Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 26 maja 2018 11:52:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
Witam

Od wczoraj jestem użytkownikiem dynamicznego DSL (migracja z neostrady po VDSL) i jestem trochę zdziwiony. Przed złożeniem zamówienia dzwoniłem i dopytywałem się co i jak, powiedziano mi, że dostanę modem comtrend vi-3223u tymczasem technik przyniósł jakiegoś zyxela konkretnie to w statystykach routera widzę coś takiego:

Cytuj:
Nazwa hosta: Zyxel
Numer modelu: VMG8324-B10A
Wersja oprogramowania: 1.00(AATY.1)b7


Najpierw w ogóle nie chciałem brać, ale gość zapewniał, że to nowość i nawet lepsze od Contrenda i, że jego też da się przestawić w tryb bridge.

Ciekawi mnie czy ktoś coś wie na jego temat? Ze swoich obserwacji widzę, że da się ustawić kanał sieci wi-fi, czego podobno w contrendach nie dało się zrobić? Póki co router działa mi jako router bo nie chce mi się grzebać z bridge, może kiedyś to zrobię, z tym, zwłaszcza, że niestety w tym zyxelu wi-fi jest tylko 2.4 GHZ i brak standardu AC.

Natomiast ciekawi mnie także druga rzecz, gdy rozmawiałem przed zamówieniem DSLa - pytałem o dostępność IPV6 - dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości, że może kiedyś ale póki co nic nie wiadomo, no a tu niespodzianka.. Robiąc testy mam coś takiego:

http://ivh.ovh/image/pE

Czyżby jednak zaczęli dawać IPV6? a jeśli tak to na jakich zasadach? Ile ich mam i jak je konfigurować gdybym chciał podłączyć swój router?


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 12:22:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
marson1 pisze:
gość zapewniał, że to nowość i nawet lepsze od Contrenda i, że jego też da się przestawić w tryb bridge.


Wiesz co to znaczy przestawić w tryb bridge? DSL'a nigdy nie dało się przestawić w tryb bridge bo to wiąże się z przeniesieniem całego ppp gdzie indziej np. serwer/router. Trzeba znać login i hasło do usługi DSL. Nikt tego nie da. Nawet na party-line nie znają loginów i haseł. Był czas jak dawali, albo dalej dają modemy cell-pipe, gdzie można było wyciągnąć login i hasło do DSL'a bo config był zaszyfrowany w Base64. Takie coś można zdekodować nawet przez stronę www. Ja tak mam, używam własnego modemu. Podobno przy nowym firmware w cellpipe zablokowali download configu z modemu na dysk. W Comtrend w ogóle config był i jest zakodowany w AES, więc całkowicie pozamiatane.
Modemy mają swoją podsieć 4 lub 8 adresową i publiczny ip dla hosta jest dostępny na wyjściu lanowym.


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 14:28:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
emigrant pisze:
marson1 pisze:
gość zapewniał, że to nowość i nawet lepsze od Contrenda i, że jego też da się przestawić w tryb bridge.


Wiesz co to znaczy przestawić w tryb bridge? DSL'a nigdy nie dało się przestawić w tryb bridge bo to wiąże się z przeniesieniem całego ppp gdzie indziej np. serwer/router. Trzeba znać login i hasło do usługi DSL. Nikt tego nie da. Nawet na party-line nie znają loginów i haseł. Był czas jak dawali, albo dalej dają modemy cell-pipe, gdzie można było wyciągnąć login i hasło do DSL'a bo config był zaszyfrowany w Base64. Takie coś można zdekodować nawet przez stronę www. Ja tak mam, używam własnego modemu. Podobno przy nowym firmware w cellpipe zablokowali download configu z modemu na dysk. W Comtrend w ogóle config był i jest zakodowany w AES, więc całkowicie pozamiatane.
Modemy mają swoją podsieć 4 lub 8 adresową i publiczny ip dla hosta jest dostępny na wyjściu lanowym.


Bazuję tylko na tym co powiedziano mi na infolinii DSLa, czyli, że dzwonię do nich, oni coś tam robią i podpinam swój router do portu LAN1 w zyxelu, następnie konfiguruję go z wykorzystaniem jednego z przydzielonych IP i dalej to on rozdziela net, a zyxel jest tylko modemem dostarczającym sygnał. Coś z tego się nie zgadza? Jeśli tak - zechciej wyjaśnić - DSLa mam od wczoraj - więc skąd mam wiedzieć co i jak.


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 14:32:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 719
To się nie zgadza, że to nie jest żaden bridge. Po prostu na modemie masz podsieć 4 lub 8 adresową z osiągalnym publicznym IP na portach lanowych. Zrobienie bridge to przeniesienie całego ppp poza modem. Już to napisałem i się powtarzam.
Bridge można sobie zrobić na neostradach bo tam dostaje się login i hasło do ppp. DSL'em zarządza Orange, więc user nie ma dostępu do loginu i hasła. W ogóle nie ma dostępu do konta admina na modemie.


Na górę
Post: sob, 26 maja 2018 16:22:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
A co z tym IPV6? Dzwoniłem na infolinie DSLa tam gość zdziwiony, nic nie wie o IPV6 na DSLu a ja mam ewidentnie dostęp do IPV6 choćby:
Cytuj:
C:\Users\Marek>ping 2001:4860:4860::8888

Pinging 2001:4860:4860::8888 with 32 bytes of data:
Reply from 2001:4860:4860::8888: time=49ms
Reply from 2001:4860:4860::8888: time=49ms
Reply from 2001:4860:4860::8888: time=49ms
Reply from 2001:4860:4860::8888: time=49ms

Ping statistics for 2001:4860:4860::8888:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 49ms, Maximum = 49ms, Average = 49ms


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2018 0:37:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Cytuj:
2001:4860

Jak na razie to ja widzę po prostu adresację z teredo ("emulowane" IPv6 wbudowane w każdego Windowsa od siódemki w górę) ;)


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2018 11:39:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
Lukasz032 pisze:
Cytuj:
2001:4860

Jak na razie to ja widzę po prostu adresację z teredo ("emulowane" IPv6 wbudowane w każdego Windowsa od siódemki w górę) ;)


Poprzednio test wykonałem jeszcze gdy zyxel od orange pełnił rolę routera, teraz działa on w trybie bridge i z ciekawości podpiąłem jeden z PC bezpośrednio do zyxela przydzielając mu stały IP z dostępnej puli i ponowiłem test, wygląda on teraz tak:

Obrazek


jeśli znam chociaż trochę język Szekspira to słowo Native przy IPV6 chyba oznacza, że nie ma po drodze żadnych bramek czy emulacji? Otwarcie mówię. Nie znam się na tym ale chciałbym się dokształcić więc jak ktoś może rzucić trochę światła na to to będę wdzięczny.


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2018 16:13:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 105
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
Zgadza się:
Kod:
2a01:1000::/21      RIPE-NCC     PL-TPSA-20060201


IPv6 działa niezależnie od v4 - to że wyroutowałeś pojedyńczy v4 na eth1 nie ma znaczenia dla przyznawania v6 przez zyxela, dostał od po prostu całą /64 od operatora i albo rozdaje przez DHCPv6, albo nawet w trybie zero-konfiguracji przydziela adresy związane z MAC sieciówki :)


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2018 17:44:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
Lukasz032 pisze:
Zgadza się:
Kod:
2a01:1000::/21      RIPE-NCC     PL-TPSA-20060201


IPv6 działa niezależnie od v4 - to że wyroutowałeś pojedyńczy v4 na eth1 nie ma znaczenia dla przyznawania v6 przez zyxela, dostał od po prostu całą /64 od operatora i albo rozdaje przez DHCPv6, albo nawet w trybie zero-konfiguracji przydziela adresy związane z MAC sieciówki :)


Nie zrozumiałeś mnie, ja wiem, że IPV4 jest niezależne od IPV6 i domyślam się, że dostałem całą podsieć /64 tylko, że... pomarańczowi twierdzą, źże na Orange DSL NIE MA IPV6, i że oni nie widzą w ogóle adresu IPV6, żeby został mi przydzielony. To raz, ale 2 sprawa to pytanie. Skoro jednak ten IPV6 to nie widmo i jednak ten IPV6 dostałem od orange a nie z jakiejś bramki, to powiedzcie proszę, jak mogę spróbować skonfigurować to IPV6 na fritzu, który robi mi za router. Jak we fritzu zaznaczę native IPV6 to nic mi to nie daje, net we fritzu wtedy nie działa a nie wiem co wpisać jako statyczną adresację bo jeszcze raz - orange nie przyznaje się do rozdawnictwa IPków, w wersji szóstej ;). sam IPV6 jest dla mnie bardzo ważny bo mam trochę VPSów i część fajnych, zagranicznych ofert, np. pod storage jest IPV6 only, dlatego zależy mi na tym, żeby obdarować wszystkie końcówki w mojej sieci adresami IPV6 bo w tej chwili takie adresy mają tylko dwa sprzęty podpięte bezpośrednio pod zyxela, wszystko inne albo nie ma IPV6 albo jedynie przez jakieś bramki typu HE czy teredo tylko po co skoro widzę, że mogę mieć natywne ładne IPV6.


Na górę
Post: śr, 13 cze 2018 19:39:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 139
Porażka,Porażka jednym słowem ta usługa. Puść sobie pinga do np onetu i zrób w tym czasie speedtesta,przy uploadzie pingi skaczą do 300-400ms żaden DSL w histrorii Telekomunikacji tak kiepsko nie działał. Moim obiektywnym okiem za tą usługę można im dać 20zł nie więcej. Jest to zwykła neostrada .Musieli cię nie zle zbajerować swoimi sposobami.Oddałem im tak szybko jak mi zamontowali.


Na górę
Post: czw, 14 cze 2018 22:16:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 10 lip 2015 10:47:41
Posty: 14
cdee pisze:
Porażka,Porażka jednym słowem ta usługa. Puść sobie pinga do np onetu i zrób w tym czasie speedtesta,przy uploadzie pingi skaczą do 300-400ms żaden DSL w histrorii Telekomunikacji tak kiepsko nie działał. Moim obiektywnym okiem za tą usługę można im dać 20zł nie więcej. Jest to zwykła neostrada .Musieli cię nie zle zbajerować swoimi sposobami.Oddałem im tak szybko jak mi zamontowali.


Specjalnie mnie nie bajerowali, ja chciałem łącze ze stałym IP, tyle tylko, że mnie wkręcili w krótki tryb instalacji o czym dowiedziałem się po fakcie, tzn. przyszedł monter założył, gdzie już było po ptokach i pytam się a gdzie umowa - a ona to dopiero przyjdzie... i jeszcze nie przyszła a rachunek już pierwszy a i owszem. W moim wypadku mam wybór między neo a DSLem, więc żaden wybór, z okna widzę multimedię nie wiem czy mam do nich 50m ale nie - do domu jednorodzinnego nie podepniemy... aha zapomniałem o lokalnym ISP, który przyszedł, pomierzył i rzecze "ni światłowodu to tu ni bedzie - mogę co najwyżej dać 20 Mbps down i 1 Mbps up po radiu" nooo - oferta marzeń. Natomiast w wypadku DSLa mam pełne 10 Mbps uploadu gdzie na neo to max 7 było.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Camis i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 21 paź 2018 21:40:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl