Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 27 maja 2018 15:54:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 sty 2018 21:51:07
Posty: 7
Witam

Czy spotkał się ktoś z limitem wysyłania w 1 sesji w T-Mobile na ofertach Internetu domowego LTE, oferty MAX LTE oraz łączu dla ISP

Speedtesty (speedtest.net, speedtest.pl) pokazują normalną prędkość.

U mnie na łączu od WISP który ma T-Mobile najgorzej jest z chomikuj, weeb oraz plusnet (LTE), gdzie wysyłanie ~250-500 kB/s
potem play (LTE) ~550 kB/s
następnie tpnet.pl, dynamic.mm.pl, dynamic.chello.pl, koba.pl, limes.pl ~ 1.2 MB/s
Najlepiej facebook, drive.google ~ 1.7 MB/s - 2.2 MB/s

Po podłączeniu się do VPN z Niemiec (Windscribe) wysyłanie do drive.google spadło do 300-450 kB/s

Podobny problem, cytat z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... start=1320

Cytuj:
Zauważyłem dziwny "lejek" na Internecie Max od T-Mobile.
Normalnie mam prędkość wysyłania ~34Mb/s (i tak wychodzi na Speedtestach).
Dzisiaj musiałem wgrać ~1.5GB (jeden plik) na serwer VPS przez SFTP i... zajęło to około 40 minut. Prędkość wysyłania wynosiła cały czas ~5Mb/s.
Testując - utworzyłem nowy port dla SSH (292), ale efekt był taki sam: przez kilka pierwszych sekund prędkość była maksymalna, a potem zlimitowała się do 5Mb/s.
Dla testu zacząłem testować inne usługi: Google Drive, OneDrive, Youtube - wrzucanie na nie plików nie miało żadnego limitu prędkości.
Następnie inny serwer z "HttpFileServer 2.3f" (upload przez stronę WWW z https) - i tutaj znowu lejek 5Mb/s-10Mb/s po wysłaniu około 40MB z pełną prędkością.
Potem testowałem VPN (lokalizacja w Szwecji) i... dla wszystkich już usług, w tym YouTube, OneDrive, itd. dostawałem ten lejek na wysyłanie.

Strasznie to dziwne, ale wygląda na to, że T-mobile zabezpieczyło swój Internet bez limitu w ten sposób, że kontroluje prędkości wysyłania na "nieznane" adresy :/ Pewnie aby zapobiec nadużyciom, ale może się to okazać bardzo irytujące.


ktoś spotkał się z takimi kwiatkami na w/w ofertach od TM ?


Na górę
Post: ndz, 17 cze 2018 19:57:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 174
to normalne bo jak wiadomo oprócz nielimitowanego połączenia z internetem masz limit generowanego ruchu masz jeszcze blokadę na ilosc nawiązanych sesji ... . Jak zawyżyć seed test i pokazywać różne prędkosci na tych testerach to nawet nie trzeba mieć doktoratu żeby to wdrożyć ...


PKK


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 20:57:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 23
To jest nie fair. Nie ma żadnej informacji, że są ograniczenia. Jednym słowem lipa :/


Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 1:38:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 404
Czyżby kolejna osoba z tym samym problemem?

https://openlinksys.info/forum/viewthre ... d_id=21720


Ostatnio zmieniony śr, 27 cze 2018 16:17:00 przez glitzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 12:55:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 23
Za takie coś operatorzy powinni dostać kare bo to jest robienie klientów w ciemno :(


Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 20:41:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 116
Krzysiek_6 pisze:
Za takie coś operatorzy powinni dostać kare bo to jest robienie klientów w ciemno :(

Dokładnie,U.K.E. dziwnie się zachowuje nie widząc problemu


Na górę
Post: pt, 29 cze 2018 23:33:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1206
Lokalizacja: Kraków
cdee pisze:
Krzysiek_6 pisze:
Za takie coś operatorzy powinni dostać kare bo to jest robienie klientów w ciemno :(

Dokładnie,U.K.E. dziwnie się zachowuje nie widząc problemu

uke uważa że gsm-y w ogóle nie muszę podawać prędkości minimalnej itp nawet na tzw łączach stacjonarnych LTE

tylko jak wtedy wygląda racjonalne porównywanie ofert kiedy np ja sprzedaję 50/50 z gwarantowanym minimum 35/35 za 35 brutto a LTE sprzedają do 150M za 29 brutto przy czym max co idzie u nich wydusić o 3 nad ranem to 40M a w szczycie ciężko jest uzyskać 10M


Na górę
Post: sob, 30 cze 2018 5:16:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 116
U.K.E. to ślepy twór,wiele reklam GMS-ców to jawne wprowadzenie klienta w błąd


Na górę
Post: sob, 30 cze 2018 18:09:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 23
Ja akurat mam internet światłowodowy od dostawcy który właśnie bierze neta od T-Mobile także według mnie dostawcy też mogą dostać po dupie bo jak ma się w umowie gwarantowana prędkość internetu to ma tyle być także niewinny dostawca będzie dostawał od swoich klientów żale chodź wina nie leży po stronie operatora od którego ma się internet. Mnie to trochę intryguje i za to powinien się ktoś wziąć bo wielcy operatorzy uważają się za święte krowy, za których nie ma kto się wziąć. Jakby nie było w takiej sytuacji mam prawo do zerwania umowy bo operator ukrywa ograniczenia :)


Na górę
Post: sob, 30 cze 2018 19:04:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
Gość z linku który podałeś napisał ze problem występuje na W10 od jakiejś aktualizacji. Odpal jakiś live Linux i testuj. Bo na razie jest was trzech w PL z tym problemem :)

To ze jest i był limit sesji to normalka. Ale pierwsze słyszę aby był limit na połączenia jednosesyjne, poza limitem technologicznym.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 30 cze 2018 21:49:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 23
Ja mam Windowsa 7 i taki problem mam także raczej to nie jest wyssane z palca :)


Na górę
Post: sob, 30 cze 2018 21:51:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
A na sztywno macie pasma poblokowane ? Bo upload zmienny jest również w zależności o użytej częstotliwości.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: ndz, 01 lip 2018 5:42:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 23
Ja o tym nie wiem ponieważ jak napisałem powyżej internet mam po światłowodzie a mój operator pobiera neta od T-MOBILE co nie zmienia faktu że takie ograniczenia mam w wcześniej nie miałem :)


Na górę
Post: ndz, 01 lip 2018 21:25:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1309
hub_lan pisze:
tylko jak wtedy wygląda racjonalne porównywanie ofert kiedy np ja sprzedaję 50/50 z gwarantowanym minimum 35/35 za 35 brutto a LTE sprzedają do 150M za 29 brutto przy czym max co idzie u nich wydusić o 3 nad ranem to 40M a w szczycie ciężko jest uzyskać 10M

Proszę nie opowiadać takich "farmazonów", to że zdarzają się miejsca gdzie sieć działa kiepsko, to nie znaczy że jest to reguła, tj. raczej odwrotność-sieci LTE mają się coraz lepiej. GSM-y też powinny być tak samo traktowane jak inni ISP, ale taki opisywany rozjazd ma się nijak do realiów (jak przychodzi do konkretów to mały ISP nie potrafi na światłowodzie zaoferować usługi 100Mbps/10Mbps w cenie 60zł, w takiej sytuacji znając swoje zużycie wolę średnio swoje LTE 50Mbps/30Mbps za 26 zeta z publicznym IP). Godziny szczytu, modem bez LTE-A, pasmo 1800MHz
Obrazek


Na górę
Post: ndz, 01 lip 2018 22:37:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1206
Lokalizacja: Kraków
jarek7714 pisze:
hub_lan pisze:
tylko jak wtedy wygląda racjonalne porównywanie ofert kiedy np ja sprzedaję 50/50 z gwarantowanym minimum 35/35 za 35 brutto a LTE sprzedają do 150M za 29 brutto przy czym max co idzie u nich wydusić o 3 nad ranem to 40M a w szczycie ciężko jest uzyskać 10M

Proszę nie opowiadać takich "farmazonów", to że zdarzają się miejsca gdzie sieć działa kiepsko, to nie znaczy że jest to reguła, tj. raczej odwrotność-sieci LTE mają się coraz lepiej. GSM-y też powinny być tak samo traktowane jak inni ISP, ale taki opisywany rozjazd ma się nijak do realiów (jak przychodzi do konkretów to mały ISP nie potrafi na światłowodzie zaoferować usługi 100Mbps/10Mbps w cenie 60zł, w takiej sytuacji znając swoje zużycie wolę średnio swoje LTE 50Mbps/30Mbps za 26 zeta z publicznym IP). Godziny szczytu, modem bez LTE-A, pasmo 1800MHz
Obrazek


już w kilku tematach napisałem Ci że z Tobą nie rozmawiam

bo szkoda mojego czasu

tak czy siak ani jedno Twoje zdanie w tej wypowiedzi nie jest prawdziwe


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 8:00:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5121
jarku, nie zmieniaj tematu, bo za każdym razem w 'trudnej sytuacji' inteligentnie starasz się przenieść rozmowę na 'inne tory'.
Problem zasygnalizowany przez kolegę dotyczy braku wymogu określenia prędkości minimalnej dla operatorów gsm, nawet dla usług określanych jako stacjonarne.
Zapis ten dawałby możliwość dochodzenia swoich racji na drodze reklamacji/zerwania umowy jak ma to miejsce u
Cytuj:
mały ISP nie potrafi na światłowodzie zaoferować usługi 100Mbps/10Mbps w cenie 60zł,


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 14:27:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1309
hub_lan pisze:
tak czy siak ani jedno Twoje zdanie w tej wypowiedzi nie jest prawdziwe

Już tutaj złapałem nie jednego kłamczuszka (niektórzy co prawda zapomnieli że w stopce kierowali linki do swojej oferty i pisali jak to sprzedają internet za 30 zeta, tymczasem na swojej stronie średnia była 75zł, ty jesteś bardziej przebiegły...), to niespełnione marzenie żeby tak było, ale na szerzenie czarnego pijar wyssanego z palca- nie pozostawię bez riposty.
krasnoludek pisze:
Problem zasygnalizowany przez kolegę dotyczy braku wymogu określenia prędkości minimalnej dla operatorów gsm, nawet dla usług określanych jako stacjonarne.
Zapis ten dawałby możliwość dochodzenia swoich racji na drodze reklamacji/zerwania umowy
. Ale ja na ten przepis zwracałem uwagę tutaj w 2014 roku, jednakże wydawało Wam się że wystarczy zakrzyczeć że oferty internetu "mobilnego" nie mogą być używane jako stacjonarne i pisanie bzdur że owy internet LTE działa z prędkością 0,5Mbps (dziś jak ktoś chce dyskutować to proszę ID stacji bazowej, poziom sygnału na modemie). Teraz gdy stało się tj. faktem to larum. :nie:


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 14:52:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5121
pisanie że działa 0,5mbit jest bliższe prawdzie niż 150mbit, czy tam już ponoć sporo więcej udało im się w labie przesłać...


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 15:54:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1309
krasnoludek pisze:
pisanie że działa 0,5mbit jest bliższe prawdzie niż 150mbit, czy tam już ponoć sporo więcej udało im się w labie przesłać...

Takiej prawdy którą chcesz słyszeć, czas nie stoi w miejscu, tysiące stacji działa już w LTE-A, spokojnie jestem w stanie na modemie LTE-A, w nocy wyciągnąć 150Mbps (przy zmodernizowanej infrastrukturze inni klienci osiągają do 2x tyle).


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 16:08:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5121
Cieszę się, ale co z tymi którzy nie są w stanie? Uważasz że ponieważ ty jesteś w stanie, to u wszystkich chodzi ok?
Dlaczego ja muszę podawać prędkość minimalną, a gsm nie? Dlaczego gsm ma w doipie klienta, może nawet zlikwidować nadajnik, a ja nie mogę rozwiązać umowy?
A co z głównym problemem tego tematu, bo jak zwykle spychasz problem na boczny tor i lansujesz swojego gsma.


Na górę
Post: pn, 02 lip 2018 17:04:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1309
krasnoludek pisze:
A co z głównym problemem tego tematu, bo jak zwykle spychasz problem na boczny tor i lansujesz swojego gsma.

Mój to nawet w promilu nie jest i nie żyję z tego, także nie tworzę czarnego pijar małych ISP, lecz opieram się na faktach z realu.
krasnoludek pisze:
Cieszę się, ale co z tymi którzy nie są w stanie? Uważasz że ponieważ ty jesteś w stanie, to u wszystkich chodzi ok?

W większości przypadków działa dobrze, to że nie wszędzie i nie wszystkim, ot tak to już jest, klienci nie ponoszą jakiś dużych kosztów aby nad tym płakać (często z 2 powodów-lokalnie słabej infrastruktury operatorów, dwa często też wina leży po stronie klienta-nie świadomego zakupu, braku inwestycji w zestaw antenowy-za taką kasę nie będzie się uświadamiać klientów że wymagana jest dodatkowa inwestycja i wydanie kilkuset złotych, ja kilkanaście lat temu za swój zestaw do internetu od WISP wydałem ok. tysiąca na ówczesne czasy, a do tego co miesiąc płaciłem abonament za łącze 1-4Mbps 90-80zł z upload 10% download).
krasnoludek pisze:
Dlaczego ja muszę podawać prędkość minimalną, a gsm nie? Dlaczego gsm ma w doipie klienta, może nawet zlikwidować nadajnik, a ja nie mogę rozwiązać umowy?

Nie widzę powodów dla których GSM-y są zwolnione z takich obowiązków (a już z urzędu powinna być rozwiązana umowa, gdy operator zabiera nadajnik z jakiegoś terenu i nie ważne czy klient podpisał aneks na samą usługę, czy dostał do tego PS4-jeżeli używa tego internetu stacjonarnie-a są dane z logowań, nie ma tłumaczenia że operatorowi się już nie opłaca, to nie sprzedaż marchewki, tylko działalność regulowana).


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 10:32:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 sty 2018 21:51:07
Posty: 7
Opisany problem w pierwszym poście dotyczy lokalnego WISP który ma łącze od Tmobile, tylko że w moim przypadku jest to radiówka a nie światło jak u Krzysiek_6, a trwa to już dobry rok, gdyby to był problem lokalnego WISP to chyba by to już naprawił bo nie raz o tym pisałem.
Z mojej strony wymieniłem router z 740n na archer c7 a na niego wgrywalem LEDE oraz gargoyle i bez zmian.

Na komputerze ( win 7, na innym dysku win 10), laptop win7 i androidy tak samo.
Postawiłem linuxa (Ubuntu) na wirtualce i to samo.

Ostatnia deska ratunku to zakończenie umowy i szukanie operatora który nie ciągnie łączą od Tmobile...


Na górę
Post: wt, 03 lip 2018 23:44:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
kamil445 pisze:
...gdyby to był problem lokalnego WISP to chyba by to już naprawił bo nie raz o tym pisałem.

Ostatnia deska ratunku to zakończenie umowy i szukanie operatora który nie ciągnie łączą od Tmobile...

Sam sobie odpowiedziałeś. Co to za WISP który na łączu operatorskim ma 10 Mbit na wyjściu i akceptuje to jako przypadłość łącza za które płaci ?

Zgłaszałeś usterkę i odpisał ci ze nic nie poradzi bo TM tak ma ?

Chyba ze on na was dzięki internet domowy LTE ten za 49 zł


Na górę
Post: pn, 09 lip 2018 20:40:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 sty 2018 21:51:07
Posty: 7
Jak się wysyła kilkanaście sesji jednocześnie to nawet 60 Mb/s wysyłania w nocy da radę wykorzystać :/

WISP nawet nie odpisuje na moje wiadomości w tej sprawie, jak grochem o ścianę...


Na górę
Post: wt, 10 lip 2018 13:45:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 174
jarek7714 pisze:
krasnoludek pisze:
pisanie że działa 0,5mbit jest bliższe prawdzie niż 150mbit, czy tam już ponoć sporo więcej udało im się w labie przesłać...

Takiej prawdy którą chcesz słyszeć, czas nie stoi w miejscu, tysiące stacji działa już w LTE-A, spokojnie jestem w stanie na modemie LTE-A, w nocy wyciągnąć 150Mbps (przy zmodernizowanej infrastrukturze inni klienci osiągają do 2x tyle).



No właśnie w nocy wyciągnąć .... . To jest fajne :-) tak jak kilkanaście lat temu :-) numer wdzwaniany :-) też był dostępny tylko w nocy ... Nie przyjść do ciebie na impreze bo będę miał LTE pełną prędkością w nocy :-)


PKK


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 8:40:12

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl