Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: ndz, 11 lis 2007 1:14:17 
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 598
Lokalizacja: Poznań
Nie wiem czy to znacie, czytając sobie w sieci na temat ssh natknęłem się na temat połączenia ppp via ssh. Później znalazłem bardzo fajnie działającą komendę:

Kod:
/usr/sbin/pppd updetach noauth silent nodeflate pty "/usr/bin/ssh root@zdalny_IP /usr/sbin/pppd nodetach notty noauth" ipparam vpn 192.168.6.1:192.168.6.2


Uruchamiając to z root zostaniemy zapytani o hasło też roota zdlanego komputera, po jego wpisaniu automatycznie zostaje tworzone połączenie ppp. Klient ma IP 192.168.6.2 zdalny komputer 192.168.6.1 Osobiście to przetestowałem i działa naprawdę fajnie :)

Myślę że może to się przydać osobą chcącym w prosty sposób zabezpieczyć na przykład połączenie AD-HOC - ruch przez taki tunel jest szyfrowany, a włączona kompresja powoduje całkiem niezłą wydajność :)

Niewiem tylko jak takie coś zrobić gdy klientem jest windows...


Na górę
Post: ndz, 11 lis 2007 12:12:11 
   Tytuł:
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 15993
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ale chyba po stronie serwera tez musisz odpalic demona PPPD ?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 11 lis 2007 14:54:16 
   Tytuł:
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 598
Lokalizacja: Poznań
No własnie o to chodzi że nie :) pppd musi być tylko zainstalowane. Gdy wklepałem tą komendę na zdalnym komputerze połączenie zostało automatycznie utworzone :ok:

/usr/sbin/pppd updetach noauth silent nodeflate pty "/usr/bin/ssh root@zdalny_IP /usr/sbin/pppd nodetach notty noauth" ipparam vpn 192.168.6.1:192.168.6.2

Moim zdaniem to co zaznaczyłem na czerwono odpowiada z tworzenie połączę ppp na zdalnym kompie

Całość sprowadza się do odpalenia tego z roota i wpisaniu hasła (też roota) zdalnego komputera


Na górę
Post: pn, 12 lis 2007 0:40:10 
   Tytuł:
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 15993
Lokalizacja: Nowa Ruda
To jest genialne ;) Sprawdzilem, dziala.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 13 lis 2007 2:47:59 
   Tytuł:
Zgłoś ten post Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 wrz 2003 14:00:22
Posty: 1031
Lokalizacja: Katowice
Przechodzi do FAQ :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 sty 2017 4:40:48

Strefa czasowa UTC+02:00
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl