Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: czw, 25 maja 2006 22:29:02 
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6518
Lokalizacja: Polska
Obrazek

Serwer gg odpowiedzialny za wyświetlanie reklam to:
ping adserver.gadu-gadu.pl
czyli:
http://adserver.gadu-gadu.pl/getbanner.asp? (rozmiar 400x50) - Baner w oknie rozmowy
http://adserver.gadu-gadu.pl/getmainbanner.asp? (rozmiar 230x33) - Baner w głównym oknie
http://adserver.gadu-gadu.pl/getsmallbanner.asp? (rozmiar 120x20) Mały banerek w oknie rozmowy.
http://adserver.gadu-gadu.pl/getfindbanner.asp? (400x50) - Przy wyszukiwaniu użytkowników/numerów gg
http://adserver.gadu-gadu.pl/getaudiobanner.asp? (400x50) - Przy rozmowie głosowej
http://adserver.gadu-gadu.pl/getvideobanner.asp? (400x50) - Przy konferencji video.
http://85.232.233.10/appsvc/appmsg4.asp (400x265) - Duża jednorazowa reklama, która pokazuje się okazjonalnie przy logowaniu na serwer gadu-gadu.

*************************************************
Przekierowanie ip serwera gg na nasz sieciowy serwer. Wchodzimy w ustawienia naszego firewalla - u mnie to jest /etc/iptables/firewall
i wpisujemy tą regułkę .
(oczywiście ip w sieci zmieńcie na swoje, jeśli macie inne)
Dobrze jest zrobić te regułki dla dwuch ip-ków(85.232.233.9 i 85.232.233.8 - serwery reklam zamieniają się). Jeżeli możesz to spróbuj zamiast ipka 85.232.233.9 wpisać po prostu adserver.gadu-gadu.pl - czasem działa a czasem nie (chyba zależy od wersji iptables).
Kod:
$i -t nat -A PREROUTING -d 85.232.233.9 -s 192.168.0.0/24 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to 192.168.0.1

restart firewalla
aby sprawdzić czy zadziałało zamknijcie i odpalcie gg

O ile mamy thttpd, to nie wolno nam używać znaczników html.
Jeśli jednak mamy apache-a, możemy pokusić się o małe oszustwo.
Domyślnie apache również nie obsługuje asp, więc dodajmy do konfiga wpis:

Kod:
AddType application/x-httpd-php .asp (poniżej lini 682) 


Dzięki czemu pliki .asp będą traktowane jak .php


Tworzymy plik getbanner.asp (koniecznie taki) w katalogu w którym działa nasz serwer http(np. /var/www/htdocs/, /home/httpd/htdocs, /home/stefan/public_html ipt.) i umieszczamy w nim
komunikat jaki ma się wyświetlać zamiast bannera GG (pamiętaj o rozmiarze
bannera 400x50).

Dla ułatwienia podam jak ma wyglądać taki plik

Kod:

Kod:
<html> 
<head>
</head>
<body BOTTOMMARGIN=0 RIGHTMARGIN=0 TOPMARGIN=0 LEFTMARGIN=0 SCROLL=NO>

      <img src="http://192.168.0.1/gg/baner_duzy.jpg">
                </body>
                </html>


Sposób na transparentnego squida:
Linijkę definiującą transparent-a:

Kod:
Kod:
$i -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port $squid_port   


zamieniamy na:

Kod:
Kod:
$i -t nat -A PREROUTING -d !85.232.233.9 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port $squid_port   



I wszystko działa cacy ;]
Można by było jeszcze spowodować indywidualne wyświetlanie reklam dla poszczególnego userka.
Do tego celu na pewno przydała by nam się funkcja virtual host w apache.
Przyjmijmy ,że na porcie 200 jest odpalony właśnie takowy i chcemy komuś zmienić banerki.
Nie używamy już:

Kod:
Kod:
$i -t nat -A PREROUTING -d 85.232.233.9 -s 192.168.0.0/24 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to 192.168.0.1


Piszemy:

Kod:
Kod:
$i -t nat -A PREROUTING -d 85.232.233.9 -s $IP_USERKA -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port $port_virtual_hosta


Duża reklama przy uruchomieniu gadu-gadu
Sama reklama znajduje się na tym samym serwerze co inne reklamy.
Jednak tutaj chodzi nam o wywołanie a nie o jej zawartość.... można by wiele pisać, ale przejdźmy do sedna sprawy...

Zaczynamy od regułki:
Kod:
$i -t nat -A PREROUTING -d 85.232.233.10 -s 192.168.0.0/24 -p tcp --dport 80 -j DNAT --to 192.168.0.1


Później idziemy do katalogu domowego naszego serwera www i tworzymy w nim folder appsvc, który będzie zawierał plik appmsg4.asp.
czyli:
Kod:
cd /var/www/htdocs/     // idziemy do katalogu naszego serwera www
mkdir appsvc // tworzymy folder
cd appsvc //wchodzimy do appsvc
touch appmsg4.asp    // tworzymy plik z reklamą
pico appmsg4.asp // otwieramy plik appmsg4.asp


Po czym wklejamy do niego naprzykład takie coś:

Kod:
5236 0 217.17.45.143:8074 217.17.45.143
<HTML>
<BODY>

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://active.macromedia.com/flash2/cabs/swflash.cab#version=7,0,0,0" width="400" height="265">";
<param name="movie" value="http://piracyk.webpark.pl/avonbig.swf">
<param name="quality" value="autohigh">
<param name="wmode" value="opaque">
<param name="bgcolor" value="#FFFFFF">
<embed src="http://piracyk.webpark.pl/avonbig.swf" quality="autohigh" wmode="opaque" bgcolor="FFFFFF" width="400" height="265" type="application/x-shockwave-flash" pluginspace="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></object>


</BODY>
</HTML>


Ja to robiłem we flashu... nie mam pojęcia czy z jpeg-ami działa!
I to by było na tyle... Reklama sama w sobie pokazuje się przed userem około 1 raz na 24h czyli co jeden dzień :)

Czasem jest dobrze umieścić reklamy na jakimś zewnętrznym serwerze np. wp.pl - bo porostu ich nie ściąga z lokalnego(nie wiem czemu czasem tak się dzieje).

Reklamy na zmianę :)
A teraz jak zrobić by nasze reklamy zmieniały się ???
Sprawa jest bardzo jasna - posłużymy się do tego celu małą edycją getbanner.asp. Wsadzimy do niego elementy php :)

Przyjmijmy, że masz 3 obrazki z reklamami. Nazywają się kolejno reklama1.jpg, reklama2.jpg, reklama3.jpg.
Dla getbanner.asp sprawa wyglądać będzie tak:

Kod:
<html> 
<head>
</head>
<body BOTTOMMARGIN=0 RIGHTMARGIN=0 TOPMARGIN=0 LEFTMARGIN=0 SCROLL=NO>

      <img src="http://192.168.0.1/gg/reklama<?php echo rand(1,3); ?>.jpg">
                </body>
                </html>


I wszystko. To samo można oczywiście robić wraz z plikami flash-a.

LEGENDA
Kod:
$i
- Ścieżka do twoich iptables-ów - np. /sbin/iptables
192.168.0.1 - Twój serwer (jeżeli masz inny adres to zmień)
192.168.0.0/24 - Twoja pula adresów ip (jeżeli masz inną to zmień)

Najlepiej się to wszystko testuje zamykając gg, kasując katalog Gadu-Gadu w windowsowym katalogu domowym(c:/DocumentsAndSettings/użytkownik/Gadu-Gadu) no i rejestrując nowego użytkownika.
Z moich testów wynika, że przedstawiony wyżej sposób nie wpływa negatywnie na proces rejestracji nowego użytkownika.
Część posplatałem z innych gotowców i część sam dopisałem.
Niezastąpiony w tych operacjach okazał się oczywiście Wireshark :)
Jak mi się coś przypomni to dopiszę.
Pozdrawiam i miłej zabawy :>!

_________________
Pozdrawiam!
M.


Ostatnio zmieniony sob, 27 maja 2006 21:58:18 przez warlock, łącznie zmieniany 4 razy.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 30 kwie 2017 3:10:17

Strefa czasowa UTC+02:00
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl