Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 07 kwie 2021 11:59:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 145
Witam.

Wszędzie stosuję metodę zasilania jako "forced-on", ale zastanawiam się czy nie narażam się na problemy.

Wydaje mi się, że metoda "auto-on" jest w stanie zabezpieczyć zasilane urządzenie lub port zasilający: w przypadku np. zwarcia.

Ktoś z Was miał problem z "auto-on" i zmienił na "forced-on" ?


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 12:27:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3231
u nas auto-on nie zawsze się odpalało stąd obecnie mamy forced-on


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 12:27:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3818
Lokalizacja: Kraków
mpo pisze:
Witam.

Wszędzie stosuję metodę zasilania jako "forced-on", ale zastanawiam się czy nie narażam się na problemy.

Wydaje mi się, że metoda "auto-on" jest w stanie zabezpieczyć zasilane urządzenie lub port zasilający: w przypadku np. zwarcia.

Ktoś z Was miał problem z "auto-on" i zmienił na "forced-on" ?



miałeś jakiś powód zastosowania forced-on zamiast domyślnego auto/auto-on?


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 13:07:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 145
hub_lan pisze:
miałeś jakiś powód zastosowania forced-on zamiast domyślnego auto/auto-on?


W sumie nie miałem powodu, od zawsze przełaczam na forced-on, aby w trudnych z dostępnością lokalizacjach nie mieć podjazdu.

Ale trafiło mi sie juz dwie przygody:
1. wleciała woda do portu PoE i port się sfajczył
2. tu ciekawsza przygoda:
- HexPoE zasilał 4 urządzenia
- był zasilony normalnie przez jacka
- dwie anteny się spaliły a dwie nie
- możliwe, że był jakiś problem typu zanik napięcia
- w innych switach w tej samej skrzynce problem nie wystąpił
- HexPoE nie chce już działać przez jacka, ale działa zasilając w PoE-IN ether1

Przymierzam się do wydania polecenia wszystim switchom aby posprawdzały gdzie jest włączone PoE a na porcie nic nie ma, i wyłączyć PoE.
Przy okazji zmieniłbym "forced-on" na "auto-on". Dlatego pytam jakie są standardy w połączniach MT_Switch_PoE z MT_antena / MT_RB4xx


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 13:07:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 145
kamikaze pisze:
u nas auto-on nie zawsze się odpalało stąd obecnie mamy forced-on


w jakim przypadku miałeś problemy? w połączeniach MT -> MT ?


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 14:02:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 145
W sumie to mamy takie przypadki:
1. Do portu na pewno nic nie jest podłączone : ustawić poe-out=off
2. Na porcie ustawiony poe-out=off : nic nie ruszać
3. Na porcie ustawiony poe-out=forced-on : ustawić poe-out=auto-on

Jak myślicie? Poprawne rozumowanie?
Zakładam, że dla portu, do którego podpięte jest urządzenie z własnym zasilaniem lepiej nie ustawiać poe-out=auto-on


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 15:44:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 85
Lokalizacja: Wrocław
Ja na niektórych mietkach mam ustawione PoE na forced on z tego względu, że niektóre anteny, najczęściej NanoBeamy 400, nie wstawały.


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 19:56:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3231
tomowariacina pisze:
Ja na niektórych mietkach mam ustawione PoE na forced on z tego względu, że niektóre anteny, najczęściej NanoBeamy 400, nie wstawały.

u nas podobne


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 20:23:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 145
Przypomniałem sobie, że jak miałem zwarcie na porcie PoE, to switchowi nic się nie stało, tylko zapiekły się blaszki na porcie.

To nie wyłączam 'forced-on", bo przy pracach widać, na którym porcie jest włączony PoE.


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 20:30:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 85
Lokalizacja: Wrocław
mpo pisze:
W sumie to mamy takie przypadki:
1. Do portu na pewno nic nie jest podłączone : ustawić poe-out=off
2. Na porcie ustawiony poe-out=off : nic nie ruszać
3. Na porcie ustawiony poe-out=forced-on : ustawić poe-out=auto-on

Jak myślicie? Poprawne rozumowanie?
Zakładam, że dla portu, do którego podpięte jest urządzenie z własnym zasilaniem lepiej nie ustawiać poe-out=auto-on


Jeżeli urządzenie ma zasilanie z gniazdka, to nie powinno się ustawiać PoE na auto, bo po co :P

Co do punktu 3, to pisałem już w tym poście - NanoBeamy 400 (300 chyba też) nie chciały wstawać na auto-on. Najlepiej zrobić sobie jakiegoś laba na swoich radyjkach i urządzeniach, w którym zestawiasz sobie linka i na końcówce na uplinku ustawiasz sobie auto-on. Jeżeli link zatrybi, to super. Jeżeli nie, to forced-on.


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 21:13:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 512
Lokalizacja: Toruń
To nie jest tak, że jak się ustawi "forced-on" i zrobi się jakieś kuku to spali się mietka - on jednak jest ciut inteligentniejszy i jak wykryje zwarycho to wyświetla "short-circuit", jak sie go przeciązy to "overload" i wyłącza poe na porcie. Żeby tryb auto on podał zasilanie to musi wykryć rezystancję z zakresu 3-26,5 kohm jeśli jest inaczej to nie zadziała. Z tego wynika, że niektóre ubnt mają ten parametr poza zakresem dlatego auto nie startuje, a tryb forced on w takim przypadku pomaga.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:PoE-Out


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 21:57:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2560
mpo pisze:
Witam.

Wszędzie stosuję metodę zasilania jako "forced-on", ale zastanawiam się czy nie narażam się na problemy.

Wydaje mi się, że metoda "auto-on" jest w stanie zabezpieczyć zasilane urządzenie lub port zasilający: w przypadku np. zwarcia.

Ktoś z Was miał problem z "auto-on" i zmienił na "forced-on" ?

Tak, przyszedł mróz i auto przestało działać odcinając nadajniki i link zasilający. Zabezpieczenie przeciążeniowe działa przy forced-on/


Na górę
Post: śr, 07 kwie 2021 22:44:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 145
No i gitara.

Zostawiam tak jak mam, czyli wszędzie forced-on (oprócz urządzeń, które mają własne zasilanie - tu mam na off).

Dzięki za podpowiedzi.


Na górę
Post: czw, 08 kwie 2021 17:28:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2560
mpo pisze:
No i gitara.

Zostawiam tak jak mam, czyli wszędzie forced-on (oprócz urządzeń, które mają własne zasilanie - tu mam na off).

Dzięki za podpowiedzi.
Tam też można na poe zasilanie dać, padnie zasilacz to poe zasili dalej.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 kwie 2021 4:58:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl