilnego linku nie zestawisz.


Na górę
Post: pt, 08 lut 2008 10:05:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 21 sty 2008 16:03:42
Posty: 280
I niestety spróbuj inną kartę. Sam osobiście trafiłem 3 na 10, które wieszały MT lub wogółe nie były widziane przez system(1). Niestety karty senao to loteria. Moje to były 8602 ETSI (najdalszy link na nich mam 4800m w 5Ghz wraz z panelami 23dBi moc kart na 16 dBi)


Na górę
Post: śr, 19 mar 2008 1:44:07 
   Tytuł: re
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 cze 2006 23:14:46
Posty: 736
JA teraz robie most w 5 GHz..

2 x rb 133 + 2 x GigaEter 18 dB na 2 km chyba powinno starczyć ?????


Na górę
Post: śr, 19 mar 2008 10:21:21 
   Tytuł: Re: re
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
andref44 pisze:
JA teraz robie most w 5 GHz..

2 x rb 133 + 2 x GigaEter 18 dB na 2 km chyba powinno starczyć ?????


Witam,
spokojnie :) 2 km to żadna odległość :)

Pozdrawiam serdecznie :oczko:

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: pt, 21 mar 2008 21:11:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 cze 2006 23:14:46
Posty: 736
własnie robie pierwszy raz most w 5 GHz na mt
I jakoś nie za bardzo mi idzie..
Ustawiam na obydwu interfejsach tryb station..
Może ktoś mi doradzi ;)


Na górę
Post: pt, 21 mar 2008 21:15:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15797
Lokalizacja: Wrocław
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Transpare ... o_Networks

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 21 mar 2008 21:21:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 cze 2006 23:14:46
Posty: 736
Dziękuję za szybką i rzeczoiwą odpowiedź :)
To mi sie podoba :)

Most dział.. Zrobiony zgodnie z opisem.. Tytlko mam pytanko w jaki sposób zabezpieczyć zestawione połączenie ? Czy edytiując Acess-liste na interfejsach odpowiedziaolnych za bridge zastrzeham sobie zestawienie połączenia między zdefiniowanymi MACami ?


Na górę
Post: sob, 22 mar 2008 14:00:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 cze 2006 23:14:46
Posty: 736
Powyżej zadałem pare pytań...

Ale mam jeszcze jedno..
A mianowicie o poziom sygnału + SNR stanowiący minimum na zestawienie połączenia w tym paśmie częstotliwości


Na górę
Post: sob, 22 mar 2008 14:23:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2030
Lokalizacja: Kłaj
minimalny sygnal wynika z czulosci kart zalezy ile chcesz przepchac :)

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: sob, 22 mar 2008 14:29:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 07 cze 2006 23:14:46
Posty: 736
Nie więcej niż 4 Mbps na początek :)

A co do zestawionego połaczenia zgodnie zopisem na WIKI mam jeszcze pytanie jak zabezpieczyć się żeby obie strony mostu łączyły się tylko i wyłacznie ze sobą ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 13:45:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl